Koza, nový beran ve stádě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2012 21:27
noris

XXX.XXX.90.2

Zdravím,
máme stádečko bezrohých oveček + bezrohý beran a rohatou kozu. Koza vždy měla ve stádě dominantní postavení (což je jasné, když je rohatá), ale berana respektovala. Odháněla-li ovečky např. od žlabu, beran do ní drcnul, koza odešla. Vše bylo v pořádku. Ovšem před měsícem jsme berana odvezli k jinému stádu, a dnes přivezli zpět. Koza se k němu začala chovat velmi agresivně, dokonce ho kouše! smajlík
Beran na ní víceméně nereaguje, nebrání se, ani neustupuje. Já mám hrozný strach, aby mu neublížila, to její chování vypadá opravdu děsivě. Nevím, zda jsem udělala dobře, ale kozu jsem na noc zavřela. Aby se beran v klidu nažral, napil, odpočinul.
Můžete mi prosím poradit, co mám dělat? Nechat je, aby si to "vyřídili", nebo kozu zavírat, nebo jak? Je šance, že tyto rozbroje přestanou?
Podotýkám, že pastvinu mají velikou, nedostatkem místa, ani potravy netrpí.
Achjooo, my jsme toho berana neměli odvážet smajlík Ale co teď? Koza má kůzlata, dobře dojí, že bych ji dala pryč - na to nemám ani pomyšlení...
Tady byli ještě "kámoši" smajlík

26.6.2012 13:29
radulkav

XXX.XXX.244.234

Já bych odrohovala kozu a bude jednou pro vždy pokoj :-)

26.6.2012 13:52
gavottka

XXX.XXX.72.10

Odrohování v dospělosti už muže být pro kozu nebezpečné smajlík a hlavně by ztratila svuj image :-) .A máte ovce s kozou na pastvě s možností přístřešku, nebo je na noc zavíráte? A je na něj agresivní jen u žrádla? Asi bych ji od ovcí oddělila, když má kuzle, sama nebude a hotovo.A jestli je agresivní jen u žrádla, tak oddělit jen na žrádlo.Nebo nasadit na rohy ,,struky,, z dojačky a už neublíží :-) . Každopádně je to otrava tak či tak smajlík

26.6.2012 23:29
noris

XXX.XXX.91.2

Diky :)
Odrohovat neee, nedavno jsme odrohovavali 2 mes. kuzle, blbka si jeden roh zlomila, tak aby z ni nebyl jednorozec. Bylo to docela nechutne ... Hlavne to nasledne hojeni.
Maji pastvinu a pristup do staje, na noc je nezavirame. Ted se jen pasou, ovce neprikrmujem a koza dostava jadro pri dojeni. Oddelit je bohuzel nemame jak a zradlo maj jen tu pastvu.
Rano jsem ji nasadila na rohy kus mekke hadice, tak ji asi trochu "spadl hrebinek", nebo si ji beran prece jen srovnal. Pac odpoledne byli spolu ve staji, v klidu prezvykovali a tvarili se neutralne. Tak snad to nebude tak horke, vecer jsem hadice sundala a zitra se uvidi. Treba budou zas kamosi smajlík Kez by ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík