Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Má někdo zkušenosti se smíšeným stádem a to hodně velikostně rozdílným? Mám zvířata řekněme jako "dětský koutek" při školce a to ve složení 4 holandské minikozičky, 4 ovce (kříženci), poník, kůň a neustále se potýkám s vychytáváním zabezpečení aby: kozy neprolézaly kam nemají, kůň (věčně nenažraný a děsně zvědavý) neboural stavby pro malé, nežral jim z domečku seno a podestýlku, atp. Největší problém je, že beran s rozpětím toulců více než 30 cm se nedostane do krmítka, protože jsem musela špricle dát tak, aby mi alespoň většina koz neprolézala do krmelce :( a stejně se tam protáhne kozel, který tam kálí :( Vážně jsem z toho zoufalá. Teď mám navíc novorozeného kozlíčka (opravdu minikozlíček, velikosti dospělého morčete na dlouhých nohách :), kterého již pouštím s mámou na procházky, a vždycky trnu, když se začne koni promotávat pod nohami... bohužel nemám možnost je oddělit. V létě mají oddělenou pastvu, ale na zimu jsou v jednom výběhu, aby si nezničili letní pastviny.. Máte někdo podobné zkušnosti a jak řešíte např. krmítka, aby vyhovovaly všem? Předem díky! (PS: jistě je dobrá rada některá zvířata, která obzvlášť "vybočují" z davu, prostě vyměnit (např. skopce s velkými rohy). Ale jelikož jsou to mazlíci, nepřipadá tento krok v úvahu...)
Vlastí zkušenosti nemám, ale známý má na jedné pastvině koně a ovce, krmiště ovcí je od koní odděleno elektrickým ohradníkem, má tam nataženou jednu pásku, zhruba ve výšce 150 cm, takže to koně zastaví a ovce to zase bez problému podcházejí a člověk to taky lehce podleze, takže se nemusí neustále někde vypínat ohradník, nebo otvírat nějakou spirálu, pokud jde o to krmiště pro ovce a kozy, chtělo by to fotku, aby si člověk mohl udělat lepší představu, pokud uvažuji špatně, tak mě opravte, ale představuji si, že ten krmelec pro ovce a kozy máte takovou dřevěnou napodobeninu těch kruhů na kulaté balíky, které se běžně užívají, které mají šprycle vertikálně, aby se tam dostal beran, tak jste je měla dostatečně daleko, pak tam ale kozy lehce prolézají, zkusil bych ten krmelec udělat podobně jako mám já pro ovce, tedy, že mám příčky horizontálně, takže zvířata mají dostatek místa do strany, tím by se tam vešel snadno i váš beran, ale na druhou stranu jsou omezeny v pohybu nahoru a dolu, navíc se opírají hrudníkem o spodek krmelce, takže si myslím, že to by ty kozy mohlo zastavit, i když na druhou stranu jsou kozy dost vynalézavé, takže by je možná ani to neodradilo.

Děkuji za reakci. Koním jsme nakonec nechali první model krmítka - cca v rozměrech palety velké, metr vysoké, se dvěma horizontálními kusy cca 30 cm od sebe (teď již vyrobeno z kovového profilu). Jenže kozy tam prolézaly kudy mohly, tedy jsem musela dát na vnitřní stranu kari síť. K tomu mají malí asi 3m dlouhý "krmelec" - jen vertikální trámky, od sebe vzdálené 25 cm. Takže skrz tu kari-síť se s koňmi nažerou kozy (úzká hlava). Ovce užírají s koňmi to, co jim prolézá ven a na co dosáhnou nebo shora. Kozy ovce nepustí k senu v krmelci - vytrkají je pryč. Tedy mám pořád otevřeno i na pastvinu a ovce mají, co si "urvou" a pak se dopásají na trávě. Další potíž je s rohy koz - musím až budou po kojení malých, odrohovat - jedna má ostřeji zahnuté rohy tak, že se všude prorve, ale zpátky se nedostane, takže pořád někde visí :( S kozami je vážně kříž. Kdybychom je neměli v logu, už bych dávno měla jen ovce a koně.. Mám normální ovčí pletivo kolem ohrady, vždy mají dostatek žrádla, ale znáte to - za plotem vždy roste to nejlepší. A tahle se mi protáhne i tou kari-sítí! A zpátky nemůže. A to prý že jsou kozy inteligentní! Tak jsem vážně již bezradná. Už jsem vyzkoušela tolik modelů - když je to dostatečně malé, aby se tam neprotáhly kozy, tak se nenažerou ovce... :( leda mě ještě napadá, ustříhnout kousek té karisítě v horní části koňského krmeliště, kam dosáhnou ovce a kozy snad nebudou mít ambice tam skákat... achjo.

Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že ten shettlandský poník není zas o tolik větší než skopec, tedy se protáhne taky kde všude a velký kůň má zase ohromnou sílu, takže mi láme ohradu (už připravuji el. ohradník do horní části ohrady - tak bude mít útrum alespoň s tímhle demolováním). Komplikovanější jsem si to už asi udělat nemohla... ale kdo mohl vědět, že tomu roztomilému malinkému jehňátku narostou takové nádherné rohy? :)

Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že ten shettlandský poník není zas o tolik větší než skopec, tedy se protáhne taky kde všude a velký kůň má zase ohromnou sílu, takže mi láme ohradu (už připravuji el. ohradník do horní části ohrady - tak bude mít útrum alespoň s tímhle demolováním). Komplikovanější jsem si to už asi udělat nemohla... ale kdo mohl vědět, že tomu roztomilému malinkému jehňátku narostou takové nádherné rohy? :)
Zdravím,
chovám více zvířat ve více ohradách.Mám jednu velmi špatnou zkušenost.NIKDY nedávejte
dohromady holandské či kamerunské kozy s quessantským beranem.
Docházi u těchto zvířat k páření a i když jsou to rozdílné druhy,tak tyto kozy mohou zabřeznout
a pak u nich dochází k potratům.Kontaktovat mě můžete na www.mlynskelnahut.cz

No to je nádhera, to vaše sídlo! Ten poník má opravdu zajímavé zbarvení (tak výrazně tmavé nohy) a ta tříbarevná kozlátka jsou také boží! Jen prosím o info, co za plemeno je ta zajímavá chlupatá koza? To jsem nikdy neviděla! Je dobře ochočitelná? ... Jinak naštěstí mám velkého plemeníka Zwartbles a vůbec jsem nezaznamenala, že by projevil o kozeny zájem (nejspíš už byly navíc nakryté, když přišel do tohoto stáda). Slyšela jsem, že se mohou křížit ovce a kozy. Přežilo vám něco z takovéhoto spojení? Díky, Veronika.
Zdravím zpět,
co se týče kozoovce....tak je to rarita.Velká šlechtěná plemena k tomu asi mají menší sklony.
Ta základní a více schopná si dají říci asi více.Zrovna řeším potraty.Už nikdy po této zkušenosti nenechám ovce a kozy pohromadě.Ta chlupatá koza je koza wlliserská nebo walliská.Česky také černokrká....je to plemeno pocházející ze Švícarského kantonu,poměrně velké,dvojí užitkovost,ale já je mám pouze pro radost.Kozlové mohou mít až 90kg a skoro 1m dlouhé rohy.
Vždy musí být půl hnědo-černé a bílé.Jinak se vyřazují z chovu.Jsou milé , chytré a mají silné mateřské pudy.V CZ je jich poměrně málo-jen pár chovatelů.
No a teď jsem zapoměla na co vše jste se ptala...tak zas příště.Pěkný den.K
Zdravím zpět,
co se týče kozoovce....tak je to rarita.Velká šlechtěná plemena k tomu asi mají menší sklony.
Ta základní a více schopná si dají říci asi více.Zrovna řeším potraty.Už nikdy po této zkušenosti nenechám ovce a kozy pohromadě.Ta chlupatá koza je koza wlliserská nebo walliská.Česky také černokrká....je to plemeno pocházející ze Švícarského kantonu,poměrně velké,dvojí užitkovost,ale já je mám pouze pro radost.Kozlové mohou mít až 90kg a skoro 1m dlouhé rohy.
Vždy musí být půl hnědo-černé a bílé.Jinak se vyřazují z chovu.Jsou milé , chytré a mají silné mateřské pudy.V CZ je jich poměrně málo-jen pár chovatelů.
No a teď jsem zapoměla na co vše jste se ptala...tak zas příště.Pěkný den.K

Dobrý den,
máme dohromady koně, jalovičku, býčka, stádo kříženců suffolek a kamerunské kozy. Je to vše dohromady v jednom oplocení. Hovězina se na noc zavírá do chlíva, jinak je vše volně puštěné na poměrně velké ploše. Kozlík si hlídá svoje 2 kozičky byť mu do toho dospělý beran občas trochu kecá. Momentálně máme kozy jinde kvůli porodu. Kůň je taky nonstop venku. Mají k dispozici jeden balík sena. Jako krmiště máme takovou tu kovovou konstrukci z 1000l bečky, co mají lidé na zahradách. Dá se do toho zasunout akorát ten balík. Hlavu tam neprostrčí a můžou být každý z jedné strany. Je fakt, že kůň si hlídá svoje žrádlo, ale neuhlídá všechny 4 strany. Vodu mají zase dost daleko od žrádla, takže kůň odejde, ovce mají větší klid. S hovězinou se všechny zvířata snášejí v klidu. Měla jsem dohromady i quessanty s kamerunkama, ale fakt to nedělá dobrotu. Taky jsme to pak rozdělovali. Hodně štěstí

Děkuji. Nojo, to je prostě daleko lepší varianta, mít vše bezrohé.. všude hlavu prostrčí, nikde nezůstanou viset.. ta klecová paleta je dobrá volba pro bezrohá zvířata. Rozdělení kolem porodů malých je určitě dobré. Tak uvidíme, jak to letos naši zvládnou a přinejhorším do příští sezony vymyslíme nějaký jiný model (ikdyž mám ten zimní výběh poměrně malý, tak není moc co vymýšlet).