Přijmutí nové kozy do stáda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2013 20:06
nikolkav

XXX.XXX.251.82

Prosila bych o radu jak jste sami řešily přidání nové kozenky do stáda.
Včera jsme přivezli kozenku s mladou kozičkou do stáda. samozřejmně jsme jí oddělily od dvou starších kozenek.Ráno po dojení jsme nechala otevřené dveře aby se holky mohly očuchat přes vrátka . nová koza dobrý, stará koza vysadila vrátka jak byla šílená.smajlík
Staré kozy jsou rohaté, nová koza je bezrohá a hlavně má pod sebou 3 měsíční kůzle.
Ihned jsem starou kozu chytla, aby se nezačaly být v malém prostoru. odvedla jsem jí a večer jsem zkusila po dojení vzít dvě starsí kozenky na pastvu tam jsem je přivázala novou kozenku jsem měla též na řemínku. Kůzle běhalo mezi matkou a starou kozou stará jí hned trkla až kůzle odletělo. Nedokážu si představit že jsou volně a stará rohatá někam zatlačí novou kozenku. to by to dopadlo asi špatně nová kozenka je ve strašným stavu . dnes jí dělal veterinář kopyta neměla je necelé 2 roky dělané tak si to dokážete představit jak to asi vypadalo nemohla ani stát. O tom že potřebuje pastvu a sluníčko ani nemluvím . můžu jí spočítat žebra smajlík
přitom na sebe holky mečí a hledají se. ale vedle sebe se nesnesou.
Prosím o nápad nebo radu jak jste to dělaly u vás děkuji

31.5.2013 23:54
danurba

XXX.XXX.60.8

zkuste rohatým kozám nasadit na rohy gumové hadice jako chráničky, aby nemohly novou kozu rozpárat a pak je pusťte k sobě venku na pastvině. Sledujte je, ale většinou je z toho jen taková strkanice bez vážnějšího ohrožení.

1.6.2013 10:48
moonika

XXX.XXX.202.23

Pridať bezrohú kozu k rohatým, to nie je ideálne. Obávala by som sa o ňu. Vo veľkom priestore by to síce nemusel byť problém, ale v menšom... Nech sa vám aj kozičke darí

1.6.2013 20:02
nikolkav

XXX.XXX.251.82

danurba napsal(a):
zkuste rohatým kozám nasadit na rohy gumové hadice jako chráničky, aby nemohly novou kozu rozpárat a pak je pusťte k sobě venku na pastvině. Sledujte je, ale většinou je z toho jen taková strkanice bez vážnějšího ohrožení.

to je dobrý nápad. děkuji. ještě co stím kůzletem? mám ho nechat pobíhat u matky nebo ho mám připnout na řemínek a nechat ho u sebe?

1.6.2013 20:07
nikolkav

XXX.XXX.251.82

moonika napsal(a):
Pridať bezrohú kozu k rohatým, to nie je ideálne. Obávala by som sa o ňu. Vo veľkom priestore by to síce nemusel byť problém, ale v menšom... Nech sa vám aj kozičke darí

Já vím měla jsem taky strach, ale kdyby jste ji viděla jak stála v té chýši bez jídla, vody a neustále pod tlakem kozla, tak jsem jí musela vzít domů. Snad holky přemluvím a budou na ní hodné.

1.6.2013 20:21
danurba

XXX.XXX.60.8

nikolkav napsal(a):
to je dobrý nápad. děkuji. ještě co stím kůzletem? mám ho nechat pobíhat u matky nebo ho mám připnout na řemínek a nechat ho u sebe?

určitě navolno u matky, ono se brzy naučí, že k tetám se nemá přibližovat

Přidejte reakci

Přidat smajlík