dobrý večer,poděli se někdo se mnou o zkušenosti,jaké má s česnekem-silným českým,ne s dovozem,při prevenci a proti parazitům.Slyšel jsem názor,že je to dobré antibiotikum,ale na parazity hlavně v plicich to nestačí.Koza neni ve stádu,od jara do podzimu ve vybehu v přistřeškem a pastvou a v zimě s vyběhem venku,ještě se chci zeptat na použiti vrbovych vetviček jako dolněk krmení,je to pry přirodni acylpyrin,Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Česnek má antiparazitární vlastnosti, ale přiklonila bych se k přímé účinnosti proti střevním parazitům, nepřímo ke zvýšení odolnosti celkově. To je stejné jako u člověka.
Vrba obsahuje salicyl, hlavně v kůře, takže ji k acylparinu můžete přirovnat.
Další antiparazitární rostliny jsou ořešák - jak potrava proti vnitřním i podestýlka proti vnějším parazitům, vratič (ale kozy ho spásají jen výjimečně, spíš kozlové než kozy, protože má účinky na stahování dělohy), rostliny, které obsahují třísloviny - jehličnany.
Tohle mám jakž takž vyzkoušené. Spíš používám ořešák a jehličnany než česnek. Nemám ho ani tolik, navíc kozy ho zase tak moc rády nemají, jen sem tam trochu.
napsal(a):
Česnek má antiparazitární vlastnosti, ale přiklonila bych se k přímé účinnosti proti střevním parazitům, nepřímo ke zvýšení odolnosti celkově. To je stejné jako u člověka.
Vrba obsahuje salicyl, hlavně v kůře, takže ji k acylparinu můžete přirovnat.
Další antiparazitární rostliny jsou ořešák - jak potrava proti vnitřním i podestýlka proti vnějším parazitům, vratič (ale kozy ho spásají jen výjimečně, spíš kozlové než kozy, protože má účinky na stahování dělohy), rostliny, které obsahují třísloviny - jehličnany.
Tohle mám jakž takž vyzkoušené. Spíš používám ořešák a jehličnany než česnek. Nemám ho ani tolik, navíc kozy ho zase tak moc rády nemají, jen sem tam trochu.
Můžu se zeptat, jak používáte ořešák? Jako ořechové listí přidáváte do podestýlky? Musí být čerstvé, nebo poslouží i suché?
A neublíží ovečkám, když ho žerou? Všimla jsem si, že občas si uďobnou něco z nižších větví (zelené listí), zatím tedy žádný problém nebyl, ale nevím jestli pro ně nemůže být nebezpečné?
Děkuju

wrutovo
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak používáte ořešák? Jako ořechové listí přidáváte do podestýlky? Musí být čerstvé, nebo poslouží i suché?
A neublíží ovečkám, když ho žerou? Všimla jsem si, že občas si uďobnou něco z nižších větví (zelené listí), zatím tedy žádný problém nebyl, ale nevím jestli pro ně nemůže být nebezpečné?
Děkuju
Ořešák okusují s chutí, kam až dosáhnou. Neublíží, spíš podporuje trávení.
Jako podestýlku používám listí shrabané na podzim pod stromem, ne po dešti samozřejmě, co nejsušší , ale nikdy není úplně suché, přitom se nezapaří jako jiná navlhlá podestýlka. Dávají mi ho i sousedi, kteří se ho chtějí zbavit, protože ho nechtějí dát na kompost. Opravdu dlouho tleje, takže i v té podestýlce vydrží až do jara bez zápachu.
Ořešák má stahující účinky, taky obsahuje třísloviny, je dobrý i pro lidi, třeba na léčbu paradentózy. Dřív se listí ořešáku dávalo do kurníků proti muňkám u slepic (vyzkoušla jsem v holubníku, funguje) nebo i do lidských příbytků proti blechám (nezkoušela jsem díky Bohu).
Svatá pravda... škoda, že se spousta těch moudrostí definitivně ztratila v propadlišti dějin. Asi budu mít úplně hloupý dotaz, ale nedá mně to...
Chystáme stavbu stáje pro dvě ovečky, které jsme si pořídili pro lásku ke zvířátkům a někdy časem třeba pro mlíčko. Jak to dělali dříve? Skládali podestýlku ve stáji pořád na sebe nebo to vyváželi jak se to dělá u koníků? Za odpověď budu moc ráda. Knížek o chovu oveček moc není...

Pokud vím, kydalo se jen jednou dvakrát do roka. A někdo i méně než jednou do roka.

Ale připravte se na to, že pak je to pěkná fuška.

radulkav
napsal(a):
Já bych jen doplnila,že na to ořechové listí by měly být zvířata zvyklé.Pokud se k tomu dostanou najednou a přežerou se,tak je to může i zabít.Sousedka tak o kozu přišla.....
To možná platí obecně. Asi by měly mít možnost výběru stále, pak jim funguje samoregulace a nesežerou ničeho příliš. Pokud ano, dokážou si najít zase něco na spravení, to se mi na nich líbí.
Ještě k těm antiparazitárním prostředkům jsem si vzpomněla - proti střevním parazitům žaludy. Letos nebyly, proto jsem zapomněla.
napsal(a):
To možná platí obecně. Asi by měly mít možnost výběru stále, pak jim funguje samoregulace a nesežerou ničeho příliš. Pokud ano, dokážou si najít zase něco na spravení, to se mi na nich líbí.
Ještě k těm antiparazitárním prostředkům jsem si vzpomněla - proti střevním parazitům žaludy. Letos nebyly, proto jsem zapomněla.
a ty "dávkujete" jak? Nějak si to neumím představit, omlouvám se

Já je nijak nedávkuju, kozy je buď jedí v lese pod stromy samy nebo jich nikdy nemám tolik, abych jim to mohla dávat ve větším. Ale nebála bych se, že by se jim mohlo něco stát, kdyby jich snědly víc. Ať mě opraví někdo, pokud je to jinak. Já to dělám prostě takhle, říkám si - srnky jsou skoro to samé a žaludy s chutí sbírají, kozám to dopřeju taky, pokud můžu.