Mám menší problém, nakoľko po minulé roky som mal capa nezávisle ustajneného od kozy takže som presne vedel kedy prišlo k pripusteniu. Avšak minulý rok, nakoľko už máme väčšie stádo a nedostatok ustajňovacieho priestoru som bol nútený, aby kozičky boli po celý čas i s capom. Teraz keď sú všetky pripustené sa nám opäť rysuje problém, kedy ktorá začne rodiť.? Dnes pri krmení som im pozeral zadky, všetky boli čisté, len jedna kozička ju mala trocha napuchnutú a po kraji bol jemný nános zaschnutej krvi. Za aký čas si myslíte, že by mohlo prísť k pôrodu, ešte dnes v noci, zajtra alebo pozajtra? Vytekajúci hlien som však nevidel. Zaujíma ma to preto, aby som ich vedel včas pred pôrodom odeliť od ostatných kôz a za deň, dva ich opäť vrátiť aj z mladými do stáda. Ako by ste postupovali Vy na mojom mieste? A aké sú predpôrodné príznaky rodenia? Nevšimol som si na kozičke, že by bola nejaká nervózna, že by mečala alebo atď. ďakujem za odpovede.
ďakujem veľmi pekne za info. Najhoršie na tom je, že máme celé stádo ustajnené asi 700 metrov od domu kde bývame, veci by sa častejšie a hlavne pohodlnejšie mohli kontrolovať. No budem si s tým už musieť nejako poradiť, hlavne dúfám, že všetky porodia bez problémov aj v čase kedy ja alebo niekto iný nebude môcť zasiahnuť, hlavne v noci.
Loooog

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Chci se zeptat kdy máme očekávat jehnata. k ovcím byl beran v puštěn 28.října a odebrán 9.prosince. Od jakého data počítat? Jsem začátečníci a nějak se v tom nevyznáváme. Ovce vypadají jako žě jsou březí nafouklé kulaté bříška ale vemínka žádná.
Loooog
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat kdy máme očekávat jehnata. k ovcím byl beran v puštěn 28.října a odebrán 9.prosince. Od jakého data počítat? Jsem začátečníci a nějak se v tom nevyznáváme. Ovce vypadají jako žě jsou březí nafouklé kulaté bříška ale vemínka žádná.
Kdyby ovce měla říji v ten den, kdy jste tam pustil berana, tak už by jehňata mohla být na světě. Březost se udává 150 dní. Počítat můžete 145 - 155. Po vpuštění berana do stáda se ovce začnou říjet do 14 dnů.
Loooog

XXX.XXX.89.231
Děkuji alespoň trošku jste mě uklidnila tím že cca 14dní muže začít až říje u ovcí v době kdy k ním dám berana. Takže by mohli cca v dubnu okolo 10-20? porodit první?
Loooog

XXX.XXX.89.231
Takže to není ještě pozdě na porod.. ?