Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2014 14:57
gitka027

XXX.XXX.115.251

Dobry den protrebovala by som odrohovat 2rocnu kozicku a rada by som skusila metodu s kastracnymi gumickami, viete mi na to povedat nazor? Nieje na to moja koza uz stara? Môze sa to aj ked je gravidna? Poradite mi kde viem zohnat kastracne gumicky?
Dakujem pekne :)

15.3.2014 23:49
pajca

XXX.XXX.234.122

Můj názor na odrohovávání koz pomocí kastračních gumiček je takový, že je to
dlouhodobé týrání koz.

21.11.2014 18:13
jonny

XXX.XXX.164.223

Já si zase myslím,že je to nejlepší způsob odrohování, jaký může být!!! Jako týrání mi spíš přijde vyleptávání pomocí kyselin,nebo řezání...takhle gumička pomalu zaškrcuje roh,který zhruba po měsíci odpadne,trochu to sice krvácí,ale to paznehty někdy také,doporučuji provádět v zimních měsících...Chovu zdar...Jony

21.11.2014 19:35
krisitnasun

XXX.XXX.26.155

souhlasim podle me lepsi gumicky nez odrezat ja je nechala odrezat a i kdyz byla koza pod sedativi rvala u toho a me bylo do place potom dostavala atb a podobne nicmene stejne to nepomohlo a byla dominantni snad jeste vic .. popravde pokud to neni skutecne nutne nedelala bych to takhle alespon chytnete kozu za riditka a je klid nebo ty gumicky a koupit si sprej ten modrej s atb pak to tim strikat klidne 2x denne veterinar bude vedet

2.12.2014 12:14
kirby13

XXX.XXX.9.2

A gumičkování muže dopadnout taky takto... Bohužel

26.1.2015 20:40
juraj

XXX.XXX.153.198

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať čo sa týka odrohovania kauterom: Aký používate kauter a akú mátetechniku bol by som rád presnému popisu a v akom veku je to najlepšie spraviť. Prosím poradte kto má s týmto skúsenosti.

26.1.2015 20:55
roklanka

XXX.XXX.45.138

Podle zákona se smí odrohovat kauterem do týdne věku kůzlete, pod celkovou narkozou.

27.1.2015 12:21
juraj

XXX.XXX.153.198

Dobrý deň, narkoza by nebola až taký problém len by som chcel vedieť aký kauter by bol dobrý kolko sekúnd ho treba pridržať ošetrenie a podobne, no skrátka aby nenarástol pahýl prosím poradte.

27.1.2015 14:10
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, já bych se k danému tématu také rád vyjádřil. Jen podotýkám, že píši sám za sebe a ze své zkušenosti, nereaguji na žádný ze zde uvedených názorů.
Ještě nedávno bych nejspíše napsal, jednoznačně gumičky! Znám je z kastrací a tupírování ocásků jehňat. Gumičky, pokud jde o agresivní zvíře, které ohrožuje oči chovatele a šikanuje další zvířata. Rozhodně nejsem zastánce odrohování jen pro potřebu chovatele a rozmar mít bezrohá zvířata. Pokud je to ovšem třeba, jednoznačně zastávám odrohování.
Já choval vždy bezrohé kozy, nebyl to záměr ale vždy jsem měl jen bezrohé. Před téměř dvěma lety jsem si ale pořídil dcerku po vynikající dojnici, podlehl jsem tomu kůzleti, které bylo ovšem rohaté.
Chov rohatice byl v pořádku, zabřeznutí, první slehnutí, ukázková dvojčata, krásné vemeno jako její matka, supr laktace, dobré mléko, dokud nepřišel odstav první dcerky od mojí rohaté kozy. Koza jí tak řezala kolem odstavu, začala se otáčet rohy dokonce i proti mě a proto jsem se v zájmu svého zdraví a bezpečnosti malé dcerky rozhodl, že, starou" kozenu v téměř dvou letech odrohuji.
15.12.2014 jsem po nepěkném napadnutí malé kozenky nevydržel a mámě jsem prostě nasadil gumičky. Pěkně, vzhledem k nedostatku zkušeností s tímto procesem se vše zadařilo na první pokos a gumičky začly pracovat.
Dnes je to 43dní po nasazení, koza prožila a prožívá na pohled nezměrné utrpení!
Jsou dny, kdy mi nežere, stojí naježená se svěšenou hlavou, trpí jako blázen. Průběh celého odrohování byl nesnesitelný, 27den jsem chtěl gumičky sundat ale bál už jsem se téměř po měsíci procesu následků a tak jsem vydržel.
Gumičky pracují, rohy se oddělují, teče od nich nějaký mok, krev zatím neteče, vše pečlivě hlídám, mám připravený sprej. Kolem kořenů rohů se dělá nová kůže a kolem rohoviny rohů u jejich kořenů strupy a žmolky. Čekám už každým dnem, když tohle skončí a protože mi nejsou moje zvířata lhostejná, tohle už bych nikdy neudělal! Každý den se koze omlouvám, hlídám jí aby dost žrala a dotahuji to alespoň šrotem, aby mi nepošla hlady, seno skoro nevezme. A to jde o kozu jako řemen, chodící almaru která se uměla nažrat! Je od 13.11.březí.
Myslím, že jsem jí těžce poznamenal psychicky a mrzí mě to. Moc bych si přál, abych se pletl a po odpadnutí a zbavení se tlaku gumiček se vše vrátilo do normálu ale to myslím, už nebude. Kozena je těžce poznamenaná, myslím, že jsem jí poškodil doživotně, min. Psychicky a je mi to líto. Ani jeden nejsme nějaké citlivky, já jsem řezník a koza je pořádný kus ale smetlo nás to oba. Ještě dodám, že koza se z mazlíka změnila na bázlivé nedůvěřivé zvíře, utíká přede mnou a když na ní chci sáhnout a pohladit jí, třese se.
Byla to moje první zkušenost, ke které jsem se odhodlával skoro rok a zatím to probíhá velmi špatně, uvidíme tedy ještě, co nás čeká při samotném upadnutí.
Tuto metodu bych asi nedoporučil nikomu, kdo má svá zvířata rád a nejsou to na statku pátá kola u vozu. A nebo potom jedině někomu, kdo je nemá každý den na očích a nevnímá to utrpení. Byla to velká zkušenost, už bych to nikdy neudělal. Ze silného, sebejistého zvířete je troska, ustrašená a vyděšená troska, která stojí v rohu s hlavou u země a kouká na mě, co jsem jí to vyvedl po dvou letech kamarádství, lítání po loukách a lesích. Je mi to nesmírně líto a kdybych mohl, vzal bych to zpět.

27.1.2015 22:04
pajca

XXX.XXX.73.177

peetr napsal(a):
Dobrý den, já bych se k danému tématu také rád vyjádřil. Jen podotýkám, že píši sám za sebe a ze své zkušenosti, nereaguji na žádný ze zde uvedených názorů.
Ještě nedávno bych nejspíše napsal, jednoznačně gumičky! Znám je z kastrací a tupírování ocásků jehňat. Gumičky, pokud jde o agresivní zvíře, které ohrožuje oči chovatele a šikanuje další zvířata. Rozhodně nejsem zastánce odrohování jen pro potřebu chovatele a rozmar mít bezrohá zvířata. Pokud je to ovšem třeba, jednoznačně zastávám odrohování.
Já choval vždy bezrohé kozy, nebyl to záměr ale vždy jsem měl jen bezrohé. Před téměř dvěma lety jsem si ale pořídil dcerku po vynikající dojnici, podlehl jsem tomu kůzleti, které bylo ovšem rohaté.
Chov rohatice byl v pořádku, zabřeznutí, první slehnutí, ukázková dvojčata, krásné vemeno jako její matka, supr laktace, dobré mléko, dokud nepřišel odstav první dcerky od mojí rohaté kozy. Koza jí tak řezala kolem odstavu, začala se otáčet rohy dokonce i proti mě a proto jsem se v zájmu svého zdraví a bezpečnosti malé dcerky rozhodl, že, starou" kozenu v téměř dvou letech odrohuji.
15.12.2014 jsem po nepěkném napadnutí malé kozenky nevydržel a mámě jsem prostě nasadil gumičky. Pěkně, vzhledem k nedostatku zkušeností s tímto procesem se vše zadařilo na první pokos a gumičky začly pracovat.
Dnes je to 43dní po nasazení, koza prožila a prožívá na pohled nezměrné utrpení!
Jsou dny, kdy mi nežere, stojí naježená se svěšenou hlavou, trpí jako blázen. Průběh celého odrohování byl nesnesitelný, 27den jsem chtěl gumičky sundat ale bál už jsem se téměř po měsíci procesu následků a tak jsem vydržel.
Gumičky pracují, rohy se oddělují, teče od nich nějaký mok, krev zatím neteče, vše pečlivě hlídám, mám připravený sprej. Kolem kořenů rohů se dělá nová kůže a kolem rohoviny rohů u jejich kořenů strupy a žmolky. Čekám už každým dnem, když tohle skončí a protože mi nejsou moje zvířata lhostejná, tohle už bych nikdy neudělal! Každý den se koze omlouvám, hlídám jí aby dost žrala a dotahuji to alespoň šrotem, aby mi nepošla hlady, seno skoro nevezme. A to jde o kozu jako řemen, chodící almaru která se uměla nažrat! Je od 13.11.březí.
Myslím, že jsem jí těžce poznamenal psychicky a mrzí mě to. Moc bych si přál, abych se pletl a po odpadnutí a zbavení se tlaku gumiček se vše vrátilo do normálu ale to myslím, už nebude. Kozena je těžce poznamenaná, myslím, že jsem jí poškodil doživotně, min. Psychicky a je mi to líto. Ani jeden nejsme nějaké citlivky, já jsem řezník a koza je pořádný kus ale smetlo nás to oba. Ještě dodám, že koza se z mazlíka změnila na bázlivé nedůvěřivé zvíře, utíká přede mnou a když na ní chci sáhnout a pohladit jí, třese se.
Byla to moje první zkušenost, ke které jsem se odhodlával skoro rok a zatím to probíhá velmi špatně, uvidíme tedy ještě, co nás čeká při samotném upadnutí.
Tuto metodu bych asi nedoporučil nikomu, kdo má svá zvířata rád a nejsou to na statku pátá kola u vozu. A nebo potom jedině někomu, kdo je nemá každý den na očích a nevnímá to utrpení. Byla to velká zkušenost, už bych to nikdy neudělal. Ze silného, sebejistého zvířete je troska, ustrašená a vyděšená troska, která stojí v rohu s hlavou u země a kouká na mě, co jsem jí to vyvedl po dvou letech kamarádství, lítání po loukách a lesích. Je mi to nesmírně líto a kdybych mohl, vzal bych to zpět.

Děkuji Vám za krásně napsaný příspěvek, ze kterého se snad poučí zastánci tohoto
způsobu odrohování. Žádný způsob odrohování není bezbolestný, ale jak jsem napsala již
dříve, tento považuji za ten nejdéle bolestivý.
Kozy chováme bezrohé. Pouze jednu jsme odrohovali již starší, a to prováděl veterinář,
který kozu nejdříve uspal a pojistit to dávkou antibiotik.
Po zkušenosti, kterou nabyl jeden chovatel s rohatým kůzletem, který u nás připouští,
rohatá kůzlata odrohováváme. Stalo se to, že si dítě hrálo s kozičkou, ta hodila hlavou
a děvče již na oko nebude vidět.
Odrohováváme kůzlata již čtvrtý den po narození, jak již růžky začínají vylézat pastou
BOVI. Není to také bezbolestný způsob, ale bolest je trápí možná půl hodiny, možná
hodinu.
I při tomto způsobu odrohování mám výčitky svědomí a špatný pocit z toho, že jim
způsobuji bolest, ale kvůli možným následkům z trknutí do oka, především dětí, které
toto nebezpečí nevnímají to udělám.

27.1.2015 22:38
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý večer. Napsal jsem to tak, jak to cítím. Napsal jsem to proto, aby Ti, kteří váhají jako jsem váhal já, věděli, co to obnáší. Já si o tomto pročetl co jsem jen našel ale nacházel jsem jen informace o nasazení, lehké nervozitě kozenek a druhý den o odeznění příznaků bolesti. Nikde jsem se bohužel nedočetl, jak to vypadá po týdnu, po dvou, po třech, po měsíci, po víc jak měsíci. Nikde jsem nevyčetl, co obnáší pouhý jeden den s gumičkama na rozích, co to znemaná a jak asi je pro zvíře dlouhá hodina, den, týden, měsíc. smajlík Je mi to nesmírně líto a je mi jasné, že zde budu vypadat jako nějaká citlivka ale pro mě to byl a je tak silný zážitek, že už bych to nikdy neudělal. Když jsem se o toto tém dlouho zajímal, ani ve snu by mě nenapadlo, že se může a změní charakter zvířete! Jeho povaha! Jednak naše kozena padla na úplné společenské dno, dneska jí šikanuje její dcera (8 měsíců) kvůli které jsem to staré udělal a hlavně, tedy ta změna povahy a projev zrady, který mi dává kozena znát každý den. Nevím, jestli takhle to prožívají i jiná zvířata nebo jen ta naše holka ale jako způsob odrohování je to pro mě již naprosto nepřijatelný a toto chápu jako naprosto regulérní týrání zvířete. Bohužel, dnes už nemohu vzít své konání zpět, už mohu nechat jen celou nepovedenou akci dojít do jejího konce a budu pevně věřit, že mi kozena toto odpustí a časem se mě přestane třeba bát. Bojí se tolik, že když jí chci pohladit, lehá si na zem, přes přední nohy si lehá a kdyby mohla, vypařila by se! A to všechno jen pro její prudkou povahu před úkonem a dvě gumové gumičky. smajlík

27.1.2015 23:13
pajca

XXX.XXX.73.177

Snad by bylo dobré koze zastříknout ty mokvavé rány sprejem s antibiotiky,
nebo atb.přímo inje Kčně. Mohl by se jí do toho dostat i zánět.
Já jsem toto nikdy nězkoušela, ale viděla jsem u jednoho chovatele několik
jednorožců. Jeho slova byla stejná jako Vaše. Gumičkama již nikdy.

27.1.2015 23:32
roklanka

XXX.XXX.45.138

Já toto slyším poprve, to že těsně před upadnutím rohů koza hůř žrala a stranila se stáda, to ano. Já jsem nic podobného nepozorovala a kdybych viděla, že koza trpí, šly by gumičky dolů okamžitě. Já naopak znám spoustu chovatelů, kteří takto odrohovávají, bez sebemenšího problému a nejsou to žádní necitové spíš naopak.

28.1.2015 00:53
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.62

Ja jsem tedy ještě gumičky dávat nezkoušel protože mi u ovci a koz rohy nevadí. Ale u krav mi přišlo lepší to řešit, po narození, , (pořádným vypálením) než pak později.

28.1.2015 08:22
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, ono je to suché kolem rohů, jen z jednoho místa to vytéká po lících dolu, proužek moku. Nijak to nezapáchá, teplota není, já bych to nezastříkával zatím a inje Kčně určitě nic, je březí a zatím není důvod. Teplotu nemá, chodí, žere, žere tedy jak kdy ale zánět v tom není.
Co se týče okamžitého sundání gumiček při podezření na bolesti, to jsem si právě myslel, že to se musí přetrpět a že to přejde, jako u zaškrcení varlat nebo ocásků jehňat. Kdybych věděl, že to bude bolestivé celé týdny každý den, nenasadil bych to. Sundat je už jsem se v průběhu procesu bál.
Mě rohy u kozeny také nevadily, nedělal jsem to pro krásu. Šlo o život druhé kozenky dcerky, kterou stará v 6měsících odstavovala a rozhodla se to udělat dost drutálně a posléze začla útočit i na mě. Proto jsem odrohovával. Starou nyní odrohovávanou kozenu jsem si bohužel koupil už jako 3měsíční a to už měla rohy dobře 8cm.dlouhé, takže na nějaké odrohování kůzlečím způsobem neproveditelné.
Vzhledem k tomu, že jsem řezání a vypalování nebo i louhování rohů viděl na vlastní oči v kravíně, myslel jsem si, že toto bude jiné. Né vždy to veterináři provádějí v narkóze, viděl jsem to i za plného vědomí a dokonce to ani nedělal veterinář...Hnus!
Bylo mi jasné, že musí dojít k zaškrcení kostí a tepen v nich, že to nebude jako u ocásků ale toto jsem nečekal.

28.1.2015 08:32
eva.jist

XXX.XXX.178.50

Já mám s odrohováním gumičkami dobré zkušenosti. Odrohovala jsem 2 kozy ve stáří 2 a 6 let. Bez problémů. První den byly trochu zaražené, ale další dny se chovaly normálně.U té starší to trvalo déle. Pravda je, že rohy neupadnou zároveň. U té mladší ten roh visel na kůži, musela se odstříhnout. Trochu krve bylo. U té starší to proběhlo skoro bez krve, rohy upadly taky postupně, ale bez krve. Žádný stres jsem nepozorovala. Pokud se gumičky nasadí pořádně, nezůstanou ani pahýly a není vůbec poznat, že kozy měly rohy. Jsem spokojená. Vnouček se může s kozou mazlit, nemám strach, že mu ublíží. Zajímavé je, že když byla koza dominantní s rohama, je dominantní i bez nich.

28.1.2015 16:02
juraj

XXX.XXX.153.198

Prosím Vas ako to je stým kauterom ako to urobiť správne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík