Vyplatí se držet si vlastního kozlíka ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2012 08:54
jitka2011

XXX.XXX.90.190

Dobrý den, je dobré mít ( živit ) vlastního kozla, pro 3-4 kozy, někdo řekne, že ano jiný, že je to zbytečné, tedˇ nevíme, jak se rozhodnout, co je lepší? Děkuji za sdělení....

25.10.2012 11:56
danurba

XXX.XXX.75.20

Záleží na tom, jak daleko máte nejbližšího vhodného plemeníka a kolik času máte na připouštění. Já jsem si kozla koupila i ke dvěma kozám, protože k plemeníkovi bych musela jezdit asi 15km a nemám moc času hlídat ten správný okamžik. A když jedete zbytečně a cestu pak musíte třeba i dvakrát zopakovat, docela se to prodraží. A kozaři z okolních vesnic zase uvítali, že mají ženicha v dosahu, před pár lety náš kozel nakrýval i 10 nevěst z okolí. Teď už jsou tu jen dvě poslední:-(.
Takhle mám kozla společně s kozama a nemám žádný problém, o říjích ani nevím, vyjímečně vidím, že se o některou z koz zajímá víc, nemusím se o nic starat. Jen je trochu nepraktické, že nevím termín porodu, ale na druhou stranu, aspoň se nestresuju tím, že snad rodí předčasně nebo opožděně. A blížící se porod poznám i bez termínu.
Takže já osobně si myslím, že se mi kozel vyplatí i k současným 3 kozám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2012 16:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

danurba napsal(a):
Záleží na tom, jak daleko máte nejbližšího vhodného plemeníka a kolik času máte na připouštění. Já jsem si kozla koupila i ke dvěma kozám, protože k plemeníkovi bych musela jezdit asi 15km a nemám moc času hlídat ten správný okamžik. A když jedete zbytečně a cestu pak musíte třeba i dvakrát zopakovat, docela se to prodraží. A kozaři z okolních vesnic zase uvítali, že mají ženicha v dosahu, před pár lety náš kozel nakrýval i 10 nevěst z okolí. Teď už jsou tu jen dvě poslední:-(.
Takhle mám kozla společně s kozama a nemám žádný problém, o říjích ani nevím, vyjímečně vidím, že se o některou z koz zajímá víc, nemusím se o nic starat. Jen je trochu nepraktické, že nevím termín porodu, ale na druhou stranu, aspoň se nestresuju tím, že snad rodí předčasně nebo opožděně. A blížící se porod poznám i bez termínu.
Takže já osobně si myslím, že se mi kozel vyplatí i k současným 3 kozám.

Hodně záleží na tom, jaké máte podmínky pro jeho držení. Jestli máte dost prostoru na ustájení, dost pevnou ohradu, dost autority, abyste kozla zvládla.
A také na jakého kozla kápnete, jak bude dominantní až zlý, nebo naopak mírný.

25.10.2012 19:09
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

taky přemýšlím o kozlovi,mám 5 koz,hlídat říje mě taky nebaví,pak člověk propásně tu krátkou chvíli a jede znova,tím že některá nemá tu říji úplně tak aby bylo poznat že je vrchol tak pak nedrží ,chci připustit lepším kozlem,ale z důvodu že to není jistý tak raději volím kozla který je nejblíž ikdyž je plemenný tak je v hrozným stavu,takže příští rok uvažuju buď nad kozlem nebo hermafroditem který ty říje aspoń ukáže a mohla bych si dovolit je třeba 50km k pořádnýmu kozlovi,jediný co mě odrazuje od kozla je že mám strach abych ho zvládla,

25.10.2012 19:56
danurba

XXX.XXX.50.200

Mám kozal třetího, první byl absolutně plachý, koupili jsme ho už staršího, celý život prožil venku ve stádě s koňma. Druhý byl jeho syn a přestože to byl náš odchov, taky byl hodně plachý. Vloni jsem koupila plemeníka, byl mazlivý už jako kůzle i přes to, že jsme se s ním snažili kontaktovat co nejméně. Teď je mu rok a půl a je docela dotěrný, ale zatím není agresivní. Nemá tendenci trkat, spíš přijde a opře o mě hlavu, nebo si jí o mě otírá. Asi mě bere jako jednu ze svých manželek. Občas naznačuje útok, ale stačí na něj zařvat. Uvidím, jak se jeho povaha bude vyvíjet dál, snad bude i nadále zvladatelný.

26.10.2012 09:34
ivaana

XXX.XXX.102.88

Já mám taky plemeníka, v dubnu mu budou dva roky. Je to vymazlený kozel :-) Už od chovatelky byl zvyklý na pohlazení a já si myslím, že to je dobře. Je hodně kontaktní, jedině kdy mi to trošičku vadí je doba říje když má tendenci si o mě pořád otírat hlavu. Chvíli mu uhýbám a pak už je mi to jedno, podrbu ho i tak, no co, pak si ruce vydrhnu, oblečení vyperu :-) Když mu byl necelý rok, tak se přede mnou postavil na zadní a naznačoval svou přesilu, tak jsem ho okamžitě chytla za přední nohy, povalila na zem, rukou mu podržela hlavu u země dokud se vzpouzel. Jakmile mi dal najevo že jsem vyhrála, tak jsem ho pustila. Od té doby mě bere jako "vedoucí kozu" :-) Pokud jsem v ohradě já a přijdou zájemnci o připouštění nebo o kůzlata, nebo se jen podívat, neútočí, drží se stranou, ví, že bych křikla. Jakmile ale odejdu, je to jeho království.
Mám k němu momentálně 3 kozy, 3 ještě chci dokoupit. Dokoupila bych víc, ale bohužel místo na to nestačí. I pro ty moje tři kozeny se vyplatí, nemusím hlídat říji, jedna moje koza ji má takovou tichou, pozná ji jen kozel, já sem tam taky, ale spíš se řídím podle něj. A s tím živením kozla. Pokud koupíte plemeníka, můžete si zažádat o dotace. Nevím ještě kolik to bude, budu žádat příští rok, ale podle toho co jsem sem tam zaslechla to pro moje stádo bude stačit na seno na celou zimu. Pak pokud budete připouštět i ostatním, tak vám kozel něco vrátí a to nepočítám to, že opravdu nemusíte nikam jezdit za kozlem. I ten benzín něco stojí, skok taky, takže podle mě se kozel vyplatí.

26.10.2012 09:36
roklanka

XXX.XXX.45.151

Každý kozel má jinou povahu,první byl naprosto bezproblénový,jen jednou se postavil na zadní a naznačil útok,dostal klackem a od té doby se nepokusil ani sehnout hlavu,v 7 letech uhynul. Druhý byl nesmírně plachý,když jsem ho přivezla,lezl po zdi a nepřiblížil se k člověku,trvalo mi rok,než přišel pro pamlsek a vzal ho z ruky,ve 4 letech poprve v říji začal naznačovat útoky,na pastvě ho držela čuba v bezpečné vzdálenosti,taky dostal klackem a bál se ho (psa víc).V době říje (kdy musel být zavřený,demoloval jeden chlívek za druhým).Pokud byl s kozama,šlo to,ale musel si člověk dávat bacha a neotočit se k němu zády.Ohlávka byla nezbytná,jedině pomocí vousů a ohlávky se dal vést. Třetí byl vymazlený,půjčila jsem ho kamarádce,které nevadilo se s ním přetlačovat,takže po roce se mi vrátil kozel,který se nebál a snažil se mě vytlačit.taky musel dostat klackem,stačilo jednou,udrží ho v bezpečné vzdálenosti,stejně jako psi,ale taky není radno se k němu otočit zády,je mu 5 let. Zatím se dá říct,že je hodnej,přijde na zavolání,chytit se dá a pokud si člověk dá pozor,je bez problémů. Prostě věkem se ukáže do jaké míry je dominantní,trochu se tomu dá pomoc výchovou. Roklanka

26.10.2012 19:40
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

takže myslíte že je lepší koupit staršího nebo mladýho kozla ? a ochočenýho nebo raději bojácnějšího ale zas nevím jak bych plachého kozla na pastvině naháněla kdyby přišel někdo na připouštění,a trestat buď povalením nebo pár ranama

26.10.2012 20:31
danurba

XXX.XXX.50.200

být vámi, radši bych koupila plachého. Když mu přijde nevěsta, nebojte se, že byste ho museli nahánět, aspoň ten náš, jakmile viděl cizí kozu, už k ní pelášil, protože moc dobře věděl, co se bude dít. Kromě toho je lepší, když máte celé stádečko naučené přijít na zavolání a kozel půjde s nimi.
Se stářím vám neporadím, u mladého je trochu riziko, že byste mohla koupit neplodného, takže možná by bylo lepší koupit už vyzkoušeného. Ale o té neplodnosti jsem jen jednou četla, nikdy jsem se s tím nesetkala. Dana

27.10.2012 07:57
ivaana

XXX.XXX.102.88

Ono je to opravdu názor od názoru. Já jsem zase pro kontaktního kozla, se kterým si udělám při nejmenším náznaku hned pořádek a pak je klid a radši mladého, než staršího, u toho mladého se dělá pořádek líp. Neumím si totiž představit, jak bych chytala plachého kozla po pastvině třeba na odčervení nebo na odběry krve, které se u plemeníků dělají každý rok. I když by přišel na zavolání se stádem, tak chytit plachého kozla není taky nic moc, navíc by třeba právě naháněním ho, mohl zaútočit. S tou neplodností, tam si myslím, že pokud by se koupil plemeník ohodnocený na nákuním trhu, a pak se zjistilo, že je neplodný, měl by mít majitel nárok na vrácení kozla a peněz. Nebo alespoň vrácení části peněz do jateční ceny kozlíka.
Ale je to jem můj názor, třeba bude někdo i opačného názoru a napíše zase klady plachého kozla :-)

27.10.2012 09:15
roklanka

XXX.XXX.46.22

Brala bych taky radši mladého kozlíka. Naučíte ho co potřebujete,manipilace s ním je jednoduchá a od začátku bude jasno. Nevím jak dlouho chová Ivaana kozy,ale povalit jednou kozla a mít pro vždy pokoj se mi nezdá. Pomůže to na čas,to ano,ale kozel to zkusí znovu.Můj prostřední kozel ležel pode mnou mnohokrát a pod vnukem také,čím byl starší,tím víc se zkracovala doba,kdy si to pamatoval :-)).Vřele doporučuji v dospělosti ohlávku,daleko lépe se s kozlem manipuluje. Roklanka

27.10.2012 11:29
ivaana

XXX.XXX.102.88

Roklanko, moc dlouho kozy nechovám, to máte pravdu. Ale je fakt, že náš kozel to na mě poprvé zkusil loni, když se kozy říjely. Letos ani náznak něčeho takového. Ani křiknout jsem na něj nemusela a ani pohrozit klackem. Je fakt, že je hodný na mě, na manžela a na lidi, kteří se tu pohybují často (děti, kamarádi dětí atd.) Jakmile přijde někdo cizí, už si hlídá. Pokud jsem tam já, ví, že prostě nesmí nic udělat, nebo bude zle. Jakmile odejdu a někdo by v ohradě zůstal, troufal by si. Opravdu jsem ho měla povalenýho na zemi jen jednou jedinkrát. Asi mu to stačilo. Švagrová má taky kozla, kameruňáka, a to vám byl hajzlík. Byla jsem u nich na návštěvě, kozel chvíli chodil kolem mě, dokud jsem ho nepohladila byl klid, jak jsem na něj šáhla, už se stavěl na zadní. Když byl malej, měli z toho legraci a nechali to tak a kozel si troufal čím dál tím víc. Pak jsem řekla švagrovi, ať ho zkusí na tu zem povalit. Udělal, klid byl, na chvíli to zabralo. Jenomže právě tomuto kozlovi to bylo jako malýmu tolerováno, pak to takhle dopadlo, to se už špatně spravuje. Já jsem si to s naším vyříkala hned ze startu a opravdu mám ťuk ťuk ťuk klid. Uvidíme časem jestli se něco nezmění, ale moc tomu nevěřím. Netroufá si, ani náznakem.
Ale jak jsem říkala, jsou to jen mé, zatím ne moc velké, zkušenosti.

27.10.2012 11:40
ivaana

XXX.XXX.102.88

Ještě bych dodala :-)

Že netvrdím, že se kozel povalí jen jednou a je provždy klid. To opravdu dost záleží na povaze kozla, Já měla to štěstí, že ten náš je takovej pohodář. Na ostatní to třeba platit nemusí. Pořád si ale myslím, že je to z 80% o výchově. Nepřetlačovat se s kozlem, nevodit ho za rohy, při sebemenším náznaku mu ukázat, že tohle ne atd. Neříkám, že pak je úspěch zaručen, ale dá se mnohému předejít.

28.10.2012 20:00
lukas146

XXX.XXX.168.49

Mam dotaz je kozel opravdu tak citit nebo je citit plus minus jako koza smajlík

28.10.2012 20:20
danurba

XXX.XXX.50.200

lukas146 napsal(a):
Mam dotaz je kozel opravdu tak citit nebo je citit plus minus jako koza smajlík

Vůbec není cítit jako koza. Není cítit ani jako stádo koz. Spíš si představte půl roku nemytého chlapa, který se silně potí a ještě pravidelně pomočuje, a budete tomu zápachu hodně blízko, jen ten kozel do toho má ještě přimíchané vlastní specifické aroma. Ale jsou i kozlové, kteří téměř nesmrdí...

29.10.2012 09:07
roklanka

XXX.XXX.45.57

Nemám důvod vám Ivanno nevěřit,mému prvnímu kozlovi to také stačilo jednou. Ale chodí sem spousta začátečníků a lidí,kteří nemají žádnou zkušenost a pak vaše informace není úplná :-)). Jsou kozlové hodní,ti kteří si dají říct,pak ti kteří dostanou a stačí si pak vzít jen klacek a mají respekt a kozlové kteří to budou zkoučet stále. Převážná většina v říji,během roku se zklidní i když ani to není pravidlo. A platí,že věkem se to zhoršuje s vyjimkou těch hodných,tam není co by se zhoršovalo:-)).

29.10.2012 12:26
ivaana

XXX.XXX.102.88

roklanka napsal(a):
Nemám důvod vám Ivanno nevěřit,mému prvnímu kozlovi to také stačilo jednou. Ale chodí sem spousta začátečníků a lidí,kteří nemají žádnou zkušenost a pak vaše informace není úplná :-)). Jsou kozlové hodní,ti kteří si dají říct,pak ti kteří dostanou a stačí si pak vzít jen klacek a mají respekt a kozlové kteří to budou zkoučet stále. Převážná většina v říji,během roku se zklidní i když ani to není pravidlo. A platí,že věkem se to zhoršuje s vyjimkou těch hodných,tam není co by se zhoršovalo:-)).

Máte pravdu Roklanko, moje informace byli neúplné, napsala jsem vlastní zkušenost :-)) A jsem ráda, že jste mě doplnila, abych tu někoho nemystifikovala :-) Přeji hezký den, u nás je tedy docela zima, ale naši kozí miláčci nám tu nepřízeň počasí vynahradí :-)

29.10.2012 15:03
mafrin

XXX.XXX.147.19

Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, i když žádné vlastní zkušenosti s kozlem doma nemám. Letos máme poprvé po dvou kozách kozlíky, docela by mě zajímalo, jak se dědí povaha kozla po mužských předcích. Jeden už je chudák v mrazáku, ten byl březnový, byl mladý, tak se nedá říct, že by byl agresivní, ale trkat zkoušel, i když samozřejmě nebyl zatím nebezpečný. Druzí dva kozlíci se narodili až začátkem července, jsou moc krásní a milí, je mi je líto zabít i prodat někomu na maso. Zatím jsou to takoví malí jelimánci, jeden je větší a čilejší (narodil se větší a zůstalo mu to), už i začíná být trochu pohlavně aktivní, druhý je úplně hodňoučký a jako kozel se zatím projevuje minimálně. Všechny jejich předky neznám, ale otec matky je vyloženě mazel, otec kozlíků byl vloni mladý, letos jsem ho ještě neviděla, ale řekla bych, že je to taky bezproblémový kozel. Tak doufám, že by to mohli kozlíci podědit a někdo by si je mohl vzít do nějakého malého chovu. Už byli oba zamluvení, ale paní se mi přestala ozývat, tak kdybyste někdo chtěli... (jsou 56% anglonubijci moc pěkní), nebyli by drazí pro někoho, kdo by to s nimi myslel dobře. Takže ještě druhá omluva, že si zde přihřívám polívčičku, než začnu zase psát inzeráty...:-)

29.10.2012 18:41
lamero

XXX.XXX.246.86

danurba napsal(a):
Vůbec není cítit jako koza. Není cítit ani jako stádo koz. Spíš si představte půl roku nemytého chlapa, který se silně potí a ještě pravidelně pomočuje, a budete tomu zápachu hodně blízko, jen ten kozel do toho má ještě přimíchané vlastní specifické aroma. Ale jsou i kozlové, kteří téměř nesmrdí...

To přirovnání k nemytému chapovi se mě nelíbí. Možná takového znáte osobně? Ona ženská, která se nebude půl roku mýt a pravidelně pomočovat, bude asi vonět po fialkách:-))smajlík

29.10.2012 19:15
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

tak kozlík zamluvenej,snad to vyjde,je dvouletej,hnědej,a prý nikdy nezkusil ani náznak,a je neuvěřitelnej flegmatik,s pánem sem se bavila jak to udělal a prý mu naopak radili ho rozmazlit tak se toho ujaly jeho děti a je vyšlo to,tak na jaře snad přibude ženich,sice má horší třídu než sem chtěla,ale pro jeho povahu to překousnu

29.10.2012 20:16
danurba

XXX.XXX.50.200

lamero napsal(a):
To přirovnání k nemytému chapovi se mě nelíbí. Možná takového znáte osobně? Ona ženská, která se nebude půl roku mýt a pravidelně pomočovat, bude asi vonět po fialkách:-))smajlík

V mém příměru bylo samozřejmě hodně nadsázky.
Znám pár takových chlapů, co jsou dříve cítit než vidět. Prodávám zemědělské a pracovní potřeby a občas se takový zákazník objeví, já snesu hodně - mimo jiné i toho kozla, ale po nich musíme prodejnu dokonale vyvětrat. Nikdy jsem se jich neptala, kolik času jim zabralo docílit tak silného aroma, ale představuju si minimálně ten půlrok.

30.10.2012 13:07
ivinkad

XXX.XXX.51.27

Dobrý den,

nebudu zakládát nové téma a zneužiji toto. Přemýšlím o pořízení kozlíka k našim 2 slečnám. Ale zajímalo by mě, jak by se snesl s beránkem (kamerunským)? To by asi nebyl uplně dobrý nápad, dát je k sobě, že?

Děkuji za odpověď
Ivinka

30.10.2012 13:41
ivaana

XXX.XXX.102.88

ivinkad napsal(a):
Dobrý den,

nebudu zakládát nové téma a zneužiji toto. Přemýšlím o pořízení kozlíka k našim 2 slečnám. Ale zajímalo by mě, jak by se snesl s beránkem (kamerunským)? To by asi nebyl uplně dobrý nápad, dát je k sobě, že?

Děkuji za odpověď
Ivinka

Mám kozla s beranem plemene zušlechtěná valaška. Beránkovi je 7měsíců. Zatím je vše v pohodě, jen když měla ovce říji, tak kozel berana od ní odháněl, takže jsem kozla musela zavřít. Jinak zatím vůbec žádný problém, ale co není může být :-) Uvidíme časem jak to bude vypadat, ale zatím velí prostě kozel a beránek je mu podřízený.

30.10.2012 18:09
kunesek

XXX.XXX.200.45

Dobrý den, já jsem jednou koupila čtyřletého bílého kozla s pop a ten byl opravdu zlatý, jedniné co mi asi vadilo, že se o mě neustále otíral a sem tam mě obchcal, jenže časem začal strádat a majitelka mě na to upozornovala, že na to může i umřít ze změny prostředí, takže až si užil s kozenkama, šupal zpátky, ted kozla nemáme, ale náš plemenný suffolk začal smrdět jako kozel, né tak intenzivně, ale smrdí úplně stejně, taky mu naše tři kozule "podlehli",:-))

30.10.2012 20:04
radulkav

XXX.XXX.244.234

ivinkad napsal(a):
Dobrý den,

Děkuji za odpověď
Ivinka

Já napíšu pouze svou zkušenost.Mám 8 koz a kozla a pro lepší vypasení trávy(kozy radši obírají křoví) jsem si říkala,že přidám ovečky.Dovezla jsem ovečku s beránke-kříženci suffolk.Ovenka byla mírná a koz se stranila.Ale beránek si nedal říct a hlavně při žrádle se nechtěl nechat zahnat(nosím kozám po kapsách chleba,tak mi skáčou skoro na hlavu,když ho rozděluju...).Jakoby ty kozy vyloženě provokoval.Přitom pastvy dost,prostoru taky,přístřešky dva.Až jsem jednoho dne přišla a beránek se mi nelíbil.Pomalu se ke mě přiloudal,pak si lehl a nic.Sliznice měl úplně bílé.Volala jsem veta.Ten mi nedojel,jen poradil,nalít do něj olej.Na pastvinu jsem se vrátila během 15 minut a beránek byl posmrti.Otevřeli jsme ho, a měl přetočený žaludek.Podezíram kozy nebo kozla,že se do něj pustili .
Vím,že mnoho lidí chová ovečky a kozy dohromady,ale mě to prostě nevyšlo.Jestli těch koz bylo proti ovcím moc,nebo byl prostě ten můj beran trouba nevím.Každopádně ovenka šla taky pryč a zkoušet už to radši nebudu....smajlík

31.10.2012 09:42
profesor1

XXX.XXX.12.162

Letos jsem si koupil tři mladé kozy a taky jsem přemýšlel, jak vyřešit kozla. Asi před měsícem jsem koupil půlročního za pár peněz. V prosinci mu dám jízdenku směr mrazák a bude to. Ty peníze co mě stál se mě vrátí na talíři a na jaře v kůzlatech a mléce ( doufám:-) ) Rozšiřovat stádečko nechci, tak až budu potřebovat obměnu, tak si zase raději připlatím a koupím si kozičku z kvalitního chovu. Kozel opravdu smrdí děsně. Nedovedu si představit, že bych jej choval přes zimu doma, uprostřed dědiny, teda vesnice :-)
Tři kozy a kozlíka chovám spolu se 25ovcemi + plemenný beran a jeho syn. Zatím jsem si nevšiml, že by mezi sebou nějak drsně "bojovali"
Pro Danurbu - projděte se mezi bezdomovci a zjistíte, že ženské smrdí daleko víc než chlapi ( to jen na naši obranu:-) ) :-)

5.11.2012 09:28
mlynář

XXX.XXX.90.186

Já mám tři roky a taky mě nebavilo pořád hlídat říji.Takže jsem to udělal tak že v létě kdy byla poměrně nízká cena letošních kozlíku se mi podařilo koupit kozlíka za 350kč nebyl to tedy plemeník,ale vzhledem k tomu že kůzlata neprodávám tak mi to nevadí.Měl jsem ho doma do konce října a teď jsem ho prodal, je sezóna takže s prodejem nebyl problém. je to pro mě nejschůdnější. Nemám ho kam pak na porody oddělit a navíc nechci aby mi je pak hned zaskočil znova. Takže takhle jsem se o říji nemusel starat a prozatím rostlo dost trávy takže mi ani nijak nenaboural zásoby na zimu.

5.11.2012 11:44
mamčis

XXX.XXX.245.37

mlynář napsal(a):
Já mám tři roky a taky mě nebavilo pořád hlídat říji.Takže jsem to udělal tak že v létě kdy byla poměrně nízká cena letošních kozlíku se mi podařilo koupit kozlíka za 350kč nebyl to tedy plemeník,ale vzhledem k tomu že kůzlata neprodávám tak mi to nevadí.Měl jsem ho doma do konce října a teď jsem ho prodal, je sezóna takže s prodejem nebyl problém. je to pro mě nejschůdnější. Nemám ho kam pak na porody oddělit a navíc nechci aby mi je pak hned zaskočil znova. Takže takhle jsem se o říji nemusel starat a prozatím rostlo dost trávy takže mi ani nijak nenaboural zásoby na zimu.

Tak přesně takhle to plánuju udělat příští rok i já. Po letošních zkušenostech s opakovanou a nevýraznou říjí chci v létě koupit kozlíka a v listopadu půjde do klobás.

Přidejte reakci

Přidat smajlík