Koza si pije vlastní mléko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.4.2013 21:55
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

Dobrý den,
prosím o radu, koupila jsem kozu a po pár dnech jsem zjistila, že si pije svoje mlíko. Kůzlata nemá, ale chtěla bych ji letos připustit a bojim se, že na kůzlata nic nezbude. Jak jí to mám odnaučit?

7.4.2013 22:16
roklanka

XXX.XXX.46.49

Je to zlozvyk a špatně se odnaučuje.Lze vyrobit obojek ,který zabrání koze ohýbat hlavu,aby si na vemeno nedosáhla. Takový krční límec. Roklanka

7.4.2013 22:21
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

Moc děkuji za radu, snad se nám to s tím obojkem podaří odnaučit.

7.4.2013 23:50
pepina

XXX.XXX.13.155

kačka.pomořanská napsal(a):
Moc děkuji za radu, snad se nám to s tím obojkem podaří odnaučit.

To se občas zadaří koupit zajíce v pytli. To musel bývalý chovatel vědět. Také se mi povedlo koupit kozu, která skoro nedojí. Asi by nebyl problém jí prodat a napálit zase někoho jiného, ale na to člověk musí mít žaludek.

8.4.2013 07:49
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

Já mám na takový zvířátka štěstí. Začalo to před pár lety koupili jsme berana a pak jsme zjistili, že je vykastrovanej. Pak ovečku která jeden rok nezabřezla a druhý rok porodila mrtvý dvojčata. Podařilo se mi také koupit kozla, kterýho jsme léčili půl roku s nohama, ale vyléčili a spokojeně běhá po louce. A teď naposledy jsme koupili tuto kozu s její dceroua zjistili, že dcera je hermafrodit a maminka si pije mléko. Kozu bych už nevrátila oni ty zvířata hned přirostou k srdci a nedaj se vrátit. Prostě se s tim poperem a odnaučíme jí to.

8.4.2013 10:13
roklanka

XXX.XXX.45.209

Lze spojit dva obojky dřevěnými tyčkami tak,aby se mohla pást,ale krk neohnula k vemeni. Nákres je v knize Spath/Thume -Chováme kozy. Princip je podobný,jako u krčního límce pro lidi.

8.4.2013 10:31
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

děkuji seženu si tu knihu a vyrobíme, myslíte si ,že se to dá odnaučit, nebo bude nosit obojek neustále

8.4.2013 16:21
roklanka

XXX.XXX.45.127

To vám opravdu neřeknu,kromě zmínce v literatuře jsem se s tímto zlozvykem nesetkala osobně.V literatuře je obojek jediným způsobem ,jak lze tento zlozvyk odnaučit,nepomáhá natírat vemeno něčím,pro kozu nechutným. Kromě zlozvyku uvažují autoři o nedostatku minerálních solí a nepravidelném dojení. Myslím si,že je to běh na dlouhou trať,ale že to odnaučit lze.Kniha byla vydaná 1996,takže bude spíš v knihovnách.

8.4.2013 16:29
roklanka

XXX.XXX.45.127

8.4.2013 19:32
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

Asi to pro ni moc pohodlný nebude. Když jsem si ji brala původní majitelé mi řekli, že ji dojili jak se jim chtělo, no dost nepravidelně. Třeba jednou za 14 dní. Když jsem to slyšela tak jsem jen nevěřícně kroutila hlavou.smajlíkTak to bude teda asi tim.

8.4.2013 21:49
roklanka

XXX.XXX.45.127

To je dost možné,zkuste udělat obojek a po 14 dnech jí ho sundejte a mezi tím pravidelně dojte,třeba se umoudří a odnaučí se to.

10.4.2013 07:55
marcella

XXX.XXX.212.1

Budte rada ze jste se s tim nesetkala vcera vecer jme toto tema objevyli na noc uz mela jedna koza obojek podle nakresu a ani dospat jme nemohli, a jako tradycne je zase prazdna . Takze u nas to nepomohlo a byt zadavatelkou tak bych pohodli moc neresil protoze jedine reseni je pravdepodobne porazeci pistole, nez se vam jich zacne vysavat vic. Jeste jsme se setkali se dvema spusoby a to ve stoje tam pomaha prelepit konec struku leukoplasti a je po problemu a druhy v leze a tam nepomaha nic protoze i tu leukoplast si sundaji.

10.4.2013 08:29
roklanka

XXX.XXX.45.127

Jsem pouhý teoretik v tomto případě,ale Marcelo,jak se může koza vypít,když neohne hlavu? To by mě zajímalo.Je opravdu sama v chlévě,takže nehrozí vypití od jiné kozy? Měla jsem kozu s dcerou v jednom chlívku (myslím po odstavu ,tříměsíčním a přes to jí matka nechala cucat) a kdybych je neodělila,asi by cucala dodnes. Dokonce to zkoušela i když už měly obě kůzlata.Od jiných koz se ani nepokoušela se napít..Roklanka

10.4.2013 10:01
marcella

XXX.XXX.212.1

roklanka napsal(a):
Jsem pouhý teoretik v tomto případě,ale Marcelo,jak se může koza vypít,když neohne hlavu? To by mě zajímalo.Je opravdu sama v chlévě,takže nehrozí vypití od jiné kozy? Měla jsem kozu s dcerou v jednom chlívku (myslím po odstavu ,tříměsíčním a přes to jí matka nechala cucat) a kdybych je neodělila,asi by cucala dodnes. Dokonce to zkoušela i když už měly obě kůzlata.Od jiných koz se ani nepokoušela se napít..Roklanka

Vypije se protoze ten obojek ji fixuje jenom krk a ona otoci celym krkem i s tou fixaci a hlavou muze otacet taky. Jeste skusime udelat upravu te fikxace tak aby nemohla otacet hlavou .

10.4.2013 10:42
roklanka

XXX.XXX.45.127

Obojek by měl koze zabránit ohnout krk k vemeni. Možná je špatný nákres,představuju si,aby to fungovalo ,něco jako nákrčník pro lidi. Takže by měly asi být tyčky kolem dokola.

10.4.2013 11:49
honzapm

XXX.XXX.29.18

Nezkoušeli jste krunýř na krk?
Nám ho dával veterinář na psa, aby si nelízal ránu po zákroku.
Myslím, že by to (teoreticky) mohlo účinně fungovat i na kozu.
Stojí pár stovek a měly by být k dispozici i různé velikosti,
popř. by to šlo asi i udělat nebo doupravit doma, na míru.

Chcete-li, mrkněte na ilustrativní fotky:

http://zena-in.cz/auditoria/images/uzivatele/9/73/68.jpg

http://zena-in.cz/media/2010/02/18/pokusany.jpg

http://zena-in.cz/media/2010/02/18/pokousany1.jpg

11.4.2013 19:46
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

já takovou kozu mám,taky sem ji koupila,aniž mi to řekli,já ji to odnaučila,tím ,že sem ji zalepovala struky izolepou,zalepovat přes špičku.buď do kříže ale to mi moc nedrželo nebo dost širokou a na obou koncích slepit k sobě,můžete i okolo,ale moc to neutahovat,ono jak vemeno zvětší svůj objem ,aby ji to netáhlo.zalepit vždy po dojení,a vždy pokud by se ji to podařilo strhnout,používala sem normální širší izolepu,ale pokud by to strhávala kupte omnifilm v lékarně,ten drží ,že i já sem měla problém to dostat dolů.trvalo to asi 3 týdny a odnaučila se to,je to výborná 6l koza,

12.4.2013 15:57
pentas

XXX.XXX.20.107

také mám kozu samodojku,nosí krunýř,obávám se ,že už se to neodnaučí,obojků jsem vyzkoušel asi 5 ,každý vydržel tak 3-5 dní,než to vymyslela jinak Ivan N

12.4.2013 21:05
kačka.pomořanská

XXX.XXX.246.146

Po domácku dělanej obojek se nám moc neosvědčil, tak teď zkoušíme lepit struky, jsem zvědavá jestli to vyjde. Kozy jsou podle mě takový vynalézavý šikulky.smajlík

13.4.2013 07:59
marcella

XXX.XXX.212.1

kačka.pomořanská napsal(a):
Po domácku dělanej obojek se nám moc neosvědčil, tak teď zkoušíme lepit struky, jsem zvědavá jestli to vyjde. Kozy jsou podle mě takový vynalézavý šikulky.smajlík

Jak jsme psaly zalezi jestli se vam vysava ve stoje tak by to pomoct melo ale jestli v leze tak tam nepomuze nic proto ze vam to sunda. Jinak ten obojek jak je na tom obrazku opravdu nepomuze, ale uz jsme mu provedli tri upravy a uz jse nam koza po dvou letech soustavneho piti tri dny nevypila akorat jse nam jeste zasekava v dojirne a jestte to chce trochu vylepsit tak jak to budeme mit hotovy a oskouseny tak jsem dame kdyztak foto.

Přidejte reakci

Přidat smajlík