Přímý prodej syrového kozího a kravského mléka je možný pouze v produkčním hospodář-
ství přímo konečnému spotřebiteli. K tomu je potřeba požádat o souhlas krajskou veterinární
správu. Při podávání žádosti o souhlas a pak nejméně jednou za 6 měsíců chovatel zajistí
laboratorní vyšetření mléka.
Mléko musí pocházet od zdravého zvířete z hospodářství úředně prostého tuberkulózy
a úředně prostého nebo prostého brucelózy, jež nevykazuje žádné příznaky nakažlivého onemocnění přenosného mlékem na člověka.8
Přímý prodej syrového mléka musí být prováděn v místnosti oddělené od stájí, vybavené
vhodným chladicím zařízením, ve které je na viditelném místě upozornění „Syrové mléko, před
použitím převařit“. Je-li mléko současně dodáváno do mlékárny, musí být místnost sloužící
k přímému prodeji oddělena od mléčnice.
Není-li syrové mléko prodáno do 2 hodin po nadojení, musí být zchlazeno na 8°C a zchlazené prodáno do 24 hodin po nadojení. Za malé množství syrového mléka, určeného k pří-
mému prodeji jednomu konečnému spotřebiteli, se považuje takové množství tohoto mléka,
které odpovídá obvyklé denní spotřebě tohoto mléka v domácnosti daného spotřebitele.
Syrové ovčí a kobylí mléko nelze prodávat.
Legislativa: zákon č. 166/1999 Sb. § 27a písm. e), vyhláška č. 289/2007 Sb., § 13
to je k prodeji ze dvora
Děkuji za info.
Prodej syrového mléka u nás v souladu s uvedenými informacemi již probíhá několik let. Povolení mám. Pouze nevím, jak často mám mléko posílat do laboratoře, abych se nedostala do problému. Dříve jsem to dělala 2x ročně, ale slyšela jsem, že některé KVS prosazují jinou četnost kontrol. Pokud u vás stačí 2x ročně, mohu se zeptat z kterého kraje je vaše informace. Děkuji evela
Já jsem teprve na začátku s vyřizováním žádostí, u mně je problém v pitné vodě, máma vlastní studnu a koliformní bakterie, ale opravdu mi už podruhé co jsme procházeli co mám všechno mít, řekl, že rozbor dvakrát ročně, a i co jsem kde četla tak se píše to samé, v tom odkazu máte i okopírovaný odkaz na hygienickou vyhlášku.Já také nebudu prodávat více jak 50 litrů týdně, jinak žádám v Jičíně.Tedy až se mi podaří zlikvidovat ty mrchy ve studni, dokonce jsem litovala , že jsem se do toho vůbec pouštěla.
zanzan
napsal(a):
Já jsem teprve na začátku s vyřizováním žádostí, u mně je problém v pitné vodě, máma vlastní studnu a koliformní bakterie, ale opravdu mi už podruhé co jsme procházeli co mám všechno mít, řekl, že rozbor dvakrát ročně, a i co jsem kde četla tak se píše to samé, v tom odkazu máte i okopírovaný odkaz na hygienickou vyhlášku.Já také nebudu prodávat více jak 50 litrů týdně, jinak žádám v Jičíně.Tedy až se mi podaří zlikvidovat ty mrchy ve studni, dokonce jsem litovala , že jsem se do toho vůbec pouštěla.
My máme vodu v pořádku. Necháváme si ji každý rok kontrolovat v pražské laboratoři. Přeji vám úspěch s čištěním vody. Děkuji za zaslané odkazy, bohužel o tom jak často mléko kontrolovat se tam nepíše.
no jo jihomoravský to je stát ve státě,sem taky z jihomoravského a je to tady děs,já se na to vyflákla,prodám tak 15 l mlíka a dělat 2x měsíčně rozbor to teda nevím z čeho bych to jako platila,tady je i jiný stavební zákon na obyčejný přístřešek ze dřeva 2x2m požadavky jak na mrakodrap,nejlepší se přestěhovat do jakéhokoli jiného kraje