Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě taky sežraly, co mohly. Tedy kozy, ne ovce. Nechala jsem jim krásné remízky náletů, aby se měly kam schovat a do pár měsíců to byly jen shluky soušek. Já používám mechanické bariéry - např. králičí pletivo, omotat strom třeba jutovým pytlem, atp.. Ale záleží, kolik stromů máte, abyste to nedělala půl života :)
no právě že nám taky sežraly co mohly, kolem stromů mám asi metr pletivo, což ve finále udělá 2 metry a když jsou kousek od sebe, je to opravdu bludiště, a to bych chtěla i kozy, ale to manžel moc neschvaluje, tak ještě nevím jak to bude, ale ovce určitě, ikdyž po loňském suchém létě také nebyl moc nadšený. Nevím, jestli je něco proti ovcím, proti našim psům jsem použila obyčejný pepř a jak se to rychle odnaučili, ale nevím, jestli je to možné i s ovečkama, ty asi nemají takový čich. No snad mi někdo poradí.
Bohužel, nic opravdu účinného neexistuje. Babská rada praví smíchat vápno s močůvkou a tím to natřít. Jak dlouhý to má účinek, to netuším. Mě 5 ovcí a jedna kobyla během jediné zimy zničily šedesátiletý jabloňový sad, přežila jediná třešeň, ta jim asi nechutnala.
Opravdu pomáhá jen mechanická ochrana. Kolem kmenů dospělých stromů dát cokoliv pevného - plech, prkna. Pletivo nebo juta moc nepomůžou. Ale i tak ovce a hlavně kozy okoušou spodní větve, kam až dosáhnou. Mladé stromky opravdu jen oplotit tak, aby se na ně zvířata nedostala.

danurba
napsal(a):
Bohužel, nic opravdu účinného neexistuje. Babská rada praví smíchat vápno s močůvkou a tím to natřít. Jak dlouhý to má účinek, to netuším. Mě 5 ovcí a jedna kobyla během jediné zimy zničily šedesátiletý jabloňový sad, přežila jediná třešeň, ta jim asi nechutnala.
Opravdu pomáhá jen mechanická ochrana. Kolem kmenů dospělých stromů dát cokoliv pevného - plech, prkna. Pletivo nebo juta moc nepomůžou. Ale i tak ovce a hlavně kozy okoušou spodní větve, kam až dosáhnou. Mladé stromky opravdu jen oplotit tak, aby se na ně zvířata nedostala.
Jak jsem psala - nám funguje jutový pytel (kolem ořešáku) a hražení z králičího pletiva (na habrech
- to nechytí zubama. Problém je, že se musí dobře "pověsit" na silnější nižší větve, aby to nemohly sešlapat dolů, když se zvířata "plazí" po kmeni, aby ho mohla sežrat... a souhlas - spodní větve, na ty panáčkováním stejně dosáhnou a zlikvidují. Ještě existují takové plastové bariery přímo proti okusu stromků, ale ty jsou zase poměrně drahé (když si člověk vezme, kolik stromků má) a ne moc vzhledné... (např. na http://www.habitat-cz.cz/ochrana-stromku-proti-okusu) ... ty nemám vyzkoušené.
mě kozy likvidovaly hrušky a ořechy,ale asi tak před měsícem jsem je-co je v dosahu nastříkal přípravkem proti okusu zvěří Stop Z a zatím klid,tak uvidím jak dlouho.Je to podle popisu nezávadné,zvířatům neškodí a je to i na ovocné a okrasné stromy a lze to používat jak na léto,tak na zimu. 500ml cca 115kč
koupili jsme 2 vresove ovce a pred tim,nez dovezly,ja nastrikala tim stop z vsechno,co nechci aby zraly.Nu...vydrzelo to tyden.dnes uz zacali s likvodaci maldych jabloni a svestek.Tak jsem sla dat kolem ne pletivo.Pozemek 4500 m2,travy dost,snih neni a zerou stromky!!!Jestli jeste zacnou panackovat jak kozy-to budu nastvana dost.oplotit poradne stromky,to by nezbylo pak misto na spasaniChodi to,vymysli,seno ani nechcou,jen si vybiraji,kde naskodit.

toooja
napsal(a):
koupili jsme 2 vresove ovce a pred tim,nez dovezly,ja nastrikala tim stop z vsechno,co nechci aby zraly.Nu...vydrzelo to tyden.dnes uz zacali s likvodaci maldych jabloni a svestek.Tak jsem sla dat kolem ne pletivo.Pozemek 4500 m2,travy dost,snih neni a zerou stromky!!!Jestli jeste zacnou panackovat jak kozy-to budu nastvana dost.oplotit poradne stromky,to by nezbylo pak misto na spasaniChodi to,vymysli,seno ani nechcou,jen si vybiraji,kde naskodit.
Myslela jsem, že tu někdo dával naději, že ty postřiky fungují.... vůbec mě to nepřekvapuje - pořád tvrdím, že kozy a ovce jsou likvidační četa, která první, co zničí, je přesně to, co by si člověk přál, aby vydrželo... :(
Tak alespoň budou vědět ostatní, že to prostě nefunguje... děkujeme za sdílení zkušeností.
hm,hlavne koupila za 500 kc.ale chodi k nam jeste i zajicci,postrikala jsem stromky na pozemku,kde ovce pristup nemaji,ale zajicci tam jako doma.Stromky uz davno oplocene,ale je tam par,ktere ani nestalo za to oplocovat,byli znicene z minula,ale jeste ziji...tak na zkousku.jsem zvedava,aspon na zajice treba plati.ale drahy postrik,to ano.
hm,hlavne koupila za 500 kc.ale chodi k nam jeste i zajicci,postrikala jsem stromky na pozemku,kde ovce pristup nemaji,ale zajicci tam jako doma.Stromky uz davno oplocene,ale je tam par,ktere ani nestalo za to oplocovat,byli znicene z minula,ale jeste ziji...tak na zkousku.jsem zvedava,aspon na zajice treba plati.ale drahy postrik,to ano.
napsal(a):
Myslela jsem, že tu někdo dával naději, že ty postřiky fungují.... vůbec mě to nepřekvapuje - pořád tvrdím, že kozy a ovce jsou likvidační četa, která první, co zničí, je přesně to, co by si člověk přál, aby vydrželo... :(
Tak alespoň budou vědět ostatní, že to prostě nefunguje... děkujeme za sdílení zkušeností.
tak u mě to pořád funguje.Kozy si nestříkaných stromků ani nevšimnou,zajímají je jen křoví a stromky,které jsem nenastříkal,protože jsem je tam nechal pro ně.Takže u mě zatím stále spokojenost.

motýlem
napsal(a):
tak u mě to pořád funguje.Kozy si nestříkaných stromků ani nevšimnou,zajímají je jen křoví a stromky,které jsem nenastříkal,protože jsem je tam nechal pro ně.Takže u mě zatím stále spokojenost.
Alespoň že tak!
Pačenko

XXX.XXX.71.164
Nevěřila sem, jaké sv..ě ty kozy můžou být, dokud jsem si je nepořídila Sežraly mi půlku stromů, mrchy. Stavět kolem stromů ploty sem nechtěla...Nakonec jsem to vyřešila takovouhle síťovinou http://www.kutil.eu/cs/eshop/zahrada-stavba-dilna/zahradkarske-potreby/boj-se-skudci/sitovina-na-ochranu-stromku.html, kterou jsem pořádně zapichala do země, omotala kolem stromu i větví a je zatím klid. Se divily!

Ano je jmenuje se to pletivo, nejlépe chovatelské na králikárnu.
Pačenko

XXX.XXX.71.164
Asfalt, nafta a písek? To je hardcore :-D.

Takže když už jmenuje se to Stop-Z.Je to rozprašovač 200ml stojí asi okolo 140kč větší balení 1l 400kč.Hotové funguje to, jsou na tom nakreslení lan a jelen.
napsal(a):
Jak jsem psala - nám funguje jutový pytel (kolem ořešáku) a hražení z králičího pletiva (na habrech
- to nechytí zubama. Problém je, že se musí dobře "pověsit" na silnější nižší větve, aby to nemohly sešlapat dolů, když se zvířata "plazí" po kmeni, aby ho mohla sežrat... a souhlas - spodní větve, na ty panáčkováním stejně dosáhnou a zlikvidují. Ještě existují takové plastové bariery přímo proti okusu stromků, ale ty jsou zase poměrně drahé (když si člověk vezme, kolik stromků má) a ne moc vzhledné... (např. na http://www.habitat-cz.cz/ochrana-stromku-proti-okusu) ... ty nemám vyzkoušené.
Hippie - nebyla by nějaká fotečka, jak jste vyřešili ochranu kmenů tím jutovým pytlem? Jdeme pást jednomu pánovi kolem starých třešní a na jaře už jednu holky oloupaly - pěkně kolem dokola , tak jsem si říkala, že s těmi pytli by to snad mohlo fungovat, ale chtěla jsem vidět přesně jak to máte - osvědčené - abych pak nemusela plakat nad dalším stromem
Moc díky!

Zkusím vyfotit ;) Ale nic na tom není - prostě rozříznu podélně pytel a omotám ho provazem kolem stromu. Ne moc pevně, aby měl prostor pro sílení kmenu. Ony pokud malí zjistí, že na nic nedosáhnou, prostě se na to nesápou ;).

Není to z fotky dobře patrné, ale je to na trojhranné podstavě.3 rámy zmenšující se a na to natlučené plaňky.
Je to sice designové, ale zdá se mi to hodně složité na výrobu - leda nechat nařezat na zakázku a to je pak pro mě nezajímavé, protože drahé... leda kdybych sázela výběhy před dotace

Michal_

XXX.XXX.168.221
0fi

XXX.XXX.46.139
Dobrý den, dvě ovce mi ničí všechno na zahradě. Koupila jsem docela drahý postřik, hodně smrdí, nastřikala vydatně na stromky, ale ovcím to VŮBEC nevadí!!!!
Už nevím, co s tím 🥴

0fi
napsal(a):
Dobrý den, dvě ovce mi ničí všechno na zahradě. Koupila jsem docela drahý postřik, hodně smrdí, nastřikala vydatně na stromky, ale ovcím to VŮBEC nevadí!!!!
Už nevím, co s tím 🥴
no podívejte se výše na fotky konstrukcí, které fyzicky ovcím zabraňují v okusu
ono to totiž jinak nepůjde.
nebo ovce prostě sežrat. ono taková ta romantická představa, že ovečky budou papat jen travičku aby se nemuselo sekat je prostě úplně mimo realitu.

0fi
napsal(a):
Už nevím, co s tím 🥴
Proč stromky mechanicky neohradíte?

DeNou
napsal(a):
Naše ovečky králičí pletivo umně sešlapaly...
Tak použít něco jiného. Inspirace je tady dost.
Jo, mě se osvědčil Polynet.Na silnější kmeny a malé stromky jsem do toho na zimu zabalila i s korunou.Kdyz je stromek ještě mladý,ale už má pevnou korunu, tam jsem dala svařované pletivo dokola v šířce koruny.Pletivo se ale musí ukotvit skobama ve tvaru U do země,jinak to podlezou. A podepřít pár kusy roxoru,aby na to nelehly.Vypadá to líp, než z palet.
MaminaGabina

XXX.XXX.180.189
Dobrý den, někde na komentářích jsem četla, že pro ovečky je vhodný drcený kmín (i množství)..proti nadýmání a kvašení. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji

MaminaGabina
napsal(a):
Dobrý den, někde na komentářích jsem četla, že pro ovečky je vhodný drcený kmín (i množství)..proti nadýmání a kvašení. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji
V zásadě neuškodí. Ale proti nadýmání a kvašení je lepší krmit správným způsobem. (čili nedávat nic, co by nadmutí nebo kvašení vyvolalo).