Šílený přístup prodejců

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2013 08:48
nikolkav

XXX.XXX.251.82

smajlíkZdravím všechny spříznění duše koziček,
musím se s Vámi poděli o docela šíleném přístupu prodejců koziček.
Několik týdnů vyhledávám na prodej kozičky a nebo pěkné dospělé kozy. Když kontaktuji prodávající, tak vždy z děšěním pročítám jen emaily od prodejců.
Zde jsou asi ty nejhorší s kterými jsem se setkala.
Pána jsem se zeptala proč prodává dvě starší kozy tak mi napsal - že se o chovu koz nebude bavit!!!! smajlík A že ani neví jestli jedna s těch dvou měla někdy kůzlata smajlík No tak to mě zvedlo ze židle.smajlík
A odběr dnešních kůzlat ( do chovu )? dávají už po dvou měsících narození smajlík
Teda kam tohle spěje, Musím říct že je mi s toho velice smutno smajlík

30.4.2013 11:19
ivaana

XXX.XXX.102.88

Já se už nedivím ničemu...

Zastávám názor, že pokud chci dobrou kozu do chovu, musím se snažit. Obvolávat farmy již koncem léta a zamlouvat si kůzlata. Zjišťovat si nádoje matek, čím jsou matky připuštěné nebo se budou připouštět, jet se podívat na chov, ze kterého bych kozičku chtěla, nebo alespoň sledovat internetové stránky farmy, ty také hodně řeknou o chovu.
Já třeba už skoro neinzeruji. Už teď mám 4 zájemce na kůzlata na příští rok a to je teprve duben. Na inzeráty samozdřejmě koukám taky, co kdyby někde něco.... ale vybírám si a radši se jedu podívat, přesvědčit se, že je vše v pořádku. I pokud bych jela x kilometrů, přijela a viděla kozu v šíleným stavu, kozu nekoupím, radši se otočím na podpatku a jedu zpátky domů a řeknu si, no co, udělali jsme si výlet...
A ještě jeden můj poznatek. Dobrý chov se prodává sám a někdy se musí na dobré zvíře čekat i dva tři roky...

Co se týče ochoty odpovídat na dotazy zájemců... Pokud by mi někdo řekl, že se o chovu koz nebude bavit, v tom případě si s ním již nemám co říct. Já se snažím případným zájemcům říci o svém chovu co nejvíc informací, předat co nejvíce zkušeností, přece si budou kupovat mé zvíře, moje odchovy a záleží mi na tom, jak se budou mít dál a jak úspěšní v chovu budou... A jsem ráda za každou zprávu o tom, co se kozičce z mého chovu narodilo, kolik dojí mlíka atd... Je to pro mě důležité a hlavně taková odměna za moji práci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2013 11:28

Taky se mi stalo, že jsem měla zájemce o kozičku na chov a chtěli ji už jako dvouměsíční. Ale já ji nechci dát a nedám dřív než ve 4 měsících a celou dobu je pod matkou. V těch 4 měsících už bude úplně samostatná. Najdou si možná kůzle jinde, ale nebudu prodávat za každou cenu. Nepůjdu proti svému přesvědčení, že pokud chovám nějaké zvíře, jsem odpovědná za to, aby se mělo co nejlíp a musím pro to udělat, co je v mých silách. Je ale běžné, že se kůzlata ve 2 měsících prodávají, protože lidé mají kozu nebo dvě jen na mléko a kůzlata jim pak vadí. Marie

30.4.2013 21:36
janas

XXX.XXX.157.71

Když jsem si koupila moji kozu a pak mi na jaře porodila tak jsem kůzlátko i kozu a s kým je připuštěná vyfotila a fotky poslala původnímu majiteli, řekl že se mu to nikdy nestalo aby někdo poslal fotky.janas

30.4.2013 22:09
aluskas

XXX.XXX.221.178

S těmi 4 měsíci nemohu souhlasit. Kupuji kozy v zahraničí ve velmi kvalitních chovech. Běžná praxe je vyzvednutí kůzlat mezi 10-12 týdnem. Záloha třeba rok předem, hned při rezervaci, zbytek v okamžiku kdy se kůzle narodí. Naoplátku si mohu zarezervovat kůzlata z přesného spojení z jakého chci (což samozřejmě znamená, že někdy můžu čekat třeba několik let), naskenované rodokmeny, fotky, info jak se kůzlátkům daří. Perfektní servis.
Kůzlata jsou zdravá, výborné dojnice, vůbec žádný problém.
Já naoplátku informuji o tom, jak si kůzlata z jejich chovu vedou ohledně mateřství i nádoje.

Tady se něco takového prakticky nevidí, lidi jen koukají jak koho okrást a obelhat.

30.4.2013 22:34
danurba

XXX.XXX.54.200

nikolkav napsal(a):
smajlíkZdravím všechny spříznění duše koziček,
musím se s Vámi poděli o docela šíleném přístupu prodejců koziček.
Několik týdnů vyhledávám na prodej kozičky a nebo pěkné dospělé kozy. Když kontaktuji prodávající, tak vždy z děšěním pročítám jen emaily od prodejců.
Zde jsou asi ty nejhorší s kterými jsem se setkala.
Pána jsem se zeptala proč prodává dvě starší kozy tak mi napsal - že se o chovu koz nebude bavit!!!! smajlík A že ani neví jestli jedna s těch dvou měla někdy kůzlata smajlík No tak to mě zvedlo ze židle.smajlík
A odběr dnešních kůzlat ( do chovu )? dávají už po dvou měsících narození smajlík
Teda kam tohle spěje, Musím říct že je mi s toho velice smutno smajlík

Nebyla bych tak přísná. Pán mohl mít kozy třeba po náhle zemřelém otci, opravdu nemusel o nich nic vědět a ani o jejich chovu a třeba se mu nechtělo vysvětlovat situaci. Dvouměíční kůzlata už jsou schopná samostatné existence, i když to samozřejmě není ideální, ale rozumím majitelům, že potřebují kozy dojit a tak se chtějí kůzlat zbavit co nejdříve. Pořád je lepší je nechat dva měsíce pod mámou, než je zabít hned po narození případně je nabízet zájemcům s tím, že si je budou muset odchovat uměle.
Já prodávám kozičky a vybírám si, komu je prodám, mě zase ročilují kupci, kteří mají představu, že kozičku zavřou o samotě do chlívka. Neprodávám kozy do samoty, ale jen tam, kde budou mít aspoň společnost ovcí a někteří zájemci se pak cítí dotčení.

2.5.2013 09:45

aluskas napsal(a):
S těmi 4 měsíci nemohu souhlasit. Kupuji kozy v zahraničí ve velmi kvalitních chovech. Běžná praxe je vyzvednutí kůzlat mezi 10-12 týdnem. Záloha třeba rok předem, hned při rezervaci, zbytek v okamžiku kdy se kůzle narodí. Naoplátku si mohu zarezervovat kůzlata z přesného spojení z jakého chci (což samozřejmě znamená, že někdy můžu čekat třeba několik let), naskenované rodokmeny, fotky, info jak se kůzlátkům daří. Perfektní servis.
Kůzlata jsou zdravá, výborné dojnice, vůbec žádný problém.
Já naoplátku informuji o tom, jak si kůzlata z jejich chovu vedou ohledně mateřství i nádoje.

Tady se něco takového prakticky nevidí, lidi jen koukají jak koho okrást a obelhat.

Netvrdím, že při dobré péči nevyrostou z mladších kůzlat zdravé a silné kozy a nioho k tomu nenutím. Neživím se chovem koz a i když jich mám 20, je to můj koníček a obživu mám jinde. Snažím se o co největší přirozenost ve způsobu chovu i ve vztazích mezi kozami navzájem. Jakoby to bylo kdekoliv v přírodě, s co nejmenším mým zásahem. Má to výhody i nevýhody. Ale dovuměsíční kůzle je malé a je závislé na matce. Odtržení od ní je trauma fyzicky i psychicky. O tom jsem přesvědčená. Pošlete do světa dítě v 10 nebo v 15 letech - je v tom rozdíl. I 10leté to přežije, ale bude se mnohem víc trápit. Ekonomicky je samozřejmě výhodnější se kůzlete zbavit co nejdřív a za co nejvyšší cenu a někdy to asi jinak nejde. Marie

2.5.2013 10:39
aluskas

XXX.XXX.221.178

A to je právě to...že se tím neživíte. Kdybyste se živila, zjistila byste, že musíte slevit ze svých morálních zásad. Ono je sice hezké snažit se, aby se zvířata měla jako "v přírodě". Ale nezapomínejme, že jsou to zvířata domestikovaná a zvířata hospodářská. Tedy mají nám přinášet užitek. A pokud chci, aby mě to tzv. uživilo, musím najít zlatou střední cestu.

Taky jsem se kdysi zhrozila, když mi chovatelka prodávala anglonubijskou kozičku v 8 týdnech věku. Byla z výborného spojení ale já ji s hrůzou odmítla, že to přeci není možné, takhle malá a už odstavená. Dnes vím, že to taková hrůza není a že pokud provozuji sýrárnu, těžko budu nechávat kozičky pod matkami 4 měsíce. A není to ničemu na škodu, pokud vím, jak zabezpečit, aby i bez mateřského mléka kvalitně rostly.

2.5.2013 11:50

Jsem v jiné situaci, protože mně stačí, když si kozy vydělají na sebe a ještě něco trochu zbyde na mě. Máte pravdu a taky nemáte, to je na dlouhou diskuzi, ale doufám ne na hádku smajlík.. Ale ve 4 měsících už většina koz mládě odstaví sama a dobrovolně. Když to nedělají, dostávají průběžně od 3 měsíců na půl dne návlek na vemeno a zbytek dne si mládě pije. Tenhle postup pomáhá zvyšovat tvorbu mléka, protože dokud matka má kůzle někde u sebe, navíc mládě toho půl dne občas pije a Vy ještě dojíte, ztráty nejsou tak velké, protože tvorba mléka je značná. Možná nemám pravdu, ale není v tom až tak velký rozdíl, jestli to mládě máte ještě měsíc nebo ne. Můžete krmit kůzlata náhražkou, to je jasné, a vyrostou. Ale není lepší jim to mateřské mléko nechat? Samozřejmě se musí dělat kompromisy, ne všude a u každého to třeba jde. Jak jste napsala, jsou ta zvířata domestikovaná, ale v případě koz bychom si možná měli vážit spíš toho, že jsou ještě pořád tak "přírodní" a toho využít. Dokážou se totiž o sebe výborně postarat, pokud jim dáme tu možnost, mají zdravý základ a netrpí nemocemi. Mají prostě můj obdiv. Třeba někdy budu muset slevit, ale určitě budu hledat cestu, jak to udělat co nejmíň. Ale to asi dělá každý z nás tady, samozřejmě po svém. Marie

2.5.2013 12:13
aluskas

XXX.XXX.221.178

Ovšem celá problematika není jen o množství mléka. Musíte vidět i další náklady. Pokud mám 20koz, můžu si dovolit věnovat čas a sílu tomu, abych každý večer odstavovala kůzlata a ráno je zase pouštěla k matkám. Já mám nyní 10koz plus kůzlata a dělám to tak každý večer a zabere to určitý čas.
Neumím si představit jak by to probíhalo, kdybych měla těch koz 100...neprobíhalo. Ve chvíli kdy máte těch koz víc, musíte si buď najmout dalšího člověka, který tuhle práci udělá nebo prostě odstavit kůzlata v nižším věku. Protože provozovat sýrárnu ve chvíli, kdy nemáte 6 měsíců mléko je prostě bezpředmětné a platit několik lidí navíc jenom proto, že chci nechat kůzlata u matek 4 měsíce..tak to si může málokdo dovolit.

Ale já zatím sýrárnu nemám a jsou tu určitě povolanější, kteří se tím živí a ví jaká je realita, takže to berte jen jako názor.

2.5.2013 12:32

OK, to moje je taky jen názor, každý má jiné podmínky. Marie

2.5.2013 13:17
roklanka

XXX.XXX.46.74

Oni kupující jsou taky hrozní,loni si pán objednal všechny kozičky co se letos narodí,chtěl poslat zálohu.Dnes lituju,že jsem jí nechtěla smajlík,pán se vyptával na vše ,telefonů bylo hodně. Domluvili jsme se,že se ozve v únoru,až budu vědět,kolik koziček se narodí. Od té doby jsem o něm neslyšelasmajlík. Předloni to samé,dokonce se přijel podívat a pak nebyl ani schopen říct,že si to rozmyslel.Každá mince má dvě strany.
Není pravda,že každá koza sama odstaví kůzle. Mám kozu,která dávala pít své ,již březí kozičce ještě v 10 měsících,takže jsem je musela rozdělit. Některá odstaví ve dvou měsících,každá je jiná. Roklanka

2.5.2013 14:26
aluskas

XXX.XXX.221.178

S kupujícími mám taky čerstvé negativní zkušenosti. Paní že si vezme oba kozlíky, tak prý jestli dám slevu, tak jsem jí dala slevu. nejdřív že si přijede o víkendu, neozvala se, tak jí píšu, potřebovali jsme jet pryč, prý nemohla, že prý ve středu. Ani se nenamáhala dát vedět, samozřejmě nepřijela. Já mezitím odmítla 10 zájemců. Ale asi všechno zlé k něčemu dobré. Jejich matky se teď na zeleném pěkně rozdojili, takže jsme se rozhodli, že s prodejem ještě počkáme, zda si matky nevydojí třídu.
Přitom o nic nejde, zálohu jsem taky nechtěla, stačilo napsat, rozmyslela jsem si to...no lidé jsou různí...
Každopádně já už bez zálohy neprodávám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík