Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2013 14:42
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Dobrý den.Poraďte prosím začátečníkum,zda máme kozám objednat oves,nebo ječmen,nebo jim to míchat na půl?Kolik mám počítat na 1 kozu/1 rok ???Ještě bych měla prosbu ohledně kůzlat,kdy je nejlepší je porazit smajlík a to myslím kozy a nekastrované kozlíky.Děkuji!!!!

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2013 09:41

Určitě radši oves. Ječmen má víc sacharidů než oves, takže je vhodnější, lépe stravitelný, nehrozí ketoza. Ze stejného důvodu se musí dávat pozor při krmení pšenicí a pšeničným pečivem. Ale dávku na jednu kozu neřeknu. Podle mě možná počítejte hrst na kozu a den, ale kolik je ta hrst? Není nutný příkrm jadrným krmivem v době, kdy kozy nedojí nebo namají mladé, na druhou stranu dvě hrsti jim v době většího výdeje taky neuškodí. Marie

1.3.2013 11:21

Omlouvám se, zapomněla jsem slovo OVES a možná to trochu mate čtenáře. Takže takhle je to správně:

Určitě radši oves. Ječmen má víc sacharidů než oves, takže je OVES vhodnější, lépe stravitelný, nehrozí ketoza. Ze stejného důvodu se musí dávat pozor při krmení pšenicí a pšeničným pečivem. Ale dávku na jednu kozu neřeknu. Podle mě možná počítejte hrst na kozu a den, ale kolik je ta hrst? Není nutný příkrm jadrným krmivem v době, kdy kozy nedojí nebo namají mladé, na druhou stranu dvě hrsti jim v době většího výdeje taky neuškodí. Marie

1.3.2013 15:44
farmar

XXX.XXX.255.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Omlouvám se, zapomněla jsem slovo OVES a možná to trochu mate čtenáře. Takže takhle je to správně:

Určitě radši oves. Ječmen má víc sacharidů než oves, takže je OVES vhodnější, lépe stravitelný, nehrozí ketoza. Ze stejného důvodu se musí dávat pozor při krmení pšenicí a pšeničným pečivem. Ale dávku na jednu kozu neřeknu. Podle mě možná počítejte hrst na kozu a den, ale kolik je ta hrst? Není nutný příkrm jadrným krmivem v době, kdy kozy nedojí nebo namají mladé, na druhou stranu dvě hrsti jim v době většího výdeje taky neuškodí. Marie

Maruško, musím Vás trochu poopravit.

"oves je vhodnější, nehrozí ketoza" - správně "nehrozí acidóza" při případném překrmení.

dá se říci: pořadí podle obsahu sacharidů jako té složky, kvůli které jádro dáváme a stejné pořadí je i podle rizika při případném překrmení
nejméně oves
více ječmen
nejvíce pšenice

Takže např. pšenici bych doporučil dávat ne samostatně, ale zamíchanou do směsi krmiva (rozmíchanou v siláži či senáži) nebo pokud je každá koza samostatně, dát každé do jejího kyblíku "trochu". Jinak ta najlepší dojnice, která obvykle je také nejsilnější a nejžravější odežene ostatní, přežere se a chcípne. Počítá se jeden kg jádra na 3 l mléka.
Ivan

5.3.2013 09:53

farmar napsal(a):
Maruško, musím Vás trochu poopravit.

"oves je vhodnější, nehrozí ketoza" - správně "nehrozí acidóza" při případném překrmení.

dá se říci: pořadí podle obsahu sacharidů jako té složky, kvůli které jádro dáváme a stejné pořadí je i podle rizika při případném překrmení
nejméně oves
více ječmen
nejvíce pšenice

Takže např. pšenici bych doporučil dávat ne samostatně, ale zamíchanou do směsi krmiva (rozmíchanou v siláži či senáži) nebo pokud je každá koza samostatně, dát každé do jejího kyblíku "trochu". Jinak ta najlepší dojnice, která obvykle je také nejsilnější a nejžravější odežene ostatní, přežere se a chcípne. Počítá se jeden kg jádra na 3 l mléka.
Ivan

Pane Ivane, děkuju za opravení. Já vím, že je tam moc sacharidů, které kozu zakyselí (takže logicky acidóza, ale nějak mi to nedošlo) a hrozí trávicí potíže a možná úhyn. Občas někomu něco poradím, ale doufám, že to nedělá dojem, že si myslím, že jsem spolkla všechnu moudrost světa. To bych hodně nerada, protože se mám ještě hodně co učit v té kozí škole. Marie

8.3.2013 14:58
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Krásný předvíkendový den.Moc děkuji za reakce.Právě jsem z toho byla trošku zmatená-co jsem vyčetla v knížkách,doporučují v jedné oves,v druhé krmí ječmenem a tady v diskuzích to vypadá také na převahu ječmene.Já jsem právě objednala více ovsa cca 4:1 s ječmenem a budu jim to nějak míchat ještě s vitamíny.Koupila jsem si ostropestřec mariánský,jako prevenci proti ketoze-vím,že by se to s nim nemělo přehánět,ale je to dobrá prevence proti ketoze,jak jsem se dočetla...poraďte jak ho koze dávkovat-aby dobře bylo/mám z lékárny nemletý,ale mohu ho i namlet/.Díky.

8.3.2013 20:25
farmar

XXX.XXX.255.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pane Ivane, děkuju za opravení. Já vím, že je tam moc sacharidů, které kozu zakyselí (takže logicky acidóza, ale nějak mi to nedošlo) a hrozí trávicí potíže a možná úhyn. Občas někomu něco poradím, ale doufám, že to nedělá dojem, že si myslím, že jsem spolkla všechnu moudrost světa. To bych hodně nerada, protože se mám ještě hodně co učit v té kozí škole. Marie

To se učíme všichni, a stejně koza vždycky vymyslí něco, čím nás překvapí......

Ivan

Přidejte reakci

Přidat smajlík