Nemusíte mít plemenné ovce. Plemenářský zákon pouze požaduje provádět plemenitbu pouze licencovaným plemeníkem, což je pouze beran s PoP. Ovečky můžete mít, jaké chcete. Jehňata ale budou pouze jatečná. Jedině pokud by jste chtěl založit šlechtitelský chov, musíte mít i bahnice s PoP a jít do kontroly užitkovosti.
Já mám takový dotaz. Jak tu někdo napsal, plemenitba je povolena pouze plemenným beranem (s PoP). Dobře, když ale mám ovce pouze na výpas a jehňata nikdy do chovu nejdou, proč bych měla mít byť v registrovaném hospodářství plemenného berana? Už jste někdy někdo zažil nějakou kontrolu, která by vám s tímto dělala nějaké problémy? Ptám se čistě ze zvědavosti, taky jsem na zdejší rady koupila berana s PoP, nyní už mám "normálního" křížence, protože prostě neprodukuji žádné plemeno, navíc když mám ovce taktéž kříženky (což nikdo jako problém nevidí), tak mi připadá i dost na hlavu postavené (nebo zbytečné) připouštět beranem s PoP. Proto mi přijde i zbytečné strašit nové chovatele, že musí mít berana s PoP, jinak ......... - co vlastně?
neof
napsal(a):
jinak porušujete plemennářský zákon a pokuta.je to jako s každým jiným zákonem, když Vás nikdo nechytí nic se neděje pokud ano musí přijít patřičný postih
Prosím bylo by možné zde zveřejnit výtah ze zákona, kde je stanovené, že podmínkou chovu ovcí je beran s PoP? Neberte to prosím jako nějaké rýpání, snažím se na to jít logicky - k čemu je mi plemenný beran, když mám ovce kříženky? Tím pádem samozřejmě neprodukuji žádný plemenný materiál, nikde svůj odchov neprosazuji - neprodávám dále k chovu a už vůbec ne jako čistokrevné - chovné. Chápu, že pokud někdo chová čistokrevné bahnice, nepustí na ně kde co. Taky pak může svůj odchov prodávat jako čistokrevné plemeno - chápu plemenářský zákon. Ale tohle mi připadá trošku na hlavu postavené - copak někdo pokutuje "chovatele" psů bez PP nebo kříženců? Ano, postihy jsou u chovu psů s PP, pokud porušíte stanovy ČMKU. Stejně tak předpokládám, že tak nějak je to i v chovu ovcí.
HLAVA VIII
SPRÁVNÍ DELIKTY
§ 26
Přestupky
(1) Inspekce uloží fyzické osobě pokutu
a) až do výše 30 000 Kč, pokud se tato osoba dopustí přestupku tím, že
1. nesplní nebo poruší povinnosti chovatele stanovené v § 7 odst. 5, § 17 odst. 3, § 18 odst. 2, § 19 odst. 1, § 19 odst. 2 nebo § 20 odst. 1,
2. nesplní nebo poruší povinnosti osoby, která byla účastníkem Národního programu, stanovené v § 14 odst. 13,
3. nesplní nebo poruší povinnost majitele zvířete stanovenou v § 12 odst. 6,
b) až do výše 50 000 Kč, pokud se tato osoba dopustí přestupku tím, že
1. nesplní nebo poruší povinnosti chovatele stanovené v § 15 odst. 1 nebo § 17 odst. 4,
2. nesplní nebo poruší povinnosti účastníka Národního programu stanovené v § 14 odst. 9 písm. a), b), c) a d), § 14 odst. 13 nebo § 14 odst. 14,
3. nesplní nebo poruší povinnosti anebo nedodrží podmínky stanovené v § 14 odst. 17 nebo § 21,
4. vykonává činnost, ke které je třeba souhlasu, bez tohoto souhlasu.
(2) Inspekce nebo orgány veterinárního dozoru uloží fyzické osobě pokutu až do výše 50 000 Kč, pokud se tato osoba dopustí přestupku tím, že
a) nesplní nebo poruší povinnosti chovatele stanovené v § 22 odst. 1, 2 a 6 nebo v § 23 odst. 1, 2 a 4,
b) nesplní nebo poruší povinnosti uvedené v § 22 odst. 5, 7, 8 a 9 nebo § 22 odst. 11,
c) nesplní nebo poruší povinnosti vyplývající pro ni z opatření uloženého podle § 24 odst. 3 písm. c), § 24 odst. 6 písm. c) nebo ze zvláštního opatření,
d) ztěžuje nebo maří výkon kontroly podle tohoto zákona, nebo
e) nesplní nebo poruší povinnosti stanovené přímo použitelným předpisem Evropských společenství na úseku šlechtění, plemenitby, označování a evidence zvířat.
§ 27
HLAVA III
PLEMENITBA SKOTU, BUVOLŮ, KONÍ, OSLŮ, PRASAT, OVCÍ A KOZ
§ 15
Ústřední registr plemeníků
(1) K plemenitbě mohou chovatelé, chovatelské podniky prasat a oprávněné osoby používat výhradně plemeníky zapsané ve speciální evidenci plemeníků (dále jen "ústřední registr plemeníků") nebo jejich sperma.
(2) Ústřední registr plemeníků vede pověřená osoba.
(3) Ústřední registr plemeníků obsahuje identifikační údaje plemeníků, identifikační údaje chovatelů, v jejichž chovech se plemeníci narodili, identifikační údaje o majiteli plemeníka a další údaje specifické pro jednotlivé druhy a plemena vyjmenovaných hospodářských zvířat.
(4) Ústřední registr plemeníků se vede podle druhů a plemen vyjmenovaných hospodářských zvířat; člení se zejména podle typů, linií a způsobu plemenitby. Ústřední registr plemeníků se vede jako zvláštní část informačního systému ústřední evidence.
(5) Vyhláška stanoví podrobnosti vedení ústředního registru plemeníků, vymezuje údaje specifické pro jednotlivé druhy a plemena vyjmenovaných hospodářských zvířat evidovaných v ústředním registru plemeníků.
"(1) K plemenitbě mohou chovatelé, chovatelské podniky prasat a oprávněné osoby používat výhradně plemeníky zapsané ve speciální evidenci plemeníků (dále jen "ústřední registr plemeníků") nebo jejich sperma."
Tak toto je mi jasné, ALE JÁ PŘECI PLEMENITBU NEPROVÁDÍM!!! Pod slovem plemenitba si představuji odchov / produkci plemenných zvířat! Pokud mám ovce kříženky a jehňata na maso, tak produkuji JATEČNÁ zvířata, rozhodně ne plemenná. Tak prosím ještě jednou o citaci zákona, kde se píše, že k produkci jatečných zvířat musím mít plemenného berana/kozla/kance....... A ještě jednou zmiňuji, že v tom případě chci vidět postihy producentů štěňat bez PP - není to náhodou naprosto stejný případ?
pvc
napsal(a):
"(1) K plemenitbě mohou chovatelé, chovatelské podniky prasat a oprávněné osoby používat výhradně plemeníky zapsané ve speciální evidenci plemeníků (dále jen "ústřední registr plemeníků") nebo jejich sperma."
Tak toto je mi jasné, ALE JÁ PŘECI PLEMENITBU NEPROVÁDÍM!!! Pod slovem plemenitba si představuji odchov / produkci plemenných zvířat! Pokud mám ovce kříženky a jehňata na maso, tak produkuji JATEČNÁ zvířata, rozhodně ne plemenná. Tak prosím ještě jednou o citaci zákona, kde se píše, že k produkci jatečných zvířat musím mít plemenného berana/kozla/kance....... A ještě jednou zmiňuji, že v tom případě chci vidět postihy producentů štěňat bez PP - není to náhodou naprosto stejný případ?
Dobrý den , plemenitba je jakékoli připouštění tedy i křížení , příbuzenská plemenitba atd. použití licentovaného plemeníka je dáno plemenářským zákonem proto aby se všeobecně zlepšovala kvalita celé populace hospodářských zvířat právě použitím schválených samců , takže otázka zní ve finále tak že buď chcete dodržovat zákon a v tom případě jako bonus dostanete dotaci na krmný den plemeníka kterého chováte,(i když dodržování zákonů v právním státě by mělo být samozřejmostí) nebo nechcete a nebudete dodržovat zákon (což bohužel v téhle banánové republice není ničím vyjímečným) a potom se vystavujete riziku sankce za nedodržování zákona , jak prosté ... ML.
Odstavec předpisu 154/2000
Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon) § 19
§ 19
Přirozená plemenitba
(1) K přirozené plemenitbě mohou chovatelé používat pouze plemeníky zapsané v ústředním registru plemeníků.
Plemenitba, plemenářský postup, který vede k zajištění budoucích kvalitních generací domácích zvířat. Vychází z plemenné příslušnosti pářených zvířat a staví ostrou hranici mezi čistokrevnou plemenitbou a křížením. Používá metody a) zootechnické, tj. čistokrevnou plemenitbu (náhodné připařování, liniová plemenitba, meziliniová plemenitba, osvěžení krve, příbuzenská plemenitba), křížení (užitkové, pozměňovací, mezidruhové); b) genetické, které využívá podobnosti rodičů a potomků (příbuzenská a liniová plemenitba, pozměňovací křížení aj.), dále metody využívající heterózní efekt (viz též heteroze), plynoucí z jednotlivých typů křížení (např. křížení linií, křížení jednoplemenné, víceplemenné, zpětné, mezidruhové).
lesakm
napsal(a):
Dobrý den , plemenitba je jakékoli připouštění tedy i křížení , příbuzenská plemenitba atd. použití licentovaného plemeníka je dáno plemenářským zákonem proto aby se všeobecně zlepšovala kvalita celé populace hospodářských zvířat právě použitím schválených samců , takže otázka zní ve finále tak že buď chcete dodržovat zákon a v tom případě jako bonus dostanete dotaci na krmný den plemeníka kterého chováte,(i když dodržování zákonů v právním státě by mělo být samozřejmostí) nebo nechcete a nebudete dodržovat zákon (což bohužel v téhle banánové republice není ničím vyjímečným) a potom se vystavujete riziku sankce za nedodržování zákona , jak prosté ... ML.
Odstavec předpisu 154/2000
Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon) § 19
§ 19
Přirozená plemenitba
(1) K přirozené plemenitbě mohou chovatelé používat pouze plemeníky zapsané v ústředním registru plemeníků.
Děkuji, teď to konečně začínám tak trošku brát za logické vysvětlení . Nicméně z logiky věci - zlepšování populace hosp. zvířat - toto produkcí jatečných zvířat neprovádíme. Takže taky tak trošku off topic. Samozřejmě dodržování zákona je jedna věc, jeho smysluplnost a vymahatelnost je věc naprosto jiná.
Máte pravdu v tom že sposta zákonů je u nás nesmyslných , i když tenhle snad nějaký ten malý smysl přece jenom má , zakopaný pes je asi v tom že zákony kolikrát tvoří lidé odtržení od praxe takže podle toho potom zákony také vypadají , největší problém ovšem osobně vidím tam že když už vnikne nějaký takový "PASKVIL" tak nikdo z autorů nechce připustit že udělal chybu a navíc místo toho aby se zákon opravil , nebo zrušil jako nefunkční (viz . centrální evidence zvířat která podle mě absolutně nefunguje a neregistrovaných zvířat je snad ještě víc než registrovaných ) tak vám ještě státní úředníci jsou schopni radit jaké podvody máte dělat aby jste ten "PASKVIL" dodržel , a potom se ve finále všichni kolem podivují jaký je v celém státě čurbes, skoro se pak nelze ani divit tomu že si tady každý dělá co chce a "zákon" pro nikoho nic neznamená , ach jo sen o právním státě se stále rozplývá jako pára nad hrncem ML.