Prosím o radu zkušenějších. Dnes jsem stáhla s pastvy Elišku kolem 11 hod. měla pěkne napapný břuch. Jenže večer když jsem šla dojit tak jsem si říkala že nikdy tak napapaná nebyla. Když jsem se zadívala na Elí tak jsem zjistila že nepřežvykuje a ani je nepracuje bachor. Okamžitě jsem letěla pro pivo Kozlíka jsem nalila 2 dcl a šly jsme popobíhaly a nic.dala jsem znova pivo ted je to 5 hodin co jsem do ní nacpala jedno pivo, lžičku sody rozpuštěnou v 1 dcl vody, 1 dcl oleje slunečnicového a několik koleček kolem dokola co to šlo. a stále nic. Když přiložím ucho k bachoru slyším lehké pracování. nekrká. Bobky má tuhé - normální.Je žravá vrhla se na vše nechávám jí jen jíst seno. Co s ní dál?A s čeho to mlže mít? Je možné že pt má s pařených otrub? Veterinář bude k mání až ráno.Děkuji všem za rady.
A po telefonu by žádný veterinář neporadil? Když se mi nafoukla koza, snažila jsem se jí co nejvíc "zmáčknout", nejlépe o stěnu, aby z ní něco vyšlo. Pak vet po telefonu poradil nalít do ní jako první pomoc jar. Teda nějak se mi nezdálo, lít do ní samonát, ale pomohlo. Ono se to tam všechno nějak "zbouřilo" a začala krkat a následně i přežvykovat. Bylo to skvělé, když jsem pak půl noci vodila kozu. Trošku nafouklá ještě asi 2 dny zůstala, pak bylo vše OK, ale teda nahnala mi ...
Jinak jsem pořídila Tympasol (nebo Tympanol, či jak se jmenuje...), asi je dobré něco takového doma mít.
Sodou nic nezkazíte, ale poradila bych se s vetem.
nikolkav
napsal(a):
Prosím o radu zkušenějších. Dnes jsem stáhla s pastvy Elišku kolem 11 hod. měla pěkne napapný břuch. Jenže večer když jsem šla dojit tak jsem si říkala že nikdy tak napapaná nebyla. Když jsem se zadívala na Elí tak jsem zjistila že nepřežvykuje a ani je nepracuje bachor. Okamžitě jsem letěla pro pivo Kozlíka jsem nalila 2 dcl a šly jsme popobíhaly a nic.dala jsem znova pivo ted je to 5 hodin co jsem do ní nacpala jedno pivo, lžičku sody rozpuštěnou v 1 dcl vody, 1 dcl oleje slunečnicového a několik koleček kolem dokola co to šlo. a stále nic. Když přiložím ucho k bachoru slyším lehké pracování. nekrká. Bobky má tuhé - normální.Je žravá vrhla se na vše nechávám jí jen jíst seno. Co s ní dál?A s čeho to mlže mít? Je možné že pt má s pařených otrub? Veterinář bude k mání až ráno.Děkuji všem za rady.
Kdyby se nafukovala,nežrala by,s velkou pravděpopodobností by měla naježené chlupy a skřípala by zubama.Opravdu není jen nažraná a napitá? Měla jste dostatečně dlouho ucho na břiše,aby jste slyšela převalovat se žaludky? Pokud nepřežvykuje,lepší řešení je podat přípravek na podpotu trávení (rumin,uniruminal,atd). Na koze je dobře vidět,že jí není dobře a určitě by neměla chuť k žrádliu,pro klid na duši jí nechte na seně a vodě,ale myslím si,z vašeho popisu,že jí nic nebude. Roklanka
Naprosto souhlasím, chce to kozu chvíli pozorovat, přeci jen nemusí přežvykovat stále. A neplašit se, kozy jsou sice milé, ale stále mrchy, které žijí hlavně tím, aby nám znepříjemnily naší lásku k nim. Jar a žádný saponát bych tedy určitě nepodávala, té chemie co tam je a vše v té koze zůstane. Trochu blbá rada od veta. Najděte si jiného.
syndi
napsal(a):
Naprosto souhlasím, chce to kozu chvíli pozorovat, přeci jen nemusí přežvykovat stále. A neplašit se, kozy jsou sice milé, ale stále mrchy, které žijí hlavně tím, aby nám znepříjemnily naší lásku k nim. Jar a žádný saponát bych tedy určitě nepodávala, té chemie co tam je a vše v té koze zůstane. Trochu blbá rada od veta. Najděte si jiného.
Při pěnové tympanii je jar nejrychlejší účinná pomoc. Jar sníží povrchové napětí tekutiny v žaludku a po jeho podání se pěna v bachoru, která způsobuje smrtelné nadmutí, okamžitě rozpustí a zvířeti se uleví. Když vyzkoušíte jiné, šetrnější a méně chemické přípravky, může být koza mrtvá dřív, než zaúčinkují. Dávám přednost koze živé než mrtvé.
syndi
napsal(a):
No syndi, dík za tip, ale přeci jen... Byla neděle večer, koza nafouklá jak balón, já tehdy začínající chovatelka a na na drátě jediný vet, který navíc hospodářský primárně nedělá. Ten jar jí tenkrát pomohl. Nevím jak by to dopadlo, kdybych kozu, jak píšete, pozorovala a žádnou tu chemii nepodala..
Nadmula se Vám někdy koza??
Moje holky mi tedy nic neznepříjemňují, když jim něco je, dají to zkrátka najevo.
tak jdu napsat jak jsme dopadly veterinář dorazil odpoledne a kozenku poslechl. Řekl mi že žaludky pracují, ale slabě. Prý jak je to vedro , tak zvířata to snášejí špatně a kozy na to reagujou špatnou funkcí bachoru. pravda je že ted je ošklivo a kozy jsou takové jako vždy. No tak nevím, ale hlavní je že jsou holky hlavně Elí v pořádku
Dobrý den, měla jsem teď v sobotu podobný problém. Pozoruji kozy na pastvě a vidím, jak moje tříletá březí koza má obrovské břicho, sice chodila s ostatními ale polehávala. A polehávala jinak, než normálně, nepřežvykovala a skřípala zuby. Břicho se sice dalo zmačknout ale jinak se ani nehlo. Tak jsem do ní hned nalila asi 1,5dl oleje a nechala jí samotnou odpočívat v chlívku. Musím říci, že reakce zažívání byla pro mně překvapivě rychlá. Tak za čtvrt hodiny už začaly padat bobky, žaludky se začaly i na pohled pohybovat a koza začala žvýkat. Hned na ní bylo vidět, jak pookřála, neměla ani průjem. Byla jsem šťastná, že se mi to podařilo tak rychle zvládnout a hlavně díky radám zkušenějších, které zde stále pročítám a využívám, dobře zvládnout. Mám dva výborné veterináře, můžu se na ně spolehnout ale když si mohu pomoci takovou přírodní cestou sama, jsem ráda. Děkuji všem za vaše rady. LH.