Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2013 21:30
lierh

XXX.XXX.48.29

Má někdo zkušenosti s tím,jak je to s laktací a dojivostí u kozy,která dojí ,je po kůzlatech,ale nebude připuštěna .Neztratí se laktace po určité době i když bude každý den dojena?Děkuji za případné informace

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2013 23:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Laktace se dá udržet i přes zimu, ale nádoj bude minimální. Třeba jen 1/2 l. Většinou se to nedělá, koza se na podzim znovu připouští a v zimě kvůli březosti zasušuje. U některých přebornic dojnic může být se zasušením problém, třeba by dojily i přes zimu, ale asi to nikdo nedělá.

23.5.2013 08:36
moonika

XXX.XXX.160.119

Naša Peggy porodila naposledy(2.lakt.) minulý rok v marci. Chceli sme jej aj nám dať pauzu po štvoričkách(dokrmovanie štuplíkov) a náročnom pôrode tak sme ju minulú jeseň nepripustili. V zime klesol nádoj zo 4l na 2-1,5l, mlieko na sene a lucerke bolo chuťovo perfektné, sladunké. Od apríla ako začala byť na zelenom nádoj stúpa na momentálnych 3,5l. Mlieko je stále chuťovo výborné, výťažnosť rovnaká akú mala minulý rok v tomto období. Keď rátam obdobie ktoré by sme ju nedojili keby bola kotná a po pôrode, tj. nejaké 4mesiace tak sa ten o niečo nižší nádoj (oproti min.roku) vynahradil bohate v zimnom období, takže moja skúsenosť je veľmi dobrá, koza je happy, vystrája ako malé kozľa, určite ju to "dojenie v kuse" vyčerpalo menej ako ďalší možný štvoričkový a rizikový pôrod a potom dva mesiacie s pijavičkami+dohryzené struky:) Takže fajn pre hobbychovateľov ktorí nejak nepotrebujú mladú kozľacinku a ide im hlavne o mlieko a majú dobrú dojku... alebo si chcú ušanovať kozu ktorá máva veľapočetné vrhy, problémové pôrody prípadne získať čas strávený dokrmovaním flaškáčov:)

23.5.2013 08:39
moonika

XXX.XXX.160.119

Asi by mala nádoj aj vyšší ale zle jej funguje zvierač struku, nachádzam po nej kalužky mlieka, vo vemene sa jej udrží len 1,2l mlieka tak cez deň dojím cca každých 7h.

23.5.2013 09:37
lierh

XXX.XXX.48.29

Děkuji všem a hlavně Vám Monikosmajlík,kozička je po druhych kuzlatech je mladá hnědá,udělala jste mi radost svými zkušenostmismajlík

23.5.2013 09:42
moonika

XXX.XXX.160.119

Nie je začo:) Len musím doplniť že v zime sme jej dávali cca tretinu zo sena lucerku, tá je laktagogum. No a samozrejme každá koza je iná. Známi mysleli že ich dve kozy(nie prvničky) sú "v tom", zasušili ich a potom zistili že kotné nie sú.. Na jar na zelenom sa kozám naliali vemienka a oni ich normálne rozdojili :)

23.5.2013 20:23
nikolkav

XXX.XXX.251.82

My máme kozenku která mi dává mléko 2 roky v kuse. Přes zimu kdy je jen na seně a při dojení na šrotu s vločkama mi dává 0,7 L v sezóně kdy je zelené mi dává 1,5 L. Ted jí nechám připustit na podzim a by jsi odpočinula. Nika

23.5.2013 20:40
lierh

XXX.XXX.48.29

Děkuji za další vaše zkušenosti,ještě se chci zeptat,jaké máte zkušenosti při dojení,jestli dávat raději šrot,nebo spíše něco štavnatého např mrkev,jablka,listy zeli apod.Jestli šrot není přiliš suche krmivo hned po ranu a nevyvolává travici problemysmajlík

23.5.2013 21:03
moonika

XXX.XXX.160.119

Šrot nikdy nedávam na lačno. Najskôr seno, trávu a potom dávame cca 350g hrubonamletého šrotu z ovsa jačmeňa a kukurice so pšeničnými otrubami a večer takisto 350g cca. Prihadzujem im k tomu zopár jabĺčok mrkvu a podobne, trošku ostropestreca a nutrimix pre kozy primiešam. Ale pokiaľ ste dávali menšie množstvo a chcete zvýšiť, tak zvyšujte postupne po troche

25.5.2013 20:57
lierh

XXX.XXX.48.29

děkuji Moniko,tato kombinace se mi zdá také dobrá.Nikdy kukuřičný šrot nedělám dopředu,protože olej v něm hořkne.Jinak je dobré i semínko lnu spařené ve vodě jako nápoj.smajlík

25.5.2013 21:02
lierh

XXX.XXX.48.29

ještě se chci zeptat,jestli máte zkušenosti s názorem,že v zimním období,klesneli teplota ve staji např. jen na 0,5 C,tak dojivost se sníží na 30% oproti maximu i při zachovaní obvyklych krmnych dávek,i když se uvádí,že při dojivosti do 2 litrů v zimě stačí jen seno a např 2 kg vařenych okopanin-brambory ,nebo řepa,bez jádra..ale myslím si že to jádro neuškodí.

28.5.2013 22:57
tomasnix

XXX.XXX.79.206

mooniko, to jste mě potěšila. Jsem taky spíš jen "hobychovatěľ". Mám kozu na třetí laktací. Je po čtyřčatech. Jsou jí akorát tři roky a už dala 10 kůzklat a k tomu tak 3,5 tisíce litrů mléka. Dojí takovej lepší průměr. Zdá se mi,že letos sešla,ikdyž se snažím s krmením,co to jde. Sice dojí dost,fyzicky se po třech měsících po porodu hodně zlepšila,ale zdá se mi furt tak nějak unavená. Prostě to člověk na zvířeti pozná,že není vše v pořádku.Přemýšlím, že jí letos nepřipustím a docela jste mě přesvědčila. Kozu čtyřčata vyčerpala, mě taky. Navíc jsou kůzlata spíš pro radost než pro užitek. Občas jsou i pro zlost, když člověk nemá úplně vhodné podmínky a prostor. Navíc zabíjení kůzlat mi zrovna nepřináší potěšení a oběd z nich si klidně odpustím. Za to mléko v zimě mi dost chybí.Se zasušováním a kojením je ta mléčná pauza skoro půl roku dlouhá. Při trojčatech jsem něco nadojil,ale čtyřčata už opravdu nenechala nic (což chápu). Vím,že každá dojnice musí mít co rok potomky.Můj záměr není v souladu s dobrým zootechnickým přístupem,ale zkusím to. Jsem zvědav na kvalitu mléka, resp. chuť mléka.Vím,že u jalové krávy je s tím trochu problém .Tak děkuji a doufám, že budu mít stejnou zkušenost jako Vy. Pokud ovšem budu mít v říjnu dostatek trpělivosti a pevnou vůli při říji. Děkuji. Přeji hodně úspěchů.Zdraví Tomáš

1.12.2013 13:25
27jakub04

XXX.XXX.0.201

Dobrý deň, nechcem zakladať novú tému tak píšem tu. Moju 8mes kozičku v septembri 2x obskočil cap no ruju sme u nej nepozorovali, neviem či ostala kotná. Teraz sa jej zvačsuje vemenko, mohla ostať kotná? Vemeno by sa nemalo naliať až pred porodom, alebo sa zvacsuje postupne? Prvý krat sa jej nalialo tiež bez príčiny v 5 mes. Vemeno ma vačšie ako keď sa jej nalialo v 5mes ....foto 5 mes.

1.12.2013 18:53
danurba

XXX.XXX.60.8

Vemínko se u prvniček zvětšuje postupně a pak těsně před porodem se nalije ještě víc. Ta kozička vypadá, že je na 99% březí.

2.12.2013 11:06
27jakub04

XXX.XXX.0.201

U kozičky druhý deň pozorujem biely výtok...Je to normálne ?

9.1.2014 09:33
kateřina007

XXX.XXX.103.88

Dobrý den vím že to sem nepatří ale potřebuju pomoct s kozou. Před 3 dny jsem si koupila 2 starší kozy jednu za 500 od známe. Kozám je 8 let a ještě nikdy neměli kůzlata. Když jsem je dovezla domů nebo spíš už tam jsem si všimla na první pohled u jedné obrovského vemene a ta druhá měla pouze obrovsek jen jeden struk. Doma jsem raději vydojila obě kozeny ale zarazilo mě žerohatá s obrovským vemenem v jedné půlce měla takovej divne neidentifikovatelnej hnus ale zánět tam nemá vypadalo to jako kapučíno s mlékem asi taková barva a v druhé měla mléko. Druhá koza ta s tím strukem měla jen ten hnus. Včera jsem zjistila že dostala ta s tím strukem zánět od doktora jsem dostala injekce přímo do struku. Vím použití už jsem záněty léčila i dřív ale zatím nemám zkušenost se zabřeznutím takto staré prvničky. Máte někdo doma taky takovou starší čekatelku??? Podařilo se ji připustit a jak to bylo s porodem??? Veterinář mi říkal že by mě nerad naštval ale že si myslí že s toho nic nebude. Mám doma kozla a řekla bych že min. jednu už obskočenou má ale nejsem si jistá. Mám strach že jsem vyhodila peníze tak kde slunce nesvítí a proto se chci zeptat jestli s tím někdo nemám zkušenost díky za jakékoli info.
Ko zy chovám už dost dlouho ale nikdy jsem neměla takle postarší čekatelky na fotu jsou to ty dvě obří

Přidejte reakci

Přidat smajlík