Dobrý večer,
už jsem sem vkládala pár dílčích témat, kdy jsem prosila o radu, jak na to. V chovu ovcí jsem začátečník, i když naštěstí né až takový, že bych snad živé zvíře viděla poprvé (jestli mi rozumíte). Každopádně se nás ty problémy nějak drží, tak mě napadlo založit tuto diskuzi, třeba i jako návod do budoucna pro další začátečníky, kteří se trápí se zdravotními problémy mláďátek.
Vezmu to popořadě:
Dva týdny zpět se narodila naší prvničce dvojčata. Beránek byl v naprostém pořádku, zato jehnička se zdála, že má nějaký problém s krmením (s mámou). Napila se málokdy, máma jí dost utíkala. Zkoušela jsem jí co nejvíc pomáhat, mámu držet na místě, aby se malá mohla napít. U toho jsem zjistila, že malá se chytne, chvilku cucá, ale po chvíli se pustí a už jí nejde najít cecík znovu. Takže zase pomoct. Takhle to trvalo celý první den. (Vzhledem k tomu, že mám sama pár dní před porodem, bylo to i pro mne dost fyzicky náročné). Druhý den jsem se pokoušela o totéž, ale ty výsledky už byly daleko horší, ovečka už neměla moc vůle pít, byla slabá, polehávala. Prostě celkově jsem tu situaci vyhodnotila tak, že bude potřeba jí pomoct nějakou potravou odjinud. A protože v okolí není zdá se žádná rozdojená koza (ovce už vůbec ne), tak jsem zajela vedle do vsi pro kravské mléko). Malou ovečku jsem navečer našla ležet snad skoro mrtvou, nereagovala na nic, byla jako hadrová panenka, jen ležela se zavřenýma očima. Vzala jsem jí tedy domů a přivedla jí k životu. To vše druhý den po narození. Postupně se mi povedlo jí i nakrmit a celé další čtyři dny se zdálo, že tím trable skončily. Ovce na pohmat přibývala, skotačila, bobky v pohodě, prostě jsem pozorovala jen samá zlepšení. Po tom čtvrtém dnu přišel průjem. Když byl průjem druhý den už jen voda, přivolala jsem veta, Nejdřív naordinoval čaj s glukopurem a Colivet, žádné mléko. Do tří dnů se nic nezměnilo. Sračky jsem měla doslova všude, včetně obličeje, když jsem ovci přebalovala a ona začla mrskat ocasem. Přijel podruhé, a dal nám Sutricol a Glutelac, že po tom to určitě přejde. A ano, do tří dnů to skutečně přešlo. Mezitím jsem objednala ovčí sunar Mikrop Ovis, na základě doporučení chovatele odsud z diskuze, že je lepší než kravské mléko. No a když ovci přešel průjem, dala jsem jí první várku sunaru a přidala jsem vitamín Kombisol SE (opět na základě doporučení odsud) . Po skoro týdnu na čaji byla opravdu šťastná za normální jídlo, i když dostala jen trochu, aby se hned nepřecpala. Zkusila jsem jí dát i k ovci na pár hodin a stalo se jen to, že malá měla po tomto pokusu hlady propadlé břicho. Tak šla zase domů. Druhý den se po jednom z krmení stalo to, že ovce padla k zemi a chvíli se nehýbala. Mysleli jsme, že je prostě jen unavená. Další den se to začalo stávat pravidelm. Po každém jídle nejdřív chvíli stála se skloněnou hlavou, pak jí jakoby přestaly poslouchat nohy a padla tlamou na zem a zůstala ležet. A to i po vypití třeba jen 25 ml (víc už do sebe ani nedostala). Tak jsem vyzkoušela dát jí napít jen čaj s glukopurem a po tom byla naprosto normální.Dnes začala i mezi krmením plést nohama (jako kdyby začátek ochrnutí na zadní), Takže jsem Mikrop Ovis odložila z dosahu a vydala se znovu pro kravské mléko. Hned po prvním napití byla jako vyměněná, začala opět skotačit a zatím je zcela normální. Čekám, jestli jí chytne průjem nebo ne. Jestli ano, tak opravdu nevím, co ještě můžu udělat. Co si o tom myslíte? Pokud se objeví nějaký problém, ráda to tady vyventiluji a budu ráda za vaše názory a zkušenosti. Vet tvrdil, že průjem nebyl způsobený kravským mlékem, a já v to pevně doufám.
Vidíte v tom příběhu nějakou zásadní chybu v mém počínání? Ráda se poučím. Díky moc
Je mi záhadou ta reakce na Mikrop ovis. Vychovala jsem na něm několik jehňat v době, když jsem ještě neměla vlastní krávu, nebo když byla kráva zrovna zasušená, sama ovis už několik let prodávám a nevím o nikom, kdo by s ním měl sebemenší problém, každoročně se nám pro něj několik zákazníků vrací. Napadá mě jen, jestli nemá ovečka nějakou alergii na některou ze složek Ovisu. Všimla jsem si, že Ovis je potřeba rozmíchávat při hodně vysoké teplotě, cca 80°, jinak se špatně rozpouští.
Žádnou chybu jsem u vás nespozorovala, průjem po mléce samozřejmě být mohl, ale to není vaše chyba. Stávalo se to i telatům v kravíně, kde jsem dělala, a to dostávala napít od vlastních matek přímo z vemene. Jehňata jsou v prvních dnech velmi citlivá an cokoliv a každé je v tom jiné, to co jedno snese v pohodě může druhé zabít. Já letos krmím dvě jehňata sirotky od narození kravským mlékem, je jim 3 týdny a už jsou na 4x denně 400ml, zatím bez jediného problému.
Pokud ovečka jehně odmítá, může to být tím, že cítí, že má nějakou vadu a tím pádem pro ní nemá perspektivu. Třeba je opravdu v něčem oslabené a proto na některé krmení reaguje citlivěji.
Držím palce, ať už vám vše klape bez problémů. Dana
Uživatel s deaktivovaným účtem

Předesílám, že jsem nikdy mládě na náhražce neodchovala ( tedy kromě vrhu štěňat ), ale napadlo mě : jestli mléko špatně neředíte ( třeba jestli ho neděláte moc husté ) a pak ( a to už je ze zkušenosti se štěňaty) jestli má správnou teplotu. V tom malém množství vychladne hodně rychle a jehně ho musí mít 40°(?) teplé.
S tím ředěním je to snad v pořádku (podle návodu), krmnou dávku úzkostlivě ohřívám na rozmězí 38-40°, na to si dávám opravdu pozor. Ale děkuji Daně za postřeh s tou přípravou toho "sunaru" - já to rozmíchávala v chladnější vodě, určitě neměla 80°. Zas to znám z dětského sunaru, nad 50° to ničí ty cenné složky, tak abych se tomu vyhnula, tak jsem nechávala vodu vychladnout, teprve potom jsem přimíchala směs. Tak jestli nebude kámen úrazu tady? Každopádně po tom Ovisu byla dneska první várka suprových klasických ovčích bobků, tak jí zrovna za chvíli zkusim nabídnout mléko s trochou toho ovisu. A taky od včerejška přidávám do některých dávek mléka tak dvě tři lžíce rýžové vody. Fakt nesmí přijít průjem, jinak bych nevěděla, co s ní...
Tak průjem se dostavil. Nebo ne průjem, ale velmi řídká kejda. Je pravda, že jsem polevila v přidávání rýžové vody, tak to zase obnovuji, doufám jen, že jí tim nějak neuškodím (ale prý bych neměla).
Využila jsem teploučka, které nastalo, a ovečka šupajdila z baráku ven. Nemáme hospodářskou část oddělenou od té "naší", takže malá ovce v podstatě celý den leží připláclá na našich dveřích, zatímco všechna ostatní zvířata jsou o deset metrů dál a žvýkají seno. Jaké máte zkušenosti s navracením jehněte do stáda?
Kůzlata jsem vždycky do stáda vracela bez potíží, chce to jen hlídat, aby do ní někdo ze začátku netloukl.
Napadlo mě zkusit jinou mléčnou náhražku - místo Ovisu třeba Galacid, přidávat nějaká probiotika - Progal, Prodigestan.
Milada
www.machackovi.cz