Souhrn dotazů začátečníka :) chov koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2013 11:35
stepok

XXX.XXX.240.226

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár věcí:

1) chápu správně křížení koz? (kůzle 50%bílo/hnědé kozy a 100% kozla hnědého, bude ze 75%hnědé a 25%bílé) - jestli ano, jde dosáhnout zase 100%?

2) Říká se, že mléko Ang.nub. koz je bez zápachu. Je to pravda?

3) Říká se, že mléko od koz chovaných v čistotě také nezapáchá. Co si mám pedstavit pod pojmem "chovaný v čistotě"? Jednou týdně uklitzený chlívek a vyzbírané bobky na pastvě, nebo péče pomalu jak o koně?

4) Je v dnešní době problém sehnat kvalitní Anglonubijky bez pop?

5) Zkoušel někdo vyrábět cukrářské produkty z kozího mléka?

6) mám k dispozici u domu 5000m2, kolik koz by jste ji na takto velký pozemek umístili? Seno bych bral z ostatních vzdálenějších pozemcích.

Předem děkuji všem obětavcům, co s semnou stratí pár minut života. :)

2.7.2013 00:03
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Nejsem žádný odborník, tak jen naťuknu, co mě trochu oslovilo. Mléko naší kozy také nezapáchá, je kříženka (v mládí bílá s maskou, později mramorovaná do béžova s úhořím pruhem) - rámcově spíše koza česká bílá - štíhlá. Chlívek vykydáváme po zimě, pastvinu neuklízíme vůbec. Takže o nějaké čistotě nemůže být ani řeč ;) Ale pokud vyloženě hodně neprší, je celý den na pastvě. Anglonubijky se myslím teď shánějí docela špatně, protože je po nich velká poptávka. Přeji hodně zdaru do začátků smajlík

2.7.2013 09:57
trudinka

XXX.XXX.109.168

My máme doma kozy dvě,obě asi kříženky,jedna je malá a má po sobě černé fleky a druhá je drobnějši,ale bílá.Obě mají dobré mléko,bez zápachu.Chlívek jim kydám podle toho jak stíhám jednou za týden až dva.o ANkách jsem sice jen četla,ale prý jsou náročnější na jádro,aby vám dali víc mléka,narozdíl od českých.Nemůžu posoudit,nemám ani jedno.Bára

4.7.2013 13:30
xdingo

XXX.XXX.127.2

Tak zkusím:
1) Můj názor: Ano, chápete, ale co říkají plemenné knihy netuším. Předpokládám, že od určitých % (např. 90%+) a splnění plemenných znaků je do budoucna považován za 100% ;-) Ale je to soukromí názor, toto doma neřeším smajlík
2) Ano, ale jsou i jiná plemena bez zápachu nebo s minimálních zápachem
3) Čím čistčí, tím lepší, ale myslím, že Vámi navržené 1x týdně by mělo stačit - záleží i na velikosti chlívku / množství koz
4) Sehnat se dá vše... otázkou je, kolik jste ochoten dát. Jak tu již bylo psáno, jedná se o modní a tedy nedostatkové a drahé plemeno
5) nikoliv, jen sýry, tvarohy, másla... ale ve finálne vlastně tyto produkty často končily i v buchtách a podobně. Chutnali trochu jinak, ale dle mě nijak výrazně (on chutná skoro každý sýr trochu jinak, takže se špatně hodnotí)
6) standardně je doporučení 2-8ks / hA, max tedy 8ks na hA, vy budete brát seno na zimu jinde, takže můžete mít dvojnásobek = 16ks / hA, ve vašem případě tedy 8ks. Nicméně počítejte s výraznou defastací porostu na pozemku. + pozor na stromy, keře a podobně! Osobně bych doporučil 4-6ks, ale záleží i na tom, jak ten pozemek vypadá, jestli je využíván i jinak (sad, zahrádka, zpevněné cesty?) a podobně. To se nedá takto jednoduše říct od stolu.

Tak mě těch 5 minut snad nezabilo a vám pomůže ;-)

5.7.2013 11:37
ivaana

XXX.XXX.102.88

Hezký den, chovám AN kozy jak plemenné, tak jejich křížence, tak jestli můžu, podělím se taky:
dotaz č. 1. Ano, křížení chápete dobře, od určitých procent (tuším že 93% a výš) by měla být koza braná již jako 100%, ale na toto se spíše zeptejte šlechtitele.

dotaz č. 2 a 3. Ano, mléko od anglonubijských koz opravdu nesmrdí, ale nesmrdí ani od kříženek ani od bílých koz... všechno záleží na čistotě. Není to kydat denně nebo týdně, prostě podle potřeby. Mě se letos tak před měsícem stalo, že mlíko začalo mít "kozlí pach". Pátrala jsem čím by to mohlo být. Kozy mám přes den na pastvě a na noc zavírám do kozlína. Jak byla ta vedra, tak podestýlka v kozlíně trochu víc tlela a to byl ten problém. Po následném vykydání, ani stopa po nějakém pachu v mléce, takže asi tak. Jak paní nahoře píše, že nubije jsou náročnější na jádro, tak ano, je to tak... Dojí stejně jak hnědé či bílé, ale s podstatně vyšší bílkovinou, tím pádem je z mléka větší výtěžnost.

dotaz č. 4 Většina dobrých chovatelů má kozy s PoP. Netvrdím, že kozy bez PoP nejsou dobré, ale asi bych vybírala z chovů, kde jsou kozy v kontrole užitkovosti, abyste měl nějakou představu o nádojích, bílkovině atd. Teď je tu velký problém, protože jsou nubije teď módní plemeno, sehnat opravdu kozenu z dobrého chovu. Někteří chovatelé (jestli se jim tak dá říct) sem dováží kozy z holandska a rakouska, většina jich je s vadama (slepené uši, předkusy, pastruky....) které začátečník někdy ani nepozná, nebo neví, že tohle je vada vylučující z chovu a která se navíc dědí. Proto bych chtěla varovat před těmito "lidmi" jsou to spíše překupníci, kteří chtějí na kozách akorát tak vydělat. Doporučuji Vám obvolat si chovatle z klubu AN koz, nebo se poradit se šlechtitelem ve vašem kraji, kde kdo má jaký chov.

dotaz č. 5 cukrářské produkty, když nepočítám puding, nebo krém do dortu z pudingu z kozího mléka, jsem ještě nedělala. Ale sýry, tvaroh, jogurty ano a jsou výborné.

dotaz č. 5 Mám tady zhruba 3500m2 pastvy. Mám tu dohromady deset koz, ale celý rok dokrmuji senem, chodím ještě trávu i sekat pokud mají málo, ale většinou mívám nedopasky. Mám tu spoustu stromů, takže kozeny okusují i ty.

Pokud máte ještě nějaké otázky, klidně se ptejte :)

Iva K.

6.7.2013 11:52
registrovaná

XXX.XXX.83.53

dobrý den, chováme obyčejné domácí kozy pro vlastní potřebu, bez papírů,jsou" pouze" pod veterinárním dohledem, bydlí venku, na spaní a úkryt před deštěm ,sluncem či zimou mají dřevěné boudy, mléko nikdy nezpáchalo, používám je na vše, tj. i do buchet či jakéhokoli pečiva,kde je mléka třeba, naprosto bez problémů , např. cheescake z kozího tvarohu a mléka je výtečný.....vždy všechno snědí a mléko v kávě či v koktejlu vypijí i ti, co tvrdí, že by kozí mléko nikdy do pusy nedali....víc poradit neumím...hodně štěstí a na zdraví, proto je přece chováme, že? smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík