Také přestanou trávu v ohradě žrát, když už jsou tam nějakou dobu a tráva je znečištěná jejich výkaly. Nemusí to být vidět, ale kozy to poznají, nesežerou to, co počůraly jejich kolegyně. Musely by se nějak dobu pást jinde a po vrácení do ohrady by už zase trávu mohly žrát a ohradu vypást (stejně jim taková plocha nevydrží moc dlouho, záleží také na tom, kolik jich tam máte).
Zdravím, to je normální, že kozy nežerou to, co mají v ohradě...taky jsem na to koukala jak blázen. Máme ovce i kozy, mají teď poměrně nedlouho 1ha pastvinu. Ze začátku řraly jak zjednané, bříška k prasknutí. Ale poslední týdny kozy sežerou jen co musí a mají propadlá bříška. Ovce jsou vypasené stále. Musím sbírat kakance po pastvě, aby se kozy nažraly alespoň, když nejsem doma. A když jsem, musím je pouštět nebo vázat. Je to k vzteku. Ale kozy se zas pěkně pasou, kdyby na to měl člověk čas...Takže jedině, že jim dáte dlouhý řetěz na kolík a vypočtete to tak, aby se nezamotaly do keře nebo stromku, jen na něj dosáhly.
Veronika
Mám na pastvině pěkný "anglický" trávníček, pro ovce a koně perfektní stav, pro kozy to působí jako hladomorna. Takže kozám dávám ráno do krmelce seno (ovce si ho ani nevšimnou, kobyly trochu uždíbnou a jdou od toho) a odpoledne, když přijdu z práce, jdu s kozama na pastvu k řece. Sice mi to zabere nějakou hodinku a půl, ale pro mě je to příjemný relax, vezmu tam knížku a jelikož jsem v očích svých rohatic ta největší koza, nikam se ode mě nehnou. Perfektně strávený čas. Dana