Dobrý den :-) Dnes jsme koupili dvě kozičky, jedné jsou 2 roky a druhé rok, je to matka a dcera, Terezka ale stále cucá mléko od matky a ta dá večer jen 0,5l mlíčka. Majitelka ji dojila pouze večer. Myslíte, že má cenu ji dojit i ráno? A jak bych mohla zabránit cucání mléka? Separovat? Děkuji
Chce to kozičku odstavit,jsou kozy,které nechají pít kůzle,jak dlouho chce a neodstaví ho samy. Pak by se mohlo stát,že jí nezasušíte před dalším porodem a vypije koze posléze i mlezivo,pro další kůzle. Stačí chlívek,aby na sebe viděly,mohly se očuchat,ale kozička nemohla matku vypít.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je nemůžete oddělit, třeba nemáte prostor, zalepte matce struky širší nedráždivou papírovou náplastí. Jen ji lehce nalepte, aby se dala bez potíží odlepit před dojením. To opakujte, dokud nebudete mít jistotu, že ta mladá nebude chtít pít. Ale připravte se, že to bude trvat třeba měsíc, protože jen tak lehce na to nezapomene. Marie
Děkuju moc! Nám majitelka říkala, že Terezka od matky stále pije, ale dnes třeba neměla vemínko v puse, jen si k němu čuchla a to bylo celé, takže si myslím, že už to problém nebude, ale taky jsem už zvažovala něco na to vemínko dát. Jestli k vám můžu mít ještě otázečku. Helenka (matka) je strašně mazlivá, hodná, ochočená, přijde na zavolání, ale když se má jít podojit, nepomůže ani mls, ani přivázání, prostě, když ji sáhnu na vemínko, začně kopat, utíkat, manžel dnes nadojil hrníček stylem, že byl rozkročen nad ní, držel ji okolo krku a dojil, to v klidu stála, ale jen jemu. Beru to jako osobní prohru, protože jsem kozenky chtěla já poradíte mi nějaký fígl, jak bych ji mohla podojit?
Každá koza se naučí stát při dojení, jen to některé trvá déle. Nápady na různé fixace najdete na nemoderce, je tam na to téma několik starších vláken, jedno z nich se jmenuje Praštěná Háta. Třeba vás to inspiruje. Většinou je třeba kozu přivázat nakrátko za obojek, jeden člověk dojí a druhý nějakým způsobem znehybní zadní nohy. A za každé podojení chválit. Kozy jsou chytré, zjistí, že se jim nic neděje a ještě jim při tom kápne něco dobrého.
Tom Sokola

XXX.XXX.216.36
Dobrý den,
na jak dloho musí kozu odstavit aby zapomněla na mlíko? Měli jsme matku od dcery oddělené půl roku a při první příležitosti jí šla po vemeni. Tam pomůže asi tu mladší vyměnit za cizí kozu, že jo. Hlavně ta mladá nevydrží ani chvílu sama.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tom Sokola
napsal(a):
Dobrý den,
na jak dloho musí kozu odstavit aby zapomněla na mlíko? Měli jsme matku od dcery oddělené půl roku a při první příležitosti jí šla po vemeni. Tam pomůže asi tu mladší vyměnit za cizí kozu, že jo. Hlavně ta mladá nevydrží ani chvílu sama.
Zalepte jí struky, aby mladá nemohla pít, a nemusíte ji měnit.