NALÉHAVÉ, prosím o radu ohledně průjmu u jehněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2013 18:35
ssarah

XXX.XXX.32.105

Dobrý večer
Nastíním situaci: Předevčírem se nám narodila trojčata, jedno jsem hned po porodu dala od ovce pryč, vzhledem k tomu, že se nám pod ovcí ještě nepodařilo trojčata odchovat. Shodou okolností jsem už měla doma v bedně jedno pětidenní které přišlo o matku. Upozorňuji že na čerstvém kravském mléce. To z trojčat které jsem dala pryč jsem ani nenechala napít mleziva. Všechna tři jehňátka nám do 24 hodin uhynula jak ta dvě u mámy, tak to třetí doma v bedně, průjem a hlen u huby.... Tak jsem vzala to pětidenní a dala ho pod tu ovci, která o ta jehňata přišla. A sled okolností stejný, cca po 24 hodinách to pětidenní jehně apatické a průjem, vzala jsem ho zpět domů do bedny, dala jsem mu černý čaj s glukopurem a půlku tablety živočišného uhlí, uvidím jak se to bude dál vyvíjet. Může mít ta ovce v sobě nějakej sajrajt? Teď se jí docela i bojím dát zpět do stáda mezi ostatní ovce s jehňaty.... Co víc můžu pro to jehňátko udělat? Byla bych ráda, kdyby to četl pan "Starý Bača" jeho znalosti ohledně ovcí mě fascinují.
Díky moc za všechny názory a příspěvky.
Šárka

1.2.2013 19:38
aluskas

XXX.XXX.221.178

Pokud se nenapije přežvýkavec mleziva, je zcela pravděpodobně vše prohrané, ačkoli určitě jsou i vyjímky. Pro mláďata jsou nesmírně důležité protilátky, které se v mlezivu nacházejí.
"Sajrajt" jak píšete je všude okolo - bakterie, viry, prvoci...

Ve vašem případě pravděpodobně nějaké klostridie, ty jsou velmi likvidační a slabá mláďata zdolají téměř okamžitě.
Doporučuji očkovat Covexinem ve dvojí dávce ještě před porodem, pak jsou mláďata chráněna ještě nějakou dobu po porodu pasivně, ale mlezivo je nutnost.
Také máme s klostridiemi své zkušenosti, je to svinstvo. Teď máme naočkováno a musím zaklepat že vše ok.

Mohli by to být i kokcidie,ale ty by se nestihli pomnožit takto rychle, takže spíš než prvoci to budou opravdu nějaké bakterie. Jaké, by vám pověděla laboratoř, takto je to věštění z křišťálové koule.

1.2.2013 19:40
aluskas

XXX.XXX.221.178

A jinak co dělat s tím jehňátkem - záleží v jaké je to fázi a jak je jehně silné. U nás nepomohli ani infuze, ani antibiotika...nic.

1.2.2013 21:53
pajca

XXX.XXX.234.122

ssarah napsal(a):
Dobrý večer
Nastíním situaci: Předevčírem se nám narodila trojčata, jedno jsem hned po porodu dala od ovce pryč, vzhledem k tomu, že se nám pod ovcí ještě nepodařilo trojčata odchovat. Shodou okolností jsem už měla doma v bedně jedno pětidenní které přišlo o matku. Upozorňuji že na čerstvém kravském mléce. To z trojčat které jsem dala pryč jsem ani nenechala napít mleziva. Všechna tři jehňátka nám do 24 hodin uhynula jak ta dvě u mámy, tak to třetí doma v bedně, průjem a hlen u huby.... Tak jsem vzala to pětidenní a dala ho pod tu ovci, která o ta jehňata přišla. A sled okolností stejný, cca po 24 hodinách to pětidenní jehně apatické a průjem, vzala jsem ho zpět domů do bedny, dala jsem mu černý čaj s glukopurem a půlku tablety živočišného uhlí, uvidím jak se to bude dál vyvíjet. Může mít ta ovce v sobě nějakej sajrajt? Teď se jí docela i bojím dát zpět do stáda mezi ostatní ovce s jehňaty.... Co víc můžu pro to jehňátko udělat? Byla bych ráda, kdyby to četl pan "Starý Bača" jeho znalosti ohledně ovcí mě fascinují.
Díky moc za všechny názory a příspěvky.
Šárka

Konkrétní odpověď na váš problém Vám nedám, ale zkuste příčinu najít v článcích
Mvdr. Axmana na stránkách SCHOK. Snad je to dostupné i nečlenům. Tyto články
jsou vloženy na hlavní straně 13.1 2012 s názvem: Zásady správného vedení porodu
ovcí a 24.1 2012: Blíží se období bahnění. Myslím si, že tyto články jsou přínosné
pro všechny, ne jen pro nezkušené.

3.2.2013 19:33
ssarah

XXX.XXX.32.214

Tak je to super, po léčbě černým čajem a živočišným uhlím je jehňouš zase naprosto OK. Hoví si doma v bedně pravidelně napájen kravským mlékem, jen by mě zajímalo, zda to opravdu mohly být ty Klostridie, vypadal fakt na umření, moc šancí jsem mu nedávala....

26.2.2013 10:04
sentinelcz

XXX.XXX.18.54

Lepsi je mu davat kozi mleko.

26.2.2013 20:54
neof

XXX.XXX.160.250

ssarah napsal(a):
Tak je to super, po léčbě černým čajem a živočišným uhlím je jehňouš zase naprosto OK. Hoví si doma v bedně pravidelně napájen kravským mlékem, jen by mě zajímalo, zda to opravdu mohly být ty Klostridie, vypadal fakt na umření, moc šancí jsem mu nedávala....

pokud by to byli zkutečně klostridie tak černý čaj ani živoččišné uhli nezaberesmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík