Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2013 22:10
ares.n

XXX.XXX.233.81

krásnésmajlík

4.3.2013 19:12
farmatehov

XXX.XXX.214.6

úžasné! smajlík gratuluji.

9.3.2013 21:06
mamčis

XXX.XXX.245.37

enducha napsal(a):
a další dvě..:))

Gratuluji, nám včera odrodila prvnička ZW, má dvojčata holky, ale nepřijala je, dokonce na ně útočí, vyloženě je tloukla do hlavy. Holky jsem odnesla a nosila na pití, ale bez úspěchu. Nakonec jsou na flašce a jsou spokojené.

10.3.2013 12:58
enducha

XXX.XXX.18.54

Někdy pomůže jí prostě držet a donutit ji aby stála.občas se taky stane, že nechce dát napít, ale jen u prvniček a chce to opravdu ovenku donutit, jinak je dost možné, že to příští rok udělá znovu..

10.3.2013 19:21
mamčis

XXX.XXX.245.37

Dneska mi odrodila další ZW prvnička a udělala to samé, jen na malého neútočí, ale nenechá jej k sobě přijít a kope jak čert. Budu jej přikládat a uvidím. Minulý rok mi to taky jedna udělala a po dvou dnech jehně přijala, byla ale klidnější a na malé neútočila.

10.3.2013 20:45
enducha

XXX.XXX.18.54

to je divné, to se mi nikdy nestalo..ale zavřete ovci do choulu a prostě jí přidržujte..jinak radu nemám...ovena si musí zvyknout..může být lochtivá a to lze pouze silou překonat.Pak už si dá říct.Pevné nervy..:)

10.3.2013 23:31
mamčis

XXX.XXX.245.37

enducha napsal(a):
to je divné, to se mi nikdy nestalo..ale zavřete ovci do choulu a prostě jí přidržujte..jinak radu nemám...ovena si musí zvyknout..může být lochtivá a to lze pouze silou překonat.Pak už si dá říct.Pevné nervy..:)

Jj, s tou druhou to dělám přesně tak, ale u té první jsem měla strach, že by jim ublížila. My máme letos celkem špatný rok. Jednu ovci jsme utratili kvůli vyhřezlé děloze, druhá ani přes atb nepřekonala zánět vemene(byla už stará) a jedna(taky starší) porodila poprvé v životě dvojčata a jedno nepřijala. Takže já mám teď celkem 6 jehňat na flašce. Ještě nás čeká jedna koza a tři ovenky, tak snad to bude už jen dobré. Jen ten poměr je krásný, máme 15 oveček a 11 beránků a z kůzlátek zatím dvě kozičky.

12.3.2013 10:42
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

Jak casto je krmite pres den a v noci ?
A cim je krmite?
Oddojujete, nebo jim davate jine mleko?
Kravske je malo tucne, pry je dobre kozi, ale to se u nas neda sehnat prave kdyz je potrebujeme.

12.3.2013 13:43
mamčis

XXX.XXX.245.37

sentinelcz napsal(a):
Jak casto je krmite pres den a v noci ?
A cim je krmite?
Oddojujete, nebo jim davate jine mleko?
Kravske je malo tucne, pry je dobre kozi, ale to se u nas neda sehnat prave kdyz je potrebujeme.

Ze začátku jsem krmila co dvě hodiny i v noci, teď už ale co tři a v noci co čtyři. Prvních pár dnů krmím kravským a do týdne vždy přecházím na sušené, koupila jsem telecí a mám s ním výborné zkušenosti. Mladšího beránka přikládám každé třetí kojení k ovci a ještě pořád doufám, že se k němu bude mít. O den starší jehničky už dáváme k ovci jen jednou denně, kvůli zánětu. Mám i dvě kozenky, jedna má dvojčata a sama má letos celkem málo mléka a druhá bude rodit do dvou týdnů. Když jsem minulý rok dokrmovala kravským a kozím, přírůstky byly srovnatelné a "flaškáči" byli větší, než jehňátka u ovce.

12.3.2013 14:06
enducha

XXX.XXX.242.210

Já tedy pokud je problém, tak poctivě oddojuju od oveny..je to pak rozdíl..

12.3.2013 14:07
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

mamčis napsal(a):
Ze začátku jsem krmila co dvě hodiny i v noci, teď už ale co tři a v noci co čtyři. Prvních pár dnů krmím kravským a do týdne vždy přecházím na sušené, koupila jsem telecí a mám s ním výborné zkušenosti. Mladšího beránka přikládám každé třetí kojení k ovci a ještě pořád doufám, že se k němu bude mít. O den starší jehničky už dáváme k ovci jen jednou denně, kvůli zánětu. Mám i dvě kozenky, jedna má dvojčata a sama má letos celkem málo mléka a druhá bude rodit do dvou týdnů. Když jsem minulý rok dokrmovala kravským a kozím, přírůstky byly srovnatelné a "flaškáči" byli větší, než jehňátka u ovce.

Teleci susene mleko?
Kolik toho zhruba vypije jehne v prvnich dnech na jedno cucnuti smajlík?
Dvakrat nam odmitla (pokazde jina) ovce jehne a ani jednou se nam to nepovedlo.
Mame normalni flasku pro kojence, dirka v dudliku se mi ale zda mala, tak jsem ji zvetsil, pomalu kape mleko kdyz ji otocim dnem vzhuru.
Tento tyden se nepovedlo odkojit to druhe jehne, mame ovci oddojovat, aby nedostala zapal, pokud uz nema to jehne? Jak dlouho?

12.3.2013 14:10
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

To jsme delali naposled, oddojovali jsme, pak jsme je oddelili, pokud jsme stali u ovce, nechala male napit, ale jakmile jsme odesli, stradalo coz jsme nevedeli. V domeni ze ho necha napit jsme jednu noc prosvihli a bylo pozde.
Pak jsme stejne museli do prace ale cloveka to zamrzi.
Ma s tim chut seknout.

12.3.2013 15:07
mamčis

XXX.XXX.245.37

enducha napsal(a):
Já tedy pokud je problém, tak poctivě oddojuju od oveny..je to pak rozdíl..

Ta jedna má mléka fakt málo, že to tomu beránkovi stačí maximálně co třetí napití, natož to ještě oddojovat, to už by vůbec nešlo. Co se týká toho sušeného mléka, teď vypijí 120-150 kravského a postupně to míchám, až přejdu na sušené a to stejné množství. Většinou mi týdenní jehňata vypijí 200ml asi 6x za den, postupně se dávka zvyšuje. Kojím ještě měsíční jehňata(přišli jsme o matky po porodech) a ty vypijí za den 9l mléka - jsou čtyři. Do toho spořádají ještě spoustu sena, takže rostou před očima.smajlík

12.3.2013 15:17
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

Diky za to mnozstvi, clovek uz pomalu nevi co delal spatne. Aspon mam s cim porovnat pokud budeme muset jeste kojit flaskou.

12.3.2013 15:23
mamčis

XXX.XXX.245.37

sentinelcz napsal(a):
Diky za to mnozstvi, clovek uz pomalu nevi co delal spatne. Aspon mam s cim porovnat pokud budeme muset jeste kojit flaskou.

To množství ale záleží taky na velikosti jehněte, já se hlavně řídím tím, aby měli zaplněné bříško, zároveň nesmí být ale moc vyboulené(nevím jak to správně napsat).

12.3.2013 15:36
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

Jo na to jsem se dival take, ono je to tezko odhadnout, dotahli jsme to do tretiho dne a pak jak by utnul. Vymizi saci reflex, nastoupi apatie a je konec. Pokud se odmitane jehne narodi na zacatku vikendu, muzeme drzet straz kazde tri hodiny ale pak musime do prace.

12.3.2013 20:37
mamčis

XXX.XXX.245.37

sentinelcz napsal(a):
Jo na to jsem se dival take, ono je to tezko odhadnout, dotahli jsme to do tretiho dne a pak jak by utnul. Vymizi saci reflex, nastoupi apatie a je konec. Pokud se odmitane jehne narodi na zacatku vikendu, muzeme drzet straz kazde tri hodiny ale pak musime do prace.

A napilo se dostatečně mleziva? Nebo nemělo nějaké jiné příznaky, je divné, že by tak zničehonic přestalo pít..

12.3.2013 20:57
sentinelcz

XXX.XXX.18.54

Jo, mleziva bylo dost. Dva dni velmi zive a pak jako kdyby utnul. Muze zeslabnout za noc? Bud ho trkla nebo mu nedala napit. Mleka mela dost. Mame ji ted oddojovat kdyz je bez jehnete?

12.3.2013 21:02
mamčis

XXX.XXX.245.37

sentinelcz napsal(a):
Jo, mleziva bylo dost. Dva dni velmi zive a pak jako kdyby utnul. Muze zeslabnout za noc? Bud ho trkla nebo mu nedala napit. Mleka mela dost. Mame ji ted oddojovat kdyz je bez jehnete?

Tak pokud je pořád u ovce, je možné, že na něj šlápla, nebo mu ublížila. Já, pokud si nejsem jistá, že ovce neublíží jehněti, které nepřijala, dám je vždycky pokem a nosím na kojení. Vemínko určitě hlídejte, aby nedostala zánět, popř. odstříkejte mléko.

13.3.2013 08:19
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

mamčis napsal(a):
Tak pokud je pořád u ovce, je možné, že na něj šlápla, nebo mu ublížila. Já, pokud si nejsem jistá, že ovce neublíží jehněti, které nepřijala, dám je vždycky pokem a nosím na kojení. Vemínko určitě hlídejte, aby nedostala zánět, popř. odstříkejte mléko.

Ja zapomel na podstatne. Ovci jsme si odvezli pred nedavnem a byla sama kost a kuze. Resp. je. Jehne bylo take hrozne vyhuble. Tak asi proto.
Dneska mame trojcata od jine, a jedno odmita.
Klidne ho nekomu dame aby ho odkojil na flasce, jinak se samozrejmne do toho pustime sami.

14.3.2013 11:21
sentinelcz

XXX.XXX.176.165

Uz vim kde byla chyba (aspon v nasem pripade) tak jsem informace posbiral a hodil je do praxe:
Pokud ovce jehne odmita, nebo se nenapije delsi dobu (pres noc), nebo pije jenom za ucasti chovatele a pres noc si necucne,
pokud je jehne apaticke, studene a vypada jako by odchazelo, da se uplne v pohode nastartovat znova.

1. je potreba ho zahrat, bez toho nema ten spravny saci reflex, krmit muzete zkusit, u me ani nesalo.

My nasli nekolikrat jehne rano skoro bez znamek zivota. Schoulene, pohyby pomale, beceni slabe.
Melo studeny cumak, bylo podchlazene.

Sem tam sebou skublo, cca dvakrat za minutu, jako kdyby to byly krece a zatraslo se.

Staci vzit pet lahve, my meli gumovou nadobu na ohrivani nohou z lidlu asi za 100Kc.
Polozili jsme jehne na koberec, na nej deku, po stranach na deku ty lahve a v nich tepla voda.
Ne primo na telo, ale zase pres deku, aby ho to nepalilo.
Po pulhodine jako kdyby zacalo odchazet uplne, aspon tak se zdalo. Uz jsem se s nim loucil ale misto umirani usnulo.
Jsem si oddechnul. Nechal jsem ho vyspat.

Dulezity je cumak. Pred tim byl studeny, ted uz mu nabiral pokojovou teplotu. Pred teplotou nechce ani pit.

Po cca pul hodine usnulo. Za dve hodiny vyskocilo samo a zacalo becet. Obrat o 100 procent k lepsimu.
Na muj vkus to trvalo relativne dlouho.

2. nakrmit (poprve jsem mu strcil do tlamy dva prsty ze stran, jako kdyz ma kun zubadlo, ono otevre tlamu a strcil jsem mu dudel do tlamy)

pokud melo dudlel ze strany v tlame tak moc nesalo, pokud jsem ten dudel dal rovne "pod cumak" zacalo sat. Cca 120 ml vycuclo do 20 vterin.

Do kojenecke lahve rozdelam do vlazne vody 6x odmerek (caj. lzicek) suseneho plnotucneho mleka (cervena krabice, da se koupit v bille stoji asi 89 Kc.) + 6
odmerek sunaru classic do 260 ml - cela lahev - mam to pro dve jehnata, kazdemu dam cca 100-120 ml - neni ani jedno prepite, dle meho je to tak akorat.

krmim je tak jak chteji, vychazi to po trech hodinach. Jedno jehne na napiti 80-120ml.
Vecer krmim 22:00, 01:00, 5:00

Myslel jsem, ze budou becet, ale oni beci pouze pokud mne vidi, nebo se sviti.
Jinak jsou naprosto hodna a vyspim se do prace.

Po dni a jedne noci zacinaji skotacit, coz si myslim ze je znamka ze jsou v pohode.

Napita briska a nenapita briska - Pokud se podivam na jehne zvrchu, je to + - valecek.
Pokud se jehne napije, tak je malinko zakulacene kdyz se divate zvrchu. Ten valecek uz neni tak pravidelny a vidite ze je malinko vypoukle.
Z boku jsou videt zebra, pokud se jehne napije, jako kdyby se zebra malinko ztraceli.

Tak, jedna noc zanmou , a jehnata vypadaji stejne jak ty u mamy venku.
Sunar a susene mleko (na celou koj.lahev (dve jehnata) 6 x caj. lzicka sunaru, 6 x caj. lzicka sus. mleka, vse do vlazne vody ) je docasne, objednal jsem Galacid O.

Přidejte reakci

Přidat smajlík