Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2014 19:02
adrastea

XXX.XXX.187.8

Dobrý den!
Máme kozu - prvorodičku. Porodila dneska 2 krásná kůzlátka, ale bohužel se k nim absolutně nemá. smajlík Kozenky jsme museli osušit sami a teď nevíme co s nimi. Máma s krmí a krmí a vůbec se jim nevěnuje...
Poradíte co s tím?!

14.3.2014 19:53
kelišová

XXX.XXX.155.253

Nepochopila jsem máma s krmí a krmí.Pokud je krmí vydržte,možná jako prvnička jen neví co dělat.Hlavně že dá napít.smajlík

14.3.2014 19:58
adrastea

XXX.XXX.187.8

Já se přeťukla - tam mělo být se krmí (jako sama sebe)... Kůzlatům napít nedala. Museli jsme ji podržet násilím, aby si aspoň 1 cucli. Cca 2 hod po porodu. Ona o ně nejeví zájem. Naopak je trká... smajlík

14.3.2014 20:04
kelišová

XXX.XXX.155.253

Pokud je odhání a trká tak bych je dala od ní pryč,domů do tepla.Oddojila bych mlezivo a přes flašku kůzlata nakrmila co 2-3 hodiny.Po 2 dnech až se uklidní bych je zkusila přiložit k vemínku.Pokud je trká tak hrozí že je do rána ušlape,což by byla škoda.Zkuste to přes flašku.

14.3.2014 20:10
adrastea

XXX.XXX.187.8

A nebude to za 2 dny ještě horší?! Resp. aby se neodcizila ještě víc...

14.3.2014 20:11
moticka

XXX.XXX.210.155

Nam se stalo neco podobneho loni kozena porodila a nezajem kozliky jak radi prispevek vyse jsem mela doma a na lahvi brali jsme je za ni a drzeli ji asi za dva mesice uz jim stala a i je volala. Drzim palecky a hodne stesti

14.3.2014 20:16
kelišová

XXX.XXX.155.253

Nebude ,je jen zmatená a to prvničky někdy dělají.Může se stát že je nepřijme a při druhém porodu už bude v pohodě.Pokud máte dost času tak je můžete dát ke koze už zítra a prostě to zkoušet.Ale na noc bych je oddělila a nakrmila,aby do rána moc nezeslábli,pak by nemuseli přežít.Držím palečky.Určitě zítra napište co nového.smajlík

14.3.2014 20:20
adrastea

XXX.XXX.187.8

moticka napsal(a):
Nam se stalo neco podobneho loni kozena porodila a nezajem kozliky jak radi prispevek vyse jsem mela doma a na lahvi brali jsme je za ni a drzeli ji asi za dva mesice uz jim stala a i je volala. Drzim palecky a hodne stesti

Děkuji! Moc jste mě neuklidnila - 2 měsíce?! Já mám na to víkend... tak jsem v práci a nemůžu je krmit co 2-3 hod. Ach jo. To je den - jedna koza při porodu hnedle umřela (naštěstí přežili i s kůzletem), druhá si porodila jen tak mimoděk a v podstatě jí to otravuje...

14.3.2014 20:22
adrastea

XXX.XXX.187.8

Taky moc děkuji! Kůzlátek by opravdu byla škoda - jsou fakt nádherní (i kdyby nebyli...). Teď vymýšlíme jak vyrobit provizorní dudlík - protože flašku nemáme. Zkusíme gumovou rukavici navlečenou na plastovou lahev?!

14.3.2014 20:31
kelišová

XXX.XXX.155.253

Jo,jo rukavice by šla.Nemáte někoho kdo by vám kůzlátka po neděli nakrmil? Dejte koze zítra nějaké pamlsky aby jste odvedla pozornost a kůzlata se mohla v klidu napít.

14.3.2014 20:34
adrastea

XXX.XXX.187.8

:( Bohužel nemám. Možná, že přítel bude ještě pár dní doma. Snad. Jinak my bydlíme na samotě, široko daleko ani živáčka... Natož někoho schopného a ochotného ohlídat kozí mrňata. Aspoň, že si vzpomněla takhle při pátku.

14.3.2014 20:49
moticka

XXX.XXX.210.155

adrastea napsal(a):
Děkuji! Moc jste mě neuklidnila - 2 měsíce?! Já mám na to víkend... tak jsem v práci a nemůžu je krmit co 2-3 hod. Ach jo. To je den - jedna koza při porodu hnedle umřela (naštěstí přežili i s kůzletem), druhá si porodila jen tak mimoděk a v podstatě jí to otravuje...

Je to kozenka od kozenky nase je vazne potvora . Zname porodila prvnicka kuzlata taky nechtela malem je udupala ted jim krasne stoji. Chce to trpelivost pokud mate jen sobotu nedeli brala bych kuzlatka na napiti ke kozene a proste ji drzela treba si musi jen zvyknout.

15.3.2014 11:48
adrastea

XXX.XXX.187.8

Tak hlásím, že kozlíci zatím žijou. smajlík Naší noční péči přežili snad bez úhony. Máma se k nim ale pořád nehlásí. Teď přes den jí je tam nosíme, ale musíme kozu držet. To se jí moc nezdá, ale nic jiného jí nezbývá. Aspoň do nich netrká. Kozlíci jsou navíc dost nešikovní. Neumí najít cecík a pořádně se přisát... to bude ještě rodeo! smajlík
Kolik toho mají vypít, když jsou takhle mrňaví?! Zatím nejsou nijak propadlí, tak snad jsou nabaštění dobře. Ale oni opravdu špatně sají. Nicméně se snažíme co 2 hodiny jim dát aspoň trochu cucnout.

15.3.2014 19:24
kelišová

XXX.XXX.155.253

Pokud nemají propadlá bříška tak jim to zřejmě stačí.S pitím od mámy jim pomožte a struky jim v tlamičce přidržte.Vím že je to těžké ale chce to trpělivost.Držím palečky at to zvládnete.smajlík

15.3.2014 19:38
adrastea

XXX.XXX.187.8

smajlík Tak to asi moc dobrý není... Teď jsme je prvně krmili z flašky a v podstatě nic nevypili. Ten dudlík jim moc nevyhovuje a navíc jsem jim musela dát kravské mléko. Když jsme šli k večeru podojit kozenu, aby jsme měli na noc, tak jsme z ní nevytáhli doslova NIC. Tak je otázka kolik toho vypili malí přes den... Ale zdálo se že, i když s potížemi, tak vždycky aspoň něco vypili. Zatím jsou pěkní, moc aktivní nejsou, ale co jim taky v bedýnce zbývá, že jo. Nicméně přes den byli v chlívku a moc toho nenaběhali. Až když odpoledne přestalo pršet, dali jsme je na sluníčko a trochu za námi chodili. No fakt nevím... Je mi jich opravdu líto. Musím přiznat, že mě to i dost překvapilo - zatím se nám nikdy nestalo, aby jakákoliv zvířecí mamina mimina odmítla, i když třeba z kraje nevěděla jak na to (fenka třeba před prvním štěnětem utekla do postele a to už jí u zadku vyselo druhé... smajlík).

15.3.2014 20:39
kelišová

XXX.XXX.155.253

To není moc dobré protože kůzle potřebuje to mlezivo které v kravským není.Pokud mu ten dudlík z rukavice nejde tak zkuste smuchlat nějaký hadřík,hodně namočit a dát mu ho do tlamičky požužlat třeba i s pomocí vašeho prstu.Třeba se chytne.Při tomhle pokusu bude mléko rychle chladnout a on ho pak nebude chtít ,tak přihřívat.Od mámy má mléko teplotu 40 stupnů.To dáte.smajlík

15.3.2014 20:48
adrastea

XXX.XXX.187.8

My jsme dneska koupili kojeneckou lahev a přijde mi to spíš horší - ty dudlíky jsou moc veliký a jim se to blbě drží. Mlezivo jsme včera oddojili, dneska už měla mléko řídký. Jedno kůzle jsme chtěli dostrčit kozeně, která právě porodila. Napřed to vypadalo, že ho i vezme, ale nakonec se jí to nezdálo. Nicméně taky od ní nějaké mlezivo nacucal. Ten druhý holt ne, ale ten je trochu silnější. Moc Vám děkuji za rady!

16.3.2014 13:45
moticka

XXX.XXX.210.155

Dobry den pani zakladatelko, jak pak se dari kuzlatkum.

16.3.2014 21:48
adrastea

XXX.XXX.187.8

moticka napsal(a):
Dobry den pani zakladatelko, jak pak se dari kuzlatkum.

Dobrý den! Děkuji za optání. Myslím, že dneska jsme udělali velikánský pokrok. I kůzlata docela ožila - jsou taková čilejší. smajlík Včera jsme jim prvně měřili, kolik toho vlastně vypijí, a když jsem zjistila, že na jedno sezení ve dvou udělají sotva 10 ml, tak jsem to viděla velmi černě. Od 19 hod do 3 ráno nám vypili asi 100 ml. Ale ráno se nějak skamarádili s dudlíkem, zachutnalo jim kravský mlíko, nebo už byli hladoví jak vlci - těžko říct, ale rozpili se parádně. Přes den je dáváme ke koze - s tou je to fakt marný. smajlík A pak je ještě dokrmujeme z lahve kravský mlékem.
Jen je budeme muset, bohužel, naučit co nejrychleji na krmení 3x denně. Já odjíždím v 6 hod. do práce, vracím se kolem půl páté a přítel zatím doma je, ale někdy bývá pryč i několik týdnů v kuse, takže pak musím vše obstarat já... smajlík
Navíc v 1 člověku se nedá zvládnout přikládat kůzlátka ke koze. To je asi dost blbé i pro kozu - trochu se bojím, aby pak nedostala zánět. Ona je kamerunka, my jí měli jen na maso, nechtěli jsme od ní kůzlátka, tak není moc ochočená... Jenže přítel se pořád rozmýšlel, jak jí zabije, až nakonec byla březí a to jí podříznout nechtěl vůbec, to je jasný.
Nevíte někdo, prosím, jak dlouho je zhruba šance, že koza ty kůzlátka přijme?! Mě přijde, že ji vyloženě iritují... smajlík

16.3.2014 21:51
adrastea

XXX.XXX.187.8

16.3.2014 22:17
kelišová

XXX.XXX.155.253

Ti jsou krásní.No nebudete to mít jednoduché,samotnému se kůzlata špatně přistavují.Během příštího týdne by je snad měla přijmout.Držím palečky at to zvládnete.smajlík

17.3.2014 15:35
moticka

XXX.XXX.210.155

Jsou kouzelni, drzim palecky at to vse dobre dopadne

25.3.2014 16:36
kkamila

XXX.XXX.36.46

Tak jak se májí kůzlata?
Já posuzuji zdraví a životaschopnost kůzlat a jehňat podle uší. Uši stojí-smajlík uši svěšenésmajlík

25.3.2014 18:27
adrastea

XXX.XXX.187.8

Dobrý den! Děkuji za optání. I jsem si dnes říkala, že je vyfotím a pověsím, ať vidíte, jak se jim daří... ;) Jsou veselí, skotačí a bříška mají kulatější víc než jejich vrstevníci... ale jsou na flašce. smajlík Mámu se nám nepodařilo přesvědčit, aby se o ně začala starat. I když dnes, když jí přítel šel kůzlatům podržet, tak prý ani moc neprotestovala a kozlíky očichávala... Tak nevím, jestli jí máme dát ještě šanci. Přítel jí jinak chce podříznout - odjíždí pryč a já bych jí sama nezvládla ani podojit (je taková divočejší).

26.3.2014 11:37
kkamila

XXX.XXX.36.46

to příteli hravě rozmluvíte-zvířata po porodu se nedají jíst.

26.3.2014 11:39
kkamila

XXX.XXX.36.46

A to dojení určitě zvládnete, chce to pevnou ruku. Je to koza, né kráva.smajlík

26.3.2014 16:32
adrastea

XXX.XXX.187.8

kkamila napsal(a):
A to dojení určitě zvládnete, chce to pevnou ruku. Je to koza, né kráva.smajlík

No, nevím. Ona totiž je taková dost polodivoká (je to masné plemeno a nepočítali jsme s tím, že vůbec zabřezne)... Tak nevím, jak jí udržet a ještě dojit. My to teď řešíme, že jí alespoň 1x denně podržíme, aby jí vypili kůzlata... To jde ale jen ve 2, protože s kozou je boj a kůzlátka jsou dost pitomá a neumí se trefit na cecek... (ani po téměř 14 dnech) - takže jeden drží kozu v "kravatě" a druhý naviguje kůzlata... smajlík
Nicméně přítel teď říkal, že má pocit, že ta koza snad cítí, že jí chce podříznout, protože za ním všude chodí, když jí přidrží, tak kůzlatům postojí bez větších protestů (ale samotnou ji to nenapadne)... Asi poslední dva dny. Tak opravdu nevím. Nerada bych pak ještě řešila kozu se zánětem vemene. smajlíksmajlík

26.3.2014 16:54
kelišová

XXX.XXX.155.253

Uvažte ji při dojení na krátko a ona časem zkrotne.Naše když nechtěla stát tak jsem zavolala chlap a byla jak beránek.Asi s nich má respekt.smajlík

26.3.2014 20:49
adrastea

XXX.XXX.187.8

Tak uvidíme! Třeba si to nakonec rozmyslí a ještě se z ní stane vzorná matka... to by bylo pro všechny asi nejvýhodnější... smajlík

29.3.2014 09:32
adrastea

XXX.XXX.187.8

smajlík Tak koza si nakonec dala říct a kůzlátka už pijou od ní a sama! Přítel na ně udělal trochu podraz - když jim šel ráno "dát mámu", tak zjistil, že už jí ani moc násilím držet nemusí, tak jí pustil, ale ona kůzlatům utekla. Tak je nechal, aby byli hladoví a pořád se jí dožadovali... vždycky jim jí trochu přidržel, oni se přicucli, máma utekla - a tak dokola celý den, až to nakonec kozena vzdala a drží jim sama... smajlík To mám radost! Až bude hezky, vyfotím je, ať tu rodinku vidíte!
Díky moc všem za rady!

29.3.2014 15:59
marion108

XXX.XXX.175.6

Třeba to maj jak některý ženský s kojením...:-D Já třeba první dva měsíce trpěla jak blázen, bolelo to bolelo a hodně a když už jsem to chtěla vzdát a přejít na umělé mléko tak to přešlo...:-D Tak ať se daří a hoďte fotečku...

Mirka Tinhoferka

19.7.2016 15:58
Mirka Tinhoferka

XXX.XXX.239.111

Dobrý den, dnes jsme porodili kůzle a taky problém že ho máma nechce... musela jsem ji držet aby se napilo mlaziva... teď jsem je chvíli nechala spolu jestli se to uklidní... jen mám strach aby ho nezabila... je to prvorodička.

8.3.2018 18:56
Radik

XXX.XXX.5.38

Dobrý den, před 2 dny mi prvnicka poradila 2 kuzlatka, kozlika a kozicku, po porodu je oba olizala ale v noci se něco stalo a kozicku nechce krmit odhaniji kouše a trka rohama ale o kozlika se stará olizujeho ale kozicku nechce musím ji držet aby se malá napila. Prosím co mám dělat poradi mi někdo, může se to spravit a kozicku přijme.? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2018 19:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Už to tady bylo asi před 2 dny, ale zkusím znovu. Kozu držte, aby se i kozička mohla napít. Kozlíka dejte někam na stranu mimo kozu, aby ho neviděla a neslyšela a nechte jí jen tu malou kozičku. Třeba hodinu dvě. A zkuste najít to vlákno, ve kterém tu nedávno lidi radili, co s tím . Bohužel to vlákno taky nemůžu najít, ale psalo se tam i to, co Vám radím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík