Mám takový dotaz začátečníka. Na jaře se budeme s přítelem stěhovat do velikého domu s ještě větší zahradou. Jen předem upozorňuji oba jsme vyrůstaly na vesnici a jen asi půl roku bydlíme ve městě a už nám to leze na mozek.
A můj sen bylo vždy mít nějakou ovečku či kozu. Ovšem ani v jedné rodině se ovce ani kozy nechovaly a tak nemám kde posbírat zkušenosti. A moje snad největší otázka ovci či kozu a když tak jaké plemeno. Na co si dát pozor při koupi a čeho si všímat.
eluschi
napsal(a):
Mám takový dotaz začátečníka. Na jaře se budeme s přítelem stěhovat do velikého domu s ještě větší zahradou. Jen předem upozorňuji oba jsme vyrůstaly na vesnici a jen asi půl roku bydlíme ve městě a už nám to leze na mozek.
A můj sen bylo vždy mít nějakou ovečku či kozu. Ovšem ani v jedné rodině se ovce ani kozy nechovaly a tak nemám kde posbírat zkušenosti. A moje snad největší otázka ovci či kozu a když tak jaké plemeno. Na co si dát pozor při koupi a čeho si všímat.
No to hlavně záleží na tom, co si od ovce/kozy slibujete. Vypásání trávy, likvidace veškeré zeleně mimo trávy, produkce mléka, př.masa .. .. hlavně - ovce ani koza nemůže být sama !!!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázka by měla znít : Ovce, nebo kozy ?
Jako sekačka budou spíš fungovat ovce,kozy jsou všetečky a půjdou hlavně po listech a větvích,mám skušenost s charollais a zwartbles a z koz je to burská a 1rok hnědá,jsme spíš přes masná plemena,ocen´uji u nich klidnou povahu , po pastvině moc nepobíhají pěkně se pasou,rozdíl je vidět i u koz i když s těmi si užijete víc zábavy oproti ovcím ty naše jsou ochočené a neskutečně vlezlé s pozdravem Hanka
Pokud na spásání a později do mrazáku, tak bych volila spíš ovečky. My máme obojí a přiznám se, že ovečky mi k srdci nikdy moc nepřirostly, kdežto kozy, to jsou kámošky. Neustále něco vymýšlí, člověk se s nimi chvíli nenudí :) A daleko více ke člověku přilnou (což však nemusí být úplně vhod, když je zvíře určeno na porážku...).
Když jsme pořizovali naše osazenstvo pastviny, tak jsme měli jasno (nebo spíše já :)). Nechtěla jsem řešit co s vlnou a ani se mi "klasické" ovce nelíbí. Takže máme kamerunskou ovci a berana. Berana necháváme být, pamlsek si nevezme z ruky. Jediné, když se dá chytit je u "koryta". Pak je také naučen chodit za kyblíkem, toť vše- je divoký. Zato Terezka... Na to, že je to ovce je to janek a potvora. Když si jí nikdo nevšímá, začne kopitem škrábat nohu. Skáče před námi, nastavuje se. Miluje drbání na břiše a hlavě... Prostě rozmazlenej miláček. Když jsme k nim na jaře pořídili kozy, nevidím rozdíl. Spíš Tera něco vymyslí a ostatní ji následují. - Tolik k přízpěvkům výše, že s kozami je více legrace . Kozy se nám zatím nepodařilo dostatečně rozmazlit a ochočit. Sice přijdou, ale když zjistí, že z toho "nic nekápne", odchází.
Z koz bude užitek alespoň v mléce, popř. z kůzlat. U kamerunek je z jehňat a maso prý ne každému chutná. Ale my to zjistíme až na jaře, náš beran to má spočítané, jak bude jehně.
Na druhou stranu se tyto ovce nemusí ani dojit ani stříhat, takže jsou to "bezúdržbové" sekačky.
Přeji dobrý výběr, ať se rozhodnete pro cokoli :)
Ivinka
Doporučuji ovce plemene Skudde. Jsou výborné na spásání - jedou systematicky, pasou trávu, byliny, bodláky, na podzim i kopřivy (když už nepálí). Pokud mají jinou pastvu, tak stromky nechávají téměř bez povšimnutí (samozřejmě na to nelze spoléhat, ale rozhodně nejsou tak destruktivní jako jiná plemena - i vzhledem ke své menší vzrůstnosti). Jsou dobře zmasilé, takže chcete-li experimentovat s mrazákem, můžete. Nepotřebují ustájení (a ve stáji dobrovolně nebudou), stačí přístřešek ze tří stran (ideálně otevřený k jihu) a zastřešený, ale budou v něm jen když bude nejhůř. Jinak leží uprostřed výběhu na zemi, aby měly přehled a spokojeně přežvykují. Nejsou náročné, naše vůbec nebečí, neobtěžují, nejsou přerostlé, mívají dvojčata a jsou velmi krásné. Ani při krmení senem mnoho vody nevypijí (jiná plemena pijí mnohem víc). Dobře se drží ve stádě, mají vysoký stádní pud. Prostě staré a prověřené plemeno - ovce Vikingů.