Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2012 22:08
radulkav

XXX.XXX.244.234

Nejdřív se udělala jedna bulka jedné koze na rameni.Nevěnovala jsem tomu pozornost .Považovala jsem to za absces a taky jo.Normálně to uzrálo,prasklo a vyhojilo se.Jenže pak se to udělalo druhé zespoda na čelisti,zanedlouho zase té první koze na druhém rameni a už se začíná dělat třetí koze pod krkem.Dneska tu byl veterinář a taky nic nevymyslel.Je možné,že by tu byla nějaká infikovaná potvora co je kouše?Nebo něco jiného?Krom té první už to nepraská.Naroste to a nic.Kozy přitom normálně žerou a žádné změny chování nevykazují.Na omak to není bolestivé ani teplé.Prostě taková tvrdá boule.....na obrázku je ta první bulka.Ta před prasknutím olezla z chlupů.Ty další už neolézají,ale jinak vypadají stejně.

19.7.2012 22:38
danurba

XXX.XXX.50.200

Podobné bouličky, i když ne tak velké, měli naše koně, bylo to napadení střečkem, odčervili jsme je Ivomecem. Ale netuším, jeslti střeček napadá i kozy.

20.7.2012 06:32
aluskas

XXX.XXX.221.178

Nechte vyšetřit trus, je to masivním začervením. U nás to byly škrkavky a strongilidy. Okem jsem v trusu nic nepozorovala, jiné příznaky také nebyli, jen jedné koze zhořklo mléko.

20.7.2012 16:04
radulkav

XXX.XXX.244.234

Moc děkuji .Mám doma helmigal,tak ho zkusím jako první pomoc a vyhledám si adresu kam zaslat trus....

20.7.2012 19:48
nikolkav

XXX.XXX.251.82

Dobrý den,
takovou bulku máme taky na čelisti. Volala jsem i veterináře a ten mi na to řekl že je to běžné. Že to může vyříznout a nebo to nechat. Prý to koze nevadí. Neohrožuje jí to na životě. Tak jsem to ponechala a uvidíme jestli to poroste tak to vyřízneme. Odčervovaly jsme měsíc před vytvořením bulky tak to asi masivním začervením nebude. Držím palce aby to u vás dopadlo dobře.

21.7.2012 14:18
aluskas

XXX.XXX.221.178

nikolkav napsal(a):
Dobrý den,
takovou bulku máme taky na čelisti. Volala jsem i veterináře a ten mi na to řekl že je to běžné. Že to může vyříznout a nebo to nechat. Prý to koze nevadí. Neohrožuje jí to na životě. Tak jsem to ponechala a uvidíme jestli to poroste tak to vyřízneme. Odčervovaly jsme měsíc před vytvořením bulky tak to asi masivním začervením nebude. Držím palce aby to u vás dopadlo dobře.

Jakákoli odchylka od fyziologického stavu není normální. Běžné to možná je ( často probírané téma zde na ifauně) ale normální to není a je třeba odhalit příčinu.
To,že jste před měsícem odčervovali neznamená, že kozy jsou nyní bez parazitů. Každý parazit má různá vývojová stadia a různou rezistenci na odčervovací prostředky.
Pokud jeden den odčervím, nemůžu se spoléhat na to, že dalších několik měsíců bude koza bez parazitů.

Jeden extrémní příklad: Koza odčervená Helmigalem, za měsíc ivermectinem, po měsíci panacurem . Odčervována na základě koprologického rozboru, zvážena. Začervení stále masivní v důsledku oslabené imunity po porodu a laktaci.

Tedy má-li koza bouli, začnu u toho nejjednoduššího - předpokládám parazity a nechám vyšetřit trus. Pokud se parazité neprokáží, budu pátrat dále......

A ve vašem případě bych já vyměnila veterináře.

23.7.2012 19:13
nikolkav

XXX.XXX.251.82

aluskas napsal(a):
Jakákoli odchylka od fyziologického stavu není normální. Běžné to možná je ( často probírané téma zde na ifauně) ale normální to není a je třeba odhalit příčinu.
To,že jste před měsícem odčervovali neznamená, že kozy jsou nyní bez parazitů. Každý parazit má různá vývojová stadia a různou rezistenci na odčervovací prostředky.
Pokud jeden den odčervím, nemůžu se spoléhat na to, že dalších několik měsíců bude koza bez parazitů.

Jeden extrémní příklad: Koza odčervená Helmigalem, za měsíc ivermectinem, po měsíci panacurem . Odčervována na základě koprologického rozboru, zvážena. Začervení stále masivní v důsledku oslabené imunity po porodu a laktaci.

Tedy má-li koza bouli, začnu u toho nejjednoduššího - předpokládám parazity a nechám vyšetřit trus. Pokud se parazité neprokáží, budu pátrat dále......

A ve vašem případě bych já vyměnila veterináře.

Dobrý den Aluskas,
souhlasím, že normální to není. Též tuto větu jsem řekla dvoum veterinářům.
První veterinář mi řekl, že je to jen zvědšená žláza což mi připadalo divný, tak jsem zavolala jiného veterináře a ten mi řekl že se to běžně stává , ale neví proč a když se koza nedusí tak to nemám řešiti. Nebo že jí to teda vyřízne pro můj klid. Ale ak se může stát že se rána hojí 3 měsíce a jsou s tím problémy.smajlík V tomto případě jsem nechtěla do chuděrky řezat když jí to nebolí. Ale přijde mi že se bulka zvědšuje a nejsem s toho zrovna taky moc kldiná.smajlík
Je možné že by měla reakci na Helmigal, kterým byla odčervena a ještě jsem si všimla že se do dvou dnů po odčervení objevily na páteři rýhy od rohů. Jak jí svědila kůže. Měla to chuděra do krve. smajlík Tak jsem opět volala veterináři že máme zase tento problém a on mi řekl že se to uklidní.smajlík
Pořád jsem nad tím přemýšlela co chuděrce je, ale jen mě napadlo že je to alerigi. Co má člověk vlastně dělat, když veterinář není a právě si volá odborníky, aby mu pomohly, A oni mají přistup jaký mají. Přijde mi to pokus omyl. smajlík
Jinak tedy též zkusím udělat rozbor. A mohla by jste mi poradit na koho se mám obrátit? Na veterináře se mi moc nechce po zkušenostech. A hlavně už tak na mě koukal jak na histerku že volám doktora k bulce která koze k životu nebrání. Ale co když to nechám a ona na to jeden den umře.smajlík

NikolkaV

24.7.2012 09:48
mafrin

XXX.XXX.147.19

nikolkav napsal(a):
Dobrý den Aluskas,
První veterinář mi řekl, že je to jen zvědšená žláza což mi připadalo divný, tak jsem zavolala jiného veterináře a ten mi řekl že se to běžně stává , ale neví proč a když se koza nedusí tak to nemám řešiti. Nebo že jí to teda vyřízne pro můj klid. Ale ak se může stát že se rána hojí 3 měsíce a jsou s tím problémy.smajlík V tomto případě jsem nechtěla do chuděrky řezat když jí to nebolí. Ale přijde mi že se bulka zvědšuje a nejsem s toho zrovna taky moc kldiná.smajlík
Je možné že by měla reakci na Helmigal, kterým byla odčervena a ještě jsem si všimla že se do dvou dnů po odčervení objevily na páteři rýhy od rohů. Jak jí svědila kůže. Měla to chuděra do krve. smajlík Tak jsem opět volala veterináři že máme zase tento problém a on mi řekl že se to uklidní.smajlík
Pořád jsem nad tím přemýšlela co chuděrce je, ale jen mě napadlo že je to alerigi. Co má člověk vlastně dělat, když veterinář není a právě si volá odborníky, aby mu pomohly, A oni mají přistup jaký mají. Přijde mi to pokus omyl. smajlík
Jinak tedy též zkusím udělat rozbor. A mohla by jste mi poradit na koho se mám obrátit? Na veterináře se mi moc nechce po zkušenostech. A hlavně už tak na mě koukal jak na histerku že volám doktora k bulce která koze k životu nebrání. Ale co když to nechám a ona na to jeden den umře.smajlík

NikolkaV

Zkuste se zeptat Standy Staňka zde:
http://www.zootechnika.cz/clanky/potrebujete-poradit_.html
Nevím, jestli poradí ve všem, ale já jsem s ním konzultovala problém s kozou vloni a poradil mi podrobnosti, které náš veterinář nevěděl.

24.7.2012 10:43
nikolkav

XXX.XXX.251.82

mafrin napsal(a):
Zkuste se zeptat Standy Staňka zde:
http://www.zootechnika.cz/clanky/potrebujete-poradit_.html
Nevím, jestli poradí ve všem, ale já jsem s ním konzultovala problém s kozou vloni a poradil mi podrobnosti, které náš veterinář nevěděl.

moc děkuji, hned se na něj obrátím.smajlík

10.8.2012 23:31
motyl

XXX.XXX.125.70

Pokud je to tvrde tak to bude asi nador, a ne hnis...

Lidem se na likvidaci nádoru (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakovina) doporučuje paradoxne to nejjednoduzsi, pust - ale malokdo ma takovou silnou vuli, aby to vydrzel (vydržel nepapat)... Takze pokud by me tohle trapilo, koza by nedostala 3, 4, 5 dnu najist a vidělo by se... Podle me by to zmizelo, organismus. to bujení samo absorbuje ...

Bezny doktor nema sanci toto vyresit, řeší jen na zaklade sve predchozi zkusenosti a pokud ji nema, nebo neumi vyhledat, tak ti slabsi pak vymýšlejí nejake pudy aby proste nemuseli rici JÁ NEVIM...

11.8.2012 07:51
ivaana

XXX.XXX.102.88

nikolkav napsal(a):
Dobrý den Aluskas,

NikolkaV

Já jsem trus normálně nesla k nám na Krajskou veterinární správu. Na jejich stránkách se koukněte na "sběrná místa" a který den a v kolik si vzorky odvážejí. Nejlepší je ráno nabrat trus a upalovat na KVS. Tak jsem to udělala já. Tady vzorky odvážejí v pondělí a ve čtvrtek o půl druhé, takže jsem nemusela ani moc spěchat.

11.8.2012 10:08
danurba

XXX.XXX.119.248

motyl napsal(a):
Pokud je to tvrde tak to bude asi nador, a ne hnis...

Lidem se na likvidaci nádoru (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakovina) doporučuje paradoxne to nejjednoduzsi, pust - ale malokdo ma takovou silnou vuli, aby to vydrzel (vydržel nepapat)... Takze pokud by me tohle trapilo, koza by nedostala 3, 4, 5 dnu najist a vidělo by se... Podle me by to zmizelo, organismus. to bujení samo absorbuje ...

Bezny doktor nema sanci toto vyresit, řeší jen na zaklade sve predchozi zkusenosti a pokud ji nema, nebo neumi vyhledat, tak ti slabsi pak vymýšlejí nejake pudy aby proste nemuseli rici JÁ NEVIM...

Pokud koze nedáte 3, 4 nebo 5 dnů najíst, totálně jí tozhodíte metabolismus a do dvou týdnů pravděpodobně odejde na ketózu. Je pravda, žýe v tom případě už nemusíte řešit žádný nádor.
Než plácnete takovou radu, zjistěte si něco o tom, jak funguje kozí trávení.

11.8.2012 19:29
radulkav

XXX.XXX.244.234

Navíc jsem psala,že se to objevilo u několika koz zároveň.....což teda na rakovinu nevypadá...už to mají 4...smajlík

11.8.2012 23:39
moonika

XXX.XXX.139.27

moonika napsal(a):
Našla som na nete zábery kôz ktoré mali podobné abscesy na tele, je to tam uvádzané ako Caseous lymphadenitis, kazeálna lymfadenitída napr.:
http://www.google.sk/imgres?hl=sk&client=ubuntu&hs=o8e&sa=X&channel=cs&biw=411&bih=255&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=qxWJiOUfjmFI4M:&imgrefurl=http://www.goatworld.com/articles/cl/cl5.shtml&docid=5Wv55xTuFgcfZM&imgurl=http://www.goatworld.com/articles/graphics/cl1.jpg&w=320&h=240&ei=hs4mUInSPJOO4gTY3oGgDg&zoom=1
alebo
https://www.google.sk/search?q=caseous+lymphadenitis&hl=sk&client=ubuntu&hs=MDf&channel=cs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oM8mULn8NYj74QSy-oDQAQ&ved=0CEIQ_AUoAQ&biw=411&bih=255
M.

Omlúvam sa , iba ten druhý link funguje

12.8.2012 00:24
moonika

XXX.XXX.139.27

Na doplnenie, lymfadenitídu spôsobuje vraj Corynebacterium pseudotuberculosis, tiež sa to ochorenie označuje ako pseudotuberkulóza. Tu na moderke je aj odfotená ovečka ktorej bolo toto ochorenie diagnostikované:o(
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/763592/pseudotuberkuloza-u-koz-a-ovci

22.8.2012 11:36
moonika

XXX.XXX.162.66

radulkav napsal(a):
Navíc jsem psala,že se to objevilo u několika koz zároveň.....což teda na rakovinu nevypadá...už to mají 4...smajlík

Dobrý deň, ako to vyzerá s vašimi kozičkami? Držím palce

24.8.2012 12:31
nasefauna

XXX.XXX.49.1

taky zírám na ten názor ohledně hladovky smajlík. Upřímě, je to nesmysl i u lidí. Jako by rakovinu měli jen ti co se rádi nají

24.8.2012 12:33
nasefauna

XXX.XXX.49.1

také s na jedné koze udělala taková bulka. Vyrostla hrozně rychle z ničeho viditelného. Myslela jsem, že se koza pověsila nějakou větev a nechala jsem to pár dnů být. Když to nesplasklo, volala jsme vet a u nás to byl abces. Koza se řízla (tedy ta bulka), vše se vyčistilo a asi za 3 dny se to přestalo i přirozeně čistit a byl klid.

24.8.2012 12:45
mafrin

XXX.XXX.147.19

nasefauna napsal(a):
taky zírám na ten názor ohledně hladovky smajlík. Upřímě, je to nesmysl i u lidí. Jako by rakovinu měli jen ti co se rádi nají

Já si teda nemyslím, že u lidí je to takový nesmysl, není to tom, že rakovinu dostanou jen ti, co rádi nají, ale o léčení. Je mnohokrát potvrzené, že při hladovce se z těla vyplaví velké množství toxinů a organismus se celkově ozdraví. Je to ale asi potřeba dělat opatrně, hlídat a něco o tom vědět. A člověk s rakovinou někdy asi rád vyzkouší všechno, co by mu mohlo pomoct.
Jen teda u zvířat, konkrétně přežvýkavců si to nedovedu dost dobře představit. A zkoušet na koze hladovku, když ani člověk neví, co jí vlastně je, je holý nesmysl. Ostatně se tvrdí, že koza rakovinu nedostane - už se to tu probíralo, ale nevím, jestl padl nějaký verdikt. Viděli jste někdo opravdu lékařsky potvrzený zhoubný nádor u kozy, nebo ne?

A jak to vůbec dopadlo s těmi kozičkami s bulkou? Už jsou nějaké výsledky vyšetření?

24.8.2012 13:00
radulkav

XXX.XXX.244.234

moonika napsal(a):
Dobrý deň, ako to vyzerá s vašimi kozičkami? Držím palce

Tak dvěma už to zase prasklo,takže ted to mají zase dvě.Ale pokud to takhle praská,tak tu mám asi fakt nějakého jedovatého prevíta.Jinak holky se mají čile k světu a pořád vyhlížím nějaké první prskání.Zatím nic.....Ani kozel nějak víc nezapáchá.Ale snad se už brzo dočkám......mám nového mladého kozla,tak doufám v jeho plodnost a schopnosti...:-)

24.8.2012 14:07
moonika

XXX.XXX.157.2

radulkav napsal(a):
Tak dvěma už to zase prasklo,takže ted to mají zase dvě.Ale pokud to takhle praská,tak tu mám asi fakt nějakého jedovatého prevíta.Jinak holky se mají čile k světu a pořád vyhlížím nějaké první prskání.Zatím nic.....Ani kozel nějak víc nezapáchá.Ale snad se už brzo dočkám......mám nového mladého kozla,tak doufám v jeho plodnost a schopnosti...:-)

Že to je plné hnisu a po čase to praskne sa uvádza aj u tej pseudotub., ale kiež by to bolo dačo iné.

24.8.2012 14:57
radulkav

XXX.XXX.244.234

Marně pátrám,jaké jiné příznaky by to mělo mít.Ale telefonovali jsme s veterinářem,a ten říkal,že to může být ještě něco jiného,co je sice přenosné na člověka,ale dá se to léčit.Ríkal i název,ale nepamatuju si ho.Má se na to přijet podívat příští týden.Ale holky jsou zatím jinak vpohodě a nevykazují žádné zažívací ani jiné potíže,tak snad to ta pseudotuberkulóza nebude.Pominu li citovou stránku-mám je fakt hlavně pro radost a jsou to mazlíčci-tak jsem za nové přírůstky utratila letos 20000kč.Pokud bych je musela nedej bože likvidovat,tak by to asi bylo definitivní a s kozama bych musela nejspíš skončit smajlík.Tak nám držte palce,aby to příští týden dobře dopadlo.....

24.8.2012 15:35
mafrin

XXX.XXX.147.19

Dávala jsem na nemoderovanou diskuzi fotky ovečky s výrůstky na krku, pátrám, co by to mohlo být - kdyžtak se koukněte, jestli se to taky nepodobá (i když to bude asi něco jiného - viz popis) -
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1326025/ovecka-vyrustky-na-krku-s-bolacky
Díky.

31.8.2012 16:45
radulkav

XXX.XXX.244.234

Tak tu byl další veterinář a taky mi nic nového neřekl.Navrhovala jsem i tu pseudotuberkulózu a nic.Prý spíš nějaký "jedovaty" hmyz......
Jinak další bulky se zatím neobjevují,tak snad......

5.11.2012 13:26
mrka1

XXX.XXX.199.4

Chtěl bych se zeptat zda už někdo přišel nato z čeho se ďělají ty boule .Chci to taky řešit začíná se mi to objevovat v chovu .Děkuji za odpovědi.Roman

5.11.2012 17:04
radulkav

XXX.XXX.244.234

Měla jsem tu na to dva veterináře a vpodstatě se usnesli na poštípání hmyzem.Kozy jsou OK,žádné jiné příznaky nemají a bulky se občas trvoří stále.Prý kdyby byly výrazně neklidné ,tak by to mohl být střeček,ale ony jsou vklidu,tak je to jenom nějaké infikované kousnutí....tak nevím....smajlík

5.11.2012 18:42
kohoutka

XXX.XXX.182.78

radulkav napsal(a):
Měla jsem tu na to dva veterináře a vpodstatě se usnesli na poštípání hmyzem.Kozy jsou OK,žádné jiné příznaky nemají a bulky se občas trvoří stále.Prý kdyby byly výrazně neklidné ,tak by to mohl být střeček,ale ony jsou vklidu,tak je to jenom nějaké infikované kousnutí....tak nevím....smajlík

My míváme občas podobný problém u oveček ,objevuje se to na hlavě kde není vlna,prvně jsme také volali veta,ten to říznul ,vyčistil a dobré a také říkal že je to kousanec od hmyzu,letos to zas jedna měla po 3 dnech to prasklo tak jsem to vymačkala a vystříkla desinfakcí a za pár dní to bylo pryč,myslím že jediné co by pomohlo je repelent ale ten si šetřím na koníka -muchaře.

5.11.2012 20:36
danurba

XXX.XXX.50.200

kohoutka napsal(a):
My míváme občas podobný problém u oveček ,objevuje se to na hlavě kde není vlna,prvně jsme také volali veta,ten to říznul ,vyčistil a dobré a také říkal že je to kousanec od hmyzu,letos to zas jedna měla po 3 dnech to prasklo tak jsem to vymačkala a vystříkla desinfakcí a za pár dní to bylo pryč,myslím že jediné co by pomohlo je repelent ale ten si šetřím na koníka -muchaře.

Zkuste koupit na ovce Coopers spot on, používá se to po 6 - 8 týdnech, na krávu mi to jako repelent funguje docela dobře. Nebo je zkuste občas postříkat Neostomozanem, ten je levnější, ale nemá tak dlouhý repelentní účinek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík