Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2013 22:45
honzapm

XXX.XXX.29.18

Dobrý den, existuje nějaký způsob interrupce u ovce?
Díky.

25.11.2013 23:30
lenya

XXX.XXX.247.227

To je vskutku zajímavý dotaz:)
myslím že určitě existuje, ale nenapadá mě důvod k takovému zákroku...
Smím se optat na ten Váš

27.11.2013 01:39
honzapm

XXX.XXX.29.18

Také by mne zajímalo, zda existuje.

27.11.2013 01:43
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jinak náš důvod je jednoduchý - je možné, že nám zabřezla ovce s úzkou pánví,
která neměla být u berana, ale lidi jsou jen lidi a příroda je příroda.
Tak teď řeším, co s tím. Zda ji porazit, riskovat na jaře císařský řez anebo to přerušit.

27.11.2013 09:05
lenya

XXX.XXX.247.227

honzapm napsal(a):
Jinak náš důvod je jednoduchý - je možné, že nám zabřezla ovce s úzkou pánví,
která neměla být u berana, ale lidi jsou jen lidi a příroda je příroda.
Tak teď řeším, co s tím. Zda ji porazit, riskovat na jaře císařský řez anebo to přerušit.

samozřejmě, že březost přerušit jde, jen tu visí ve vzduchu spousta otázek, které si člověk musí zodpovědět, než se pro tento krok rozhodne... např. nebyla ovečka při prvním připuštění jen moc malá, nebo nebylo jen příliš velké jehně?? pánev se někdy může do další březosti rozestoupit...
Já osobně bych jí, když už se stalo, dala šanci normálně porodit a měla bych v pohotovosti veterináře, pro případ nutnosti císařského řezu a kdyby k němu došlo, nechala bych jí rovnou sterilizovat.
jinak co já vím, jsou způsoby přerušení minimálně dva,
prvním je klasická chirurgická varianta a druhým podání vysoké dávky estrogenů, což se mně osobně eticky příčí, jelikož mám k hormonům velký respekt.
Pokud byste ale byl jiného názoru , toto je jeden z přípravků, které se k tomu užívají :
http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/estron-250-g-ml-injekcni-roztok.html
nutno ale podotknout, že interupcí stejně neošetříte riziko, že Vám příští rok opět nechtěně zabřeznesmajlík

27.11.2013 22:33
honzapm

XXX.XXX.29.18

Díky za dobrou odpověď.
Kdyby bylo po mém, nechám ovečku do jara a pak se uvidí, co se uvidí.

Jenže... Ona už letos na císaři byla a doktor prohlásil, že neporodí normálně nikdy.
Tj. o rozestoupení pánve bychom mohli polemizovat.
Sterilizaci tento vet odmítl, ptal jsem se na ni hned.
Další náš vet odmítl ovci sterilizovat taktéž, že prý se neprovádí.

Nechci před těmito dvěma doktory moc na jaře řešit, zda mi ji opět vezmou na císaře...
Asi si pomyslí, že jsem blázen.

Je to normální ouessantka po plemenném beranovi, je povahově nejlepší ve stádě,
takže je mi jí líto a na maso by taky nebyla. Tak nevím, co s ní.

28.11.2013 08:12
lenya

XXX.XXX.247.227

No ono je trošku problém se vzdělaností a ochotou našich veterinářůsmajlík nevím jestli je to Váš případ, ale důvod k odmítnutí sterilizace, či rovnou kastrace, když už byla ovečka jednou otevřená, mi není zcela jasnýsmajlík
I tak bych jim ale zkusila zavolat a optat se, jak by situaci řešily, když se tedy sterilizace u ovcí neprovádí ??? smajlík Já např. našemu místnímu veterináři nevěřím ani slovo, kolikrát z něj padaj takový bláboly, že mám pocit, že zvířatům víc škodí, než pomáhá a co se přežvýkavců týče, je rád že pozná jehně od kůzletesmajlík beru ho jen jako prodejce léčiv, která mi bez problémů vydá aniž by zvíře viděl...
Možná by taky stálo za to, kontaktovat nějakého veterináře, který ovcím rozumí s prosbou o radu a tomu Vašemu pak jeho názor přetlumočit, třeba se chytne...

22.10.2015 00:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Lenyo, dlouho jsem tu nebyl. Každopádně díky za všechny rady, reakce a čas, který jste mi věnovala. Nakonec to dopadlo takto:
Všechny moje Ouessantky na jaře 2014 odrodily bez problémů.
Akorát tato operovaná ovce a ještě jedna ne.
Myslel jsem si, že už je prostě po tom vyjmutí a otevření dělohy bokem dál neplodná a bude to dobré.
Ouessant normálně rodí březen-květen.
Tj. když ani v červnu, ani v červenci nebylo mládě, měl jsem to za jisté.
30.7.2014 mi hlásili z pastviny, že "je tam jehně".
Tak jsem si říkal - to je od té druhé, co ještě nerodila (je taková divoká, berana k sobě nepustí).
No, jaký byl můj šok, když to jehně bylo právě od téhle operované ovečky, o které velmi zkušený veterinář (dělá jenom ovce - několik stohlavých stád) tvrdil, že nikdy nebude schopna samostatného porodu, protože je "příliš úzká a malá" - s miniovcemi to ale byla jeho první zkušenost.
Jehně bylo holka (díkybohu - třeba nebylo tak velké - první, bokem vyndavané, byl kluk).
Absolutně zdravá a matka se o ni velice pečlivě starala.
Byl jsem z toho naměkko a i jsem si zaslzel, když cucala.
Vím, jak jsem matku držel v ohrádce v maštali solo, na antibiotikách, proti zánětu vemene atd. Vím, jak jsem čelil vetově otázce - "Tak co? Mám ji otevřít nebo uspat? Otevření bude stát 2.000, -." No, nakonec z jehněte vyrostla super předpisová Ouessant, kterou jsem si dál nechal v chovu.
Protože byla narozena až na samém konci července, tak jsem nečekal, že bude další sezonu rodit, rozhodně ne ve správném termínu pro Ouessant - duben, květen. Ani to nevycházelo dle výpočtů - jehnice může dle literatury zabřeznout od osmého měsíce věku a pět měsíců trvá přezost. Což je 13 měsíců celkem - jehně by tak vycházelo nejdříve na Srpen 2015. Mno a milá ovečka porodila klasicky v květnu. Holku.
Když jsem jí asi v březnu dával známky (pořád byla menší - přes zimu - a ouška měla tak mini, že ani nebylo kam známky nacvakat) a dělal jí i korekci paznehtů, tak jsem jí zjistil nalité vemínko a vystříklo z něj na mě i mlíko. To jsem byl docela v šoku, ale myslel jsem, že jde o falešnou březost. A ona mě takhle převezla.
A její matka (ta operovaná a odsouzená) měla letos znovu jehně, už v normální jarním termínu a taky holku. Vše samostatné a dobré porody bez asistence. Asi jsem si ten můj úplně první chovatelský porod musel - a měl - takhle protrpět. Takže to celé má takový hezký příběh.

Přidejte reakci

Přidat smajlík