Dobrý den,
mám prosbičku, otázku.... Před čtrnácti dny jsme si pořídili starší ovečku s jehnětem. Celých těch čtrnáct dní se chovali normálně, ale dnes jsem zpozorovala jisté divné chování jak u ovce tak i u malé. Mají letní chlívek, jsou podestlané slámou, mají seno, šrot, vodu vše krom lízu, ten musíme koupit. Ovce je krotká, hodná. Ale dnes jsem na ni zpozorovala jisté trhavé pohyby. Leží ve sláme a trhá hlavou, prudce dýchá a vypadá jak kdyby byla po něčem přiotrávená ( jehně má podobné chování). Ale takto se chovají jen v blízkém okolí jejich příbytku. Naš sousedka jim tam začala házet nějakou trávu a jednu rostlinku ale nevím co to je. Koukala jsem na internetu, jestli to pro ně není jedovaté, ale nenašla jsem ji mezi nima. Možná pro ně může být jen halucinogenní? Předem děkuji za Váš zájem. S pozdravem Nepokojová
Rostlinku by šlo jasně vyfotit? Nebo vše, co jim tam někdo háže?
Rád vám ji určím.
Ten liz už máte nyní určitě koupený nebo přinejhorším objednaný, že?
Ten je totiž nutný.
Lze vyloučit, že sebou škubou kvůli mouchám?
Neobtěžují je mouchy a netrhají ony sebou jen díky tomu?
Některé naše ovce jsou z much dost ve stresu a jsou jako praštěné.
Jiné jsou ok.
Dobrý den, předem děkuji za váš zájem. Mouchy lze vyloučit, jediné co tam lítá je dost komárů, ale ty tam jsou od začátku. Líz jim dnes doveze přítel, takže ho budou mít :) jinak rostlinku jsem vyfotila a co tam sousedka hodila je jinak ok, jen tráva pampeliška a pár kopřiv, jediné co jsem neurčila je tato rostlina... Děkuji Vám mnohokrát :)
Dobrý den, díky za rychlou reakci i fajn kvalitní fotky.
Sousedka jim tam háže mj. i topinambur. Dává se prasatům. Hlízy jedí i lidé.
Takže by to mělo být ok. Co na to ovce, to ale vážně nevím?
Viděla jste je vyloženě žrát ten topinambur?
Mouchy - u nás bylo týden pět stupňů, dnes je poprvé tepleji a slunečno.
Tak mě napadly ty mouchy. I ty trhavé pohyby.
Taky to mohou mít z něčeho docela jiného.
Jsou ostříhané, odčervené? Nemohl jim tam hodit ještě někdo něco?
Dobrý den, vyloženě jíst jsem je to neviděla... Ano ovce je jak ostříhaná tak i odčervená. Máme je na baráku který předěláváme a nemam je ceý den pod kontrolou, takže se může stát, že jim tam někdo mohl něco hodit, ale nemyslím si, že by jim tam někdo něco házel, přeci jen ovce vše nesežere, čili by byli vidět zbytky. Niní, když jsem od nich přijela,tak už se chovali normálně... Ještě mě napadlo, že nám začali ožrávat šeřík ( nevím, jestli jim uškodí nebo ne), nebo jestli by jim něco nemohli udělat klíšťata. Moc děkuji za vstřícnost. S pozdravem Nepokojová
trhavé pohyby a "zmatené" chování jsou většinou způsobeny savým hmyzem, hlavně muchničkami. Ovce se rozběhnou, pak najednou zarazí, zatváří se jakoby zamyšleně a prudce trhnou hlavou dolů. Celé je to trhavé a podivné. Myslím, že by to mohlo být tím.
Nať topinamburů se používá jako kvalitní krmivo králíkům, jedovatá určitě není. Naše kozy šeřík milují, ožírají ho téměř neustále a nic jim není.
Alto

XXX.XXX.7.107
danurba
napsal(a):
trhavé pohyby a "zmatené" chování jsou většinou způsobeny savým hmyzem, hlavně muchničkami. Ovce se rozběhnou, pak najednou zarazí, zatváří se jakoby zamyšleně a prudce trhnou hlavou dolů. Celé je to trhavé a podivné. Myslím, že by to mohlo být tím.
Nať topinamburů se používá jako kvalitní krmivo králíkům, jedovatá určitě není. Naše kozy šeřík milují, ožírají ho téměř neustále a nic jim není.
Ovce se rozběhnou, pak najednou zarazí, zatváří se jakoby zamyšleně a prudce trhnou hlavou dolů. Celé je to trhavé a podivné.
Dobrý den, nevíte někdo přesně co by to mohlo být? Naše ovce to dělají velice často, a mám pocit že je to sluncem. Zdá se mi že to delaji i když žádné potvory nelétají.
Jsou takové jako ve stresu, a pak se asi hodinu nepasou normálně, jen tak něco narychlo ukousnou, ale často to ani nespolknou.