Trkání nově přivezené kozičky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.11.2012 19:58
borass

XXX.XXX.250.238

prosím o radu máme doma kozičku narozenou v květnu a k ní jsme si pořídili holandskou miny kozičku tři měsíce starou aby jí nebylo smutno,ale když jsme k ní kozičku dali začala před ní skákat a trkat jí.Myslíte že si na ni zvykne nebo ji máme oddělit?Bojíme se aby ji neublížila.Je to pro nás šok mysleli jsme,že koza je stádové společenské zvíře...Díky za radu.

13.11.2012 20:47
radulkav

XXX.XXX.244.234

Koza je sice stádové zvíře,ale i tak si musí ujasnit svou pozici ve skupině.Dejte jim čas a prostor....

14.11.2012 09:20
honzapm

XXX.XXX.29.18

Když přidávám nové zvíře do skupiny (nebo do dvojice), tak ta původní zvířata musím nějak omezit.
Buď udělám nějakou menší provizorní ohrádku v daném výběhu nebo (jako nedávno) jsem nasadil
ouessantskému beránkovi psí kšíry a měl jsem ho nějakou dobu (ne víc jak půl hodiny) na vodítku.
Nejdřív se cukal, pak se uklidnil, nová ovečka si v klidu mohla projít výběh, očichat vše, prozkoumat okolí,
najít "únikové cesty" před beránkem atd. Pak si beránek už klekl na přední nohy (nic ho neškrtilo),
tak jsem ho pustil. Spojení bylo úspěšné. Dříve jsem k němu chtěl dát jinou ovečku, ale honil ji tak,
že jsem ji musel dát do jiné skupiny. Až s další ovečkou mě, poučeného, napadly ty psí kšíry.
Beránek nové ovečky honí s těmi nejlepšími (sexuálními) úmysly, ale odstavené jehničky jsou z něj vyplašené :).

HonzaPM

14.11.2012 13:08
borass

XXX.XXX.206.190

Děkuji za dobrou radu hned to zkusím a dám vědět.je to někdy boj:-)))Libor

14.11.2012 14:15
honzapm

XXX.XXX.29.18

Nemáte za co. Dejte vědět, jak to dopadlo. Asi by bylo lepší tu trkavou (vlastně ani nevím, jestli trká ta vaše květnová tu novou mini holandskou nebo naopak) vzít na vodítko hned, ale to už je teď stejně jedno.

Musím ale pro jistotu dodat, že moje zkušenosti jsou pouze s ovcemi. Kozu jsme nikdy neměli.
Tak nevím, jestli se kozy nemají trochu poškorpit a pak bude klid, jestli to prostě kozy nemají jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík