Dobry den, nastehovali jsme se do baracku do zapadle vesnicky okres Jihlava. Od mala jsem zvykla byt obklopena hromadou zvirat a tak planuji koupi zatim 2 kozicek s pop a v budoucnu bych chtela mit stado max do 10 koz. Problem je, ze by meli sice dost velky prostor na ustajeni s volnym pristupem do ohrady, ktera ale uz tak velka neni. Je mi jasne, ze na pastvu by jim to rozhodne nestacilo a tak premyslim o pronajmu pastvy akorat nevim jak vyresit ohrazeni. Druha vec je, ze dokud bych mela pouze 2 kozy zatim, tak bych je brala na louky+ dovazela nasekanou travu, resite nekdo podobnou situaci a mate jine napady jak to udelat? Casem bych chtela vybudovat mini syrarnu a prodej mleka, byl by to prodej ze dvora a obcas farmarske trhy a podobne. Je to beh na dlouhou trat ale byl to hlavni duvod stehovani na vesnici a starani se o zvirata, v nejlepsim pripade mit to rovnou jako obzivu. Predem dekuji za vase rady a zkusenosti.
Kozy můžete samozřejmě chovat i intenzivně. Chovat je v hale s výběhem. Krmiva, ať už objemná nebo koncentrovaná nakupovat. Nicméně tak jako tak, s počtem max 10 koz je to koníček, nikoli ziskový. Budovat minisýrárnu při takovém počtu koz je naprosto neekonomické, to se vám nezaplatí. To je tak pro vlastní potřebu, rodinu a pozornost pro známé.
Dekuji za Vas nazor, o pocet mi ani tak nejde... velice rada bych jim venovala veskery svuj cas, potiz je v prostoru. Rada bych je mela u baraku a pastvu by meli dal, jen jsem cetla, ze kozy velice rady vymysli jak a kudy by plachli, tak nevim zdali je pastva idealni. Kazdopadne takocy pocet koz je v dali. Na jare budou zatim 2 a casem se treba objevi vhodne prostory.
Fandím Vám, ale je to běh na trochu delší trať. A nedá se to všechno vypisovat tady. Doporučuji www.biomleko.com, projet si aktuality a pak se podívat do sekce "napsáno a natočeno u nás a o nás". Jeďte odkaz po odkazu, po čase se dostanete k sýrařině a lecos Vás může inspirovat, nebo předem varovat. A pak se třeba ozvěte na meil. Kontakt tam najdete.
Ivan Hrbek
p.s. V Jihlavě jsem pár let žil, ale to jsem byl ještě mladý a krásný.....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím kolik " bezprizorné " trávy je v zapadlé vesnici u Jihlavy. U nás je jí dost. Dokud budete mít kozy dvě a dost času, můžete s nimi chodit 1x i 2x denně na pastvu. Budou s vámi chodit jako psi. Také můžete pastvu vyřešit různými úvazy. A pochopitelně jim do malé ohrady dávat nasekané.
Mini syrarna je opravdu beh na dlouhou trat, take neocekavam, ze to bude za 2 roky a mozna ani za tech 5..zatim koupim 2 hnede kratkosrste, jen nevim jestli je lepsi koupit 2 male nebo spis malou a starsi kolem 2 let. Take by me zajimalo v jake cenove relaci se pohybuji hnede kozy s pop? Pastvu u takoveho poctu budu resit nakosenou travou a branim na pastvu. Pozdeji musim stejne sehnat louku pro kone, tak treba si zvyknou, ze kdyz odtud neutika kun, tak oni taky nebudou.
chovám ovce ,kozy,koně,koně z ohrady neutíkají,ovce a kozy ano,el ohradník nám moc nepomáhá.Tak je paseme a hlídáme,seno na zimu kupujeme,behem léta když už pastvina není příliš kvalitní jezdíme sekat.Malé stádo vás částečně uživí ale ne dojivostí nebo sýrařením ale prodejem u vás narozených kůzlat jiným zájemcům do chovu.Je ale pro tento případ nutné chovat dražší plemeno,třeba anglonubijky,kde za kozlíka v elitě rekord dostanete až 14000 a kozičky se loni prodávaly za 10000,při počtu 10 matek je předpoklad 15-20 kůzlat ročně a to je na prodeji nemalá částka.Je pravdou,že ne každé mladé zvíře bude mít PoP,může se vyskytnout předkus nebo pastruk a takový jedinec nebude zařazen do chovu.No a při tom můžete dojit a vyrábět sýry,tedy několik měsíců v roce.Anglonubijky nadojí asi 2x tolik co hnědá česká.Má vysokou tučnost i vysokou bílkovinu.Nedělám propagaci nubijkám,mám i kříženky,kozy bílé české i la mancha.Přeju mnoho štěstí.Kozičkáři se sházejí na facebooku - chovatelé kozy podívejte se sem,je tady parta báječných normálních lidí,kteří vám rádi poradí i pomohou a pokud budete chtít být člene,každý vás rád odklikne a budete členem.řeší se tam i zdraví zvířat a vše co je třeba k chovu koz a ovcí
Tak jsme se nakonec rozhodli na jare koupit 2 kozy anglonubijske s pop, jen jsem cetla, ze jsou narocnejsi na chov ale zase maji pry lepsi mleko, tak snad bude vse v poradku. Budou ve stodole s konem s volnym pristupem na zahradu a az bude trava na zahrade nic moc, tak je budeme chodit past + budou mit nakosenou travu a pristi rok az se stado rozroste, tak koupime louku, kterou dostatecne ohradime aby nemohli tak snadno plachnout Uz se na ne moc tesim, jen neznate chovatele anglonubijek na vysocine, nejlepe okoli Jihlava, Trebic? A jak se pohybuji ceny malych kozicek s pop?
Na stranku se velice rada podivam, zkusenosti ostatnich jsou cenne a nelehce sehnatelne
Já chovám plemenné anlonubijky. Zda jsou náročnější...neřekla bych, resp. záleží na tom, jaké máte dosavadní zkušenosti a znalosti z oblasti chovu koz. Každá koza je náročná, pokud od ní očekáváte určitou míru užitkovosti.
Většina chovatelů anlonubijek má dlouhé rezervační listy třeba i na 3 roky dopředu, takže teď už asi nic moc neseženete...možná pokud se někde narodí víc nebo někdo odřekne, protože zájemců je opravdu velmi mnoho.
Ceny se pohybují od 8 do 14 tisíc přibližně, dle kvality rodičů, exteriérové i užitkové, dle linií atd.
S tím oplocením bych poradil asi lesní pletivo min. 1,20 vysoké a aby mělo hustou síť odspoda aspoň 10 drátů po 5 centimetrech nad sebou. Naše kozy všechno ostatní překonaly a nejhorší byla elektřina, tu zkoušely jako kamikadze tak dlouho, až ji překonaly. Dokonce jedna vlítla s rozběhem do elektrické sítě, naštěstí jsem byl poblíž. Já sice ano, ale vypínač daleko a tak nezbylo nic jiného, než ji vymotávat pod proudem. Koza řvala, já jsem řval, pumpa mi mohla vyskočit z hrudníku, nechtěl bych vidět v ten moment moje EKG. Jinak jediná jistota je asi 3 metry vysoká betonová zeď politá skleněnou glazurou. Renda - rancbazina.cz
další typ na pletivo http://www.wiremetal.cz/
Záměr je to hezký, ale pozor na dementní CZ legislativu:
- Povinné registrace předpokládám máte: UKZUZ, hygiena, veterina, ČMSCH, ministerstvo, vodohospodáři na odběr podzemních vod (v případě studny, u podávání vody z vodovodu nevím jak to je)
- Prodej mléka ze dvora bez ohlášení veterině (krajské nebo okresní) - NELZE!
- Ohlášení Okresní veterině = kontrolní návštěva chovu, kontrola papírů (evidence hnoje/bobků, kontrola velikosti hnojiště - uskladnění půlroční produkce hnoje), přeměřování rozteče špršlí v jeslích, kontrola krmiva - registrace na UKZUZ, kontrola papírů o převozu (pouze schválené firmy), v případě převozu z jiného kraje kontrola povolení místní veteriny, kontrola očkování (hlavně "Modrý jazyk"...) ), k tomu nadiktování podmínek jako:
a) Upozornění kupujícím, že mléko musí převařit (viditelně v místě prodeje)
b) 1x měsíčně rozbory mléka - samozřejmě platíte si je sám
c) Prodej ze samostatné místnosti, nelze například z chodby obytného domu
d) mléko musí být do určité doby schlazeno
e) mléko lze do nádob nalévat pouze před zákazníkem (není možné například mít připravené nalité "PETky") z chlazené zásobní nádoby
f) splňování podmínek hygieny chovu, dojení a uskladňování mléka (s trochou štěstí vám je dají nebo alespoň napíší odkazy na příslušné zákony)
g) Chcete-li navíc vyrábět sýry (do toho jsem se zatím nepustil, takže nemáme podrobné informace, jen co mi sdělili dopředu, abych se připravil):
- Pravidelné rozbory sýra (co jsem pochopil, tak správně by měla mít rozbor každá šarže - tedy každý den)
- Přihlášení se jako potravinářský podnik = zpřísnění podmínek, hlavně ze strany veteriny (častější kontroly), hygieny (přísnější evidence papírů, nadiktování podmínek povolení provozu) a szpi.
Prodej ze dvora nebo sousedovi bez splnění tohoto není legálně možný (teoreticky můžete bez konzultace s hygienou a veterinou pouze darovat příbuznému v přímé příbuzenské linii - rodiče, děti, sourozenci - nikomu dalšímu). Pokud máte pochybnosti, zavolejte si na místně příslušnou okresní veterinární správu. Oni vám to vysvětlí...
Aktuálně již 2. měsíc obíhám podobné papíry a stále nemám veterinu finálně dořešenou. Je to kupa kreténů a podle mého názoru cílené a systematické likvidování malých vesnických hospodářství.
PS: Všechny výše zmíněné doklady (registrace UKZUZ, vet., hyg., ČMSCH..., evidence hnoje a jeho zpracování, doklad o převozu, povolení převozu mezi kraji, potvrzení o očkování proti Modrému jazyku a fůru dalších nesmyslů) musíte ARCHOVOVAT 3-7 let, u každého formuláře je to jinak, můžete si vždy dohledat v příslušeném zákoně. Rozumně je jediná varianta archivovat vše společně 7 let...
PPS: Řeším registraci 2 koz a 3 kůzlat, cílový stav je chov cca 3-6 dospělých koz s prodejem přebytečného mléka. Takže žádný velkochov. Ale jak mi bylo řešeno, podmínky jsou stejné pro 1-50 koz a že když nechci dělat rozbory a plnit jejich podmínky, mám si koupit prase a mléko (za cca 20,-kč / litr??) dávat jemu! Ale jinou legální možnost prodeje prostě nemám.
arbycz
napsal(a):
S tím oplocením bych poradil asi lesní pletivo min. 1,20 vysoké a aby mělo hustou síť odspoda aspoň 10 drátů po 5 centimetrech nad sebou. Naše kozy všechno ostatní překonaly a nejhorší byla elektřina, tu zkoušely jako kamikadze tak dlouho, až ji překonaly. Dokonce jedna vlítla s rozběhem do elektrické sítě, naštěstí jsem byl poblíž. Já sice ano, ale vypínač daleko a tak nezbylo nic jiného, než ji vymotávat pod proudem. Koza řvala, já jsem řval, pumpa mi mohla vyskočit z hrudníku, nechtěl bych vidět v ten moment moje EKG. Jinak jediná jistota je asi 3 metry vysoká betonová zeď politá skleněnou glazurou. Renda - rancbazina.cz
Vidím to živě v barvách. To pletivo se nám osvědčilo 1,5m výšky svařované, přibité na chmeláky v rozteči max 4m, jinak to prohnou, přibít velkým dvojhrotem délky min 2cm. A nezdrhnou ani sánky. Jenom je to dražší.
Elektrické sítě rozdrbou, elektrické ohradníky prolezou, pletivo nižší přeskočí z místa, uzlíkaté pletivo rozvlečou a následně prolezou.
Příjemné zážitky.

frido
napsal(a):
Vidím to živě v barvách. To pletivo se nám osvědčilo 1,5m výšky svařované, přibité na chmeláky v rozteči max 4m, jinak to prohnou, přibít velkým dvojhrotem délky min 2cm. A nezdrhnou ani sánky. Jenom je to dražší.
Elektrické sítě rozdrbou, elektrické ohradníky prolezou, pletivo nižší přeskočí z místa, uzlíkaté pletivo rozvlečou a následně prolezou.
Příjemné zážitky.
Souhlas - mám sice malé kozeny (holanďanky), ale ty prostrkávají hlavy i v těch nejnižších políčkách uzlíkového pletiva (5 x 10 cm) a ty nejnešikovnější tam zůstávají za rohy viset, tedy je musíme vysvobozovat... tedy "ovčí" pletivo je opravdu jen pro bezrohá zvířata :( O těch svařovaných pletivech se zas traduje, že jsou choulostivé ve svárech a rychleji se ničí stářím...
Máme menší ohradu, tedy jsme mohli udělat bytelně - sloupky po 3-4m, nahoře i dole vodorovná prkna, k nim pletivo přitlučené "telegrafickými svorkami" (silný drát ohnutý do "U" - taková jako skobička). Pletivo máme myslím 112 cm, celkem to dá asi 140 cm vysoký plot. Utíkají jen kůzlata - ta se protáhnou všude..
Přeji dobré rozhodování. Každopádně taky doporučuji wiremetal.cz - jsou levní, ochotní a fungují obratem
xdingo
napsal(a):
Záměr je to hezký, ale pozor na dementní CZ legislativu:
- Povinné registrace předpokládám máte: UKZUZ, hygiena, veterina, ČMSCH, ministerstvo, vodohospodáři na odběr podzemních vod (v případě studny, u podávání vody z vodovodu nevím jak to je)
- Prodej mléka ze dvora bez ohlášení veterině (krajské nebo okresní) - NELZE!
- Ohlášení Okresní veterině = kontrolní návštěva chovu, kontrola papírů (evidence hnoje/bobků, kontrola velikosti hnojiště - uskladnění půlroční produkce hnoje), přeměřování rozteče špršlí v jeslích, kontrola krmiva - registrace na UKZUZ, kontrola papírů o převozu (pouze schválené firmy), v případě převozu z jiného kraje kontrola povolení místní veteriny, kontrola očkování (hlavně "Modrý jazyk"...) ), k tomu nadiktování podmínek jako:
a) Upozornění kupujícím, že mléko musí převařit (viditelně v místě prodeje)
b) 1x měsíčně rozbory mléka - samozřejmě platíte si je sám
c) Prodej ze samostatné místnosti, nelze například z chodby obytného domu
d) mléko musí být do určité doby schlazeno
e) mléko lze do nádob nalévat pouze před zákazníkem (není možné například mít připravené nalité "PETky") z chlazené zásobní nádoby
f) splňování podmínek hygieny chovu, dojení a uskladňování mléka (s trochou štěstí vám je dají nebo alespoň napíší odkazy na příslušné zákony)
g) Chcete-li navíc vyrábět sýry (do toho jsem se zatím nepustil, takže nemáme podrobné informace, jen co mi sdělili dopředu, abych se připravil):
- Pravidelné rozbory sýra (co jsem pochopil, tak správně by měla mít rozbor každá šarže - tedy každý den)
- Přihlášení se jako potravinářský podnik = zpřísnění podmínek, hlavně ze strany veteriny (častější kontroly), hygieny (přísnější evidence papírů, nadiktování podmínek povolení provozu) a szpi.
Prodej ze dvora nebo sousedovi bez splnění tohoto není legálně možný (teoreticky můžete bez konzultace s hygienou a veterinou pouze darovat příbuznému v přímé příbuzenské linii - rodiče, děti, sourozenci - nikomu dalšímu). Pokud máte pochybnosti, zavolejte si na místně příslušnou okresní veterinární správu. Oni vám to vysvětlí...
Aktuálně již 2. měsíc obíhám podobné papíry a stále nemám veterinu finálně dořešenou. Je to kupa kreténů a podle mého názoru cílené a systematické likvidování malých vesnických hospodářství.
PS: Všechny výše zmíněné doklady (registrace UKZUZ, vet., hyg., ČMSCH..., evidence hnoje a jeho zpracování, doklad o převozu, povolení převozu mezi kraji, potvrzení o očkování proti Modrému jazyku a fůru dalších nesmyslů) musíte ARCHOVOVAT 3-7 let, u každého formuláře je to jinak, můžete si vždy dohledat v příslušeném zákoně. Rozumně je jediná varianta archivovat vše společně 7 let...
PPS: Řeším registraci 2 koz a 3 kůzlat, cílový stav je chov cca 3-6 dospělých koz s prodejem přebytečného mléka. Takže žádný velkochov. Ale jak mi bylo řešeno, podmínky jsou stejné pro 1-50 koz a že když nechci dělat rozbory a plnit jejich podmínky, mám si koupit prase a mléko (za cca 20,-kč / litr??) dávat jemu! Ale jinou legální možnost prodeje prostě nemám.
Tak to je drsné, já jsem chtěla taky prodávat ze dvora, zatím jsem však legislativu nezkoumala...asi od tohoto záměru ustoupím a budu nadále "rozdávat" výrobky jen svým známým
opily.leguanek
napsal(a):
Tak to je drsné, já jsem chtěla taky prodávat ze dvora, zatím jsem však legislativu nezkoumala...asi od tohoto záměru ustoupím a budu nadále "rozdávat" výrobky jen svým známým
Záleží na tom jak do toho jdete. Jestli máte do 15-ti koz a není to na plný úvazek, pouze "sranda" k práci rak "rozdávejte", protože investice do realizace sýrárny je šílená.
opily.leguanek
napsal(a):
Zdravím.
Jen upozorním, že i darování či rozdávání mléka (natož sýrů) odporuje předpisům, jak mi bylo sděleno a jak jsem se následně dočetl i v zákoně. Jedná se prostě o "uvádění potraviny na trh" a je jedno, jakým způsobem.
Konkrétně: Jelikož registrovaný chovatel jsem já (nikoliv manželka), nelze legálně darovat ani tchyni nebo manželky babičce - nejsou moji přímí příbuzní. Stejně tak nelze darovat mléko jednou za čas sousedce za trpělivost a obtěžování (asi hlavně hluk, kohout po ránu je často opravdu radost), které jí teoreticky můj chov může způsobovat. Prstě takovéto na posílení dobrých vztahů.
PS: Zatím se nevzdávám, podal jsem i přes protesty úřednic žádost o povolení prodeje mléka písemně s tím, že žádám opět pouze písemně o přesný postup a podmínky, které budu muset od nich (okr. a krajské veteriny - KVS) splňovat i s odkazem na příslušnou legislativu.
Dostalo se mi pohrdavé informace, že na vyřízení mají 30 dní. Tak jsem řekl, že počkám, že kůzlata zatím statečně sají a prodej 30 dní počká, aby bylo vše legálně. A abych byl je trochu zaměstnal, zažádal jsem o podmínky pro "normální chov" + podmínky v případě "bio chovu" - který budu reálně pravděpodobně provozovat s rostlinou i živočišnou výrobou.

xdingo
napsal(a):
Zdravím.
Jen upozorním, že i darování či rozdávání mléka (natož sýrů) odporuje předpisům, jak mi bylo sděleno a jak jsem se následně dočetl i v zákoně. Jedná se prostě o "uvádění potraviny na trh" a je jedno, jakým způsobem.
Konkrétně: Jelikož registrovaný chovatel jsem já (nikoliv manželka), nelze legálně darovat ani tchyni nebo manželky babičce - nejsou moji přímí příbuzní. Stejně tak nelze darovat mléko jednou za čas sousedce za trpělivost a obtěžování (asi hlavně hluk, kohout po ránu je často opravdu radost), které jí teoreticky můj chov může způsobovat. Prstě takovéto na posílení dobrých vztahů.
PS: Zatím se nevzdávám, podal jsem i přes protesty úřednic žádost o povolení prodeje mléka písemně s tím, že žádám opět pouze písemně o přesný postup a podmínky, které budu muset od nich (okr. a krajské veteriny - KVS) splňovat i s odkazem na příslušnou legislativu.
Dostalo se mi pohrdavé informace, že na vyřízení mají 30 dní. Tak jsem řekl, že počkám, že kůzlata zatím statečně sají a prodej 30 dní počká, aby bylo vše legálně. A abych byl je trochu zaměstnal, zažádal jsem o podmínky pro "normální chov" + podmínky v případě "bio chovu" - který budu reálně pravděpodobně provozovat s rostlinou i živočišnou výrobou.
Jsou to vážně magoři, na těch úřadech :( když jsem tuhle debatu předčítala muži, napadlo ho toto: co prodávat mléko ne pro lidi, ale třeba jako mléko pro hospodářská zvířata (když jste zmiňovali, že bylo doporučeno úřadem, abyste kozy oddojovali a dávali to prasatům.. Mimochodem - tohle mi říct úředník, tak mu asi skočím do úsměvu, to je vážně maximální výsměch chovatelům. Nechápu, proč je v ČR trend, že úřady se snaží ne pomáhat lidem, ale naopak házet klacky pod nohy, odrazovat od realizací... mám pocit, že většina úředníků v ČR vůbec nepochopila poslání své práce...). Já tohle naštěstí řešit nemusím, nedojím (nestíhala bych to), ale stačí negativní zkušenost se Stavebním úřadem - mám Povolení o umístění stavby i na budník na nohách pro kozy, s rozměrem 2x1,5m!! ... no comment :(
Na prodej pouze jako krmivo jsem se ptal.
1) Je to obcházení zákona, mohu očekávat přísnější kontroly (mi bylo doslova řečeno). Dříve bylo i běžné, že se takové mléko museli barvit potravinářským barvivem například na modro, aby ho spotřebitel opravdu nechtěl pít.
2) Uvádění krmiva na trh = minimálně ohlášení na UKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). Možná bez dalších podmínek, možná budou něco chtít. Zatím jsem neřešil, jelikož čekám na vyjádření.
PS: Na UKZUZ jsem se musel registrovat jako výrobce krmiv: Protože suším seno! Jako bonus musím vést evidenci škůdců a nápravných opatření proti jejich dalšímu výskytu. Mám založený papír A4, zatím s datumem a textem: Bez výskytu škůdců. Ještě vymýšleli něco o rozborech, ale to si pak rozmysleli.
PPS: ad UKZUZ: chovatelé králíků se hlásit nemusí, to je zájmový chov. Ale 1ks kozy je již "hospodářské zvíře", tedy i sušení sena pro něj je "prvovýroba krmiv".
Takže asi tak...
PPPS: Bydlím v obci s památkovou zónou. Takže komunikace stavební úřad -> obec -> okresní a krajští památkáři velmi dobře znám. Na pokládku dlažby (35cm výkop) jsem tu měl povinně archeologický průzkum, mám povolení na skleník (3x1,5m) a řeším, jestli mi povolí zemní sklep.
Kurník, malý dřevěný chlív a krmelec pro kozy jsem postavil na kolečka, tedy se jedná o nemovitost a stavbu podléhající ohlášení a územnímu souhlasu. Na papíry zajdeme! A brzo! :(

xdingo
napsal(a):
Na prodej pouze jako krmivo jsem se ptal.
1) Je to obcházení zákona, mohu očekávat přísnější kontroly (mi bylo doslova řečeno). Dříve bylo i běžné, že se takové mléko museli barvit potravinářským barvivem například na modro, aby ho spotřebitel opravdu nechtěl pít.
2) Uvádění krmiva na trh = minimálně ohlášení na UKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). Možná bez dalších podmínek, možná budou něco chtít. Zatím jsem neřešil, jelikož čekám na vyjádření.
PS: Na UKZUZ jsem se musel registrovat jako výrobce krmiv: Protože suším seno! Jako bonus musím vést evidenci škůdců a nápravných opatření proti jejich dalšímu výskytu. Mám založený papír A4, zatím s datumem a textem: Bez výskytu škůdců. Ještě vymýšleli něco o rozborech, ale to si pak rozmysleli.
PPS: ad UKZUZ: chovatelé králíků se hlásit nemusí, to je zájmový chov. Ale 1ks kozy je již "hospodářské zvíře", tedy i sušení sena pro něj je "prvovýroba krmiv".
Takže asi tak...
PPPS: Bydlím v obci s památkovou zónou. Takže komunikace stavební úřad -> obec -> okresní a krajští památkáři velmi dobře znám. Na pokládku dlažby (35cm výkop) jsem tu měl povinně archeologický průzkum, mám povolení na skleník (3x1,5m) a řeším, jestli mi povolí zemní sklep.
Kurník, malý dřevěný chlív a krmelec pro kozy jsem postavil na kolečka, tedy se jedná o nemovitost a stavbu podléhající ohlášení a územnímu souhlasu. Na papíry zajdeme! A brzo! :(
No tak to vážně nevycházím z údivu :(
Přeci pokud to seno máte pro svou vlastní potřebu je blbost, aby po Vás někdo chtěl papíry na výrobu krmiv! Je to všechno na hlavu.
S domečky na kolečkách jsem taky zpočátku kalkulovala. Protože vypadalo, že na to nedostanu souhlas od sousedů (mám to v chatové osadě, kam se přemísťují pražští na důchod... víc netřeba dodávat... Naštěstí zjistili, že ta zvířata až tak neřvou, nesmrdí a nevadí, a že je alespoň na co koukat, když vylezou z chatičky... tak jsou nakonec vlastně rádi, že tam ta zvířena je.. ranní stereotyp - vstanu, jdu v pyžámku dát si cigárko, při tom podělím kozy rohlíky... cedule zákaz krmení jsem už dávno sundala...nemá to cenu. To je taková daň za klid, který panuje
Tak to Vám tedy vzdávám hold - že jste ochotný to všechno podstupovat! Hodně sil při boji s těmi šimly!
Prosím Vás, vy, co tady řešíte ty hrůzy, napište ve kterém kraji jste. Já se realizaci malých faremních mlékárniček věnuji už 3 roky, během té doby jsem se podílel na spuštění asi dvaceti takových provozů, další desítka vznikla jen na základě konzultace či exkurze k nám. Samozřejmě, někde je to složitější, viz
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/212562248420024-nedej-se/
ale v mnoha krajích je to bez problémů, jmenuji jen namátkou Pardubický, kde jsme loni spustili dvě faremní sýrárny, jednu s krávami, jednu s kozami (asi 100 ks) a dnes jsme na krajské veterině dohodli další 3, jedna asi během měsíce, kdy začnou kozy dojit, další dvě s krávami jsou ještě zabrané zedníky, ale do konce roku by měly jet. Podobně bez problémů Vysočina, Olomoucký, Jihomoravský, ve středočeském jednání s ředitelem KVS velice vstřícné (řešili jsme troje faremní jatka s bourárnou), na Liberecku velice solidní přístup KVS, Moravskoslezský také OK. V ostatních krajích jsem buď nic nedělal, nebo to šlo s mírným zaskřípáním zubů také.
V příloze je seznam těch malých mlékárniček, na těch žlutě podbarvených jsem většinou stál a říkal něco jako "sem dejte výrobník, sem stůl, tady žádné dlaždičky dávat nemusíte a podobně..."
Ing. Ivan Hrbek
akreditovaný zemědělský poradce
předseda Svazu faremních zpracovatelů
www.biomleko.com

ivan hrbek farmar
napsal(a):
Tak ta příloha se nepřipojila, na webu biomleko.com lecos najdete
IH
Já řešila jen neochotu Stavebního úřadu a to je otázka čistě lokální. Každopádně jsem ráda, že jste dal chovatelům-zpracovatelům naději. To, co jsme v předchozích příspěvcích četli, bylo vážně deprimující.. Tak mléčným produktům zdar!
msemy
napsal(a):
Dekuji za Vas nazor, o pocet mi ani tak nejde... velice rada bych jim venovala veskery svuj cas, potiz je v prostoru. Rada bych je mela u baraku a pastvu by meli dal, jen jsem cetla, ze kozy velice rady vymysli jak a kudy by plachli, tak nevim zdali je pastva idealni. Kazdopadne takocy pocet koz je v dali. Na jare budou zatim 2 a casem se treba objevi vhodne prostory.
Ano skutečně kozy rády vymýšlí........mám pozemek bezmála 1,5 ha a kde myslíte, že ty čůzy se nejraději pasou? V jednom kuse jsou na cizím,nejlépe JZDáckým. Perfektně vyšpekulují, kudy zdrhnout. Jestli pořešíte ohradníkem tak minim 3 řady nad sebou, anebo pak na řetěz a ke kůlu. Já to tedy nedělám, ale pamatuji si, že to tak bývalo. Koza vypásla kolo a druhý den další a při 2 kozách úplně v pohodě a neutečou vám.
ivan hrbek farmar
napsal(a):
Prosím Vás, vy, co tady řešíte ty hrůzy, napište ve kterém kraji jste. Já se realizaci malých faremních mlékárniček věnuji už 3 roky, během té doby jsem se podílel na spuštění asi dvaceti takových provozů, další desítka vznikla jen na základě konzultace či exkurze k nám. Samozřejmě, někde je to složitější, viz
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/212562248420024-nedej-se/
ale v mnoha krajích je to bez problémů, jmenuji jen namátkou Pardubický, kde jsme loni spustili dvě faremní sýrárny, jednu s krávami, jednu s kozami (asi 100 ks) a dnes jsme na krajské veterině dohodli další 3, jedna asi během měsíce, kdy začnou kozy dojit, další dvě s krávami jsou ještě zabrané zedníky, ale do konce roku by měly jet. Podobně bez problémů Vysočina, Olomoucký, Jihomoravský, ve středočeském jednání s ředitelem KVS velice vstřícné (řešili jsme troje faremní jatka s bourárnou), na Liberecku velice solidní přístup KVS, Moravskoslezský také OK. V ostatních krajích jsem buď nic nedělal, nebo to šlo s mírným zaskřípáním zubů také.
V příloze je seznam těch malých mlékárniček, na těch žlutě podbarvených jsem většinou stál a říkal něco jako "sem dejte výrobník, sem stůl, tady žádné dlaždičky dávat nemusíte a podobně..."
Ing. Ivan Hrbek
akreditovaný zemědělský poradce
předseda Svazu faremních zpracovatelů
www.biomleko.com
Velice děkuji za podporu a informace. Podívám se jak na pořad ČT, tak na váš web. Jakmile budu mít k dispozici písemné vyjádření, tak pokud se mi něco nebude zdát a nebudu vědět, jak dál, určitě se na vás obrátím.
Jak jsem psal, jedná se o chov 2-5ks koz na mléko, takže se přiznám, že na jakékoliv kokotinu tipu každoměsíční rozbor, samostatnou místnost a podobně opravdu nemám peníze a z provozu je v životě nezaplatím.
Řeším to v Jihočeském kraji a na okresní pobočce, kam mě odkázali...
PS: Chápu, že pro chov 10-100ks koz jsou poplatky za rozbor samostatná místnost a podobně ve výši několika tisíc zanedbatelné. Nicméně při prodeji od (aktuálně) 2 koz je to kolik? Průměrně 2*4*30L mléka měsíčně? Tedy 240L mléka, z toho cca 80L padne pro mojí vlastní potřebu (již několik let si vyrábím sýry vyloženě pro svojí potřebu). Takže 160L mléka. *20kč = 3200kč. Když k tomu přijdou jakékoliv náklady na rozbory a podobně, tak je už levnější to mléko opravdu vylít do kanálu... Prostě demence
Pokud máte zkušenosti opravdu i s malochovy a prodejem drobných přebytků ze dvora, budu rád za jakoukoliv informaci a případně pomoc, jak se nesmyslné úřední šikaně bránit...
ad Hippie: Seno pro chov králíků a podobně je bez problémů - to je zájmový chov.
Sušení sena (byť pro jednu kozu) je již prý bohužel podle zákona výroba krmiv pro hospodářské účely (koza na rozdíl od králíka je hospodářské zvíře). Naštěstí podle všeho opravdu jen stačí to nahlásit na UKZUZ a "vést evidenci".
xdingo
napsal(a):
Velice děkuji za podporu a informace. Podívám se jak na pořad ČT, tak na váš web. Jakmile budu mít k dispozici písemné vyjádření, tak pokud se mi něco nebude zdát a nebudu vědět, jak dál, určitě se na vás obrátím.
Jak jsem psal, jedná se o chov 2-5ks koz na mléko, takže se přiznám, že na jakékoliv kokotinu tipu každoměsíční rozbor, samostatnou místnost a podobně opravdu nemám peníze a z provozu je v životě nezaplatím.
Řeším to v Jihočeském kraji a na okresní pobočce, kam mě odkázali...
PS: Chápu, že pro chov 10-100ks koz jsou poplatky za rozbor samostatná místnost a podobně ve výši několika tisíc zanedbatelné. Nicméně při prodeji od (aktuálně) 2 koz je to kolik? Průměrně 2*4*30L mléka měsíčně? Tedy 240L mléka, z toho cca 80L padne pro mojí vlastní potřebu (již několik let si vyrábím sýry vyloženě pro svojí potřebu). Takže 160L mléka. *20kč = 3200kč. Když k tomu přijdou jakékoliv náklady na rozbory a podobně, tak je už levnější to mléko opravdu vylít do kanálu... Prostě demence
Pokud máte zkušenosti opravdu i s malochovy a prodejem drobných přebytků ze dvora, budu rád za jakoukoliv informaci a případně pomoc, jak se nesmyslné úřední šikaně bránit...
ad Hippie: Seno pro chov králíků a podobně je bez problémů - to je zájmový chov.
Sušení sena (byť pro jednu kozu) je již prý bohužel podle zákona výroba krmiv pro hospodářské účely (koza na rozdíl od králíka je hospodářské zvíře). Naštěstí podle všeho opravdu jen stačí to nahlásit na UKZUZ a "vést evidenci".
Dovolte, abych to upřesnil:
s tou kozou Vám úředníci lžou!!!! (nebo je to projev jejich neznalosti, což je stejně špatné)
Produkci krmiv stanoví nařízení EU č 183/2005 které jasně říká:
2. Toto nařízení se nevztahuje na:
a) soukromou domácí produkci krmiv pro
i) zvířata určená k produkci potravin chovaná pro soukromou domácí spotřebu
a
ii) zvířata chovaná pro jiné účely než k produkci potravin;
Takže česky:
Pokud nejste zemědělský podnikatel, registrovaný podle zákona o zemědělství, tak:
Pokud chováte kozu pro sebe a mléko máte také pro sebe, tak žádnou registraci výrobce krmiv nepotřebujete.
Pokud chcete vyrábět sýry a tyto máte pro vlastní potřebu, taky nic nepotřebujete.
Pokud požádáte o souhlas s prodejem syrového mléka, pak potřebujete registraci prvovýrobce krmiv, protože to mléko už není určeno pro Vaši soukromou domácí potřebu ale pořád nemusíte být zemědělským podnikatelem
Pokud chcete vyrábět sýry a tyto chcete uvádět na místní trh, musíte se stát zemědělským podnikatelem, tedy i registrovaným "prvovýrobcem krmiv" neboť pouze zemědělský podnikatel může "zpracovávat vlastní produkci" (viz zákon o zemědělství) a mít i "registrovanou sýrárnu s maloobchodní činností" nebo byste musel mít živnostenský list na mlékařskou živnost a provozovnu schválenou, což je náročnější. Vyžaduje to jako živnost řemeslná vzdělání v příslušném oboru + praxi a schválení provozovny je o něco náročnější, než její pouhá registrace. Zato můžete mléko nakupovat a sýry třeba vyvážet až do Bruselu
Ivan Hrbek
Stejná lež je to, že králík je něco jiného, než koza v souvislosti s definicí hospodářského zvířete. §3 zákona 166/1999 jasně definuje hospodářská zvířata:
hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové a včely,
napsal(a):
Jsou to vážně magoři, na těch úřadech :( když jsem tuhle debatu předčítala muži, napadlo ho toto: co prodávat mléko ne pro lidi, ale třeba jako mléko pro hospodářská zvířata (když jste zmiňovali, že bylo doporučeno úřadem, abyste kozy oddojovali a dávali to prasatům.. Mimochodem - tohle mi říct úředník, tak mu asi skočím do úsměvu, to je vážně maximální výsměch chovatelům. Nechápu, proč je v ČR trend, že úřady se snaží ne pomáhat lidem, ale naopak házet klacky pod nohy, odrazovat od realizací... mám pocit, že většina úředníků v ČR vůbec nepochopila poslání své práce...). Já tohle naštěstí řešit nemusím, nedojím (nestíhala bych to), ale stačí negativní zkušenost se Stavebním úřadem - mám Povolení o umístění stavby i na budník na nohách pro kozy, s rozměrem 2x1,5m!! ... no comment :(
Dobry den, neda mi nereagovat, ale ti urednici zakony preci nevymysli. Tezko muzete skakat do usmevu cloveku, ktery bohuzel tyto mizerne zakony pouze "tlumoci" Obycejny radovy urednik neni zakonodarcem. Ten urednik ma nejspis s prodejem mleka stejne problemy jako my vsichni. Nejsem urednik...

arrispekla
napsal(a):
Dobry den, neda mi nereagovat, ale ti urednici zakony preci nevymysli. Tezko muzete skakat do usmevu cloveku, ktery bohuzel tyto mizerne zakony pouze "tlumoci" Obycejny radovy urednik neni zakonodarcem. Ten urednik ma nejspis s prodejem mleka stejne problemy jako my vsichni. Nejsem urednik...
Samozřejmě máte pravdu. Jen jak vidno z výše publikovaných příspěvků - všude si úředníci vysvětlují zákony po svém a více či méně vyžadují jejich dodržovaní. Pokud trvají na něčem, co vlastně mnohdy ani nemusí být v souladu se zákonem, ale pouze "rádi buzerují" a jsou důležití, pak se na ně bohužel snáší vlna mé zloby. A přesně takové třeba máme na našem Stavebním úřadu... proto ta reakce. (také mohu říci: Ještě že nejsem úředník :)
Oprávněný požadavek nás, daňových poplatníků: Ze stávajícího plýtvavého, nevlídného a rozplizlého státu udělat hospodárnou, nenápadnou a neobtěžující službu pro nás, kteří to všechno platíme.
Ing. Ivan Hrbek
p.s.
v celém národním hospodářství je zaměstnáno 3 miliony 759 tisí osob. Z toho v "neproduktivní sféře" 1 milion 418 tisíc. Z toho je 834 tisíc úředníků všech druhů a kategorií, (odečetl jsem školství, zdravotnictví a kulturu) Může fungovat, když dva lidé, co skutečně pracují živí osm !!!! dalších ( 1 čistý úředník, 1 půl učitelpůldoktor, 2 důchodci, dvě děti, dva nezaměstnaní???
Statistika samozřejmě vykazuje 4 pracující, ale skutečně pracují jen ti dva.
zdroj: český statistický úřad, žádná tajná či vymyšlená data
Zdravím, nevím jak ve vašem kraji, ale my jsme schvalovali prodej kozího mléka letos v srpnu v Moravskoslezském kraji a byla to naprostá pohoda. Vše proběhlo na 2 schůzky na KVS, na první jsme si řekli jaké mají požadavky, druhá byla už spíše o "pokecu". Samozřejmě musí být zvířata registrovaná na ČMSCH, zemědělský podnikatel je nezajímá - na to jsou jiní. Veterinář bral krev na brucelozu a píchal kozám tuberkulinaci. Je to státní zakázka, platí to stát, vy platíte jen dopravu a nějaký spotřební materiál (stříkačky, jehly). Dělá se rozbor mléka, ten si zaplatíte sami, stojí cca 150 Kč. Mléko odeberete sami, odvezete na KVS a oni jej předávají na rozbor. To je třeba 2x ročně. Toť vše. Během roku dojdou milé paní na kontrolu (návštěvu). Do 2 týdnu po rozboru mléka a krve jsme měli povolení prodeje ze dvora doma.
Teď řešíme povolení sýrárny a taky to nevidím jako nepřekonatelný problém. Možná, že kdysi to vypadalo jinak, ale "naše paní" na KVS byla hrdá na to, že může povolit další prodej ze dvora a podporovat tak malé zemědělce. Asi taky záleží na člověku a lidském přístupu. Takže tak jsme to měli my.