Prosím o radu,mám dvě kozičky,jedna má 6 měs. a druhá 4 měs. Několikrát už se stalo,že ta starší tu mladší trká do břicha a všude možně a ta mladší se nemůže bránit,ptž má hlavu strčenou v oplocení.Nevím jestli ji tam strčila sama nebo ji ta větší koza tam dohnala,ale vždycky je to v nějakém rohu.A toho trkání nechá až tam přiběhnu.Nechci ani domyslet co by se stalo,kdyby jsme nebyli doma Mladší kozička je moc hodná vymazlená,starší je divočejší,ale lidem nic nedělá.Myslím si,že normální chování to není.Nevím co s tou starší kozou dělat.Uvázat ji na řetaz?
vanina
napsal(a):
Prosím o radu,mám dvě kozičky,jedna má 6 měs. a druhá 4 měs. Několikrát už se stalo,že ta starší tu mladší trká do břicha a všude možně a ta mladší se nemůže bránit,ptž má hlavu strčenou v oplocení.Nevím jestli ji tam strčila sama nebo ji ta větší koza tam dohnala,ale vždycky je to v nějakém rohu.A toho trkání nechá až tam přiběhnu.Nechci ani domyslet co by se stalo,kdyby jsme nebyli doma Mladší kozička je moc hodná vymazlená,starší je divočejší,ale lidem nic nedělá.Myslím si,že normální chování to není.Nevím co s tou starší kozou dělat.Uvázat ji na řetaz?
Dobrý den,
já mám doma kozy jedné je rok a pul druhé půl roku. Trkají se pořád. Samozřejmně stará trká mladou a jsou to kolikrát takové rány do břícha že se divím že mladé nic není. Myslím si že až mladá vyroste a bude mít kůzlata, tak si to holky vyjasní. Pokud nedochází ke zranění, tak bych do toho nezasahovala, aby jsi mladá nezvykla že jí budete pořád bránit. Je to můj názor a myslím si přivazovat kozu je nesmysl. Oni to tak prostě dělají. Starší koza nenechá k sobě přijít mladou kozu na metr, ale mají se rádi protože, když je vypustím napastvu tak musí jít i ta druhá jinak první nejde. Kdyby se nesnášely tak u sebe ani nespějí. Jsou to zvířata a ty si udělají mezi sebou pořádek.
To je můj názor. Třeba jsem někdo napíše něco jiného .
Možná máte pravdu,ale ta mladá koza má pak hlavu zamotanou v pletivu a kdybych jí nepomohla,asi by tam zůstala navěky,ptž i já mám honičku tu její rohatou hlavu dostat ven.A když jí ta velká trká,tak malá šíleně mečí na celou vesnici.Minule měla od toho trkání poraněné břicho,roztrženou kůži a tekla jí trochu krev,a pokulhávala.Jestli je tohle normální,tak teda moje nervy dostanou pořádně zabrat Děkuji za radu.
nikolkav
napsal(a):
Dobrý den,
já mám doma kozy jedné je rok a pul druhé půl roku. Trkají se pořád. Samozřejmně stará trká mladou a jsou to kolikrát takové rány do břícha že se divím že mladé nic není. Myslím si že až mladá vyroste a bude mít kůzlata, tak si to holky vyjasní. Pokud nedochází ke zranění, tak bych do toho nezasahovala, aby jsi mladá nezvykla že jí budete pořád bránit. Je to můj názor a myslím si přivazovat kozu je nesmysl. Oni to tak prostě dělají. Starší koza nenechá k sobě přijít mladou kozu na metr, ale mají se rádi protože, když je vypustím napastvu tak musí jít i ta druhá jinak první nejde. Kdyby se nesnášely tak u sebe ani nespějí. Jsou to zvířata a ty si udělají mezi sebou pořádek.
To je můj názor. Třeba jsem někdo napíše něco jiného .
No, jen aby ta mladší ta kůzlata donosila, pokud ji ta starší bude takhle řezat do břicha
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi by stálo za úvahu nějak upravit oplocení - třeba dát do spodní části králíkářské pletivo nebo něco jiného, aby tam nemohla ta malá strčit rohy. Jestli mají rohy obě, budou se spolu trkat, to je jasné a ta starší si dělá náskok, aby byla vůdčí. Musí začít hned, nedá jí to tolik práce, když se jí bude ta mladší bát od začátku. Taky záleží na tom, jak dlouho jsou spolu. Jestli pár týdnů, ještě ty vztahy jsou nejsou stabilní. Jestli od začátku (třeba jsou to Vámi odchovaná kůzlata), pak je to horší a přemýšlela bych o odrohování, i když nejsem jeho zastáncem. V tom případě ale taky musíte ještě počkat, až bude starší a do té doby aspoň něco udělat s plotem. Ale určitě nevyřešíte tenhle problém uvázáním jedné kozy. Marie
nadja
napsal(a):
No, jen aby ta mladší ta kůzlata donosila, pokud ji ta starší bude takhle řezat do břicha
My kvůli tomu museli dát jednu rohatou kozu pryč, protože druhá málem potratila, jak ji trkala do břicha. Ale ta březí je bezrohá, tak na tom byla hůř, i když byla mnohem větší než útočnice. Ve vašem případě bych se taky trochu bála, co z toho bude, i když jsou pravděpodobně obě kozy rohaté. Ale řešila bych taky nejprve to pletivo, jestli nejde nějak zabránit zachycování rohů - jaké pletivo máte? nejdou tam třeba v příslušné výšce přidat prkna? Nebo nějaký ten hustší plot...