Který druh koz a ovcí je vhodný pro celoroční chov a i k dětem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2013 15:33
houbik

XXX.XXX.47.18

Zdravím všechny a obracím se s prosbou o radu. Rádi bychom s manželem otevřeli minifarmu pro veřejnost, především pro děti, které by mohli být v kontaktu se zvířátky atd. Ráda bych se tedy poradila, jaký druh koziček a ovcí je k tomuto účelu vhodný, jednak aby mohl být celoročně venku (příp. mít nějaký malý přístřešek na velkou zimu) a také vhodný k dětem, aby je mohly krmit a pobíhat mezi nimi...Dále bych se chtěla poradit, jak velkou plochu potřebuje např. 20 koz a zdali je to stejné u oveček.
Předem moc děkuji za vaše cenné rady a postřehy. Díky Jana

11.2.2013 15:46
stozi

XXX.XXX.127.17

Co se týká oveček tak z vlastní zkušenosti můžu jen doporučit Východofríské - jsou to klidné a hodně kontaktní ovečky, které můžete i dojit (je to plemeno převážně mléčné užitkovosti). No a co se týká koz tak bych asi doporučila naši českou bílou nebo hnědou kozu. Ale vždycky je to o povaze toho konkrétního zvířete a odkud to zvíře je...
Počítá se myslím 8 - 10 (ovce, kozy)zvířat na hektar s tím, že seno na zimu musíte koupit (cca 1 balík na zvíře).

11.2.2013 19:56
albina85

XXX.XXX.215.141

v ovcich se nevyznam ale z koz je opravdu nejlepsi bila a hneda koza a jsou tez vyborne dojnice.

11.2.2013 20:18
houbik

XXX.XXX.47.18

Dobry den, moc dekuji za reakci a rady! Ja jsem na internetu tak po ruznu nasla, ze by mohly byt vhodne kozy kamerunske nebo mini holandske a ovce quessanské..? tyto druhy znate?
Co se tyka plochy, vy myslite 1 ha, ale pokud by se mely past..pokud bychom je krmili, tak by stacilo mnohem mene ne? Myslela jsem spis plochu k zivotu, pokud mi rozumite...v zoo nebo jinde na tech minifarmach maji celkem male vybehy, zda se mi treba 500m2? Za predpokladu, ze bychom je krmili tedy..
Omlouvam se, pokud se ptam zmatene nebo mimo, jsem zacatecnik, tak teprv vse zjistuji:)

Dekuji a hezky vecer Jana

11.2.2013 20:22
houbik

XXX.XXX.47.18

Dobry den, moc dekuji za reakci a rady! Ja jsem na internetu tak po ruznu nasla, ze by mohly byt vhodne kozy kamerunske nebo mini holandske a ovce quessanské..? tyto druhy znate?
Co se tyka plochy, vy myslite 1 ha, ale pokud by se mely past..pokud bychom je krmili, tak by stacilo mnohem mene ne? Myslela jsem spis plochu k zivotu, pokud mi rozumite...v zoo nebo jinde na tech minifarmach maji celkem male vybehy, zda se mi treba 500m2? Za predpokladu, ze bychom je krmili tedy..
Omlouvam se, pokud se ptam zmatene nebo mimo, jsem zacatecnik, tak teprv vse zjistuji:)

Dekuji a hezky vecer Jana

11.2.2013 20:37
stozi

XXX.XXX.127.17

Ta plemena o kterých píšete osobně neznám..., ale já bych doporučila plemena ze kterých budete mít ještě nějaký užitek (mléko, maso)....ale to záleží hlavně na vás co je vašemu srdci bližší.
KOPÍROVÁNO z Chov koz a faremní zpracování mléka

Požadavky koz na ustájení
Kozy chováme volně ve stlaných stájích v kotcích, ze kterých mají přístup do výběhů a na pastviny. Kotce musí velikostně odpovídat kategorii a počtu zvířat.

Velikosti stájí a výběhů se určují podle počtu chovaných zvířat. Doporučuje se:
Pro kozu 1,5 m2 plochy stáje a 2,5 m2 plochy venkovního výběhu
Pro kůzle do odstavu 0,35 m2 plochy stáje a 0,5 m2 plochy venkovního výběhu
Pro kůzle do 1 roku 0,8 m2 plochy stáje a 1 m2 plochy venkovního výběhu
Pro plemenného kozla 4 m2 plochy stáje a 10 m2 plochy venkovního výběhu.

12.2.2013 14:04
lamero

XXX.XXX.246.86

Já tomu rozumím tak, že chcete na minimální ploše chovat ovce i kozy pro kontakt s dětmi a o hospodářský užitek vám nejde. Potom určitě doporučuji zakrslá plemena.Pozor na tzv. kamerunské kozy, mohou být i agresívní. Kozy volte zakrslé,holandského typu, nekřížené.Ouessantské ovečky bývají dost plašanky a déle jim trvá, než si zvyknou na opečovávání dětmi.Počet zvířat je závislý od plochy a kvality pastvy.Zvířata lze 100% krmit, ale pastva je pastva, je to přirozené a zvířata to ocení.
Na to jak mají takové zakrslé kozy vypadat se můžete podívat na www.lamafarma.cz
JirkaŠ

12.2.2013 14:36
houbik

XXX.XXX.47.18

Dobry den, ano, vyjadril jste to presne, tak nejak jsem to myslela, jenom spatne napsala:) Dekuji za vas nazor, od vcera jsem trochu pohledala a take shledala holandske zakrsle kozicky jako nejvhodnejsi, u tech ovecek vas napada jeste nejaky jiny druh krome tech ouessantskych vhodnych k detem?
Take dekuji za odkaz, zrovna vcera jsem si vase stranky a kontakt na vas ulozila, ze bychom se za vami prijeli podivat a pobavit o chovu. Radi bychom na te farmicce meli i napr. 2 lamy...
hezky den Jana

12.2.2013 15:06
lamero

XXX.XXX.246.86

Klidně přijeďte, ideálně koncem dubna, to tady bude spousta kůzlat a malé lamátko.smajlík

12.2.2013 15:13
houbik

XXX.XXX.47.18

Dekuji, urcite se prijedeme podivat, o vikendech je to mozne? Pres tyden se nedostaneme:(

12.2.2013 22:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

houbik napsal(a):
Dobry den, ano, vyjadril jste to presne, tak nejak jsem to myslela, jenom spatne napsala:) Dekuji za vas nazor, od vcera jsem trochu pohledala a take shledala holandske zakrsle kozicky jako nejvhodnejsi, u tech ovecek vas napada jeste nejaky jiny druh krome tech ouessantskych vhodnych k detem?
Take dekuji za odkaz, zrovna vcera jsem si vase stranky a kontakt na vas ulozila, ze bychom se za vami prijeli podivat a pobavit o chovu. Radi bychom na te farmicce meli i napr. 2 lamy...
hezky den Jana

Ouessantky mám doma a opravdu bych je k cizím dětem nedoporučila - jsou to povahově ovce jednoho majitele. :) Já to oceňuji, ale cizí lidi se diví, že nejdou blíž jak na 2 metry a ještě koukají nedůvěřivě, co je ten "cizák" zač.

Takhle k dětem, apod. bych volila asi kamerunské ovečky. Ty bývají kontaktní a navíc Vám odpadne každoroční stříhání. :) Mívali jsme dříve romanovky, ty taky nebyly takové plašanky...ale zas mívají i trojčata a čtyřčata a pak musí člověk nastoupit s flaškou a dokrmovat. Takže tomhle ohledu jsou lepší ty kamerunky - ty rodí obvykle prvně jedináčka, pak většinou už dvojčata.

13.2.2013 19:47
lamero

XXX.XXX.246.86

houbik napsal(a):
Dekuji, urcite se prijedeme podivat, o vikendech je to mozne? Pres tyden se nedostaneme:(

Je to možné i o víkendu, stačí před návštěvou zavolat a domluvit se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík