Dobrý den lidičky, pred 11 dny se nam ztratil kozlik Lojza a jeho nevesta Liza...moc jsem ho postradala, byl vymazleny, ochoceny, proste kozel jak ma byt, obrecela jsem ho, vsude vyvesila letaky, ale jsou tady huste lesy, tak jsem se smirila s tim, ze uz ho nenajdu...koupila jsem si noveho kozlika a dve slecny, ale ejhle, nasla jsem ho dnes!!! Jeden pan si ho vzal k sobe do ohrady, protoze mu rval u dveri (ma ovecky), byl jen asi 600m od nas!!! Kozlik je celkem hodny, hned si sjednal poradek ve stade, ale nejde ke mne :-( zapomnel snad na me? porad si hlida Lizu, nenecha me k ni jit ani zadnou kozu, prskala se a urcite je brezi, proto to dela? v jeho pohledu jsem se ale taky nevidela, v jednu chvili jsem az mela strach, ze zautoci...muze se to jeste zlepsit?
Myslím si ,že by se to stalo,i kdyby neutekl,je čas říje a někteří kozlové se v té době chovají dominantně. Může se to změnit na čas,ale v době další říje se to bude znovu opakovat ,možná i s větší razancí.Věkem to bude jen horší a pokud máte strach,kozel to cítí a půjde po vás.Není dobré se k němu otáčet zády.
Mám s tím tutéž zkušenost .
Byla sranda přetahovat se a hrát si z mladým kozlíkem.
Jenže zrovna z něj vyrost nevětší kozel, kterého jsem kdy viděl.
Když se postavil na zadní tak jak to v boji kozlové a občas kozy dělají tak měl hlavu asi tak metr nad mojí.
Kdyby dopad čelem na mojí hlavu, tak jako při boji s jiným kozlem, tak by jsem to asi nepřežil.
Začali jsme ho zavírat do ohrady, ale brzy se naučil sešlapávat pletivo a šplhat po něm.
Nikoho nikdy vyloženě nenapad, jen na mne se pokoušel občas vytahovat.
Ale stačilo by jednou být nepozorný a je z toho minimálně úraz.
K tomu měl ještě rohy o rozpětí minimálně 1m.
No, už ho nemáme a od tý doby se mazlím jen s kozama, ale i těm musíte jasně dávat najevo kdo je tu pánem.
Zvířata by Vás měli mít rádi, ale respektovat jako vůdce stáda.
Naše kozy na dojení nastupují skoro sami a dojím bez jakýchkoliv úvazů.
Jen přijdu ke koze pohladím jí po hlavě a už jde na místo kde se 2x denně dojí.
Po dojení jí zas pohladím a ona ví, že je konec a uvolní místo další.
To včetně letošních prvniček.
BobCZ - www.ahele.cz