Chybí tu důležitá informace,jaké je to plemeno. Obecně, naše národní plemena by se měla připouštět ,jakmile dorostou 2(3 velikosti matky. Nubije a burky se připouštějí zpravidla až po roce,nechávají se dorůst. Zastávám názor,že koza má ukázat co v ní je,takže připouštím běžně lednové a ůnorové kozičky ,zhruba v říjnu-listopadu. Koza roste tři roky,takže doroste a na mléčnost to vliv nemá. Roklanka
Dobrý deň, mám 7 mesačnú bielú, rohatú kozičku s váhou viac ako 35kg. Vzrastovo veľká ja ako susedova 9 mesačná. Ruju som ešte u nej nezaznamenal a chcel by som ju pripustiť. Teraz som s ňou chodil každé ráno 5 dni za capom. Cap na kozičku skákal ona držala, no neviem ako presne by mal ten akt vyzerať( napr. psy sa zviažu na niekoľo minút) ako je to u koz?. Posledné 2 dni o ňu nejavi veľký záujem a ona mu uteká...Ďakujem za odpoveď
Uživatel s deaktivovaným účtem

27jakub04
napsal(a):
Dobrý deň, mám 7 mesačnú bielú, rohatú kozičku s váhou viac ako 35kg. Vzrastovo veľká ja ako susedova 9 mesačná. Ruju som ešte u nej nezaznamenal a chcel by som ju pripustiť. Teraz som s ňou chodil každé ráno 5 dni za capom. Cap na kozičku skákal ona držala, no neviem ako presne by mal ten akt vyzerať( napr. psy sa zviažu na niekoľo minút) ako je to u koz?. Posledné 2 dni o ňu nejavi veľký záujem a ona mu uteká...Ďakujem za odpoveď
Pokud na ni kozel skákal a ona držela, bylo to nejspíš v pravou dobu, jinak by se koza bránila. Kozí spojení je krátké, skoro se nedá někdy poznat, jestli něco bylo nebo ne. M.
napsal(a):
Pokud na ni kozel skákal a ona držela, bylo to nejspíš v pravou dobu, jinak by se koza bránila. Kozí spojení je krátké, skoro se nedá někdy poznat, jestli něco bylo nebo ne. M.
Ďakujem za odpoveď a môžem teraz kozu niekedy zobrať za capom zase na skúšku.?
Mám otázku , kúpil som si kozičku má cca 6 mesiacov a príde mi taká , že strašne pomalu rastie...a chcem sa opýtať , ak teda kozy rastú 2 alebo 3 roky , je teda možné ju pripustiť , keď dosiahne 7 mesiacov ?
Bude rásť ešte aj keď bude gravidná - březí ?
Nenechá to na nej nejaký veľký znak , že bola pripustená tak skoro ?
Mám kozu po 6-7 rokoch (to mali starí rodičia) znovu , takže som začiatočník.
Veľkosťou je mi niečo málo nad kolena...má cca 57cm od zeme po začiatok krku s hlavou cca o 10 cm viac.
luxdkas
napsal(a):
Mám otázku , kúpil som si kozičku má cca 6 mesiacov a príde mi taká , že strašne pomalu rastie...a chcem sa opýtať , ak teda kozy rastú 2 alebo 3 roky , je teda možné ju pripustiť , keď dosiahne 7 mesiacov ?
Bude rásť ešte aj keď bude gravidná - březí ?
Nenechá to na nej nejaký veľký znak , že bola pripustená tak skoro ?
Mám kozu po 6-7 rokoch (to mali starí rodičia) znovu , takže som začiatočník.
Veľkosťou je mi niečo málo nad kolena...má cca 57cm od zeme po začiatok krku s hlavou cca o 10 cm viac.
ešte som zabudol dodať , že sa narodila koncom Apríla / Dubna
luxdkas
napsal(a):
ešte som zabudol dodať , že sa narodila koncom Apríla / Dubna
To už je na hranici,ale spíš až příští rok. Kozička by měl mít 2/3 velikosti matky,nebo asi 35 kg. Takže pokud je malá,je lepší jí nechat dorůst.Nebo jí zkusit připustit až na jaře,pokud se bude prskat. Roklanka
Lubo123456

XXX.XXX.185.206
Chcem sa opytat, v mesiaci november som dal pripustit kozicku, pravdeporobne asi bola pripustena lebo na druhy den mala krvavy vytok z posvy, ako zistim ze je kotna teraz v January? ma uz jej rast vemeno, alebo ake su priznaky, brucho ma vzdy asi rovnake-velke kjed sa nazerie, ale od kedy bola pri capovi uz nebeeeeci, dikPS: vemenko nerastie,.

lyza3: Asi nejlíp dva měsíce před porodem by měly být zasušené. To znamená postupně třetí měsíc před porodem snižovat četnost dojení a nevydojovat všechno mléko.