Často přemýšlím, do čeho dojí mléko ostatní. Já sama mám 5 l kyblíček, takový ten průsvitný, z Jednoty, co v něm bývají saláty, nebo zavináče.... Je fakt, že když jsem do něj dojila obě kozy, kyblík nestačil, ale od toho máme přece 10 hladových koček ,kteří mě hypnotizují pohledem,
takže jsem mléko odlila. Jenže tyto kyblíky mají ten vnější lem, který se nedá pořádně vymýt, takže časem se kyblík musí nahradit jiným.. Tak by mě zajímaly zkušenosti jiných chovatelů, do čeho dojíte mléko Vy??? Jitka
jitka
napsal(a):
Často přemýšlím, do čeho dojí mléko ostatní. Já sama mám 5 l kyblíček, takový ten průsvitný, z Jednoty, co v něm bývají saláty, nebo zavináče.... Je fakt, že když jsem do něj dojila obě kozy, kyblík nestačil, ale od toho máme přece 10 hladových koček ,kteří mě hypnotizují pohledem,
takže jsem mléko odlila. Jenže tyto kyblíky mají ten vnější lem, který se nedá pořádně vymýt, takže časem se kyblík musí nahradit jiným.. Tak by mě zajímaly zkušenosti jiných chovatelů, do čeho dojíte mléko Vy??? Jitka
Já dojím do obyčejného smaltovaného hrnce. Je asi pětilitrový. A bohatě na tu jednu ludru stačí. Opravujeme totiž střechu u kozího chlívku a koza je přestěhovaná do boudy na telata na zahradu. Je tam docela spokojená , ale jaksi dojí ani ne dva litry denně. Je to Můra. Hrnec má tu výhodu, že se dá dokonale umýt / z umělé hmoty mám dojem ,že nejde nikdy odmastit / a hlavně do nej obden hodím všechono kozi nádobíčko a vyvařím to sakumprásk. Líbila by se mi na dojení taková ta dojačka - kadečka , co se směrem k zemi rozšiřuje, ale zatím je to jen v muzeích po předcích a dřevěné mají ovčáci na Slovensku. Trochu to vypadá jako vysoká miska pro psy. Nejde totiž tak snadno převrhnout. Ted je koza už vychovaná, takže to dojení zvládáme v podstatě kdekoliv. Postavím před kozu nějakou nádobu z ňamkou a sednu pod ní. Ani jí nepřivazuji. Taky to na ten litr ani nemá cenu, co.Helena
hehe
napsal(a):
Já dojím do obyčejného smaltovaného hrnce. Je asi pětilitrový. A bohatě na tu jednu ludru stačí. Opravujeme totiž střechu u kozího chlívku a koza je přestěhovaná do boudy na telata na zahradu. Je tam docela spokojená , ale jaksi dojí ani ne dva litry denně. Je to Můra. Hrnec má tu výhodu, že se dá dokonale umýt / z umělé hmoty mám dojem ,že nejde nikdy odmastit / a hlavně do nej obden hodím všechono kozi nádobíčko a vyvařím to sakumprásk. Líbila by se mi na dojení taková ta dojačka - kadečka , co se směrem k zemi rozšiřuje, ale zatím je to jen v muzeích po předcích a dřevěné mají ovčáci na Slovensku. Trochu to vypadá jako vysoká miska pro psy. Nejde totiž tak snadno převrhnout. Ted je koza už vychovaná, takže to dojení zvládáme v podstatě kdekoliv. Postavím před kozu nějakou nádobu z ňamkou a sednu pod ní. Ani jí nepřivazuji. Taky to na ten litr ani nemá cenu, co.Helena
Já dojím do hrnce co vypadá jako nerezový (asi není). Mám na výběr několik velikostí :-) Kozenka taky teď tolik nedojí, takže si vystačím s menším. Až budu dojit všechny tři, tak nevím :-o) Než si potvora zvykla znovu na dojení po odstavu, byl s ní kříž, obvykle do hrnce šlápne nebo aspoň kopne. Teď už je v pohodě, žvýká rohlík nebo něco dobrého a stojí pěkně.
Hrnec se myje velmi dobře. Lenka
hehe
napsal(a):
Vaše odpověď mě potěšila Helenko. Naše koza taky dojí míň ,je to asi tím horkým počasím .A šťavnatá travička taky není.
Ale ta vaše vypadá jako super dojnice.Renata
hanka mkf

jitka
napsal(a):
Dobrý den,
také jsem do nedávné doby dojila do plastových misek, poté již do plastového 5 l kyblíku. Jenže jak píšete, není to ono a navíc, jakmile se trošku odře, je zle.
Našla jsem v domácích potřebách nerezové kyblíčky - objem od 0,5 l až po 12 litrové, dají se sehnat i v železářství.
Jsou fajn, co hlavně, výborně se to udržuje v čistotě. Co je problémem, že jsou levné a tudíž i nerez materiál není moc kvalitní, tudíž nedávat mýt do myčky a pod.
Meju je ručně. Osobně na dojení používám 4 litrový a když podojím jednu kozu, jdu mléko přelít do 8 litrového, který mám pověšený na háčku mimo chlév, takto to dělám, dokud nepodojím všecky a pak se mléko odnese, přefiltruje přes mléčný filtr, předchladí ve studené vodě a vkládá se poté do chladničky seřízené na + 5 - 6 °C
Kvalitní nerez kyblík na 8 litrů stojí 2 500 Kč (pro představu) ale je z kvalitního masivního nerezu.
Hanka mkf