Angelica190

XXX.XXX.161.103
Dobrý den,
dnes kole 16 nebo 17 hod. se nám narodilo jehně - prvničce, jehně si olízala a má se k němu, ale jehně nejspíše stále ještě nepilo mlezivo. Neustále se staží k matce přicucnout, ale při pokusu oddojit z cecíků nic neteče. Ovce prakticky ani cecíky nemá ( v minulých dvou letech jsme již odchovali několik jehňat od jiných ovcí a ty měly vždy cecíky mnohem výraznější a vemínka ihned po porodu nalitá). Měla bych jehně něčím dokrmit ? Moje mateřské mlého by šlo? Má vůbec šanci přežít bez mleziva? Zatím je jehně stále na nožičkách a dost aktivní. Jak tedy postupovat ? Děkuji
Jsme z Bělotína ( u Hranic na Moravě) . Zkusím teda zítra zavolat veterináři o ten selen. Jehně jsem zkusila dokrmit z lahve ale i když lahev cumlalo a přišlo mi že saje tak nevypilo víc jak 20ml, to je docela málo ne ? Leda by se mezitím už napilo od matky, ale při snaze odstíkat cecík z něj opravdu nic neteče tak já fakt nevím
To není malo ono se rozpije. Škoda ja jsem z Liberce myslel jsem že by jste se pro živou vodu stavila ale tohle je dost z ruky. Krmte každý dvě hodky a ono se rozpije a kontrolujte jestli bude pit od mámi. tak nekrmit. A podivej se jestli nemáte malou dirku v dudlíku. Lidský dudlík je kratky tak se nedaří tolik sát jako od ovce. ovce má dlouhý struk a jehně si ho strči skoro až do krku.
ke krmení jehňat z flašky používám normální lidský dudlík s nejmenší kulatou dírkou ve špičce a vyhovuje to absolutně. Z větší dírky mléko teče rychleji a jehně se zakuckává. jen ať se při sání trochu namáhá, ono mu to ze strku taky neteče nijak silně a sání je příprava žvýkacích svalů na žvýkání pevné stravy. Hladové jehně poznáte podle toho, že se hrbí a je studené, hlavně v tlamičce. Pokud je jehně aktivní a spokojené, nedokrmujte ho, jen sledujte, jestli má plné bříško.
Tak to vypadá že jehně už pije od matky - večer mi uplně odmtlo pít z lahve ( ze stejné sávky mi ještě odpoledne pilo) a strká hlavu pod matku, vrtí ocáskem takže to považuju za známku toho že pije. Jehně je aktivní a ochotně vstává kdykoliv se k němu přiblížíme, je teplé takže ho budu už jen kontrolovat ale myslím že to už zvládnou s matkou sami. Děkuji všem za rady
Zde je link i s popisem na tu zivou vodu:
http://www.lekarna.cz/ziva-voda-a-u-v-plv-1x83-74gm/