Mám tu od narození kůzle na kravském mléce a pátrala jsem po dávkování.Informace se často rozcházejí a jsou neúplné a proto chci poprosit zkušenější,jak to děláte vy.Mám domácí kravské mléko a zajímá mě,jak rychle a často zvyšujete dávky a snižujete frekvenci krmení vzhledem k věku kůzlete,případně kolik mléka v jakém věku má denně vypít.Děkuji
Na tohle se odpovídá špatně... záleží na tom, kolik máte času přes den, jak často můžete krmit. Já chodím do práce, takže hned od druhého dne jsem nucena jehňata přeučit z krmení po 4 hodinách na asi 7hodinovu přestávku přes den, takže hned první den k večeru je navykám na vypití většího množství mléka najednou (asi tak 150ml). Není to ideální, ale zvládají to. A co se týče množství, je potřeba to dělat s citem, sledovat jehně, jak roste a prospívá. Najednou se mu má dát tolik mléka, aby mělo zarovnané bříško, ale ne vyboulené. Momentálně jsou mým flaškáčům 3 týdny a vypijí každý 4x denně 350ml mléka. Včera omylem dostali dvě dávky za sebou, takže místo 350ml to bylo 700 a zvládli to naprosto bez problémů a po 4 hodinách se hnali na další flašku. A mám kamarádku, která své jehničce dala denně 6 litrů mléka od jerseyky a vyrostla z ní veliká ovce. Ale logicky, když ovce dá kolem 2 litrů mléka denně a uživí s tím krásně dvojčata, jedno jehně vypije denně asi 1 litr mléka od ovce, ale protože kravské není tak výživné, mělo by dostat o něco víc. U kůzlat to bude podobné, ale počítat s tím, že jsou menší. Asi jsem vám moc nepomohla...
Naopak.Pomohla jste... Já jsem na mateřské,takže přes den krmím co dvě hodiny a přes noc jedna nebo dvě přestávky po cca4 hodinách(to záleží,kolikrát se vzbudí dcera).Dostává tedy 9-10x denně.Kozenka se narodila ve středu brzo ráno.Teď jí dávám 120ml.V noci dostala 140ml.Ale furt mečí hlady.I těsně po krmení .....Nechci ji překrmit,ale i po krmení má trochu vpadlé boky a nedá se ani pohladit,jak hystericky hledá,kam by se přisála.A mléko vypije na dva zátahy během pár sekund.Tj. přicucne se,jak už nestačí s dechem tak pustí,nadechne se a napodruhé to vytáhne do dna.....Proto mě zajímá o kolik tak denně jí můžu na krmení přidat a kolik může vypít maximálně.Koza si nechala jen brášku a ten je krásně kulaťounký.Ona je proti němu i těsně po krmení taková prázdná....
Je mi divné, že po vypití 150ml mečí hlady, to by jí mělo v tomhle věku na chvíli zasytit, jeslti spíš nepotřebuje ukojit svou potřebu sání. Já na krmení používám dětskou lahvičku s úplně nejmenší kulatou dírkou na špičce dudlíku, chvíli jim to trvá, než to vycucnou. A stíhají během cucání normálně dýchat. Mě připadá, že jí dáváte až moc, já mám mléko od jerseyky, to má asi 2x víc tuku než od normální krávy a taky víc bílkovn, takže je sytější. Pokud máte pocit, že má hlad, zkuste jí do litru mléka zašlehat 1 žloutek, dodá jí to bílkoviny a tuky. Je s matkou, nebo zvlášť?