Kvalita mléka u anglonubijských koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2014 17:19
neres

XXX.XXX.168.68

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je opravdu znatelný rozdíl v mléce anglonubijských koz. Má jinou chuť než od našich českých koz? Na jaře budeme pořizovat dvě kozy nejdříve jsem myslela, že pořídíme naši bílou nebo hnědou kozu,ale v inzerci je teď hodně podílových anglonubijek. Četla jsem, že jsou náročnější... na co konkrétně mají vyšší nároky? Děkuji za odpovědi.

3.2.2014 23:13
goldflorén

XXX.XXX.213.22

anglonubijky mají vysoký obsyh bílkoviny i tuku,dojivost je vyšší než u bílých a hnědých našich koz..Ideální pro mléčnou produkci jsou potomci z první generace kříženců anglonubijka x bílá nebo hnědá koza

4.2.2014 08:03
igor

XXX.XXX.9.107

Podle KU (a nejen u nás, ale i jinde ve světle) jsou dlouhodobě větší rozdíly mezi jednotlivci v rámci jednoho plemene, než mezi různými plemeny.

Najdete bílou kozu která je lepší než anglonubijky, ale platí to i obráceně. Nejlepší kozy za poslední roky jsou naše hnědé - ale netvrdím, že je to nejlepší plemeno, jen mají poslední roky v rámci svého plemene vynikající dojky v KU.

Ve Velké Británii je podle KU roku 2005-2010 nejlepším plemenem (přepočtena dojivost, bílkovina a tuk na kus) koza toggenburská, na druhém místě se umístila guernseyská, na třetím místě sánská, na čtvrtém místě anglonubijská, na pátém místě poitouská.

Anglonubije mají velkou reklamu, a jsou líbivě zbarvené, ale když nafutrujete naše kozeny stejně poctivě jako anglonubijky, dostanete stejný nádoj. Na rozdíl ad anglonubijí se naše kozeny mezi chovateli drží na "hubenější stravě" a proto taky míň nadělí do dížky - to je ta celá věda.

Igor

4.2.2014 09:54
kelišová

XXX.XXX.155.253

Musím jen souhlasit,nadarmo se neříká Dej kozy do držky,ona ti dá do dížky.Myslím že hodně záleží na pestrosti stravy.Někteří lidé si myslí že vyženou kozu na pastvu a budou mít hafo mléka.Zapomínají že musí mít něco na zpestření stravy,řepa,seno,mrkev,šrot atd.Pokud to dostane nejen v zimě tk určitě bude dobrá dojka.Vlastní zkušenost.smajlík Keli

4.2.2014 19:51
neres

XXX.XXX.168.68

Děkuji za odpovědi. Tak nezbývá než mít štěstí při výběru a pak dobře nakrmit.

4.2.2014 19:56
kelišová

XXX.XXX.155.253

Přesně tak.Držím palečky.smajlík

5.2.2014 10:43
androvamilada

XXX.XXX.14.170

Já se s názorem shoduji, jen musím mírně doplnit a oponovat. Je pravda, že kdybych hnědkám dala to, co dávám AN, asi by jim vemena prasklasmajlík Ale na druhou stranu, od té doby, co dojím i 100% AN zvířata do společné produkce a dělám z toho, daří se mi luxusní hustý jogurt bez přidání čehokoliv jiného. Jen mléko a kultura. A to se mi od hnědých koz nikdy nepodařilo.

Milada

5.2.2014 10:45
androvamilada

XXX.XXX.14.170

A je pravda, že je to hezký pohled... i když na svoje hnědé holky nedám dopustitsmajlík

5.2.2014 10:51
kelišová

XXX.XXX.155.253

Píšete že máte krásně hustý jogurt.Vadilo by vám kdybych poprosila o recept? kdyby to šlo byla by jste moc hodná.Ted jsme sice bez mléka-jsme zasušení ale až bude tak bych ho ráda zkusila.přikládám e mail adresu sevastiani@seznam.cz

5.2.2014 10:55
kelišová

XXX.XXX.155.253

androvamilada napsal(a):
A je pravda, že je to hezký pohled... i když na svoje hnědé holky nedám dopustitsmajlík

Jestli ta kozenka na fotce je vaše tak to klobouk dolů.Té, by to vemeno asi opravdu prasklo.smajlík smajlík keli

5.2.2014 10:56
igor

XXX.XXX.9.107

Líbí se mi začátek Vašeho příspěvku "souhlasím, ale nesouhlasím" - nic ve zlém, ale je to roztomilé smajlík

Beru Vaši zkušenost, ale když jste zkoušela ten jogurt z mlíka hnědých kozen - byly převážně jen na pastvě, nebo jste je futrovala jak dnes ty svoje nubijky? Zkuste to - já to totiž zkoušel.

Víte, já mám svoje vesničanky-krušnohorky, a když jsou čistě na pastvě, dostanu z nich dva litry mlíka, a výtěžnost sýra nebo jogurtu - no, dovedete si to představit...

Kdyý jim ale dopřeju dvakrát denně, a pastvu mají jako zábavu, tak mám nádoj dvakrát vyšší, a na kvalitě mlíčka je to poznat jaksepatří!

Nenasazuju psí hlavu dlouhouchým krasavicím - ale začíná mi být proti srsti ta mediální masíž "nubije jsou nejlepší". Hledal jsme na internetu - a ani v jejich vlasti (Británie), ani v Nizozemí žádný takový pokřik není - kdo si chová sánský, tak si chválí sánský, kdo si chová nubijky, tak si chválí nubijky. Ale u nás by všichni nejradši zrušili naše vlastní kozy - všichni hlasitě tlačí na chovatele, aby přistoupili k převodnému křížení.

Za chvilku budeme mít novou národní hymnu "Anglonubien, aglonubien über alles" - starší ročníky pochopí.

5.2.2014 11:10
androvamilada

XXX.XXX.14.170

Ta na obrázku není mojesmajlík Ale přivezla jsem si z Holandska inseminační dávky jejího syna.

Já mám AN od roku 2007 a kdo mě zná, ví, že proti mediální masáži bojuji od začátku - však to máme i na stránkách (machackovi.cz) Však kdo si to zkusí, pochopí, že to nejsou jednoduché kozy. V mém chovu byla rekordmanka hnědka, moje druhá koza Emilka. Dnes již nebožka.

Recept na jogurt dát nemůžu, protože skoro žádný není: jen jogurtová kultura (http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru-chov-potreby/Mlekarenske-kultury/Jogurtova-kultura-YFL812.html ) nebo lžička bílého jogurtu a mléko. Nic dalšího.

Milada

5.2.2014 11:24
igor

XXX.XXX.9.107

Já taky netvrdím, že za tu "masáž" můžete Vy - jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám, nechtěl jsem to otočit proti Vám.

Já jen, že znám ze svého okolí dost chovatelů, kteří mají cosi strakatého (bez původu) s ušima dolů a každého přesvědčují, jak jsou to skvělá zvířata, kolik nadojí a jak se jim ty naše nevyrovnají... Zkrátka, začínám mít asi smajlík - alergické příznaky...

Jinak krasolesí, vy - a dalších pár lidí pracujete poctivě - uznáváte výhody i slabší stránky, to beru.

Igor

5.2.2014 11:24
roklanka

XXX.XXX.45.173

Musím se Milady zastat,ona patří k těm velice rozumným chovatelům nubijek. Od začátku psala i o úskalí jejich chovu a vždy si pochvalovala hnědule. Ale i já jí musím trochu oponovat. Udělám hustý jogurt i z mléka hnědulí. Používám bulharskou jogurtovou kulturu a řídím se návodem na ní. A pokud chci jogurt hustý,jako zakysaná smetana,tak ho ještě nechám vykapat přes plátno,pak ani nespadne ze lžíce.A to jsou kozy jen na pastvě a s jádrem,než je podojím. Dojím ručně,ale už pár let,takže se nepřěžerou než je podojím. smajlík

19.2.2014 21:37
hakrej

XXX.XXX.71.121

roklanka napsal(a):
Musím se Milady zastat,ona patří k těm velice rozumným chovatelům nubijek. Od začátku psala i o úskalí jejich chovu a vždy si pochvalovala hnědule. Ale i já jí musím trochu oponovat. Udělám hustý jogurt i z mléka hnědulí. Používám bulharskou jogurtovou kulturu a řídím se návodem na ní. A pokud chci jogurt hustý,jako zakysaná smetana,tak ho ještě nechám vykapat přes plátno,pak ani nespadne ze lžíce.A to jsou kozy jen na pastvě a s jádrem,než je podojím. Dojím ručně,ale už pár let,takže se nepřěžerou než je podojím. smajlík

Taky jsem to takto dělala,ale od bílých krátkosrstých a taky hustý řecký jogurt s jádrem během dojení smajlík. Dokonce jsem zkoušela i 1-2 kapky syřidla a super jogurt. Zkusila jsem jogurt zamrazit a na kvalitě nic neubylo. Slyšela jsem, že největší rozdíl mezi mlékem našich a núbií je v délce skladovatelnosti.Že prý od našich koz po 3-4 dnech poznáte, že je mléko "kozí" a od núbíí ne.Nevím nemám srovnání.Já, když mám víc mléka,než spotřebujeme, zamrazuji a pak používám naprosto bez problémů na cokoliv.

4.3.2014 14:55
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Dobrý den. Já mám různě podílové kozenky (50 a 75% AN) i čistou vesnickou směs, krmím je stejně i pastvu mají stejně, bývají venku celý den, někdy zmoknou, když je venku hic lehnou si do stínu pod strom, šrotu mají každá hrstičku, zato mláta co kdo snese i sena a samo i vody...v zimě řepné řízky z cukrovaru, když je pastva tak taky a nejsou nemocné a dojí krásně 4-5 litrů za den...prvnička mi dala loni po odstavu 3,8l. A mlíčko je moc chutný. K nim mám 100% AN kozla(odchov v ČR) a naprosto bez problémů. Já jsem i s kříženkama moc spokojená

5.3.2014 17:01
frido

XXX.XXX.61.155

Pokud to budete nechávat pást na zahradě a nedáte jim nic jiného, žadný rozdíl nebude. Chuťově si myslím, že v mléku také nepoznáte rozdí, snad jen jestli děláte sýry tak budete mít lepší výtěžnost. Jinak ale na chov pro běžného člověka je rozhodně lepší česká, nedá tolik práce, není náladová na krmení ani na nemoci.

5.3.2014 19:54
radovan.d

XXX.XXX.64.23

frido napsal(a):
Pokud to budete nechávat pást na zahradě a nedáte jim nic jiného, žadný rozdíl nebude. Chuťově si myslím, že v mléku také nepoznáte rozdí, snad jen jestli děláte sýry tak budete mít lepší výtěžnost. Jinak ale na chov pro běžného člověka je rozhodně lepší česká, nedá tolik práce, není náladová na krmení ani na nemoci.

Mám jednu bílou a čtyři 100% AN. Pokud je nechám jenom pást, tak AN nadojí o dost méně než bílá. Moje bílá má rychlejší přechod na pozměněnou stravu (dyně,vojtěška,cukrová řepa atd.). Mléko AN je chuťově úplně jinde. Nejlepší je přijed k chovateli AN a ochutnat.

6.3.2014 14:26
frido

XXX.XXX.61.155

Mám AN Sánskou ČB. Nejméně náročná je ČB, naprosto bezproblémová zvířata ve všech ohledech. Sánská je největší, nejžravější a nadojí nejvíc, ovšem musí se umět to nakrmit. AN jsou žravé, problémové v chovu, odstavu, krmitelnosti a rozdíl mezi mlékem sánek a AN není žádný. Mezi ČB a AN minimální. Mám to doma.

Neregistrovaný uživatel

29.4.2014 03:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Dobrý den. Rok jsem také uvažovala o koze, slyšela o výborném mléce Anglonubijek...Vloni jsem si na zkoušku dovezla mléko od kříženky České bílé a hnědé . Kozina opravdu byla cítit, dost. Nevěřila jsem slovům v inzerátech, slibující mléko od Anglonubijek bez zápachu. Říkala jsm si, že koza je vždy koza a kozí prk tam vždy bude. Letos jsem se rozhodla pro kozu s tím, že přece jen půjdu do Anglonubijky. Jelikož 100% se nadmíru těžce shání od kůzlete,( nepíši sem předražené prodeje importovaných, mnohdy špatně dojících koz) a šla jsem tedy do podílovky. Chtěla jsem jen jednu kozu, ale záhy jsem zjistila, že koza sama být nemůže, takže k dojící dvouleté přibyla roční. Ta První sice není přebornice v dojení, ale je to dáno tím, že koza měla jen jedno kůzle, které pilo jen z jednoho struku, koza žila u původní majitelky zcela divoce, nikdo ji druhý struk nerozdojil, ani kozu nedodojoval. Zčásti se mi podařilo ji rozdojit, ale věřím, že kdyby měla koza patřičnou péči po okozlení, dojila by mnohem více. Takže my ji koupili po kůzleti, dojila tak 3/4 l na první laktaci. Rozdojila jsem ji na 1,2 l po dvou měsících, na pastvě teď i 1,6l. Převážně z jednoho struku. Tak si spočítejte, jak by dojila, kdyby byla řádně rozdojená a měla u původní majitelky kvalitní stravu, ne jen to, co si najde v zimě v lese. Ale abych se vrátila ke kvalitě mléka. Tato koza je dost dominantní vůči druhé koze a teď už i dalšímu přikoupenému kůzleti. Žádná extra dojka. Přesto ji nedáme pryč a zůstane ! Mléko má totiž fakt nesrovnatelné, narozdíl od toho od bílé kozy. Nevěřila jsem ,ale mohu z osobní zkušeností říci, že je opravdu vynikající a to je koza podílovka. Absolutně v něm není cítit kozí prk, je nasládlé, doslova voňavé, určitě mi chutná ještě víc, než kravské. Ani při vaření není cítit. Dělala jsem z něho už i sýry a je to delikatesa a hned napoprvé se mi sýr krásně povedl. Shodou okolností žiji v místě, kde byla kdysi kozí farma a lidé tu znají klasiku od bílých koz. Také nevěřili, že kozí mléko nemusí smrdět. Každý z těch, kdo ovoněli a ochutnali, byli nadšení a přitakali, že fakt nesmrdí. I sýry nemají pachuť. Podotýkám, že chovám letos kozy prvně v životě. Nyní máme už tři ( z původního plánu 1 kus), právě kvůli tomu mléku, aby bylo více na sýry. Takže dojím jen tu jednu ve čtvrtém měsíci laktace, potom máme tu roční, která je možná březí a malé kůzle. Všechny tři jsou 87,5 %. Nejsme rozmnožovatelé, pokud budeme mít v budoucnu porozené kozičky, první si zřejmě necháme. Takže nemám důvod tady lhát a pět ody na mléko Anglonubijek, abych lépe prodala mláďdata. Jen jsem prostě z mléka těchto koz nadšená, tak se chci podělit. A tyhle naše podílovky nejsou vůbec těžce chovatelné. Nijak je nerozmazluji, ani krmením, čí přílišnou péčí. Ráno trochu sena plus jádro, pak jdou na pastvu, tam mohou být celý den, ale samy jdou kolem poledne do chlévka přežvykovat. No a odpoledne jdou zase ven se pást. Večer trochu sena, dojka a kůzle jádro. Když poprší, naseču i trochu zmoklou trávu a bez problémů ji sežerou. Dojné a kůzleti a občas i té roční přidávám do jádra Nutrimix pro kozy a ovce. Při zimním řezu ovocných stromků žraly hafol větví. Jo a seno je dvouleté a žerou ho. Samozřejmostí je suché stání bez průvanu, dostatek vody na pití a odčervení. Jinak je nemám ničím naočkované. Jen jednou se první koza na té nové, rychle narostlé trávě asi přežrala a byl den špatná, ale spravily to dva litry piva denně po dobu dvou dní a pohoda. Pivo jí náramně chutnalo, kdyby mohla, vypila by i kýbl. Tak snad nic nezakřiknu a bude to tak i dál. Zatím dělají kozenky radost. Přeji všech začínajícím chovatelům dobrou ruku při koupi a hlavně si nový přírůstek dobře prohlédněte po zdravotní stránce...

Neregistrovaný uživatel

29.4.2014 03:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Ještě bych ráda připsala, že snad prý mléko již od podílu 75 % Angonubijské krve by mělo být mléko skoro srovnatelné se 100% Anglonubijkami. A říkám si, že kdyby to bylo s chovem An tak náročnější, tak proč by většina farem ,kde začínali s podílovkami, přechází raději na 100 % An. Kvůli kvalitě mléka, ne? Hlavně bílkovině, kvůli sýru, kterou mají 100% An nejvyšší. Kdyby byly tyto kozy hůře chovatelné, proč by to dělali#premyslim2, že...

2.5.2014 14:11
arbo73

XXX.XXX.212.102

Zdravím všechny, taky se připojím k diskuzi. Určitě máte všichni pravdu, protože to máte vyzkoušené vlastním chovem. Jak bylo psáno výše, co se týká množství mléka, tak v průměru mají anglonubijky určitě více mléka, ale záleží na jedincích! Já mám třeba kozu hnědou a ta dojí rekordní litry (viz. foto vemena). Mléko je chutné, ale je trochu cítit kozinou. Měl jsem taky podílovou anglonubijku, která měla vemeno "velké" jako pěst smajlík Jinak co se týká chuti, tak v tom se žádná koza anglonubijkám nevyrovná (podle mých zkušeností). Letos dojím poprvé 2letou 50% AN kozu a ta má mléko úplně bez zápachu, s vynikající chutí... Příští týden začnu dělat poprvé s tímto mlékem sýry, tak jsem zvědav, jak dopadnu. Chovu zdar.

3.5.2014 16:59
frido

XXX.XXX.20.252

arbo73 napsal(a):
Zdravím všechny, taky se připojím k diskuzi. Určitě máte všichni pravdu, protože to máte vyzkoušené vlastním chovem. Jak bylo psáno výše, co se týká množství mléka, tak v průměru mají anglonubijky určitě více mléka, ale záleží na jedincích! Já mám třeba kozu hnědou a ta dojí rekordní litry (viz. foto vemena). Mléko je chutné, ale je trochu cítit kozinou. Měl jsem taky podílovou anglonubijku, která měla vemeno "velké" jako pěst smajlík Jinak co se týká chuti, tak v tom se žádná koza anglonubijkám nevyrovná (podle mých zkušeností). Letos dojím poprvé 2letou 50% AN kozu a ta má mléko úplně bez zápachu, s vynikající chutí... Příští týden začnu dělat poprvé s tímto mlékem sýry, tak jsem zvědav, jak dopadnu. Chovu zdar.

Zápach koziny v mléce není dán plemenem kozy, ale způsobem jejího ustájení a dobou ve které je mléko zpracováno. Pokud je koza v binci a v uzavřeném chlívku a pokud mlíko před zpracováním chladíte déle jak 12 hodin pak tam kozí "ocas" je. Není to dáno plemenem.

3.5.2014 20:41
arbo73

XXX.XXX.40.193

frido napsal(a):
Zápach koziny v mléce není dán plemenem kozy, ale způsobem jejího ustájení a dobou ve které je mléko zpracováno. Pokud je koza v binci a v uzavřeném chlívku a pokud mlíko před zpracováním chladíte déle jak 12 hodin pak tam kozí "ocas" je. Není to dáno plemenem.

Nechcu se dohadovat, ale myslím, že nemáte až tak úplně pravdu. Samozřejmě taky záleží na ustájení, to jsem už taky slyšel od hodně chovatelů, ale já mám ustájeny kozy všechny stejně a rozdíl v zápachu tam opravdu je. Příští týden začnu dojit druhou anglonubijku, tak jsem zvědav...

3.5.2014 20:53
kelišová

XXX.XXX.155.253

frido napsal(a):

Zápach koziny v mléce je určitě dán čistotou a pestrým jídelníčkem to bezpochyby.Musím ale nesouhlasit s chlazením 12 hodin.Mám mléko v lednici i 3 dny a žádný ocas nemá,jen přibude smetany.smajlík

3.5.2014 21:19
frido

XXX.XXX.20.252

Tak to by mě zajímalo, na kolik tu lednici máte. Já když neudělám sýr do půl dne tak se mi kolikrát ani nepovede, protože se to blbě sýří a pak to - zdá se mi - i trochu smrdíká.

3.5.2014 21:28
kelišová

XXX.XXX.155.253

Já dělám sýr tak 2-3 den to je pěkně vystouplá smetana.Pokud musíte dělat sýr do půl dne a máte problém ze sířením tak není problém v lednici ale v mléce,které má zřejmě málo bílkoviny.smajlík

3.5.2014 21:44
frido

XXX.XXX.20.252

Tak to na stopro ne, protože mám sánské kozy a jsem v kontrole užitkovosti. \U poloviny koz byla zjištěna přidaná bílkovina.

3.5.2014 21:49
kelišová

XXX.XXX.155.253

Tak to je mi záhada.Většinou špatné síření způsobuje málo bílkoviny.Je to škoda,nedovedu si představit že bych mléko musela zpracovat ještě týž den.smajlík

3.5.2014 21:49
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Já dělám taky sýr do třetího dne (když je ho už málo) a mléko mám v lednici, nyní dělám každý druhý den, protože kůzlata ještě pijí, a mléko není cítit a ani sýry...

3.5.2014 21:51
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Co znamená :přidaná bílkovina?

3.5.2014 22:00
kelišová

XXX.XXX.155.253

racpopelka napsal(a):
Já dělám taky sýr do třetího dne (když je ho už málo) a mléko mám v lednici, nyní dělám každý druhý den, protože kůzlata ještě pijí, a mléko není cítit a ani sýry...

Ten vypadá super jako uzený,nebo je jen navoskovaný?smajlík

3.5.2014 22:07
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Ano, tenhle je uzený...

4.5.2014 13:46
aluskas

XXX.XXX.104.146

frido napsal(a):
Tak to na stopro ne, protože mám sánské kozy a jsem v kontrole užitkovosti. \U poloviny koz byla zjištěna přidaná bílkovina.

Chováte sánské kozy? Jsme tu v Čr jen dva chovy. Nemáte na prodej plemenného sánského kozlíka?

7.5.2014 10:38
frido

XXX.XXX.20.106

Jsem v kontrole užitkovosti, posílám mléko každé kozy zvlášť na rozbory. Zde zjistí tučnost...atd. a některé kozy mají tzv. "přidanou bílkovinu" mám to jenom u některých sánek, je to bílkovina, která u jiných soudružek není. Výtěžnost tohoto mléka je mnohem vyšší,

7.5.2014 10:39
frido

XXX.XXX.20.106

kelišová napsal(a):
Tak to je mi záhada.Většinou špatné síření způsobuje málo bílkoviny.Je to škoda,nedovedu si představit že bych mléko musela zpracovat ještě týž den.smajlík

Dělám někdy i 3 várky za den. Je to náročné.

7.5.2014 10:40
frido

XXX.XXX.20.106

racpopelka napsal(a):

Pěkná práce. Naše mléko také není cítit, ale pokud je starší blbě se s tím dělá.

7.5.2014 10:42
frido

XXX.XXX.20.106

aluskas napsal(a):
Chováte sánské kozy? Jsme tu v Čr jen dva chovy. Nemáte na prodej plemenného sánského kozlíka?

Jej, tak když jsme zakládali na SCHOK plemennou knihu tak mí tvrdili, že jsem v ČR sama. Odkud jste? Kozli samosebou v odchovu na aukce mám.

7.5.2014 14:06
aluskas

XXX.XXX.104.146

frido napsal(a):
Jej, tak když jsme zakládali na SCHOK plemennou knihu tak mí tvrdili, že jsem v ČR sama. Odkud jste? Kozli samosebou v odchovu na aukce mám.

Jsme z východních Čech (Hroubovice), kozy jsme dovezli z Rakouska v roce 2011, kozel tenkrát nebyl, který by se nám líbil a teď už zase není čas pro něj někam jet. Chováme hlavně anglonubijky (sánské máme jenom 3), takže křížíme s anglonubijským plemeníkem a odchovy kříženek jsou velmi pěkné (koncem května by měly rodit, tak jsem zvědavá na užitkovost). Plemenného kozlíka bych si od Vás určitě vzala, pokud si lze zamluvit....
Alena

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Co to je ta "přidaná bílkovina", o které tady píšete u sánských koz? Dočkáme se odpovědi? Pokud píšete, že máte sánskou kozu v KU, napište sem její bílkovinu! Největší hodnoty bílkoviny mají totiž Anglonubijky, až 5,5. Proto se z jejich mléka dělá velmi dobrý sýr. A rozhodně kozí prk v mléce není jen o čistotě prostředí, ale plemeni. Není nic jednoduššího, než ať si každý zájemce mléko bílé, hnědé, či sánské srovná s mlékem od Anglonubijky a potom se může rozhodnout. Ovšem mléko Anglonubijky je daleko chuťově před mlékem bílé kozy a můžete ji chovat třeba v laboratoři, kozinou bude vždy cítit. Anglonubijce prostě cítit není, ať chováte kozu jakkoliv.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2014 22:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jo a sýr od Anglonubijky? Dávám 2 třetiny mraženého mléka, třetinu čerstvého. Nebo i čtyři dny z lednice. Sýr se vždy povede, nekysne a bez problému vydrží vynikající i 10 dní. Mluvím o čerstvém nezrajícím. Chuť úžasná....Samozřejmost, aby nezkysl, je dodržování absolutní čistoty při výrobě a vše mít důkladně vymyté horkou vodou. Prostě vyšší tučnost mléka dělá své, no a samozřejmě ta vyšší bílkovina oproti jiným plemenům.

7.5.2014 23:36
frido

XXX.XXX.20.106

aluskas napsal(a):
Jsme z východních Čech (Hroubovice), kozy jsme dovezli z Rakouska v roce 2011, kozel tenkrát nebyl, který by se nám líbil a teď už zase není čas pro něj někam jet. Chováme hlavně anglonubijky (sánské máme jenom 3), takže křížíme s anglonubijským plemeníkem a odchovy kříženek jsou velmi pěkné (koncem května by měly rodit, tak jsem zvědavá na užitkovost). Plemenného kozlíka bych si od Vás určitě vzala, pokud si lze zamluvit....
Alena

Tak to je super. Já jsem dotlačila 8 koz a kozla z Německa od farmáře, který to vozí přímo ze švajcu. Letos pojedeme pro dva další kozli a jestli mi nechá tak vezmu i soudružky. Dnes máme už 8 dovezených a 3 odchované. Kolzlíky na aukci mám 2 loňské (jeden je už zamluvený) a letos jednoho Františka, to je takový můj čudla. Určitě když projdou inspekcí tak se dohodneme.

8.5.2014 06:43
androvamilada

XXX.XXX.14.171

Ahoj.

Dovolím si vložit se do diskuze. Když se dívám do výsledů KU 2013, předpokládám, že plemeno S je sánská - nejvyšší bílkovina je 3,3%.

Nevím, jak velký vzorek mléka "normální koza" - AN jste kdo měl k porovnání, ale já osobně v mléku velký rozdíl nevidím.. Moje hnědule mají mléko stejně dobré, mám celkem velký vzorek k porovnání.

Když se podíváte do výsledků KU, málokterá AN má bílkovinu přes 4%, takže v tomhle je to také téměř stejné. Mám nubije ráda, chovám je od roku 2007, ale zase tak do nebe bych je nevychvalovalasmajlík

Milada, www.machackovi.cz

8.5.2014 11:57
igor

XXX.XXX.9.107

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co to je ta "přidaná bílkovina", o které tady píšete u sánských koz? Dočkáme se odpovědi? Pokud píšete, že máte sánskou kozu v KU, napište sem její bílkovinu! Největší hodnoty bílkoviny mají totiž Anglonubijky, až 5,5. Proto se z jejich mléka dělá velmi dobrý sýr. A rozhodně kozí prk v mléce není jen o čistotě prostředí, ale plemeni. Není nic jednoduššího, než ať si každý zájemce mléko bílé, hnědé, či sánské srovná s mlékem od Anglonubijky a potom se může rozhodnout. Ovšem mléko Anglonubijky je daleko chuťově před mlékem bílé kozy a můžete ji chovat třeba v laboratoři, kozinou bude vždy cítit. Anglonubijce prostě cítit není, ať chováte kozu jakkoliv.

Já vám nechci brát to vaše nadšení, ale zjistěte si sama objektivní data.

Ve "vlasti" anglonubijí, ve Velké Británii je podle KU pořadí plemen v letech 2005-2010 následující:
1. koza toggenburská
2. koza guernseyská
3. koza sánská
4. koza anglonubijská
5. koza poitouská

U nás dávají podle KU všechna chovaná plemena srovnatelné výsledky.

A co se týče "kozího prku" v mléce, taky nepíšete pravdu. Čistota prostředí, krmivo i zdravotní stav má na chuť a vůni mléka prokazatelný vliv - i tady na ifauně jsou příspěvky na téma "koupila jsem kozu s hořkým mlékem, odčervila jsem ji a mléko bylo během měsíce sladké".

Takže prosím, odpusťte si tu bezhlavou reklamu...

Neregistrovaný uživatel

8.5.2014 23:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

není si co odpouštět, jelikož píši ze zkušenosti, nikoliv že jsem někde něco vyčetla o pořadí KU. Nepíši o množství mléka, ale jeho kvalitě. A stále čekám, kdy se tu objeví vysvětlení pojmu "přidaná bílkovina" u sánských koz. Kozy chovám od letošního ledna, podílové 87,5 tři, z toho jedna dojí, jedna čeká mladé a jedno je malé kůzle. Rozhodně kůzlata proto prodávat nebudu, takže nařčení o reklamě je jaksi mimo. Zkusila jsem mléko jiných koz,než jsem si vybrala plemeno a mléko Anglonubijek vyhrálo na celé čáře. A kdysi tady chovali na farmě bílé kozy, 30 KUSŮ, KOZY BYLY BÍLÉ, JAK SNÍH, CELÝ DEN NA PASTVĚ a lidi, co si chodili na mléko a potom jsem jim dala ochutnat to od našich koz, tak tvrdí, že je nesrovnatelně lepší a kozinu vůbec necítí, jak ji cítili od bílých. A sýr je prý také lepší. Takže to mám potvrzené i od jiných lidí a nezajímají mě Vaše urážky o bezhlavé reklamě.Napište sem hodnoty u těch koz z Kú...ale kozí prk se nehodnotí, to musí každý ochutnat sám, že....

Neregistrovaný uživatel

8.5.2014 23:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

...o tom začervení...zase píšete, že tady někdo něco psal, nikoliv osobní zkušenost...My koupili v lednu první kozu v zuboženém stavu, totálně zalepená celá zadní část těla od starého průjmu, vychrtlá, zavšivená. Měsíc jsme ji dávali do pořádku, po koupi jsem jí zadní nohy a okolí zadku a ocas drhla rýžákem a ocas ostříhala, to ani očistit nešlo. Až po odčervení injekčně ivermectinem a následně Panacurem začala mít koza během dvou dní bobky. Byla tudíž totálně začervená a neodčervená. Ale mléko měla hned po koupi i teď, kdy už je v pořádku, stále stejně dobré. Prostě si stojím za svými zkušenostmi, hold asi jsme měli štěstí na kozu s extra dobrým mlékem...Ale i chovatelé, které znám a vyrábí sýry, si pořizují Anglunubijky kvůli lepší kvalitě sýrů...mluvila jsem s nimi, žádné - jedna paní povídala...

9.5.2014 00:18
frido

XXX.XXX.20.106

Mám toho moc. U některých koz sánských - záleží na genomu, - se stále ještě v mléce vyskytuje další bílkovina, která v celkovém % zvyšuje bílkovinnou složku. Dříve to bylo častější. Složení bílkovin je zjistitelné v laboratoři. Mléko těchto jedinců má bezvadnou výtěžnost, potomci jsou velmi ceněni. Tato vlastnost se dědí. Celkovou tučnost u těchto našich koz Vám najdu o weekendu v ročence kontroly dojivosti, teď už jdu hodit horizontálu.

9.5.2014 00:21
frido

XXX.XXX.20.106

...o tom začervení...zase píšete, že tady někdo něco psal, nikoliv osobní zkušenost...My koupili v lednu první kozu v zuboženém stavu, totálně zalepená celá zadní část těla od starého průjmu, vychrtlá, zavšivená. Měsíc jsme ji dávali do pořádku, po koupi jsem jí zadní nohy a okolí zadku a ocas drhla rýžákem a ocas ostříhala, to ani očistit nešlo. Až po odčervení injekčně ivermectinem a následně Panacurem začala mít koza během dvou dní bobky. Byla tudíž totálně začervená a neodčervená. Ale mléko měla hned po koupi i teď, kdy už je v pořádku, stále stejně dobré. Prostě si stojím za svými zkušenostmi, hold asi jsme měli štěstí na kozu s extra dobrým mlékem...Ale i chovatelé, které znám a vyrábí sýry, si pořizují Anglunubijky kvůli lepší kvalitě sýrů...mluvila jsem s nimi, žádné - jedna paní povídala...

Nikdy si nic dalšího takového neberte. Můžete přijít o všechny kozy a práci, kterou jste do toho nasypali. Jsou nákazy, které se můžou projevit až po letech a pak vymlátíte všechny jedince kvůli takovéto zanedbané kozeně. Dobrá rada kamaráda, máme stejnou špatnou zkušenost. Plemenný materiál jenom od dobrého chovatele a zdravá zvířata.

9.5.2014 00:28
frido

XXX.XXX.20.106

androvamilada napsal(a):
Ahoj.

Dovolím si vložit se do diskuze. Když se dívám do výsledů KU 2013, předpokládám, že plemeno S je sánská - nejvyšší bílkovina je 3,3%.

Nevím, jak velký vzorek mléka "normální koza" - AN jste kdo měl k porovnání, ale já osobně v mléku velký rozdíl nevidím.. Moje hnědule mají mléko stejně dobré, mám celkem velký vzorek k porovnání.

Když se podíváte do výsledků KU, málokterá AN má bílkovinu přes 4%, takže v tomhle je to také téměř stejné. Mám nubije ráda, chovám je od roku 2007, ale zase tak do nebe bych je nevychvalovalasmajlík

Milada, www.machackovi.cz

Zdravím. Můj názor je shodný. Jedním vodítkem je plemeno, ano je, ale pokud budu krmit AN tak jako češky budou na podprůměru plemene, tedy ve standardu. Shodně když nenafedruju sány jako princezny tak z nich nacmrndám půlku toho co mě můžou dát. Další věc je bílkovina, která má také návaznost na baštu. Když budou mít jenom zelený a nic víc je to o ničem, když dáte kterékoli koze jádro, mláto, soju, zelí tak z ní budou lítat divy. Nemá význam bazírovat pouze na plemeni, to je zavádějící. Co můžu já ze zkušenosti k jiným plemenům, tak češka je nejméně náročná k daným vstupům, ke krmení, vitamínům, počasí atd. pokud ji srovnám kvalita mléka/nároky na péči a krmení/průserovost v porodech a zdravotním stavu - vers. AN, sána - tak češka vede.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2014 01:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

...Mě šlo hlavně o chuť mléka, ne výtěžnost apod. Kozina v mléce mi dělá zle, ale od naší podílovky bez jakéhokoli zápachu mi chutná. Vloni jsem si na otestování dovezla mléko od chovatelky bílých koz a ten smrad byl dost silný a při vaření obzvlášť, tak jsem šla do AN. Ale nepřipadne mi, že by ty podílovky byly těžko chovatelné. Krmím dvouletým senem, plus dojící a březí trochu ječmene, přes den pastva. Když prší, jdou samy do chléva se schovat. Nepřijde mi to , jako náročnější péče, klasika, tak bych se starala i o jiné plemeno. V chlévě mají čisto, stále čerstvou vodu. Dokonce když nám po koupi ta první koza lehla a vypadalo to na něco s bachorem, nežrala a byla špatná, spravily to dva dny na pivě, žádná náročná léčba. Plemenný kozel AN s Pop pro naše tři kozeny se zase dostal ke granulím pro kůzle, sežral jich asi tři kila, den byl špatný, také pivo, a za dva dny byl fit...tak nevím.

9.5.2014 10:29
frido

XXX.XXX.20.106

...Mě šlo hlavně o chuť mléka, ne výtěžnost apod. Kozina v mléce mi dělá zle, ale od naší podílovky bez jakéhokoli zápachu mi chutná. Vloni jsem si na otestování dovezla mléko od chovatelky bílých koz a ten smrad byl dost silný a při vaření obzvlášť, tak jsem šla do AN. Ale nepřipadne mi, že by ty podílovky byly těžko chovatelné. Krmím dvouletým senem, plus dojící a březí trochu ječmene, přes den pastva. Když prší, jdou samy do chléva se schovat. Nepřijde mi to , jako náročnější péče, klasika, tak bych se starala i o jiné plemeno. V chlévě mají čisto, stále čerstvou vodu. Dokonce když nám po koupi ta první koza lehla a vypadalo to na něco s bachorem, nežrala a byla špatná, spravily to dva dny na pivě, žádná náročná léčba. Plemenný kozel AN s Pop pro naše tři kozeny se zase dostal ke granulím pro kůzle, sežral jich asi tři kila, den byl špatný, také pivo, a za dva dny byl fit...tak nevím.

Mám české bílé, jsou super, mléko nesmrdí. A s kozlem si večer po šichtě dáme kozla.smajlík jenomže ten pacholek pak honí plastovou misku po dvorku a chce přidat. Jinak zkrmujeme hodně mláta, v tom je hodně proteinů a vitamošů. Se sánama je problem, protože jsou dovezené. První rok dojily houbes, teď už půlka jede dle mojí představy. Letos budu pouštět první dvě sanečky odchované u nás tak snad už to nebudou takové primadony.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2014 13:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jo, jo, netušila jsem, že kozám tak chutná pivo. Sice první den koza po dvou litrech chodila troch šejdrem, ale když to pomohlo bachorusmajlík. Kdyby mohla, vypila by i plný kýbl. kozel jakbysmet. Chtěla bych jednou vyzkoušet mléko od bílé kozy, kdy majitel tvrdí, že nesmrdí. Nějak tomu po všem, co jsem chutnala a slyšela, nevěřím. Otázkou ale asi bude, kdo co považuje za kozí prk v mléce ...Moje mléko od AN prostě nemá absolutně žádný názak puchu stáje, koziny...Kdo neví, že je kozí, nemá šanci to poznat. Voní líp, než kravské z obchodu. A sýr? Velká mňamka, snědli by mi ho šmahem i ti, kteří nad klasickým s kozím prkem ofrňali nos. Prostě jako začínající chovatelka jsem z toho mléka od AN nadšená...ŽÁDNÁ REKLAMA ...klidně dojeďte, dám ochutnat, že nekecámsmajlík

Neregistrovaný uživatel

9.5.2014 13:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

A mléko není cítit ani po 3 dnech v lednici, než dělám sýr, ani při pasteraci. Sýry mi nikdy nezkysly, ale je fakt, že při výrobě je nutná absolutní čistota a vše mít na výrobu vypařeno, aby se sýr nekontaminoval bakteriemi z okolí, pak snadno zkysne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík