Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2014 12:29
marion108

XXX.XXX.175.6

Zdravím všechny kozaře,
po pročtení všemožných příspěvků, rozhovoru s jedním chovatelem a probdělé noci jsem se rozhodla náš chlév monitorovat... Mám doma prvničku před porodem a je to náš první porod, takže mám šílený strach, aby se kozence něco nestalo. Vydražila jsem si starší videochůvičku a hodlám ji nainstalovat do chléva. Ráda bych se zeptala zda s tím někdo máte zkušenost, zda vám takováto jednoduchá a relativně levná věc ušetří čas a nervy při porodech a také by mě zajímaly nějaké typy na to, jak rozpoznat případný problém a kdy volat veterináře... Mám vážně strach. Po té co mi včera známý řekl, že už by kozu nikdy nechtěl právě kvůli problémech při porodu, že raději už dělá krávy... No mám vážně nahnáno a hlavně nevím přesný termín porodu naší kozenky, takže každá ranní návštěva chléva je pro mě šílený stres, zda ji tam nenajdu polomrtvou...
Jak vám letos probíhají porody?
Marion&kozenka Anča

10.3.2014 12:46
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zdravím,taky jsem si letos kvůli prvničce nainstalovala kameru.Mám ji neustále na očích,vidím jestli žere,pomekává a hlavně nemusím pořád lítat do chlíva.Koza může v klidu ležet,tak když přijdu do chlíva zbytečně stává.Myslím že je to pro naše hobby dobrá věc.Zbytečně se nestrachujte ale budte ve střehu.Každá koza má porod jiný a u prvniček je namístě hlídat trochu víc.Zkuste si něco najít porod kozy at něco vyčtete a máte nějaký základ.Nevíte kdy byla koza u kozla?

10.3.2014 13:04
bobcz

XXX.XXX.3.118

Dobrý den.
Mám kozy 13 let a porody jsem u koz nikdy nemusel řešit. Chce to jen nenechávat si problémové kusy a nestarat se a nepiplat se s nedochůdčatama. Nechávám to na přírodě. Jediný co pravidelně dělám, že hlídám aby se kozle napilo co nejdřív. Pokud mu to nejde tak ho u struku přidržím a odstříknu mu drobet mleziva do tlamičky. Slabé kusy nechávám. Když přežijí tak je to dobře. Pokud né tak k tomu to zvíře nebylo a nemnožil jsem kus který má nějakou vadu. Kozy to většinou poznají a o taková kozlata se nestarají. Po těch létech mám odolné zdravé stádo koz. Jinak samozřejmě o ty zdravé kusy pečuju co nejlépe zvládám. Selen kozlatům nepodávám. Kupuji minerální liz se zvýšeným obsahem selenu a tak s tím nemám problém. I v zimě se kozy pohybují venku ve 0,5ha výběhu s tím , že se mohou kdykoliv schovat do velké boudy kde na ně nesmí tahnout průvan.
Kozy jsou otužilé a zdravé.

10.3.2014 18:29
marion108

XXX.XXX.175.6

Kozenka byla zavřená ve stodole s dvěma kozly a těžko říct kdy ke skoku došlo...
Je to tak měsíc co se ji začalo malinko zvětšovat vemínko, ale nateklé zatím není, pouze struky se zvětšily...

Upřímně závidím, že nemáte s porody problém, také bych byla ráda, kdyby to u nás takto klapalo... Ale nyní jsem docela úzkostlivá, chůvičku jsem koupila hlavně proto, abych nemusela pořád běhat do chléva a tím pádem nechávat doma v postýlce malého synka... Mme ještě další dvě mladé kozy, a ty budu letos připouštět takže to určitě užiju.smajlík

10.3.2014 19:11
kelišová

XXX.XXX.155.253

Nestresujte se,kozena začne mít před porodem výtok a těsně před porodem začne pomekávat,polehávat a nebude žrát.Každá koza je jiná ale jedna z variant se určitě objeví.Hlavně dávejte lněný semínko at je hladší porod.Držím palce.pište.smajlík

10.3.2014 19:32
roklanka

XXX.XXX.46.9

marion108 napsal(a):
Kozenka byla zavřená ve stodole s dvěma kozly a těžko říct kdy ke skoku došlo...
Je to tak měsíc co se ji začalo malinko zvětšovat vemínko, ale nateklé zatím není, pouze struky se zvětšily...

Upřímně závidím, že nemáte s porody problém, také bych byla ráda, kdyby to u nás takto klapalo... Ale nyní jsem docela úzkostlivá, chůvičku jsem koupila hlavně proto, abych nemusela pořád běhat do chléva a tím pádem nechávat doma v postýlce malého synka... Mme ještě další dvě mladé kozy, a ty budu letos připouštět takže to určitě užiju.smajlík

Buďte v klidu ,to hned tak nebude.

11.3.2014 07:47
bobcz

XXX.XXX.3.118

Ano. Monitoring je super věc.
Bohužel, zatím se mi to nepodařilo u nás realizovat.

Pár lidí to má opravdu pěkně udělané.
Najdete je na : https://www.facebook.com/groups/184064884962327/

Zajímavé je i toto . http://www.kozitelevize.cz/index.php?page=archiv&archiv=onas#main

Přeju hladké porody a hodně zdravých kůzlátek.

11.3.2014 11:10
marion108

XXX.XXX.175.6

Roklanko, díky, já právě vůbec nedokážu odhadnout, už měsíc se tu děsím, co se jí zvětšily ty struky... Koza oproti ostatním hodně leží, je taková klidná, vždycky večer, když ji nesu krmení, tak ani nevstane, jen strčí hlavu do kýle a chroupe si v leže... Je to hodná koza, můžu ji mít otevřenou nestále, má volný přístup ven a zatím nedělá žádnou neplechu, sama si rozhoduje, kdy chce ležet doma a kdy venku. Moc se nepase, raději si dojde do seníku, tam sebou pleskne do sena a zase chroupe v leže, ale veterinář ji prohlížel a je zdravá...smajlík Jen sono se mi platit nechtělo, ale to by byla asi jediná jistota, jak odhadnout termín... Zatím se ji břuch zvětšuje, tak je to dobré, jen pohyby jsem nezaznamenala, ale občas ji pozoruju, že se jí to tam trochu mele, ale rukou jsem to zatím necítila a když se jí to tam mela, tak je v pohybu a to se dost špatně chytá...

12.3.2014 16:27
frido

XXX.XXX.61.155

marion108 napsal(a):
Roklanko, díky, já právě vůbec nedokážu odhadnout, už měsíc se tu děsím, co se jí zvětšily ty struky... Koza oproti ostatním hodně leží, je taková klidná, vždycky večer, když ji nesu krmení, tak ani nevstane, jen strčí hlavu do kýle a chroupe si v leže... Je to hodná koza, můžu ji mít otevřenou nestále, má volný přístup ven a zatím nedělá žádnou neplechu, sama si rozhoduje, kdy chce ležet doma a kdy venku. Moc se nepase, raději si dojde do seníku, tam sebou pleskne do sena a zase chroupe v leže, ale veterinář ji prohlížel a je zdravá...smajlík Jen sono se mi platit nechtělo, ale to by byla asi jediná jistota, jak odhadnout termín... Zatím se ji břuch zvětšuje, tak je to dobré, jen pohyby jsem nezaznamenala, ale občas ji pozoruju, že se jí to tam trochu mele, ale rukou jsem to zatím necítila a když se jí to tam mela, tak je v pohybu a to se dost špatně chytá...

Ono je to u každé soudružky kozy trochu jinak. Určitě ale poznáte, když vemeno naběhne k prasknutí a při odcáknutí už jede mlezivo tak to máte cca za 3 - 5 dnů venku. V den porodu se většinou začnou ráno nebo dopoledne protahovat a drbat o krmelec, mají ocásek nahoru a nebaští tak to vím, že za hoďku za dvě nás bude o něco víc.

13.3.2014 18:34
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak kozenka mi ráno odmítla granule, což jsem přisuzoval tomu, že je normálně nekrmím, koupila jsem je omylem. Přes den pořád chtěla domů, ležela, sem tam si zobla sena, trochu skrojků z mrkve. Teď jsem jí donesla večerní krmení (řízky, vojtěška, extrudované lněné semínko, a ještě hlen ze semínka, to jí dávám navíc, to extrudované krmím všem stále) no a taky ho nechce, normálně se na to vrhá. Kameru mám nainstalovanou a pozoruju, leží a vypadá klidně.
Jen jsem si všimla, že když odpoledne ležela, na místě kde si obvykle nelehá, tak jsem ji nechtěně vyrušila, kozenka se postavila a několikrát si kopla zadní nohou do břicha.
Můžou být tohle známky blížícího se porodu?

17.3.2014 07:38
marion108

XXX.XXX.175.6

Prosím vás, jak dlouho to ještě může trvat? Kozenka v sobotu k ránu začala normálně žrát, vemínko má na pohmat docela nalité, vulva se mi zda trochu nateklá, ale výtok zatím nic moc, maximálně trošičku a čirý. Kůzlátka jsou cítit, břicho zjevně sestouplé... Pořád se jakoby protahuje, někdy vidím i "jednorázový stah", někdy trochu ztěžka dýchá a o ohlíží se po slabině, ale nic víc se zatím neděje. Vypadá spokojeně. Už s ní bdím čtvrtý den a začíná to být hodně vyčerpávající. Mám strach ji nechat bez dozoru, abych to nezanedbala a pak si to nevyčítala, kdyby se něco stalo a mi třeba o kůzle nebo nedej bože o kozenku přišli... Prosím, může mi někdo poradit, jak dlouho to ještě může trvat, Mám počítat ještě hodiny nebo spíš dny? Díky.

17.3.2014 07:48
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zdravím,brzy se dočkáte.Koza se před porodem protahuje.Tipla bych to dnes nebo zítra.Vím jak je to vyčerpávající,v sobotu jsme měli termín a zatím nic.Dnes musím na půl dne pryč,tak jsem s toho na nervy.Držím palečky,jak se to narodí tak písněte.smajlík

17.3.2014 08:19
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Jestli můžete, dej te sem fotku, jak koza vypadá zezadu(vemeno a vulva), zachovejte klid, stresem si nepomůžete, jestli máte kameru, tak vidíte, že koza hrabe, lehá, vstává, vrtí ocáskem, tře se, protahuje, prostě si to v sobě rovná k porodu, taky pomekává...(nevím, jestli máte i zvuk), taky z kozy prvně odchází hlenová zátka (před porodem asi 24 hod, možná déle)a koza se začíná otevírat, pak vychází takový vak s vodou na uvolnění cest(stále máte čas doběhnout a už hlídat...)teprve potom vychází vlastní mládě... Mě letos prvnička porodila sama bez problémů velikého kozlíka, ani jsem nevěřila, že je to možné...

17.3.2014 09:30
marion108

XXX.XXX.175.6

Ona holka dnes neměla náladu na focení... takže kloudnou fotku nemám.Ona když se k ní zezadu přiblížím, tak vždycky stáhne ocásek a uskočí. Vemínko je tak do dlaní a na pohmat tuhé, žádné mega vemeno nemá... Ale údajně je to podle vet. u prvničky normální. Jinak protahování, vstávání a lehání, pokládání hlavy na břicho (jakoby se choulila do klubíčka), rolování hlavy na hrudník, otírání o všechno možné to už dělá od pátku čím dál tím častěji. Určitě se zatím neotvírá, to bych snad poznala. Jinak zvuk máme, ale ona je to snad nejtišší koza co znám za tu dobu co ji mám jsem ji ještě mečet neslyšela, takže to snímá zvuk, ale slyším jenom kozy v druhém boxu a tak to mám ztlumené...

21.3.2014 12:55
šmudla

XXX.XXX.8.189

marion108 napsal(a):
Ona holka dnes neměla náladu na focení... takže kloudnou fotku nemám.Ona když se k ní zezadu přiblížím, tak vždycky stáhne ocásek a uskočí. Vemínko je tak do dlaní a na pohmat tuhé, žádné mega vemeno nemá... Ale údajně je to podle vet. u prvničky normální. Jinak protahování, vstávání a lehání, pokládání hlavy na břicho (jakoby se choulila do klubíčka), rolování hlavy na hrudník, otírání o všechno možné to už dělá od pátku čím dál tím častěji. Určitě se zatím neotvírá, to bych snad poznala. Jinak zvuk máme, ale ona je to snad nejtišší koza co znám za tu dobu co ji mám jsem ji ještě mečet neslyšela, takže to snímá zvuk, ale slyším jenom kozy v druhém boxu a tak to mám ztlumené...

Dobrý den, tak už jste se dočkala.? smajlík

22.3.2014 12:18
vojtamarta

XXX.XXX.11.103

My jsme letos také nainstalovali kameru a jsem moc spokojená!!!Máme letos první porody,jednu AN prvničku a tak jsem chtěla mít vše opradu pod kontrolou a zadařilo se!!!Asistovala jsem u všech 4 porodů,pátý bude naštěstí až za měsíc.Prvnička anglonubijka,mi ve středu dopoledne porodila 2 krásné kluky,ale bohužel je nepřijalasmajlíkTřetí noc je máme doma,ale je to opravdu vyčerpávající.Vrátila jsem se zpátky do období po porodu,jen mám místo jednoho 2 mimina najednou.Krmím je mlezivem od jejich matky,ale stačit to asi dlouho nebude.Jsou šikovní a moc pěkně prospívaji.Myslíte,že bych jim pak mohla po mlezivu dávat sušené mléko pro telata?Jak je mám připravit,na návrat do stáda?Kdy začít přikrmovat třeba granulema,nebo šrotem.Moc děkuji.

22.3.2014 13:03
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Po mlezivu můžete klidně dát sušák, ale dejte pro jehňata a kůzlata...já kupuji toto a jsem spokojená:http://www.profarm.cz/prodej/galacid-o-mlecna-krmna-smes-pro-jehnata-10kg-12857

23.3.2014 11:58
marion108

XXX.XXX.175.6

Kdepak stále nic. Trochu má výtok, jen nechápu, že se skoro přestala protahovat. Tak si říkám, že už to má asi k porodu "srovnané".:-D V pátek hrabala jak divá, byla neklidná a od té doby jako když utne a veškeré příznaky jsou pryč...smajlík
Ona si z nás soudružka dělá srandu...

23.3.2014 21:27
janas

XXX.XXX.157.71

Mám taky prvorodičku a termín 30.3 pohyby jsou na pravé straně cítit, zatím nehlídám to až tak ve čtvrtek ji začnu víc pozorovat a pak mám sedmiletou a ta má termín v dubnu, janas

24.3.2014 14:10
kelišová

XXX.XXX.155.253

marion108 napsal(a):
Kdepak stále nic. Trochu má výtok, jen nechápu, že se skoro přestala protahovat. Tak si říkám, že už to má asi k porodu "srovnané".:-D V pátek hrabala jak divá, byla neklidná a od té doby jako když utne a veškeré příznaky jsou pryč...smajlík
Ona si z nás soudružka dělá srandu...

Mám úplně stejný problém,napřed příznaky a ted nic.Už mi z toho hlídání hrabe.Včera měla rodit.smajlík

29.3.2014 16:01
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak co už jste se dočkali? My pořád nic...smajlík Už začínám být trochu zoufalá a přemýšlím jestli je vůbec březí, ale vemínko má, tak snad ano...

29.3.2014 20:27
kelišová

XXX.XXX.155.253

Líza porodila 2 dny po termínu v úterý 2 kozlíky.Po porodu vitální,hned se napili a během hodiny byl jeden malošek jak hadrová panenka.Hned jsem ho odnesla pod teplou sprchu,vysušila,namasírovala nožičky a davaj do bedny s petkou teplé vody.Odpoledne se to opakovalo i u druhého a naíc měl studený čumáček a nožičky.Dobře to ale dopadlo,už skotačí u mámy v chlívku.smajlík

2.5.2014 00:56
marion108

XXX.XXX.175.6

Je to k nevíře, ale kozena stále neporodila... Až dnes ji dopoledne začala odcházet hlenová zátka (bílá-nažloulá), koza odmítla večeři, hrabe... jen mě děsí, že nejsme schopni zaznamenat pohyby... Vemeno má nabušené k prasknutí... Pipku výrazně zarudlou, tak s ní bdím a doufám, že už to vyklopí...

2.5.2014 08:55
racpopelka

XXX.XXX.206.65

tak co, už máte mimina? všechny nás napínáte...

2.5.2014 23:03
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak stále nic... Kozena začala k ránu žrát, celou noc funěla a hrabala a pak zase v pohodě, tak já už jí fakt nerozumím...

3.5.2014 16:44
frido

XXX.XXX.20.252

smajlík Dobrá rada kamaráda, vyprdněte se na to. Ona si porodí v klidu až tam nikdo nebude nakukovat. Naše holky to kolikrát vyplivnou i na výběhu a ostatní soudružky to v kruhu komentují. Jen ji každé 2 hodky zkoukněte na chůvičce. Víc se stejně dělat nedá.

3.5.2014 18:32
marion108

XXX.XXX.175.6

:-D To je dobrý rada. Na chůvičce na ní koukám co hodinu, jinak ji neruším... Při večerním krmení prohmatám vemeno, mrknu na vulvu a tím to hasne...
Ale fakt nás napíná...smajlík

3.5.2014 21:16
frido

XXX.XXX.20.252

Nic víc ani dělat nelze. Mám taky jednu liknavou soudružku. Vždycky jí říkám, že jí fouknu do nosu aby jí to už z druhý strany vyjelo. Stejně si dělá co chcesmajlík

5.5.2014 12:19
roklanka

XXX.XXX.46.49

Hlenová zátka může odcházet poměrně dlouho ,oteklá pipka taky nenaznačuje blížící se porod.zpravidla koza porodí až spleskne. Poměrně dobré vodítko,je změna hlasu kozy,před porodem ,kromě hrabání,protahování ,pomekává zcela jiným hlasem na kůzle. To se děje těsně před porodem a koza už tlačí. Pokud si koza lehne,tlačí,pomekává a nic se něděje,zavolejte veterináře.pokud jste začátečník. Každá koza se chová jinak,některá vyvádí a některá si porodí jako nic.

5.5.2014 22:13
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak už je to konečně na světě! V osm jsem zavřela kozu, vypadala normálně žádné známky blížícího se porodu, pak jsem šla na návštěvu a ve třičtvrtě na devět mi mamka volá, že máme kůzle a ať hned přijedu, jak jsem přijela během dvaceti minut už bylo na světě druhé menší, bylo studené, tak jsem ho vzala zahřát, za chvíli vzala napít a už stojí, to první je pěkný třeštidlo, už poskakuje..smajlík Vzorně napité, to druhé ještě vrávorá, ale už hledá samo odkud že to teče.smajlík

6.5.2014 08:21
kelišová

XXX.XXX.155.253

smajlíkGratuluji,to si dala na čas.Hlavně že to máte za sebou a jsou v pořádku,prostě to příjde když to člověk nečeká.To je úleva co? smajlík

6.5.2014 08:34
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Sláva, moc gratuluju!!!

6.5.2014 10:05
marion108

XXX.XXX.175.6

Děkuji, asi to tak mělo být. Jsem si jistá, že druhá kozička by v případě dřívějšího porodu nepřežila a i tak měla celou noc na mále, měli jsme v chlívku sotva 10 st a tak jsem běhala brzy vytopeným barákem a promrzlým chlívkem co dvě hodiny, doma nám ožila, v chlívku se stočila do klubíčka během pár minut už se nebyla schopná postavit. Ale teď jsem ji byla opět přiložit ke struku a už cucá sama, jen tedy najít ten struk jí dělá docela problém...

6.5.2014 10:36
racpopelka

XXX.XXX.206.65

Když je slabé mládě, tak ta pomoc, aby se napilo, může trvat klidně i několik dní, dokud nezesílí. Dnes je venku ale krásný den, dejte je všdechny na sluníčko, ať se prohřeje a jen ji občas pomozte na cecík...

6.5.2014 11:24
marion108

XXX.XXX.175.6

A ještě fotečka. Obě jsou to kozičky.smajlík Do toho hnědého jsem cpala v noci mlezivo i na sílu, protože vypadalo fakt hodně slabě, ale dnes už je lepší. Je teda kde se vzala strakatost, to nechápu. Koza je hnědá a kozlové byly dva na úvazu a ona k nim měla volný přístup, jeden bílý druhý hnědý. Jen teď nevím zda můžou z jednobarevných zvířat vzniknou strakatá. Pak je tu možnost, že ji připustil jeden z volně pobíhajících zakrslíků... údajně, dle slov chovatele, moc mladých na připuštění...

7.5.2014 10:46
frido

XXX.XXX.20.106

marion108 napsal(a):
A ještě fotečka. Obě jsou to kozičky.smajlík Do toho hnědého jsem cpala v noci mlezivo i na sílu, protože vypadalo fakt hodně slabě, ale dnes už je lepší. Je teda kde se vzala strakatost, to nechápu. Koza je hnědá a kozlové byly dva na úvazu a ona k nim měla volný přístup, jeden bílý druhý hnědý. Jen teď nevím zda můžou z jednobarevných zvířat vzniknou strakatá. Pak je tu možnost, že ji připustil jeden z volně pobíhajících zakrslíků... údajně, dle slov chovatele, moc mladých na připuštění...

Velká gratulace. Jenom jim dávejte minerály ať potom zmáknou odstav. Jsou to moc pěkný děti.

7.5.2014 10:49
frido

XXX.XXX.20.106

marion108 napsal(a):

PS je dobré kontrolovat, jestli pijí z obou cucáků. Někdy se zaměří na jeden, ten jim potom funguje, ale ten druhý je nacpaný k prasknutí a hrozí zánět. Dokud jsou malinké, je dobré odsřikovat. Až to budou větší banderovci mamka bude zdrhat, pak je dobré jí zase kouknout na dudlíky, jestli není rozkousaná. Příjemné mateřství.smajlík

8.5.2014 15:52
marion108

XXX.XXX.175.6

frido napsal(a):
PS je dobré kontrolovat, jestli pijí z obou cucáků. Někdy se zaměří na jeden, ten jim potom funguje, ale ten druhý je nacpaný k prasknutí a hrozí zánět. Dokud jsou malinké, je dobré odsřikovat. Až to budou větší banderovci mamka bude zdrhat, pak je dobré jí zase kouknout na dudlíky, jestli není rozkousaná. Příjemné mateřství.smajlík

Tak se stalo přesně tohle. večer, pravá půlka vemene nabušená k prasknutí, levá v pohodě, tak jsme pravou oddojili, aby povolila. A teď má levou úplně prázdnou a výrazně menší a pravá zase nabušená. menší kozička neřeší a pije z toho cecíku, který ji strčím to tlamičky, ale ta silnější je šíleně tvrdohlavá a nejen, že v mojí přítomnosti pít nehodlá, ona prostě pít bude jen z levé půlky... Upraví se to, nebo budou pořád pít, jen z jedné půlky?

8.5.2014 16:14
marion108

XXX.XXX.175.6

Jinak kůzlátkům jsem hned druhý den po porodu podala selen, včera taky a slabší kozička je už pěkně čilá, zjevně to zabralo, jen teď nevím, zda jim ho mám dávat stále. Vet mi řekl, že 3-10 dní 1 krát denně... Tak já teď nevím, jestli když jim ho budu dávat stále to nemůže uškodit.

8.5.2014 18:59
kelišová

XXX.XXX.155.253

Pokud jste dala Selen po porodu tak to stačí.Určitě bych nedávala jak říká vet.smajlík

8.5.2014 19:19
marion108

XXX.XXX.175.6

Díky za odpověď. Tak jsem dala dnes naposled. Myslí, že je zcela zbytečné, jim ho dávat, když vypadají v pořádku. Díky všem za cenné rady!smajlík

9.5.2014 00:10
frido

XXX.XXX.20.106

marion108 napsal(a):
Tak se stalo přesně tohle. večer, pravá půlka vemene nabušená k prasknutí, levá v pohodě, tak jsme pravou oddojili, aby povolila. A teď má levou úplně prázdnou a výrazně menší a pravá zase nabušená. menší kozička neřeší a pije z toho cecíku, který ji strčím to tlamičky, ale ta silnější je šíleně tvrdohlavá a nejen, že v mojí přítomnosti pít nehodlá, ona prostě pít bude jen z levé půlky... Upraví se to, nebo budou pořád pít, jen z jedné půlky?

Upraví se to až budou větší. Zatím je to na Vás kontrolovat a odstříknout. Nic závažného pokud se na to dává pozor.

11.5.2014 16:43
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

gratulujem ku kozliatkam,u nás mame podobný problem s kozou ako vy
Navreli jej struky,brucho ma ako sud a termin nevieme kedže to mame spolu s capom,a vyskočiť mohol hocikedy..:P
Ale v poslednej dobe už sa začína ošuchovať o vsetko možne,viacej polihuje,ale stale nás drží v strese,ale dúfam že už to každú chvýlu príde....:)

11.5.2014 17:49
frido

XXX.XXX.20.106

ivanko1988 napsal(a):
Navreli jej struky,brucho ma ako sud a termin nevieme kedže to mame spolu s capom,a vyskočiť mohol hocikedy..:P
Ale v poslednej dobe už sa začína ošuchovať o vsetko možne,viacej polihuje,ale stale nás drží v strese,ale dúfam že už to každú chvýlu príde....:)

Naše "soudružky" si většinou odrodí mezi 5 - 10 ranní, když tam nikdo - nebo málokdo je. Většinou hrabou nožkou a třou se o hřadel. Taky mají vztyčený ocásek, to už jsou kůzlata "v zatáčce". Jak jenomn polehává, to může být ještě 14 dní.

11.5.2014 17:49
frido

XXX.XXX.20.106

ivanko1988 napsal(a):

Naše "soudružky" si většinou odrodí mezi 5 - 10 ranní, když tam nikdo - nebo málokdo je. Většinou hrabou nožkou a třou se o hřadel. Taky mají vztyčený ocásek, to už jsou kůzlata "v zatáčce". Jak jenomn polehává, to může být ještě 14 dní.

19.5.2014 21:00
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Mno,kozička je stále tvrdohlavá,stále sa nechce s nami podeliť o potomstvo.Správanie sa rapídne nemení,stále sa šúcha o kadečo,občas polihuje,a občas ju vidím aj hrabať nohou,ale to som postrehol uz dávnejšie.
Tak by som sa chcel spýtať,je nejaký spôsob ako zistiť ci je koza kotná okrem vyšetrenia sonom u zverolekára?

26.5.2014 06:20
ivanko1988

XXX.XXX.224.44

Ahojte.Pri tej mojej kože už začínam pochybovať či je vôbec kotna,prikladam nejaké foto,čo myslíte,je alebo neni kotna.?

26.5.2014 09:36
roklanka

XXX.XXX.45.223

ivanko1988 napsal(a):
Mno,kozička je stále tvrdohlavá,stále sa nechce s nami podeliť o potomstvo.Správanie sa rapídne nemení,stále sa šúcha o kadečo,občas polihuje,a občas ju vidím aj hrabať nohou,ale to som postrehol uz dávnejšie.
Tak by som sa chcel spýtať,je nejaký spôsob ako zistiť ci je koza kotná okrem vyšetrenia sonom u zverolekára?

Jiný způsob není. Podle fotky to na přezost podle břicha vypadá,podle vemene nikoliv. Jak dlouho by měla být březí ? Nebo je kozel ve stádě? Ale ani podle břicha to nevypadá na brzký porod,má ho hodně nahoře,pokud je tak za měsíc. Je to prvnička?

26.5.2014 14:54
marion108

XXX.XXX.175.6

No, tak přesně takto vypadá naše "celoročně březí" Jaruška... Vemínko nikde a břicho jako by čekala trojčata... Vemínko koukám nikde... No, myslím, že není... Ta naše potvůrka určitě není, měla jsem tu veta se sonem a ten to vyloučil, nicméně, teď začala nalévat vemínko, jak viděla kůzlata od té naši druhé soudružky...:-D Ale má ho jen malinké...:-D Jo, kdyby u nss něco bylo, tak zaručeně slůně...

6.6.2014 22:24
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

No kozel je v stade,teda oni su len dvaja,koza a cap a spolu aj spavaju pretoze pri pokuse o oddelenie sa prvu noc poranil cap co chcel preskocit vrata,a koza robila ako besna bez neho,neviem ci to po okoteni nebude problem ked budu zit vsetci spolu. A porod sme ocakavali uz z jari kedze cap po nej skakal este pred zimov,niekedy v oktobry ale nebolo s tho nic a cap skakal zas v jari niekedy asi vo february alebo v marci,uz presne neviem, tak tiez si myslime ze ked porodi tak velku kozu ktoru mozeme hned aj dojit...:D

8.6.2014 01:03
frido

XXX.XXX.20.71

ivanko1988 napsal(a):
A este jedna....

Ta koza nemá v pořádku bachorovou mikroflóru. Brezí není

8.6.2014 08:49
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

frido napsal(a):
Ta koza nemá v pořádku bachorovou mikroflóru. Brezí není

Pekne ze ste na to prišli z fotky,ale aké su ďalšie príznaky tohto ochorenia?

8.6.2014 10:24
frido

XXX.XXX.20.14

ivanko1988 napsal(a):
Pekne ze ste na to prišli z fotky,ale aké su ďalšie príznaky tohto ochorenia?

Břicho širší než delší, koza je stále taková unavená, poslední ve stádu, inklinuje k průjmu, Málo dojí blbě zabřezá. Není to nemoc, je to špatně nastavená krmná dávka, fedrujete jí dosl, ale ona to nezvládá strávit tak aby z toho měla co potřebuje. Naše Wendy je to samé.

8.6.2014 14:32
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

No unavena urcite nie je...s capam stale nieco spekuluju,a hnacku som tiez nepostrehol,tu mala naposledy pred vyse rokom ked som ju priniesol,a dojit ju este nedojim,a stado tiez nemame kedze su len dvaja...a pasu sa na volno,takze vydrat si moze co chce...ale netvrdim ze jej nic neni,mozne to je,kazdopadne ju tento tyzden skontroluje veterinar a ked bude treba pojdem s nou aj na sono ci je alebo neni kotna,ak nie tak sa jej zbavim...

9.6.2014 00:03
frido

XXX.XXX.20.164

ivanko1988 napsal(a):
No unavena urcite nie je...s capam stale nieco spekuluju,a hnacku som tiez nepostrehol,tu mala naposledy pred vyse rokom ked som ju priniesol,a dojit ju este nedojim,a stado tiez nemame kedze su len dvaja...a pasu sa na volno,takze vydrat si moze co chce...ale netvrdim ze jej nic neni,mozne to je,kazdopadne ju tento tyzden skontroluje veterinar a ked bude treba pojdem s nou aj na sono ci je alebo neni kotna,ak nie tak sa jej zbavim...

Tak snad se pletu. Kdy jste ji pouštěl?

9.6.2014 06:18
ivanko1988

XXX.XXX.224.42

Keďže su stale spolu tak neviem kedy presne prišlo k tomu...ale koza bola uskakana v priebehu októbra a potom v marci ....začínam mat pocit ze je neplodna,ak to tak bude tak v jeseni ide do klobas,to budú drahé klobasky ale čo uz...:(

18.6.2014 23:12
kuklovska

XXX.XXX.54.49

Taky se přidám, termín jsme měli 12.6. Taky prvnička, vemínko měkké, ale naplněné a teče mlíčko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík