Je něco proti ovcím a okusu stromků ???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2014 15:04
farmavlkov

XXX.XXX.105.95

Zdravím vás, loni jsme měli poprvé ovce a sežraly na co dostaly, už mám některé stromky oplocené, ale to bych měla ze zahrady bludiště a uberu jim hodně pastvy, dají se něčím natřít nebo nastříkat, hlavně malé jehličnany. Děkuji za rady. M.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2014 18:47

Mě taky sežraly, co mohly. Tedy kozy, ne ovce. Nechala jsem jim krásné remízky náletů, aby se měly kam schovat a do pár měsíců to byly jen shluky soušek. Já používám mechanické bariéry - např. králičí pletivo, omotat strom třeba jutovým pytlem, atp.. Ale záleží, kolik stromů máte, abyste to nedělala půl života :)

5.2.2014 21:19
farmavlkov

XXX.XXX.105.95

no právě že nám taky sežraly co mohly, kolem stromů mám asi metr pletivo, což ve finále udělá 2 metry a když jsou kousek od sebe, je to opravdu bludiště, a to bych chtěla i kozy, ale to manžel moc neschvaluje, tak ještě nevím jak to bude, ale ovce určitě, ikdyž po loňském suchém létě také nebyl moc nadšený. Nevím, jestli je něco proti ovcím, proti našim psům jsem použila obyčejný pepř a jak se to rychle odnaučili, ale nevím, jestli je to možné i s ovečkama, ty asi nemají takový čich. No snad mi někdo poradí. smajlík

5.2.2014 22:48
danurba

XXX.XXX.60.8

Bohužel, nic opravdu účinného neexistuje. Babská rada praví smíchat vápno s močůvkou a tím to natřít. Jak dlouhý to má účinek, to netuším. Mě 5 ovcí a jedna kobyla během jediné zimy zničily šedesátiletý jabloňový sad, přežila jediná třešeň, ta jim asi nechutnala.
Opravdu pomáhá jen mechanická ochrana. Kolem kmenů dospělých stromů dát cokoliv pevného - plech, prkna. Pletivo nebo juta moc nepomůžou. Ale i tak ovce a hlavně kozy okoušou spodní větve, kam až dosáhnou. Mladé stromky opravdu jen oplotit tak, aby se na ně zvířata nedostala.

5.2.2014 23:15

danurba napsal(a):
Bohužel, nic opravdu účinného neexistuje. Babská rada praví smíchat vápno s močůvkou a tím to natřít. Jak dlouhý to má účinek, to netuším. Mě 5 ovcí a jedna kobyla během jediné zimy zničily šedesátiletý jabloňový sad, přežila jediná třešeň, ta jim asi nechutnala.
Opravdu pomáhá jen mechanická ochrana. Kolem kmenů dospělých stromů dát cokoliv pevného - plech, prkna. Pletivo nebo juta moc nepomůžou. Ale i tak ovce a hlavně kozy okoušou spodní větve, kam až dosáhnou. Mladé stromky opravdu jen oplotit tak, aby se na ně zvířata nedostala.

Jak jsem psala - nám funguje jutový pytel (kolem ořešáku) a hražení z králičího pletiva (na habrech
- to nechytí zubama. Problém je, že se musí dobře "pověsit" na silnější nižší větve, aby to nemohly sešlapat dolů, když se zvířata "plazí" po kmeni, aby ho mohla sežrat... a souhlas - spodní větve, na ty panáčkováním stejně dosáhnou a zlikvidují. Ještě existují takové plastové bariery přímo proti okusu stromků, ale ty jsou zase poměrně drahé (když si člověk vezme, kolik stromků má) a ne moc vzhledné... (např. na http://www.habitat-cz.cz/ochrana-stromku-proti-okusu) ... ty nemám vyzkoušené.

6.2.2014 08:17
motýlem

XXX.XXX.12.162

mě kozy likvidovaly hrušky a ořechy,ale asi tak před měsícem jsem je-co je v dosahu nastříkal přípravkem proti okusu zvěří Stop Z a zatím klid,tak uvidím jak dlouho.Je to podle popisu nezávadné,zvířatům neškodí a je to i na ovocné a okrasné stromy a lze to používat jak na léto,tak na zimu. 500ml cca 115kč

6.2.2014 12:14
farmavlkov

XXX.XXX.105.95

Děkuji, zkusím to, nám zlikvidovaly všechny spodní větve a všechny mladé stromky, o keřích ani nemluvím, zkusím to nastříkat a uvidíme.

22.2.2014 16:52
toooja

XXX.XXX.23.158

koupili jsme 2 vresove ovce a pred tim,nez dovezly,ja nastrikala tim stop z vsechno,co nechci aby zraly.Nu...vydrzelo to tyden.dnes uz zacali s likvodaci maldych jabloni a svestek.Tak jsem sla dat kolem ne pletivo.Pozemek 4500 m2,travy dost,snih neni a zerou stromky!!!Jestli jeste zacnou panackovat jak kozy-to budu nastvana dost.oplotit poradne stromky,to by nezbylo pak misto na spasanismajlíkChodi to,vymysli,seno ani nechcou,jen si vybiraji,kde naskodit.

22.2.2014 19:35

toooja napsal(a):
koupili jsme 2 vresove ovce a pred tim,nez dovezly,ja nastrikala tim stop z vsechno,co nechci aby zraly.Nu...vydrzelo to tyden.dnes uz zacali s likvodaci maldych jabloni a svestek.Tak jsem sla dat kolem ne pletivo.Pozemek 4500 m2,travy dost,snih neni a zerou stromky!!!Jestli jeste zacnou panackovat jak kozy-to budu nastvana dost.oplotit poradne stromky,to by nezbylo pak misto na spasanismajlíkChodi to,vymysli,seno ani nechcou,jen si vybiraji,kde naskodit.

Myslela jsem, že tu někdo dával naději, že ty postřiky fungují.... vůbec mě to nepřekvapuje - pořád tvrdím, že kozy a ovce jsou likvidační četa, která první, co zničí, je přesně to, co by si člověk přál, aby vydrželo... :(
Tak alespoň budou vědět ostatní, že to prostě nefunguje... děkujeme za sdílení zkušeností.

22.2.2014 19:39
toooja

XXX.XXX.23.158

hm,hlavne koupila za 500 kc.ale chodi k nam jeste i zajicci,postrikala jsem stromky na pozemku,kde ovce pristup nemaji,ale zajicci tam jako doma.Stromky uz davno oplocene,ale je tam par,ktere ani nestalo za to oplocovat,byli znicene z minula,ale jeste ziji...tak na zkousku.jsem zvedava,aspon na zajice treba plati.ale drahy postrik,to ano.

22.2.2014 19:40
toooja

XXX.XXX.23.158

hm,hlavne koupila za 500 kc.ale chodi k nam jeste i zajicci,postrikala jsem stromky na pozemku,kde ovce pristup nemaji,ale zajicci tam jako doma.Stromky uz davno oplocene,ale je tam par,ktere ani nestalo za to oplocovat,byli znicene z minula,ale jeste ziji...tak na zkousku.jsem zvedava,aspon na zajice treba plati.ale drahy postrik,to ano.

toooja

XXX.XXX.23.158

toooja

XXX.XXX.23.158

toooja

XXX.XXX.23.158

22.2.2014 19:47
toooja

XXX.XXX.23.158

omlouvam se,zaseklo se mi to a poslalo toooolikrat!!!!smajlík

22.2.2014 20:21
motýlem

XXX.XXX.12.162

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslela jsem, že tu někdo dával naději, že ty postřiky fungují.... vůbec mě to nepřekvapuje - pořád tvrdím, že kozy a ovce jsou likvidační četa, která první, co zničí, je přesně to, co by si člověk přál, aby vydrželo... :(
Tak alespoň budou vědět ostatní, že to prostě nefunguje... děkujeme za sdílení zkušeností.

tak u mě to pořád funguje.Kozy si nestříkaných stromků ani nevšimnou,zajímají je jen křoví a stromky,které jsem nenastříkal,protože jsem je tam nechal pro ně.Takže u mě zatím stále spokojenost.

22.2.2014 20:51

motýlem napsal(a):
tak u mě to pořád funguje.Kozy si nestříkaných stromků ani nevšimnou,zajímají je jen křoví a stromky,které jsem nenastříkal,protože jsem je tam nechal pro ně.Takže u mě zatím stále spokojenost.

Alespoň že tak! smajlík

22.2.2014 22:05
toooja

XXX.XXX.23.158

tak to opravdu nechapu...kdyz na kozy funguje,na ovci tez by melo snad.A urcite nezapomela jsem je nastrikat,sla jsem jeden po druhym.Moc jsem na to spolehala.Ale dela to myslim,jen jedna ovce,certice rikam ji,je divoka,porad skace jak splasena,mlade.

19.3.2014 07:24
toooja

XXX.XXX.23.158

hlasim,ze opravdu nam postrik nefunguje.Bohuzel,co mohly to ohryzly!!!!

19.3.2014 07:24
toooja

XXX.XXX.23.158

hlasim,ze opravdu nam postrik nefunguje.Bohuzel,co mohly to ohryzly!!!!

Pačenko

9.6.2016 14:51
Pačenko

XXX.XXX.71.164

Nevěřila sem, jaké sv..ě ty kozy můžou být, dokud jsem si je nepořídila Sežraly mi půlku stromů, mrchy. Stavět kolem stromů ploty sem nechtěla...Nakonec jsem to vyřešila takovouhle síťovinou http://www.kutil.eu/cs/eshop/zahrada-stavba-dilna/zahradkarske-potreby/boj-se-skudci/sitovina-na-ochranu-stromku.html, kterou jsem pořádně zapichala do země, omotala kolem stromu i větví a je zatím klid. Se divily!

10.6.2016 06:47
kosta

XXX.XXX.114.1

My používáme zubovrz, natíráme tím hlavně dřevěné rošty ve stáji a krmelec jinak by to také
sežraly.

10.6.2016 06:51
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak ten je take na nic... proti kozam opravdu obalit kmen od spodu na horu... vyrezat vetve ktere jeste mohou na stojaka ozrat..

10.6.2016 12:44
Ughuehue

XXX.XXX.66.189

Tak zkusil bych Morsuvin nebo Cervakol, možná na ovce zabere.
Dřív se ješte používala taková s_ačka, smíchanej asfalt, nafta a písek.

11.6.2016 21:39

Ano je jmenuje se to pletivo, nejlépe chovatelské na králikárnu.

12.6.2016 08:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě se nejvíce osvědčilo to, že mám na pastvinách pár šípků, hlohů, lísek, dubů, jasanů, javorů...... Kozy si i přesto z ovocných uždibnou větvičku, ale stromek ještě nikdy nezlikvidovaly, nebo neoloupaly kůru z kmenů.

Pačenko

13.6.2016 10:29
Pačenko

XXX.XXX.71.164

Asfalt, nafta a písek? To je hardcore :-D.

13.6.2016 10:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Asfalt, nafta, písek... to je příprava krajiny na natáčení filmu Šílený Max - Zběsilá krajina(pastvina)

17.6.2016 11:53

Takže když už jmenuje se to Stop-Z.Je to rozprašovač 200ml stojí asi okolo 140kč větší balení 1l 400kč.Hotové funguje to, jsou na tom nakreslení lan a jelen.

15.8.2016 13:48
peťak

XXX.XXX.159.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak jsem psala - nám funguje jutový pytel (kolem ořešáku) a hražení z králičího pletiva (na habrech
- to nechytí zubama. Problém je, že se musí dobře "pověsit" na silnější nižší větve, aby to nemohly sešlapat dolů, když se zvířata "plazí" po kmeni, aby ho mohla sežrat... a souhlas - spodní větve, na ty panáčkováním stejně dosáhnou a zlikvidují. Ještě existují takové plastové bariery přímo proti okusu stromků, ale ty jsou zase poměrně drahé (když si člověk vezme, kolik stromků má) a ne moc vzhledné... (např. na http://www.habitat-cz.cz/ochrana-stromku-proti-okusu) ... ty nemám vyzkoušené.

Hippie - nebyla by nějaká fotečka, jak jste vyřešili ochranu kmenů tím jutovým pytlem? Jdeme pást jednomu pánovi kolem starých třešní a na jaře už jednu holky oloupaly - pěkně kolem dokola , tak jsem si říkala, že s těmi pytli by to snad mohlo fungovat, ale chtěla jsem vidět přesně jak to máte - osvědčené - abych pak nemusela plakat nad dalším stromem
Moc díky!

17.8.2016 00:52

Zkusím vyfotit ;) Ale nic na tom není - prostě rozříznu podélně pytel a omotám ho provazem kolem stromu. Ne moc pevně, aby měl prostor pro sílení kmenu. Ony pokud malí zjistí, že na nic nedosáhnou, prostě se na to nesápou ;).

30.8.2016 08:21

Tady jsem na dovče potkala něco protidančího a protimufloního

30.8.2016 08:23

Není to z fotky dobře patrné, ale je to na trojhranné podstavě.3 rámy zmenšující se a na to natlučené plaňky.
Je to sice designové, ale zdá se mi to hodně složité na výrobu - leda nechat nařezat na zakázku a to je pak pro mě nezajímavé, protože drahé... leda kdybych sázela výběhy před dotace

1.9.2016 23:37

A ještě ta slíbená z mého výběhu. Žádný design, ale funguje to

1.9.2016 23:48
peťak

XXX.XXX.159.147

Díky, super, už máme taky omotáno a též to kozám odolalo (o:.

Michal_

1.2.2021 14:04
Michal_

XXX.XXX.168.221

0fi

1.8.2021 10:32
0fi

XXX.XXX.46.139

Dobrý den, dvě ovce mi ničí všechno na zahradě. Koupila jsem docela drahý postřik, hodně smrdí, nastřikala vydatně na stromky, ale ovcím to VŮBEC nevadí!!!!
Už nevím, co s tím 🥴

1.8.2021 10:35

0fi napsal(a):
Dobrý den, dvě ovce mi ničí všechno na zahradě. Koupila jsem docela drahý postřik, hodně smrdí, nastřikala vydatně na stromky, ale ovcím to VŮBEC nevadí!!!!
Už nevím, co s tím 🥴

no podívejte se výše na fotky konstrukcí, které fyzicky ovcím zabraňují v okusu

ono to totiž jinak nepůjde.

nebo ovce prostě sežrat. ono taková ta romantická představa, že ovečky budou papat jen travičku aby se nemuselo sekat je prostě úplně mimo realitu.

1.8.2021 13:31

0fi napsal(a):
Už nevím, co s tím 🥴

Proč stromky mechanicky neohradíte?

1.8.2021 17:39
DeNou

XXX.XXX.225.243

Naše ovečky králičí pletivo umně sešlapaly...

1.8.2021 19:32

DeNou napsal(a):
Naše ovečky králičí pletivo umně sešlapaly...

Tak použít něco jiného. Inspirace je tady dost.

2.8.2021 07:27
DeNou

XXX.XXX.225.243

Jo, mě se osvědčil Polynet.Na silnější kmeny a malé stromky jsem do toho na zimu zabalila i s korunou.Kdyz je stromek ještě mladý,ale už má pevnou korunu, tam jsem dala svařované pletivo dokola v šířce koruny.Pletivo se ale musí ukotvit skobama ve tvaru U do země,jinak to podlezou. A podepřít pár kusy roxoru,aby na to nelehly.Vypadá to líp, než z palet.

MaminaGabina

7.9.2021 16:16
MaminaGabina

XXX.XXX.180.189

Dobrý den, někde na komentářích jsem četla, že pro ovečky je vhodný drcený kmín (i množství)..proti nadýmání a kvašení. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji

7.9.2021 20:43

MaminaGabina napsal(a):
Dobrý den, někde na komentářích jsem četla, že pro ovečky je vhodný drcený kmín (i množství)..proti nadýmání a kvašení. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji

V zásadě neuškodí. Ale proti nadýmání a kvašení je lepší krmit správným způsobem. (čili nedávat nic, co by nadmutí nebo kvašení vyvolalo).

Přidejte reakci

Přidat smajlík