Dobrý den, prosím o radu, před týdnem nám kozena vyprdala dvě kůzlata, jedno už bylo mrtvé a druhé ještě žilo. Vzali jsme ho tedy domů, zahřáli, oddojili mlezivo atd...Kozička se další den postavila na nohy a teď už jí k mámě nosíme a sama od ní pije. nechat jí tam u mámy nemůžeme, protože je na ní zlá (odzačátku). Malá mi teď doma všechno ožírá, tak jsem se chtěla zeptat, kdy jí můžu dát něco dobrýho? Třeba maličko šrotu nebo tak něco? Potvora neustále šouní okolo krbovek a luxuje popel...Zkoušela jsem jablko, ale to ještě neví, jak vzít.
Skuste pod dohledem dát kuzle pod kozu, a jestli ji ublíži tak se ji vtom snažte zabranit.Někdy to funguje a koza si zvykne a přijme kuzle ale chce to vytrvalost.To co je špatné brat hnedka kuzle po porodu do ruky pokud to není nutné, pach se přenese na člověka a koza sy myslí že to není její kuzle.Mužete prosím poslat aspon pár foteček jak kuzle u vás dovadí Děkuji s pozdravem
pokita
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, před týdnem nám kozena vyprdala dvě kůzlata, jedno už bylo mrtvé a druhé ještě žilo. Vzali jsme ho tedy domů, zahřáli, oddojili mlezivo atd...Kozička se další den postavila na nohy a teď už jí k mámě nosíme a sama od ní pije. nechat jí tam u mámy nemůžeme, protože je na ní zlá (odzačátku). Malá mi teď doma všechno ožírá, tak jsem se chtěla zeptat, kdy jí můžu dát něco dobrýho? Třeba maličko šrotu nebo tak něco? Potvora neustále šouní okolo krbovek a luxuje popel...Zkoušela jsem jablko, ale to ještě neví, jak vzít.
Spíš než jablko,jí dejte seno,ať ho žužlá,to je to samé,co by dělala,kdyby byla s matkou. Roklanka
Právě že to nutné bylo. Matka nejevila sebemenší zájem od porodu. Máme kozenky celoročně venku, pod přístřeškem a na suchu. Maličká už byla prochladlá, myslela jsem, že už je mrtvá, až když jsem jí vzala do ruky, tak jsem zjistila, že ještě žije. Druhý kůzle už bylo mrtvý. Mamina se trošičku zlepšuje, ale jakmile není pod kontrolou, tak začne malou trkat a hází jí na stěnu chlívku...je to prvnička a ještě ke všemu nám jí kozel obskočil brzy, tak je možná problém v tom. Chystáme je dát k sobě do chlívku a oddělit je jen přepážkou, aby na sebe viděly. Ale malá dostala rýmu a vet jí napíchl atb, tak čekáme, až bude ok. Přece jen je zvyklá být doma, tak musíme na otužování pomalu. Teď mi tu leží u nohou a jde slyšet, jak to v ní chrčí... Foto dodám
Tak v takovém případě je lepší ji odděli a dokrmovat.Co ji daval VET za ATB, a dělal ji stěr s mandlí?(z krku).Já osobně bych dál na nachlazení mačkanej česnek, to zabíra nejen na cizopasníky ve střvech a travicím traktu ale taky by pomohl od nachlazení.Předpokladam že kuzle nebude mít vírove onemocnění nebo bakterialní jen když prochladlo, ale jem podraždění v krku a ucpanej noc.Když se pichne kuzletí ATB tak to není moc dobré kuzleti se vymití cela mikroflora ve střevech ktera ze ktere se vyvijí imunytní system.Já osobně bych skusíl dát mačkanej kvalitní česnek i v 1 tydnu.česnek jí tak neublíží jak ATB,spíšji prospěje! S pozdravem
Už začíná trošku nabírat, v pondělí měla u veta 3,8 kg. To jí byl týden.