Zdravím,
máme doma dvouměsíční kozenku a přemýšlím, čím ji přikrmit. Do teď dostávala ječný šrot, ale ten já bohužel tady v okolí neseženu... tedy pouze celý ječmen a ten nemám kde našrotovat...
Koně krmím cukrovarské řízky + sladový květ (1:1) + lněné semínko (100 g)
a tak přemýšlím, dočetla jsem se že je to vhodné krmivo i pro kozenu,a le bohužel nikdo nemůžu najít vhodný poměr ani dávkování... takže jaké je doporučené množství řízku a květu na den a to lněné semínko?
LENIS41
napsal(a):
Já pořád nevím co jsou to ty řízky a kde je vzít..a to nemyslim vepřové myslím ty řepné a cukrovarské...dávam jim do šrotu nakrájenou červenou řepu..je to lepší ? nebo horší než ty řízky nebo je to jedno..?děkuji.
Řízky jsou zbytek po výrobě cukru z cukrové řepy. Řepa se ukrouhá na nudle a potom se z těch nudlí vyluhuje cukr a ten výluh se postupně odpařuje a zahušťuje a nakonec z toho je cukr, který koupíte v obchodě - jednoduše napsáno. A ty vyluhované nudle jsou cukrovkové řízky. Dají se koupit někdy na podzim surové, ty je potřeba silážovat a nebo se prodávají sučené a granulované. S granulovanými je jednodušší práce. Jejich kvalita je stejná po celý rok. Před použitím se zalijí vodou a po přidání šrotu se s nimi krmí. Kolik šrotu a jaký si musíte vyzkoušet, co bude vašim potvorám chutnat.
pajca
napsal(a):
Červená řepa je samozřejmě lepší, než cukrovarské řízky.
Červená řepa je sice lepší, ale pro kozy zbytečný luxus. Tu sním radši sama. Kozy dostanou jen slupky. To už le lepší obětovat ten záhonek pro krmnou řepu. Naroste jí podstatně víc než červené. Když se zadaří tak jedna krmná řepa může vážit až 5 kg.
Myslíte nejspíš vojtěšku v granulích... Já je kozám přidávám k ovsu, lněnému semínku, slunečnici, kukuřici a otrubám po celý rok. Podporuje tvorbu bílkoviny v mléku a hlavně jim chutná. Dávám je kozičkám i v březosti s ovsem, lněným semínkem a sušenýma kvasnicena+vitamíny pro anglonubijské kozy. Myslím, že vojtěškou nic nepokazíte. Je tam plno vitamínů.
Děkuji za skvělé odpovědi
já mám takové dvě rozmazlené kozí holky..takže asi teda zůstaneme u té červené řepy..já jim dycky vemu z krámu každý den dvě a co se týká dávek šrotu nikdo to tu neuvádí a já mám pocit že jim asi jádra dávám moc..té co dojí minimálně zavařovací sklenice plná, čerstvě namletého ječmene a to proto aby postála než dodojím, protože když dožere dřív začíná taneční kreace do toho jim přisypávám pár koleček vojtěškových granulí..ze zverimexu..nevím kde jinde je sehnat a hrstku ovesných vloček a nakrájenou tu řepu, mrkvičku, petržel..prostě cokoli co maj v supermarketu zrovna ve slevě..
No kdybych měla stádo asi bych to takhle nedělala, a i tak chci najít kde se dají koupit vojtěškové granule pro kozy a taky sehnat nějaký drtič na zrní protože na mlýnku na maso to jde pomalu a hotový šrot zase příliš práší..a ony po něm frkají..asi je dobrý spíš mačkač koupit že? ale ten zas nepomele kukuřici..
Ta červená řepa je neskutečně bohatá na vitamíny a obsahuje antioxidanty. Děláte dobře, že jí kozičkám dáváte. Budou zdravé. Já mám stádo, ale zeleninu a ovoce jím dávám taky a mají rády i cibuli a česnek. Jinak zkuste se mrknout na internetu na "amino krmiva cz." tam nabízejí úplně všechno co se týče krmiv i ty vojtěškové granule a já si tam objednávám tu červenou řepu, ale sušenou. Myslela, že pokud ještě dojíte, tak toho šrotu nedáváte moc. Já si všechno míchám sama, ale nenamáčím, nějak jim to nechutnalo. Ale spoustu lidí krmivo namáčí, vyhovuje jim to tak a kozám chutná. Mám vyzkoušené, že mačkanou kukuřici kozy v korýtkách necháli a tu celou vyjedli jako první. Oves dávám celý, ale ovesné vločky jsou taky výborné a hlavně pro kůzlátka.
Ty líhně.cz z Nesovic jsou od nás 23km takže tam by mohla být ta doprava taky zdarma snadtam bych mohla i zajet
ale ty vojtěškové granule tam nevidím ale ten pytel Energys Ovce Uni 25 kg není drahý za pokus by to možná stálo..nemám s tím zkušenost a v tom Animo centrum tam je toho hafo..teprve musim okouknout ale vojtěškové granule s dírkou uvnitř taky nevidim..zkusim si ve zverimexu objednat přímo pytel a z něj si to asi opíšu..kdo to dodává, ale moc děkuji za tipy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
LENIS41
napsal(a):
Ty líhně.cz z Nesovic jsou od nás 23km takže tam by mohla být ta doprava taky zdarma snadtam bych mohla i zajet
ale ty vojtěškové granule tam nevidím ale ten pytel Energys Ovce Uni 25 kg není drahý za pokus by to možná stálo..nemám s tím zkušenost a v tom Animo centrum tam je toho hafo..teprve musim okouknout ale vojtěškové granule s dírkou uvnitř taky nevidim..zkusim si ve zverimexu objednat přímo pytel a z něj si to asi opíšu..kdo to dodává, ale moc děkuji za tipy
Zdravím, Energys Ovce Uni krmím kozám a krásně je žerou. Mají výborné složení a obsahují i tu vojtěšku, takže myslím, že pokud máte dobré seno, k tomu liz se selenem, nějaké okopaniny, že by to mělo kozenkám stačit. Ono hodně vojtěšky také není pro kozy dobré. Například krmení jen vojtěškovým senem se musí korigovat jádrem, obsahuje hodně vápníku a mnoha zvířatům ho nelze zkrmovat neomezeně. Jinak Líhně.cz jsou distributor firmy De Heus, která Ovce Uni vyrábí a dovoz mají zdarma od objednávky 1000 Kč dle jejich stránek. Jestli vozí i menší objednávky zadarmo, nevím, my brali vždy od tisíce. Ale jsme mnohem dál, než vy a dovoz zdarma byl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

MiškaLussy
napsal(a):
Tak ty vojtěškové granule s dírkou uvnitř já ani neznám to je asi nejspíš pro drobné zvířectvo. Pak taky přímo v Prostějově je velký sklad krmiv za příjemné ceny.. Vojtěškové granulky tam mají tady z okolí nejlevnější.
Máte na mysli krmiva na Kostelecké ulici v Prostějově?
Uživatel s deaktivovaným účtem

S vojtěškou, řepnými řízky a sladovým květem to netřeba u koz přehánět, mají spíš nevýhody pro trávení a zátěž i pro některé orgány. Kozy nejsou koně, jsou to přežvýkavci, kterým přilepšíte, když jim přinesete větve na okousání, listnaté i jehličnaté, případně otruby. Lněné semínko má i u koz přínos pro látkovou výměnu.
A u dvouměsíční kozičky je ideální seno a tráva, minerální liz. Pamlsky, které uvádíte, jí s velkou pravděpodobností naruší zatím nestabilní trávicí systém. M.