Uživatel s deaktivovaným účtem

Má 3letá ovce má cca 1,5 měsíce průjem. Když ho dostala, byla ihned odčervena, pak podáván mletý dubový prášek od VETa a když to nepomohlo, byla zavřena mimo pastvu, pouze o seně a vodě a tehdy ještě přeléčena nějakým preparátem pro úpravu bachoru speciálně pro přežvýkavce (taky od VETa). Ale nezpravilo se to úplně, ale neměla jsem sílu jí dál trápit na seně, když je kolem spousta pěkné trávy... tak jsem jí pustila zpět na pastvu. Vypadá dobře, má vypasený pupíček, žere, je aktivní.. jen má pořád průjem, takové černozelené kravince :( Nenapadá vás co ještě s tím, prosím? Fakt zainvestovat vyšetření stolice? Má pod sebou ještě 2 4měsíční jehňata, ale myslím, že od ní už prakticky nepijou...
Zdravím muže se jednat o střevní parazity:KOKCIDIE, .Ktere zjístite parazotolygyckým vyšetření z trusu.Ktere stoji cca do 200Kč u veterynaře.Onemocnění, které je způsobeno kokcidiemi, se obecně nazývá kokcidióza. U zdravých dospělých zvířat může probíhat bezpříznakově, nebo se projevuje hubnutím a průjmem. U mláďat a jedinců s oslabenou imunitou je její průběh vážnější a může vést až k úhynu.Kokcidie jsou prvoci s velmi složitým vývojovým cyklem, který zahrunuje pohlavní i nepohlavní způsob.

Děkuji moc za rady - nechám to udělat.

VET mi dala BIOMEC, 1 kubík/50 kg, tak dle odhadu váhy ovce... spíš víc než míň (teď mě ukamenujete, že zase nějací laici, co si hrají na chovatele... ano, mám krapet provizorní podmínky, nedisponuji váhou, tedy váhu ovcí odhaduji, což chápu, že není ideální..). Odčervovala jsem jednou. Mělo by se po 14 dní opět? To jsem nikdy neslyšela..
Já vás kamenovat určitě nehodlám.
Takže jste jistě nemyslela mně, ale nějakou vaši imaginární postavu.
Já jen, že moje ovce také ok podmínky, měla už odrostlejší jehničku a taky neustálý průjem.
Nedařilo se mi ho utlumit ani po přechodu na seno, ani při podávání živočišného uhlí.
Nakonec to došlo tak daleko, že se jí průjem lepil na vlnu a už to tahala za sebou....
Takže jsem ji chytil, ostříhal vše špinavé a přitom jsem si všiml neskutečného množství klošů,
které měla ve vlně. U nás se kloši nevyskytují, jsme od lesa daleko, už jsme ji tak koupili
a malá měla kloše také. Preventivně jsem prohlédnul všechny moje ostatní ovce,
ty kloše neměly. Takže se domnívám, že ten průjem měla ze stresu z tolika parazitů.
Ale preventivně jsem odčervil Ivomecem (zřejmě stejné jako váš Biomec),
2x po sobě, dávkování od oka, ostříhal a ovce je znovu krásně čistá, bílá a klidná.
Takže asi tolik z mojich zkušeností. Jestli ta vaše nemá nějaký stres. Možné je vše.

To jste hodný, děkuji moc za sdílení vaší zkušenosti. Má ovce měla právě také kloše a ten průjem - na základě toho jsem odčervila a následně ostříhala. Vůbec by mě ale nenapadlo, že by mohli mít stres z roztočů... Ostříháním se jich samozřejmě zbavila. Průjem však neustává. Tedy sice vše vypadá jako ten váš příběh, ale u mě to nepomohlo :( Trochu se "bojím" podávání odčervení 2x po sobě na slepo, aby si nevytvořila rezistenci, tedy mi asi nezbývá než poslat ten trus na rozbor... Co je také hloupé, že mimo to, že ovce má na ocasu bambuli jak tenisák (tvrdou, neumím odstranit..), jsou i její dvě jehňata od trusu, jak se kolem ní motají :( Nemám v plánu je dávat pryč, tedy jsou jí pořád v blízkosti a tak jsou také špinaví :(
napsal(a):
VET mi dala BIOMEC, 1 kubík/50 kg, tak dle odhadu váhy ovce... spíš víc než míň (teď mě ukamenujete, že zase nějací laici, co si hrají na chovatele... ano, mám krapet provizorní podmínky, nedisponuji váhou, tedy váhu ovcí odhaduji, což chápu, že není ideální..). Odčervovala jsem jednou. Mělo by se po 14 dní opět? To jsem nikdy neslyšela..
pokud má vaše ovce tasemnici, což by podle průjmu mohlo být, je vám Biomec (nebo Ivomec nebo jiný přípravek s Ivermectinem) na nic, ten působí pouze na oblé červy a motolici a na vnější parazity. Na tasemn ici ale nezabírá. Bohužel spousta vetů to neví nebo je jim to jedno, každou chvíli se tu píše, jak někomu vet odčervoval Ivomecem s tím, že zabírá na všechno, ale nezabírá. Jenže je jednodušší píchnout injekci než rvát ovci do huby roztok.
Odčervěte jí ještě jednou Panacurem nebo Helmigalem, dávku klidně překročte, já dávkuju dospělé ovci, jako by měla 100kg, i když mají maximálně tak 80. S tasemnicemi tu bojuju už dlouho a vím, že způsobují průjmy.

No vidíte...tasemnice. Ono je těch breber takové množství... :( Díky za nápad!
A s tou bambulí z výkalů - to mě nenapadlo, že by se pod tím mohlo něco udělat (ikdyž je to logické). Tak já jí to zkusím nějak "odpárat". Blbé je, že je to taková tvrdá hrouda a na ocase neměla tolik chlupů. Vše, co šlo, jsem odstříhala, ale tohle...no tak se s tím nějak popasuju, než pak řešit nějaké bebíno na ocásku.. chuděra.

Jo, jenže já teprve tvořím stádo, tedy vlastní budou až příští rok (tento se nezadařilo).. tedy dospělé ovce jsou "ocasaté" a beránci-jehňata nevykastrovaná. Pokud se mi urodí na jaře vlastní, "zagumičkuju co půjde" - zbytečně pak člověk řeší 1) dlouhé ocasy, které se pletou, 2) beránky, co naskakují na vlastní matky :( Ostrý nůž bude bohužel asi jediné řešení :( Snad holčině neskalpuju i něco navíc.. ale po tom, co jsem teď během týdne ostříhala 6 ovcí ručně ostrými běžnými nůžkami, už to mám snad "v ruce".. děkuji za podporu!

No vidíte, to jsem nevěděla, že jdou do loje. Letos jsem pořídila berana, tak doufám, že si to pohlídá. Bohužel nemám možnost mít je na oddělené pastvině a nechce se mi je porážet dřív, než přestane být pastva. Je to zbytečné.. To by mě mrzelo, kdyby se zase stalo, že se narodí něco mrtvého nebo mrzák. Min. rok mi porodila kozenka 3 mrtvá mláďata - o měsíc dřív. Dvě byly nádherně vyvinuté (na první pohled "životaschopné") a jedno se vyvíjelo špatně. Asi proto to tělo matky přerušilo.. Letos budeme prvním rokem připouštět i ovečky, tak se těším na jaro. Snad to nepřinese moc starostí... VET je naštěstí každý den k dispozici, tak kdyby něco, nějak to zvládneme :) Mám lesní mateřskou školku s farmou pro děti, tak by bylo prima, kdyby mohly vidět, jak zvířecí mimina rostou..
napsal(a):
No vidíte, to jsem nevěděla, že jdou do loje. Letos jsem pořídila berana, tak doufám, že si to pohlídá. Bohužel nemám možnost mít je na oddělené pastvině a nechce se mi je porážet dřív, než přestane být pastva. Je to zbytečné.. To by mě mrzelo, kdyby se zase stalo, že se narodí něco mrtvého nebo mrzák. Min. rok mi porodila kozenka 3 mrtvá mláďata - o měsíc dřív. Dvě byly nádherně vyvinuté (na první pohled "životaschopné") a jedno se vyvíjelo špatně. Asi proto to tělo matky přerušilo.. Letos budeme prvním rokem připouštět i ovečky, tak se těším na jaro. Snad to nepřinese moc starostí... VET je naštěstí každý den k dispozici, tak kdyby něco, nějak to zvládneme :) Mám lesní mateřskou školku s farmou pro děti, tak by bylo prima, kdyby mohly vidět, jak zvířecí mimina rostou..
vloni bylo špatných porodů víc, myslím, že něco z toho mohl mít na svědomí Sch. virus (nepamatuju se přesně, jak se jmenuje, ale způsobuje malformace plodů a předčasné porody), všechno podezřelé by se mělo hlásit, ale myslím, že to skoro nikdo nedělal. Já jsem měla jedno jehně s rozštěpem páteře a zdeformovanýma zadníma nohama, volala jsem to vetovi, ten to hodil do autu s tím, že by něco hlásil, kdyby toho bylo víc. Je mi jasný, že si taky nechtějí dělat problémy a ten virus se zatím stejně nedá léčit nebo očkovat, jen se mapuje jeho výskyt. Ale dva jiní veterináři mi potvrdili, že zaznamenali zvýšený výskyt malformací, ovšem na vyšetření nikdo nic radši neposlal.

Slyšela jsem o tom. Je to smutné. Někteří potraty přičítají povinnému očkování..každý s tím asi naloží po svém. Snad bude letošní rok veselejší.

Tak jsme to nakonec vyřešili trochu nevšedně. VET od ovcí navrhl podávat Endiaron (lidský, proti průjmu), tak nakonec byla ovečka zavřená cirka měsíc, jen na seně a vodě a Endiaronu a postupně se to zlepšovalo. Ještě jsem chtěla podávat Uni-ruminal, ale špatně mi ho přijímá, takže se z toho nakonec vytáhla jen tím lékem. Teď podávám napůl čerstvou trávu a seno a připravuji na vypuštění na volno... tak snad už bude ok! Každopádně díky za váš čas a tipy!