dav.kas
napsal(a):
ano mám je s beranem furt jaro léto podzim zima,ma 5 oveček a nevim zda jsou všechny už březí z těch 5ti 2 u berana jsou teprv od října.
A jak jsou ty nově přidané staré? pokud mají věk pro připuštění a jsou zabřeznutí schopné /nemají nějaký vnitřní problém/, silně pochybuji, že už by nebyly březí. :) U nás je běžná říje kolem půlky listopadu, takže holky pak rodí už do tepla. :) Jinak za těch 6 let, co opět chováme ovečky, jsem skok neviděla ani jednou. Max. že beran dával přední nohu na zadek své oblíbenkyni. :)
v lednu jim budou 2roky a jedné taky v lednu rok.maj je s beranem furt jen dvě si ke mě dává známej na zimu,beran je zlej tak ho plánuji zabít co nejdřív.beranoj budou taky dva roky tak snad bude mít ještě dobré maso
dav.kas
napsal(a):
v lednu jim budou 2roky a jedné taky v lednu rok.maj je s beranem furt jen dvě si ke mě dává známej na zimu,beran je zlej tak ho plánuji zabít co nejdřív.beranoj budou taky dva roky tak snad bude mít ještě dobré maso
dvouletý beran má výborné maso, lepší než jehněčí. Poražte ho ještě než se narodí jehňata, aby jim neublížil, nebo vám, kdybyste museli pomáhat u porodu. V tomhle věku jsou pravděpodobně připuštěné, ta nejmladší možná není, ale ta počká na příští rok.
tak já už vim že ho musím přivázat než tam mezi ně du sice buší do trámu ve stodole ale je na laně kreré nepřetrhne,a jehnatům nic nedělal ani cizímu beránkovi malému,tak bych asi ještě počkal cca měsíc,na jaro mam zamluveného nového beránka doufám že nebude zlej
Být Vámi, krocnu beránka hned, je to hloupé riziko, že je zlý i pro ovečky. A jestli je připustil, březí jsou, jestli to nezvládl, tak už to ani neudělá. Na příští sezonu budete mít nového. U nás teda beránek nikdy žádnou ovečku neminul oplodněním :) A to jich má pět.
A k tomu novému, NIKDY se s ním nepřetlačujte a když na Vás zkusí trkání, nebo jen výhružný pohled, náznak, hned po něm něco hoďte, ať se mu ta myšlenka přeruší. My máme také beránka přes 2 roky starého, začínal trkat jednu dobu kvůli mojí blbosti, ale odnaučili jsme ho to takto. Ne bít ho, nebo pleskat přes xicht, ale něco po něm hodit, nebo ho prostě nějak vyděsit, zapomene na to a přestane.
Veronika
Naša Zuzka by mala byť teraz treti mesiac kotna, ale neviem isto či niečo s toho bude ... Malo by to už byť vidno ?
Zdraví, Važe Zuzka je moc hezká ovečka. Bohužel ve třetím měsíci poznáte akorát, že už neříjí :) Jak dlouho u ní byl beran, jak je stará a byla na ní vidět říje, viděli jste, že by jí obskakoval?
Březost se na břiše začne projevovat až tak ve čtvrtém měsíci, na některé ovci to poznáte až pátý. Pokud je hodně ochočená, zkuste při mazlení, když leží jí na pravou stanu břicha směrem odspoda přiložit ruku a občas mírně plochou dlaně "šťouchnout". V tom čtvrtém měsíci by se mělo začít v břiše jehně škubat a ucítíte pohyby. Ale jistota je až jí začne růst vemínko. Dočkejte času.
Před porode jí oteče pipka, bude chodit dost ztěžka a bude mazlivější, při ležení dost funět, ztěžka dýchat.
Stejně, kdyby březí nebyla, s tím nic neuděláte teď nejdříve bude říjit na jaře, ale to spíš další podzim.
Přeji hodně štěstí a pozdravujte Zuzku
Veronika
No v oktobri mala ruju, dost nam utekala. Usla do jedneho pana, ktory mal troch baranov. Bola tam 3 dni a ten pan povedala ze ju obskakovali a pravdepodne bude kotna... No nic nam neostava iba cakat...a dakujem
Ahoj já chovám ovce již 11 let, co se týká berana, tak už mám druhýho a pokaždý jsem ho po novým roce odstavil bokem a to ikdyž první byl svou povahou v pohodě, u toho druhýho už jsu rozhodnutý ho dát do klobásů protože mi neustále a nepochopitelně trkal do ovcí, ale nemužu mu upřít jeho snahu oplodnění. Mám 3 ovce, u prvních 2 čekám porod každým dnem, pokaždý to poznám až v poslední měsíc březosti a o tu třetí jsem si všiml že má zájem v prosinci a to má rok a půl a doufám,že bude prvnička.