Přeji hezký den
ted jsem si přečetla jeden článek o kozách a v něm se psalo, že by se koza měla na zimu nechat zasušit. Cituji: ( aby byla koza zdravá, je takřka nutností ji na zimu „zasušit“. Dělá se to tak, že jí omezíte přísun vody a zelené stravy. Koza po čase přestane mít mléko - což je pro ni přirozené. )
Musím přiznat že to slyším poprvé. Jako dítě jsme měly kozu a ta nám dávala mléko po celé roky a byla připuštěna jen jednou za život.
Jediný přínos v tom vidím že by byl člověk schopen vyjet na kratší dovču ,protože by nemusel dojit. Ale pak , aby zase měla mléčko, tak bych jí musela nechat připustit a čekat až odkojí mládata. A oplakat zabití kozlíků a nebo prodej koziček.
Prosím tedy o radu zkušenějších jak to má být správně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že spíš tím myslí, že by si koza měla pokud možno odpočinout a nejvhodnější období je zima. Koza se dojí, pak se připustí, zasuší, porodí a tak stále dokola. Takže v tomhle koloběhu je určitě dobré nechat ji nějakou dobu bez dojení a nejlíp aniž by byla březí. Pokud Vám bude dojit trvale 2 roky a nechcete kůzlata, při dobré výživě ji tím nijak nepoškodíte. Ale jak jsem už napsala, jednou za čas ji nechat odpočnout je dobré. Zimní zasušení je sice přirozené, ale ne nutné.

napsal(a):
Myslím, že spíš tím myslí, že by si koza měla pokud možno odpočinout a nejvhodnější období je zima. Koza se dojí, pak se připustí, zasuší, porodí a tak stále dokola. Takže v tomhle koloběhu je určitě dobré nechat ji nějakou dobu bez dojení a nejlíp aniž by byla březí. Pokud Vám bude dojit trvale 2 roky a nechcete kůzlata, při dobré výživě ji tím nijak nepoškodíte. Ale jak jsem už napsala, jednou za čas ji nechat odpočnout je dobré. Zimní zasušení je sice přirozené, ale ne nutné.
Je to jak jste napsala, jen se nejčastěji zasušují březí kozy, asi v polovině březosti.