Loni bylo v ČR v kontrole užitkovosti 142 anglobubijských koz s průkazem o původu. a v plemenitbě bylo 99 kozlů. Myslím, že se letos narodí dost kvalitních potomků i v Česku. jinak AN nejsou úplně ta nejlepší volba pro začátečníky, jsou náročnější.Ale je to jen můj názor. Jinak přeji šťastnou ruku při nákupu v Anglii, tam se také raději zbaví koz, které nemají nejlepší užitkovost, než perfektního genetického materiálu. JirkaŠ.
vojtamarta
napsal(a):
My letos teprve začínáme!Už X let jsme milovníci zvížat a hlavně koz a kozích produktů a letos konečně si začínáme plnit náš dlouholetý sen.Nemohl by jste tam naložit jednu bezrohou krásku navíc???Přidala bych na náklady
To asi nepůjde,já vím
Nekupujte za tu cenu zajíce v pytli. Znám chovatele, kde po velkém nadšení následovalo
velké zklamání. Jestli nevíte co s penězi, tak kupte, na okrasu dvora, ale v případě,
že vám jde o mléko na mléčné výrobky, tak za jednu kozu AN koupíte několik bilých,
nebo hnědých, od kterých budete mít víc mléka, než od jedné AN.
Ale rozhodnutí je samozřejmě jenom vaše věc.
Svá nejlepší zvířata žádný chovatel neprodává. Ani v Anglii. Jakoukoliv kozičku Vám
prodá pouze ten, kdo nerozšiřuje chov, nebo nepotřebuje obnovit stádo. A taková
situace ve velkém chovu nastane málo kdy, spíš nikdy nenastane.
To je zacarovany kruh,bud muzete koupit kozicku AN tady od chovatele z jiz proflaknute linie a nebo si privest linii ktera tu neni a tudiz prodavat kozicky ktere jsou jaksi neokoukane.
Ja jsem pro druhou moznost ale je to hlavne tim ze mam ambice jine nez jen mit kozenky pro paradu a nejake to mlicko.
wildspeed
napsal(a):
To je zacarovany kruh,bud muzete koupit kozicku AN tady od chovatele z jiz proflaknute linie a nebo si privest linii ktera tu neni a tudiz prodavat kozicky ktere jsou jaksi neokoukane.
Ja jsem pro druhou moznost ale je to hlavne tim ze mam ambice jine nez jen mit kozenky pro paradu a nejake to mlicko.
podle ceho zjistite, ze anglicky material je spickovy? v CR to zjistite podle vysledku kontroly uzitkovosti, kde se zjistuje z mleka vyse nadoje, bilkoviny, tuku ..nebudete prvni, kdo sem doveze z Anglie zvirata, ktera zde v KU propadnou, nebudou uchovneni, neb nedosahnou vysledku ani podilovych nubiji...doporucuji vice nastudovat o problematice., nyni je v CR jiz vice linii An koz nez v narodnich plemenech.
happyhome
napsal(a):
podle ceho zjistite, ze anglicky material je spickovy? v CR to zjistite podle vysledku kontroly uzitkovosti, kde se zjistuje z mleka vyse nadoje, bilkoviny, tuku ..nebudete prvni, kdo sem doveze z Anglie zvirata, ktera zde v KU propadnou, nebudou uchovneni, neb nedosahnou vysledku ani podilovych nubiji...doporucuji vice nastudovat o problematice., nyni je v CR jiz vice linii An koz nez v narodnich plemenech.
ja mam jen cerstve narozenou podilovou AN
happyhome
napsal(a):
Vy si myslite ze ten kdo jede pro chovna zvirata do ciziny nema ani potuchy o tom co si priveze,jedna vec je kupovat nepromyslene a druha vec je nakup od proverenych chovatelu.
Podle Vasi reakce usuzuji ze Vy jiste patrite mezi chovatele AN.
wildspeed
napsal(a):
Vy si myslite ze ten kdo jede pro chovna zvirata do ciziny nema ani potuchy o tom co si priveze,jedna vec je kupovat nepromyslene a druha vec je nakup od proverenych chovatelu.
Podle Vasi reakce usuzuji ze Vy jiste patrite mezi chovatele AN.
Nemyslím, Vy určitě máte potuchy co se dá vyčíst z PoP anglických koz.
s tou špičkovostí zvířat - v praxi platí dvě věci - jednak nikdo špičkové zvíře či jeho potomka dobrovolně neprodá, s tou kontrolou užitkovosti to může být všelijak - známe to, jak se to šulí , takže co je na papíře z ku nemusí být skutečnost. špičkové zvíře v jedněch podmínkách může být po přemístění z různých důvodů propadák. A druhá věc - pokud chce mít někdo špičková zvířata, musí se smířit s tím, že si je musí sám vychovat neustálým zlepšováním toho co mám doma, vyřazováním horších kusů a pokračováním v liniích těch nejlepších. takže takové rozhodnutí - pojedu ven a přivezu si špičková zvířata - taky nemusí dopadnout podle očekávání...
jo a odchovat a dobře prodat - pro to je přece základem vysoká užitkovost, takže vámi zatracovaná ambice "nějaké to mlíčko" není zas tak nepodstatná...
A o co Vam jde,neni to snad kazdeho vec jak se mu bude darit?Nebo timto chcete propagovat urciteho ceskeho chovatele AN a cekate ze kdyz udelate na par lidi bububu tak stahnou ocasek a poleti si koupit cesky odchov?Ja mezi takove nepatrim a patrit nebudu i kdybych si mnela natlouct nos.Vsechno je sazka do loterie a to by byla i s tema ceskyma kozama.Bych chtela videt co jste zmakl - a odchovat Vy kdyz si troufate tak radit.
Není zapotřebí na nikoho dělat bububu, dobré zvíře se prodává samo, za každou dobrou kozu, která projde velmi přísnými podmínkami KU v ČR a bude moci produkovat kvalitní plemenná zvířata jedině dobře, já Vám fandím, přivezte! Ale jak místopředsedkyně klubu AN koz, tak chovatel, co má s dovozem velezkušenosti to s Vámi mysleli dobře, chtěli Vám poradit. (já za sebe si myslím ..aaa ta paní chytráčková sežrala šalamounovo hovno a cokoliv kdo napíše, tak kontruje, evidentně o problematice ví prdlajs ..) ale protože jsem slušně vychovaná, tak Vám moc držím palce a těším se na nové přírůstky a už nic neradím Nubije jsou báječná zvířata
happyhome
napsal(a):
Není zapotřebí na nikoho dělat bububu, dobré zvíře se prodává samo, za každou dobrou kozu, která projde velmi přísnými podmínkami KU v ČR a bude moci produkovat kvalitní plemenná zvířata jedině dobře, já Vám fandím, přivezte! Ale jak místopředsedkyně klubu AN koz, tak chovatel, co má s dovozem velezkušenosti to s Vámi mysleli dobře, chtěli Vám poradit. (já za sebe si myslím ..aaa ta paní chytráčková sežrala šalamounovo hovno a cokoliv kdo napíše, tak kontruje, evidentně o problematice ví prdlajs ..) ale protože jsem slušně vychovaná, tak Vám moc držím palce a těším se na nové přírůstky a už nic neradím Nubije jsou báječná zvířata
Odpoved ze je to kazdeho vec nebyla prisouzena Vam osobne ale tem kteri maji velike obavy o to kdo si co priveze a rikejte si co chcete,vetsinou ty prispevky radoby chytracku zni ironicky.Nerikam ze to bude lehke ani ze musim uspet ale volbu privest z ciziny jsem zvolila ja, tak neni nutne aby zde pritomni at uz chovatele nebo jen rejpalove neustale kritizovali tuto volbu.
Tohle vlakno vzniklo za ucelem rady a najednou se z toho stala propagace ceskych chovu.
Ja s nasimi chovately nemam dobe zkusenosti,at se jedna o ovce,kone,lamy apod. nerikam ze jsou vsichni stejni ale bohuzel prevazuji negativa.
wildspeed
napsal(a):
A o co Vam jde,neni to snad kazdeho vec jak se mu bude darit?Nebo timto chcete propagovat urciteho ceskeho chovatele AN a cekate ze kdyz udelate na par lidi bububu tak stahnou ocasek a poleti si koupit cesky odchov?Ja mezi takove nepatrim a patrit nebudu i kdybych si mnela natlouct nos.Vsechno je sazka do loterie a to by byla i s tema ceskyma kozama.Bych chtela videt co jste zmakl - a odchovat Vy kdyz si troufate tak radit.
Nevím na koho je to mířeno, já se jen snažil napsat svůj názor. Já vycházím ze zkušeností a i oficiálních informací. Vím, že zrovna Vás to nezajímá, ale zadavatelku možná i další zájemce ano. popisuji jen současný skutečný stav v chovu AN koz v Česku.
Takže pro ostatní. Nejlepší výsledky v kontrole užitkovosti mají: p.Kavánková Ludmila,Provazníková Jana a Dopita Václav. Když vezmete v úvahu, že kromě 4 koz z BE, a po jedné z NL a DE, je 45 koz z českých odchovů v těchto chovech v KU. To snad už něco vypovídá o šlechtitelské práci našich chovatelů.V KU jsem našel jen jednu kozu z UK a ta má vydojenou třídu Elita.
Nikoho nepropaguji, jen informuje zájemce o 100%AN, kde by se měli zajímat. Jinak začátečníkům dopručuji podílovou AN a když jim to půjde, tak proč nejít do chovu s PoP. Hodně štěstí všem bez rozdílu, kde si svoje zvířata pořídí. Jinak já chovám plemenné zakrslé kozy a letos jsem si pořídil první 86%AN a také zkouším zvládnout dojené plemeno
Jinak chovám ještě lamy a miniaturní oslíky (dovezené z Irska)
hezkou neděli všem, já tedy nevím, jak to pochopili ostatní, ale já osobně jsem se vyjadřovala k problematice dovozu a odchovu jakýchkoliv zvířat - nebo jakýchkoliv koz. máme bílé kozy s pop i bez, an mě nikdy nelákaly, ale loni jsme nechtíc koupili jednu kříženku tak jsme ji připustili kozlem an, i když máme tři bílé.. a kůzlata nás okouzlila, stejně jako anglonubijky u chovatelky, u které jsme byli na připuštění... tak se chystáme letos v srpnu připustit naše nejlepší pop bílé anglonubijcem, docela se nám líbí myšlenka vyrobit si pár podílovek... o to myslím šlo zadavatelce diskuze, aby zjistila, jak a kde se dostat k podílovkám. A jestli paní willspeed má dojem, že tady někdo propaguje české an, nepotkala jsem tu jedinou adresu ani jméno až na ty úspěšné z ku, ale to je až po několikerém osočování že se tu české an protlačují... takže závěrem - at si každý dělá co chce, ale když je začátečník a napíše to tady, je dobrým zvykem těch zkušenějších, že sem napíšou svoji radu. Tak se paní nebo slečno willspeed nečertěte a klidně si nenechte poradit a posbírejte si své zkušenosti sama, jsou k nezaplacení
slecna wildspeed se v zadnem pripade necerti,pouze jsem poukazala na to ze pokud se nekdo rozhodne dovest material pro chov z ciziny neni duvod aby nekdo tyto chovy hanil a poukazoval na to ze u nas mame take chovatele AN.A uz vubec nejsou vhodne prispevky typu : ZA DVA ROKY SE UKAZE.Myslim ze neni potreba jmenovat,staci si precist vsechny prispevky.
Nešlo o hanění, hodně z nás vozíme různá zvířata z venku, jen o to, že zrovna v Anglii nemáte podle čeho "kvalitu" posoudit ..to že je zvíře z renomovaného chovu nezaručuje, že u nás projde sítem KU. ..a neprojde-li, nebude moci produkovat plemeníky, je houby platný, že je koza z Anglie, v různých státech se tato podrobná evidence nevede, proto ani nemůžete zjistit, co odtamtud vezete..proto jsem psala, že je dobré o tom něco nastudovat. (v ČR jsou přísné podmínky KU - bez ní nemůžete produkovat plemenná zvířata,, NE ŽE ČESKÉ KOZY JSOU LEPŠÍ, ale jejich PoPy obsahují genetické předpoklady, užitkovost i babiček a dědečků, navíc jsou domestikované v ČR a mají domácí kmeny parazitů, proto je o ně větší zájem a kvalitní kusy se špatně shání, přesně tak, jak napsala pajca). Linií AN koz je v ČR mraky ...jen však málo z nich má prokazatelné genetické předpoklady ...a ty se z Anglie dovézt nedají ..ty se musí přes českou KU prokázat a to trvá roky.
Kontrola užitkovosti probíhá samozřejmě i v zahraničí, v Anglii, Německu i Rakousku. Takže nechápu, proč by se sem měli dovážet braková zvířata. Pokud jedu takovou dálku pro zvíře, chci vidět jeho rodokmen, včetně výsledků KU jeho předků. Pokud sem lidé dováží braková zvířata, pak je to jejich problém, že vyhodí spoustu peněz a doma zjistí, že koupili špatně. Což ale není o tom, že by se prodávali jen špatná zvířata, ale o české nátuře vždy a za všech okolností ušetřit.
Také není pravda, že kvalitu člověk nekoupí, protože vše kvalitní si nechávají. Naopak. V zahraničí Vám dokonce předem ukáží šlechtitelský plán, takže si můžete i zamluvit kůzlátko do chovu dle požadavků (lepší tuk, bílkovina atd.), je to jenom o tom, zda si připlatíte a koupíte od kvalitních chovatelů nebo na pochybný inzerát za 50 EUR.
Navíc se můžete stát i členem svazů chovatelů koz a ovcí v zahraničí a pak máte ke všem informacím a kontaktům blíž. Ale i to samozřejmě není zadarmo....
aluskas
napsal(a):
Kontrola užitkovosti probíhá samozřejmě i v zahraničí, v Anglii, Německu i Rakousku. Takže nechápu, proč by se sem měli dovážet braková zvířata. Pokud jedu takovou dálku pro zvíře, chci vidět jeho rodokmen, včetně výsledků KU jeho předků. Pokud sem lidé dováží braková zvířata, pak je to jejich problém, že vyhodí spoustu peněz a doma zjistí, že koupili špatně. Což ale není o tom, že by se prodávali jen špatná zvířata, ale o české nátuře vždy a za všech okolností ušetřit.
Také není pravda, že kvalitu člověk nekoupí, protože vše kvalitní si nechávají. Naopak. V zahraničí Vám dokonce předem ukáží šlechtitelský plán, takže si můžete i zamluvit kůzlátko do chovu dle požadavků (lepší tuk, bílkovina atd.), je to jenom o tom, zda si připlatíte a koupíte od kvalitních chovatelů nebo na pochybný inzerát za 50 EUR.
Navíc se můžete stát i členem svazů chovatelů koz a ovcí v zahraničí a pak máte ke všem informacím a kontaktům blíž. Ale i to samozřejmě není zadarmo....
Trikrat hura..... konecne nekdo kdo nezatracuje chovy z cizich zemi
Dobrý večer každému,
chcel by som povedať toľko, že je každého osobné rozhodnutie, odkiaľ, resp. ako si zadováži plemenný materiál pre základ svojho chovu a aké investície je schopný, ochotný do toho vložiť.
Mne na začiatku môjho odhodlania bolo povedané, resp. vyčítané, prečo sa radšej nevenujem chovu u nás známych kôz, no vtedy som povedal iba toľko, že už je demokracia a ja chcem chovať práve núbie a nie iné plemeno
Je pravda, že nie je záruka, keď si kúpite zo zahraničia zviera, že bude kvalitné, ten, kto si to myslí, je na veľkom omyle. Človek, chovateľ, ktorý má ambície do budúcna, musí hľadať (keď už raz chce zviera importované) chovateľov, farmy, kde sa tímto zvieratám venujú relatívne dlhšiu dobu s preukázateľnými výsledkami KMÚ a v neposlednom rade zvieratá, ktoré zodpovedajú kritériam štandardu plemena.
Ďalšou pravdou je, že vám určite nik dobrovoľne nepradá svoje elitné plemenné "kusy" alebo ak, tak za veeeeľmi slušný balík peňazí, ale aj tak si myslím, že je stále z čoho vyberať a áno, napr. sú aj takí, ktorí vám radšej predajú zviera, ktoré bude ďalej prezentovať ich chov v zahraničí(áno, sú aj takí).
My sme čo sa línií týka podľa mňa trocha unikát, ale na túto tému mám svoj názor...
Nedá mi však, aby som sa nevyjadril k minuloročným dovozom holandských "plemenných" capov a kôz do ČR a na SR, ktoré som mal možnosť zazrieť na inzercii. Tieto zvieratá (česť výnimkám) ani zďaleka neprezentujú kvalitu, ba naopak, je to podľa môjho názoru krok späť. U týchto zvierat sú už samotné rodokmene spochybiniteľné a KMÚ? Tak to radšej zasa pomlčím a išlo o čistý marketing, ktorý vznikol z ošialu, ktorý je/bol okolo núbii.
Ak majú takéto zvieratá produkovať ďalej plemenný materiál u nás, ďakujem, radšej budem merať cestu aj naďalej, než by som sa uchýlil k takejto nešťastnej voľbe, keď budem napr. potrebovať plemenného capa pre zmenu krvi.
Áno, dospelé zvieratá dovozené zo zahraničia po x-tej laktácii môžu mať "problémy", čo sa dojivosti týka u nás, ale pri správnej výžive sa to stať vôbec nemusí. U mladých zvierat je toto riziko skôr minimálne.
Anglicko je podľa mňa úžasný príklad, ako sa má viesť Plemenná kniha a čo sa rodokmeňov či kontroly mliečnej úžitkvoosti týka, majú v tom poriadok ako málokto - nechcem propagovať žiadny štát, ani chovateľa či plemeno, o to mi nejde!
Aby som to zhrnul, myslím si, že ak sa už niekto rozhodne pre dovoz, mal by cielene vyberať spomedzi renomovaných chovateľov, aj keď je to cesta zdĺhavejšia, keďže nie každý reflektuje na vaše otázky a dopyty hneď, ALE určite je to cesta, ktorá za to stojí a zvieratá z takýchto chovov budú iba na osoh a zveľadenie našich chovov.
Chovu a anglonúbiam zdar!
Na fotke náš plemenný cap Jacob dovezený z Anglicka(na fotke ako 8 mesačný).
Bol tu Egi z Farmy NOE