Dobrý den, prosím o radu zkušené- dnes v 10h jsem šla otevřít kozy, a už byly 2 kůzlátka na světě, olízaná, suchá. Nikde ani stopy po porodu. Koza to tu placentu sežere jako pes? Koza vypadá v pořádku, žere seno,vemeno má velké ale nehřeje, mléko jí lze odstříkat. Kůzlátka jsem pít neviděla, zkoušela jsem je přistrčit k vemínku a strkat jim cecík do tlamičky -nechtěly, tak předpokládám, že snad už jsou napité. Takže 2 otázky- porodila kozu placentu? A kdyby ne, jak se to projeví? A je potřeba ostříkávat, když se mi to vemeno zdá hodně nadupané? Kozičku jsme koupili na podzim, už březí, je dost malá, pán říkal, že je jarní, a chudák kůzle už má kůzlata... :o) Děkuji za odpovědi.
Gratuluji ke kůzlátkům,pokud s kozy nic nevisí tak placentu nejspíš sežrala některé kozy to dělají ,kůzlátka budou nejspíš taky už napitá ,kozičku neoddojujte můžete tak za dva dny až uvidíte jak kůzlata pijí většinou ze začátku pijí všechny z jednoho cecíku pak se ten druhý trochu oddojí aby nebyl velký to se jim pak taky do toho nechce jak budou starší tak budou pít z obou
dado
napsal(a):
Gratuluji ke kůzlátkům,pokud s kozy nic nevisí tak placentu nejspíš sežrala některé kozy to dělají ,kůzlátka budou nejspíš taky už napitá ,kozičku neoddojujte můžete tak za dva dny až uvidíte jak kůzlata pijí většinou ze začátku pijí všechny z jednoho cecíku pak se ten druhý trochu oddojí aby nebyl velký to se jim pak taky do toho nechce jak budou starší tak budou pít z obou
Nemáte pravdu,jednak se musí kontrolovat kůzlata a jejich plné přicho a ne,jen jestli pijí. Pokud je večer vemeno plné,má se vydojit,jednak se stimuluje větší produkce mléka a kozy během pár minut tvoří mléko,takže kůzatům neuberete.. Pokud se placenta nenašla,je třeba kontrolovat ,zda očistky nesmrdí,je sice dost pravděpodobné,že jí sežrala,k tomu jí velí pud,ale taky nemusela.
roklanka
napsal(a):
Nemáte pravdu,jednak se musí kontrolovat kůzlata a jejich plné přicho a ne,jen jestli pijí. Pokud je večer vemeno plné,má se vydojit,jednak se stimuluje větší produkce mléka a kozy během pár minut tvoří mléko,takže kůzatům neuberete.. Pokud se placenta nenašla,je třeba kontrolovat ,zda očistky nesmrdí,je sice dost pravděpodobné,že jí sežrala,k tomu jí velí pud,ale taky nemusela.
mohl bych se zeptat my třeba mame ovce a vim že mleko jak u koz tak u ovci by se nemělo dojit minimalbě 2 dny kvuli životně duležitemu mlezivu
bernaček
napsal(a):
mohl bych se zeptat my třeba mame ovce a vim že mleko jak u koz tak u ovci by se nemělo dojit minimalbě 2 dny kvuli životně duležitemu mlezivu
Mlezivo mládě využije nejvíc do dvou hodin po porodu,kdy mu pomůže nestartovat imunitu.Koza(ovce) tvoří mléko stále a zhruba 3..-5 den porodu mléko neobsahuje mlezivo.Není pravda,že se mléko s mlezivem oddojovat nemá! U koz by se mělo vydojit jednou denně,co kůzlata nevypijí,neboť se stimuluje koza k tvorbě mléka,zpravidla po týdnu (záleží na počtu kůzlat a jakí je koza dojnice)už není co oddojovat,kůzlata vypijí vše.Někdy kůzlata pijí jen z jednoho struku a předchází se tak zánětům.