Musím se přiznat, že o této hybridní obilnině moc nevím, ale co se týká jádra tak názory se liší. Já mám VF ovce na mléko takže jádro dávám (oves, ječmen a trochu ječného šrotu)...a dávám jádro celé a jelikož bobky jsou čisté bez zrn tak si myslím, že to v pohodě stráví. Je to jen o zvyku toho zvířete a jeho mikroflory uvnitř...
Dobry den Souhlasím stím že oves je pro ovce nejlepší já pěstuji tritikale tak ho i krmim dávám ho i ostatní druhy obilí vcelku u šrotu je nebezpečí nafouknutí hlavně když na něj ovce nejsou zvyklé u ovcí krmíme v první řadě bachorovou mikrofloru ata je uzpůsobena na určitou krmnou dávku přidánímšrotu se do bachoru dostane hodně lehce stravitelných škrobů a bílkovin na které si bakterie musí zvyknout jinak hrozí bouřlivé kvašení takže ze začátku menší dávky a postupně zvyšovat Tritikale má vinikající krmnou hodnotu srovnatelnou s kukuřicí dále je měkčí než ječmen nebo pšenice tak ho ovce dobře rozžvykají Na přilepšení vám můžu doporuči sušené cukrovarské řízky a pšeníčné otruby smíchat 2: 1 přidat vitamix namočit a druhý den krmit je to dolněk cukrů i bílkovin vyzkoušejte a uviďíte sám Chovu zdar
Dobrý den, když jsme začínali tak jsme dávali mačkaný oves s ovesnýma otrubama 1:1 asi tak štvrt kila na dospělou ovci. teď se nám rozrústlo hospodářství a nestíháme, tak jsme se vykašlali na dokrmování. když se to nedělá pravidelně, tak to ovcím zbytečně rozhodí trávení. ovce mají pouze pastvu, seno, krmní slámu, liz a vodu, oves používáme pouze jako lákadlo když je odčervujeme. a výsledek? od suffolčic a sharolaisáka jsme měli v 6 měsícich jehňata čistá váha v průměru 18 kilo. bez další práce s krmením a placení za drahé obilí