Může být beran s jehnatama?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2013 15:11
vaca11

XXX.XXX.24.162

chci se poptat zkušeného chovatele ovcí jestli po narození jehnat může zůstat beran s jehnaty a ovcemi dohromady?případně do kdy?nebo ihned po narození musím berana dát zvlášt?děkuji za odpověd

19.2.2013 15:40
profesor1

XXX.XXX.24.162

Na to vám nikdo stoprocentní odpověď nedá. Záleží na prostoru, povaze berana, ......
Přečtěte si anonimní diskuzi - Beran s ovcemi při porodech - stránka č. 8, z 1.2.2013

19.2.2013 17:35
suffolk

XXX.XXX.159.157

Přesně tak já bych vám spíše doporučil berana oddělit nikdy nemůžete vědět kdy vám ovce odrodí a může se stát že než se k jehňatům dostanete tak vám je beran umlátí, já bych určitě neváhal a berana pokud možno oddělil nestojí to za to riskovat.

19.2.2013 18:56
vaca11

XXX.XXX.24.162

děkuji za odpovědi.jsem začínajicí chovatel ovci romney,berana jsem dal k ovcim v řijnu a ted by mohla mít jehnata.když oddělím berana kdy jej můžu dát zpět k ovcím?

20.2.2013 09:29
lesakm

XXX.XXX.163.101

vaca11 napsal(a):
děkuji za odpovědi.jsem začínajicí chovatel ovci romney,berana jsem dal k ovcim v řijnu a ted by mohla mít jehnata.když oddělím berana kdy jej můžu dát zpět k ovcím?

Dobrý den , u Kenta bych se toho nebál u nás sice máme OD ale berana jsme nikdy za 13let od ovcí s jehňaty neoddělovali , dokonce si některá jehňata z něj dělají trampolínu , letos tam máme berany dva a také bez nejmenšího problému asi to závisí také na plemeni smajlíkML.

20.2.2013 10:51
ivulka2

XXX.XXX.155.174

vaca11 napsal(a):
chci se poptat zkušeného chovatele ovcí jestli po narození jehnat může zůstat beran s jehnaty a ovcemi dohromady?případně do kdy?nebo ihned po narození musím berana dát zvlášt?děkuji za odpověd

Ja jsem nedávno tady zadávala podobnej dotaz,mam kamerunské ovečky Jelikož už mi obě porodily tak mam čerstvou zkušenost.
Beran je mladej a divočák ,při porodu první byl s ovcema ale ovečku po porodu obtěžoval a snažil se ji neustále připouštět a jak byl nervozní tak do jehněte které bylo ještě slabé a motalo se pod nohama tloukl.Musela jsem ho uvázat zpět k ovcím jsem ho pustila asi tak 10 dné po porodu druhé ovečky to už je neobtěžoval a jehnata mezitím zesílela takže už před ním uměla uhnout a utect.

20.2.2013 12:22
nadja

XXX.XXX.213.74

Též máme kamerunské ovce a berana společně s nima. O ovce po porodu se nezajímá a jehňata neřeší. Chce to berana sledovat, co jedinec to originál.

20.2.2013 12:45
ares.n

XXX.XXX.233.81

Take je mám společně a každý rok v pohodě

20.2.2013 13:09
vaca11

XXX.XXX.24.162

když nechám berana s ovcemi po porodu tak je beran zase poskáče né?a zase budou čekat přírustky

20.2.2013 14:57
ares.n

XXX.XXX.233.81

V žádnem připadě je ovce na sebe nepusti. Ovce musí mít říji aby nechala berana na sebe skočit.

20.2.2013 19:01
suffolk

XXX.XXX.159.157

vaca11 napsal(a):

No ja bych ho zkusil dát zpět klidně až ovce porodí ale tak hodinku bych ho sledoval aby nedělal náhodou neplechu je zase zbytečné aby jste ho krmili zvlášť když by byl s jehňaty v klidu.

1.3.2013 13:48
ovčáček

XXX.XXX.86.214

ares.n napsal(a):
Take je mám společně a každý rok v pohodě

Já osobně bych to ,neriskoval,ale toje každého názor.pokud se ovce bahní na pastvině,tak to jo,několik jehnat to odneslo když byli společně v malém chlívě.

28.9.2021 11:31
O.Černý

XXX.XXX.49.104

Také to řeším, a budu se snažit je nechat společně ve výběhu. Mají za sebou první dny po porodu a mladý beran na ovci naráží aby na ní skočil a občas lehce žďuchne i do jehněte...
Pokud bude beran na jehňata agresivní znamená to jeho konec - jeho geny se již dále šířit nebudou - to je základní kámen šlechtitelství který by se měl dodržovat a takováto vlákna by vůbec nebyla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík