Moje ouessantky se pravidelně bahní kolem poloviny dubna. Na inzerci jsem ale našel nabídku jehňat zřejmě lednových. Jsem rád, že ty moje jsou tak rozumné, i když letošní leden byl velmi příznivý. Kdo ví, jak bude v dubnu...
Přeji všem chovatelům minioveček pěkné jaro a úspěšný chov! V.K.
Spotřeba sena za letošní zimu byla opravdu nepatrná.
Mám jednoho berana a sedm ovcí,
celkem spotřebovali dva velké kulaté balíky.
Načal jsem jim i třetí, ale ten už nepadne.
Kdybych měl vhodnější krmelec a zabránil ztrátám roztaháním,
tak by to vyšlo přesně na ty dva balíky a možná ani to ne.
Teď už se vesela pasou, snad zaprší.
Porod zatím žádný.
Když se teď dívám na inzerci, moje oči pláčou.
Nejenže tam paní ÚNOROVÉ jehně plemene Quessant (Skudde) - co to je za dvojplemeno??,
ale dokonce tam někdo z nedostatku pastvy nabízí ouessantku očividně kříženou
s vřesovou ovcí (rohy, délka vlny). Jiní nabízejí jehňata lednová, jako by snad čistokr.
Ouessantky rodily v lednu (únoru) běžně.
Je to k pláči a člověk aby dneska vybíral opravdu ostražitě a pečlivě.
My jsme rodili 20.3. 2014 a včera.
Pokud by měl někdo zájem prodám celý chov Quessantských oveček.
Berana a 1 ovečku 3 letou, jednu loňskou a 2 letošní ovečky.
Více na http://ahele.cz/quessantske-ovecky/
Cena celého stádečka 12000Kč.
Po dohodě možno i jednotlivě
Od 1. do 10.4. se obahnily všechny čtyři ovečky, letos o 10 dnů dříve. Dva beránci /černý a bílý/ a dvě ovečky /bílé/, vše v pohodě. Před porody jsem se zbavil všech tří beránků, takže naprostá pohoda, pastva bez ohradníku, žádné zlobení a jen radost ze skotačících jehňat. Na podzim pořídím cizího beránka, snad se mi podaří výměna za jednoho z mých. V.K.
Dobrý večer všem.
Všem gratuluji k přírustkům.
U nás se začalo rodit 7-4. a byl to černý beránek, druhá porodila 13.4. a opět černý beránek. Ale dnes jsem zažila opravdu veliké překvapení. V poledne porodila ovečka černého beránka a když jsem ji šla za chvíli zkontrolovat našla jsem tam ještě bílou ovečku. Takže máme dvojčata. Zatím se matka stará o obě a i obě pijí tak snad to bude v pohodě zatím jsem ještě neslyšela, že by Quessantka měla dvojčátka. Tak nám držte palečky fotky dodám nějak nestíhám:)
věruška
napsal(a):
Dobrý večer všem.
Všem gratuluji k přírustkům.
U nás se začalo rodit 7-4. a byl to černý beránek, druhá porodila 13.4. a opět černý beránek. Ale dnes jsem zažila opravdu veliké překvapení. V poledne porodila ovečka černého beránka a když jsem ji šla za chvíli zkontrolovat našla jsem tam ještě bílou ovečku. Takže máme dvojčata. Zatím se matka stará o obě a i obě pijí tak snad to bude v pohodě zatím jsem ještě neslyšela, že by Quessantka měla dvojčátka. Tak nám držte palečky fotky dodám nějak nestíhám:)
U nás jsme měli dvojčata už v roce 2008 a pro jistotu jsme si to v roce 2012 zase zopákli. Pořád stejná ovce. Letos je jí 11 let a porodila beránka. :) Jinak první dvojčata - oba kluci, 1 odmítla (tak flaška). Druhý dvojčata - kluk a holka a v pořádku odchováni pod ovcí. :)
Jinak ona jsou dvojčata u ouessanek nežádoucí, tak se jich moc dík selekci nerodí.
No a u nás to začalo 30.3. - jehnička 1.4. další jehnička, 4.4. beránek a teď čekáme na poslední ovečku. Pěkně nás natahuje. :)
Tak u nás byl dnes nakonec Velký pátek, a to doslova.
Narodila se hned dvě jehňátka.
Bílá Natálie má černou Valérii
a černá Marie (po plemenném otci ze Zoo Krefeld) má černého Rudíka.
Valérie hopsá a polehává a Rudík cucá a běhá jako blázen.
Oběma se přitom jen pár hodin :).
Na fotce Natálie (z Holandska) s Valérií. Loni měla Nat. taky holku, bílou Lucku.
Ta letos vypadá taky celkem kulatá, tak uvidíme.
A tohle je jejich starší sestřička Ema, nar. 7.4. Její máma je Máma.
Takže Máma má Emu.
(ještě myslím, že by mohlo být jedno jehně, možná dvě, zázrakem tři, ale v to nedoufám)
30.1. se nám narodil beránek Kubík, ale ten je po evidentně nečistokr. matce, toho nepočítám.
Ema
Dobrý večer všem:)
Vím , že dvojčátka jsou u Quessantek nežádoucí, ale když nám příroda nadělila musíme to přijmout. bohudík matka obě jehňata přijala , ale má málo mlíčka pro dvě jehňátka tak jsem dnes začala přikrmovat. Snad to dopadne dobře. Jehnička je drobnější než beránek což se dá i očekávat že, :)))
Všem gratuluji k přírůstkům:) Máte víc jehniček tak to jsou super zprávy u nás to letos vypadá právě naopak asi beránci vyhrají. Ještě by měli porodit dvě ovečky. Zatím mám tři beránky a jednu mini jehničku :) Mějte se moc pěkně a pěkný večer všem:)
honzapm
napsal(a):
Gratuluji k přírůstkům. A zdravím po dlouhé době Zuzku.
Zuzko, myslel jsem, že už Ou. nemáte, tak nakonec ano?
To je skvělé.
Díky. :) Ouessantky stále máme, naopak jsme letos přikoupili 2 březí ovečky, po kterých si nechávám novou krev(právě ty 2 jehničky). :)
Jinak já teď chodím spíš mezi chovatele na FB, než sem na ifaunu.
honzapm
napsal(a):
Tak u nás byl dnes nakonec Velký pátek, a to doslova.
Narodila se hned dvě jehňátka.
Bílá Natálie má černou Valérii
a černá Marie (po plemenném otci ze Zoo Krefeld) má černého Rudíka.
Valérie hopsá a polehává a Rudík cucá a běhá jako blázen.
Oběma se přitom jen pár hodin :).
Na fotce Natálie (z Holandska) s Valérií. Loni měla Nat. taky holku, bílou Lucku.
Ta letos vypadá taky celkem kulatá, tak uvidíme.
Tak to gratuluju, hezky plodný den. :)
Zdravím vespolek,
Tak se za vámi také bežím pochlubit ;) v noci mě probudilo hulákání naší loňské Emilky, která je jindy jak myška, tak jsem chtě nechtě vyběhla na zahradu a za altánem objevila Emilčinu zoufalou maminku, která právě porodila a její napůl olízaná jehnička zalezla za trámky, co jsou u altánu složené, takže k ní nemohla
chudinka byla celá studená a nehybná, kdo ví jak tam byla dlouho, z počátku jsem se lekla, že už to má za sebou, ale když jsem jí chytla za zadní a trošku s ní zatřásla, začala se pomalu probírat
dostala kapku selenu a co pak následovalo nepochopím... jehnička vyloženě před maminou utíkala, za první hodinu svého života musela naběhat min. 150m a to z počátku po kolínkách, ale slušnou rychlostí.. výborná maminka Méjuška jí chuďera nadbíhala ze všech stran a pobekávala, ale jehnička jak kdyby byla hluchá... naštěstí pak dostala rozum, napila se a ulehla až teď ráno koukám jakou má zajímavou barvu, ze spojení bílé ovečky a karamelového beránka, máme světle hnědou jehničku s béžovými znaky.. jak dopiju kávičku, tak dodám foto:)
Nejvíce mě ale potěšila Emilka, že mi to takhle krásně nahlásila
Vážení přátelé, jak už jsem výše psal, mám zájem o výměnu letošního beránka, mohu nabídnout černého nebo bílého, pro své čtyři ovečky potřebuji cizí krev. V.K.
Na fotografii jsou otcové nabízených beránků.
vokjam
napsal(a):
Vážení přátelé, jak už jsem výše psal, mám zájem o výměnu letošního beránka, mohu nabídnout černého nebo bílého, pro své čtyři ovečky potřebuji cizí krev. V.K.
Na fotografii jsou otcové nabízených beránků.
Ahoj já mám letos velkou úrodu beránků tak ti můžu nabídnout z letošních mám řtyři černé a jednoho karamelového a nebo ti nechám našeho bílého a vezmu si od tebe tvého:) Záleží odkud jsi :)
Zdravím ve spolek My jsme se teprve rozbahnili. První jehňátko - bílá Jája, druhé náááááádherný šimlový beránek Šimon ( u nás ještě né tak běžné zbarvení ) a třetí jehňátko bílý beránek Kubíček.
Jak napotvoru vypověděl foťák tak prozatím bez foteček. Škoda. Ráda bych se pochlubila hlavně Šimonem. Je opravdu krásný. Šimlové jehňátko jsme již měli ( jehničku ) od stejné maminy. Ta měla šimlovou maminku, bílého otce a tak se asi geny zase postaraly
Dobrý den,
my také ještě čekáme naše úplně první jehňátko. Akorát na Ovečce není moc poznat, jestli je opravdu březí. Zdá se nám, že má trošku bříško a jednou jsme viděli, jako by se jí tam i trošku něco hýbalo, ale možná jí jen moc pozorujeme. Beránek byl březnový, tak uvidíme, ale doufáme, že budeme mít jehňátko už letos.
rybka
napsal(a):
Zdravím ve spolek My jsme se teprve rozbahnili. První jehňátko - bílá Jája, druhé náááááádherný šimlový beránek Šimon ( u nás ještě né tak běžné zbarvení ) a třetí jehňátko bílý beránek Kubíček.
Jak napotvoru vypověděl foťák tak prozatím bez foteček. Škoda. Ráda bych se pochlubila hlavně Šimonem. Je opravdu krásný. Šimlové jehňátko jsme již měli ( jehničku ) od stejné maminy. Ta měla šimlovou maminku, bílého otce a tak se asi geny zase postaraly
Tak to gratuluju.
U nás už je odrozeno - 20.4. Květuška přivedla na svět malého Marcelka - je karamelový po tátovi. :)
Tak se ukázalo, že březí byla a už máme krásné flekaté jehňátko
Foto chvíli po porodu - bohužel jen z mobilu, tak není moc kvalitní...
honzapm
napsal(a):
Tak jak pokračujete, rostete?
Ouessantská kojírna u nás:
jj, rosteme, zlobíme. :))
lavacca
napsal(a):
super, gratuluju. a jehnička či beránek?
Děkujeme, je to beránek..
Už mu chutná
Nejradši má takovou tu šňůrku od foťáku
No tohle co je v inzerátu bych prodávat nechtěl.
Směska na maso na nic jinýho to není.
Tohle je Quessantská ovce.
Zdravím, nás letos podruhé obdarovala jedna z oveček šimlovým jehńátkem. Je to beránek ( což je jistě vidět ) a dala jsem mu jméno Šimon. Před rokem nám tato ovečka dala šimlovou jehničku
rybka
napsal(a):
Zdravím, nás letos podruhé obdarovala jedna z oveček šimlovým jehńátkem. Je to beránek ( což je jistě vidět ) a dala jsem mu jméno Šimon. Před rokem nám tato ovečka dala šimlovou jehničku
Jéé, ten je krásný Takhle flekatého jsem ještě neviděla.
Tady je náš, drbající se.
Dobrý den,
dostali jsme kamerunskou ovečku a chtěli bysme k ní pořídit kamarádku - ouessantská ovečka by nám podle všeho vyhovovala (a my jí ), ale nemůžu v inzerátech najít téměř nikoho z okolí Brna (Brno venkov - jihomoravský kraj), kdo by prodával jehňátko. Chtěla bych jen holku, takže kdyby měl někdo k prodeji... Navíc jsem chtěla bílou, ale ty jsou jednak velice drahé a druhak evidentně těžko sehnatelné - mám proto dotaz - jak je to u těchto oveček s klíšťaty? Na bílé si v srsti ještě klíště představit dovedu, ale na černé nemůže být přece vůbec vidět. Jsou s tím problémy?
Zdravím, chovám tyto ovečky již pár let. Máme stádečko ve třech barvách a v těchto se nám rodí i jehňátka, ale nikdy jsem na ovečkách ani na jehňátkách klíště přisáté nenašla. Nikdy ani po střiži neměly na těle žádné viditelné znaky po přisátí či štípnutí. Jeden rok na přechodu z jara na léto jsme se potýkali s nálety klošů. To jsme ještě ale měli naštěstí jen tři ovečky. Od té doby nic.
Oveny otravují hlavně mouchy a těsně po střiži komáři a mušky, které létají hlavně k večeru. Jakmile jim doroste trochu rouno, už je tak neobtěžují.
Možná má někdo jiné zkušenosti a také asi záleží v jaké oblasti ovečky chováte, zda těsně u lesa, nebo v městských zástavbách, jaký máte typ pastviny, zda vysoký či nízký .......
My jsme sice u lesa, ale ovečky si pastvinu spásají stále tak, že porost nepřevýší cca 10 cm. Možná, že ve vyšší trávě se potýkat s klíšťaty při invazích mohou.
No, nechtěla bych tento problém řešit. Nedovedu si to ani představit. Stačil mi jeden nálet klošů. Naštěstí jsme to uchytili včas a ihned řešili střiží a postřikem Biokilem ( oranžovým ). Na tři ovce celý litr, ale okamžitě pokoj.
Moc děkuji za reakci. Žádné lesy tu nemáme, zatravnili jsme před pár lety velkou zahradu za domem a letos měla naše kočka příšerné množství klíšťat (což je letos ovšem globální problém...). Nic na to nezabíralo a představa, že bude podobně napadena i ovce...černá... Samozřejmě tedy nevím, odkud si je donesla, ale je tu jistá pravděpodobnost... Trávu udržujeme tak na těch max 15cm, protože pak už je to téměř nesekatelné sekačkou, takže zase žádné brodění nehrozí. Tak snad budou ovečky odolné!
yvonne
napsal(a):
Moc děkuji za reakci. Žádné lesy tu nemáme, zatravnili jsme před pár lety velkou zahradu za domem a letos měla naše kočka příšerné množství klíšťat (což je letos ovšem globální problém...). Nic na to nezabíralo a představa, že bude podobně napadena i ovce...černá... Samozřejmě tedy nevím, odkud si je donesla, ale je tu jistá pravděpodobnost... Trávu udržujeme tak na těch max 15cm, protože pak už je to téměř nesekatelné sekačkou, takže zase žádné brodění nehrozí. Tak snad budou ovečky odolné!
Kočce kupte spot on a máte pokoj. Já je letos musel aplikovat na venkovní kočky už 2x. Jinak nám vždy vydržela 1 aplikace na celou sezónu. Je fakt, že letos je to vysloveně invaze s těmi klíšťaty. :/
Navíc jak psala už Eva (rybka) pokud udržujete nižší trávu, tak tam moc nebezpečí klíšťat není. Horší jsou na to vysoké porosty - a právě kočky jimi dost prolézají a domů klíšťata donesou.
Jinak o chovateli kolem Brna bohužel nevím. Co se týče ceny, šlo to docela dolů - většinou je seženete už za 3-4 tisíce stejně jako černé.
A kdyby někdo náhodou sháněl pár oveček - karamelový beránek a hnědočerná ovečka, může se ozvat. Paní nám je necelý týden před odběrem odřekla. :/
lavacca
napsal(a):
Kočce kupte spot on a máte pokoj. Já je letos musel aplikovat na venkovní kočky už 2x. Jinak nám vždy vydržela 1 aplikace na celou sezónu. Je fakt, že letos je to vysloveně invaze s těmi klíšťaty. :/
Navíc jak psala už Eva (rybka) pokud udržujete nižší trávu, tak tam moc nebezpečí klíšťat není. Horší jsou na to vysoké porosty - a právě kočky jimi dost prolézají a domů klíšťata donesou.
Jinak o chovateli kolem Brna bohužel nevím. Co se týče ceny, šlo to docela dolů - většinou je seženete už za 3-4 tisíce stejně jako černé.
Spot on kočka měla (a nejen teď nefungoval), letos se dokonce klíště drze zapilo hned den po aplikaci přesně do místa kam jsme kápli. Naštěstí teď klíšťata v aktivitě povolily, nebo zabral vitamín B, kterým ji průběžně dopuji, ale to by bylo asi už moc štěstí naráz.
To jsem ráda, že výhledově by to vážně hrozit nemělo
Chovatele jsem už poblíž našla, tak to vypadá nadějně - ještě se tedy zeptám - měly by kamerunská a ouessantská ovečka spolu vycházet dobře?? V rodině panují obavy ohledně spolubydlení dvou typů ovcí, ale u většiny pěstitelů jsem na obrázcích viděla různé ovce pohromadě běžně...
Nevidím v soužití problém, spíš naopak, jsou to ovce. Nevadila by ani kozenka. Ovečky se mají chovat alespoń v páru. Jsou to stádová zvířata a sám jedinec strádá ( je mu smutno ) a u jehńátka může dojít i k úmrtí.
Ať dobře pořídíte
@rybka: Děkuji! Prvně jsem byla v šoku a trochu mě jímala hrůza, že se budeme teď starat o ovci - a právě proto, že ji nechceme smutnou a nešťastnou (a zoufale mečící), tak jí navíc pořídíme ještě druhou, ale postupem času jsem z nich nadšená. Hlavně jak si tady pořád prohlížím fotky těchhle minichundelatých, tak jsem se do nich úplně zamilovala! Jsou vážně krásný!
Jinak, spousta začínajících s chovem quessantek se mne ptá na přístřešek pro dvě či tři ovečky. My měli původní stádečko beránka a dvě ovečky a domeček jsme jim postavili provizorní z balíků slámy.
Ovečky z něj byly unešené a tak ho milovaly, že ho láskou do dvou let sežraly Pak se naše stádečko rozrostlo o sedum oveček a my postavili nový, větší ( dřevěný ). Ten už se bohužel ovečkám tak nelíbil a takřka vůbec nebyl využitý. Přes léto v něm mám slepice a oveny jsou celoročně ve výběhu, kde mají k dispozici pouze provizorní přístřešky, kde se mohou schovat před nepřízní počasí, nebo spíše před letními úpaly. déšť jim nijak moc nevadí, jen když prší dlouhodobě, tak si na chvilku zalezou, aby mohly zpracovat napasenou trávu.
Takže, kdo přemýšlí o domečku a nezáleží mu na vzhledu, ale aby ho ovečky opravdu užívaly, zkuste slámový. Je to rychlé a ovečky si budou libovat
věruška
napsal(a):
Dobrý večer, zdravím všechny potřebovala bych vyměnit berana nemáte někdo na výměnu?
Na výměnu ne, ale na prodej by byli dva letošní. Bílý a karamelový
yvonne
napsal(a):
Jdete mi přímo na ruku, dnes jsem strávila dost času právě hledáním něčeho jen tak... Ony na noc půjdou do chlívku, ale na pastvu musíme něco vymyslet, takže ukládám do inspirací Je to opravdu chytrý a funkční nápad!
A jedlý
Tak to je škoda a co jí bylo ? Jinak s beránky se letos roztrhl pytel. My jich měli také pět a tři jehničky Zatím nám odjel jen jeden a to černý což jsem myslela, že právě toho nebude nikdo chtít. Roky zpátky nikdo černé jehničky nechtěl, natož beránky. Kvůli tomu jsme i místo černého berana, pořídili nového, bílého, aby byla barevná jehňátka. Myslím, že se ale pomalu zájemci navrací zpět k původní barvě tohoto plemene, jen to bude těžko vratitelné, když už jsou v tom zamíchané různé barvy.
Pak se budou muset pořizovat pouze zvířata s POP, kde je ještě jistota, že budou po rodičích jehňátka opravdu černá.
Na fotce náš původní beran Mates.
No asi jí soused otrávil roundapem byla po dvojčatech asi měla oslabený organizmus
a nezvládla to. Kolem plotu totiž postříkal kopřivy od potoka kde to nikomu nevadí. Jsem naštvaná zůstala po ní dvojčata. Přikrmovala jsem je kozím mlékem abych ji tolik nevysilovala a na konec toto.Já mám černé karamelovou a měla jsem bílou. Berana jsme měli černého . Letos máme bílého a ten se tedy s těmi berany předvedl, máme pět beranů a jednu jehničku právě z těch dvojčat. No ale zarůstá mu paroh do hlavy tak ho budeme muset asi porazit tlačí mu na oko.
yvonne
napsal(a):
Spot on kočka měla (a nejen teď nefungoval), letos se dokonce klíště drze zapilo hned den po aplikaci přesně do místa kam jsme kápli. Naštěstí teď klíšťata v aktivitě povolily, nebo zabral vitamín B, kterým ji průběžně dopuji, ale to by bylo asi už moc štěstí naráz.
To jsem ráda, že výhledově by to vážně hrozit nemělo
Chovatele jsem už poblíž našla, tak to vypadá nadějně - ještě se tedy zeptám - měly by kamerunská a ouessantská ovečka spolu vycházet dobře?? V rodině panují obavy ohledně spolubydlení dvou typů ovcí, ale u většiny pěstitelů jsem na obrázcích viděla různé ovce pohromadě běžně...
A jakou značku máte? Ono, ne každý funguje bohužel. :/ Já mám odzkoušený Frontline Combo a pak Stronghold. Ostatní značky nic moc.
Ano, vycházet spolu budou bez problémů - pořád jsou to ovce, tak se v pohodě domluví. :) Chovatelů, ovečky se nepěstují. ;)
lavacca
napsal(a):
A jakou značku máte? Ono, ne každý funguje bohužel. :/ Já mám odzkoušený Frontline Combo a pak Stronghold. Ostatní značky nic moc.
Ano, vycházet spolu budou bez problémů - pořád jsou to ovce, tak se v pohodě domluví. :) Chovatelů, ovečky se nepěstují. ;)
lavacca: Letošní si napamatuju, ale minulé roky jsme používali Frontline bez nějakého viditelného efektu. Zkusím se podívat po tom Strongholdu, třeba zabere. Po netu jsem četla, že to snad zabírá i podle oblasti výskytu klíšťat a to ještě jak který rok
Tak už máme doma malou černou je krásná a je opravdu maličká! Jen mám tedy problém, že kamerunka se jí bojí a následně ji trká!
Malá řvala celou cestu a jak doma uviděla kamerunku, tak k ní letěla a je ticho když ji má na dohled - jinak teda příšerně ječí. Ale kamerunka ne a ne se skamarádit - je to normální, poddá se to? Taky mi nedělá moc dobře to trkání, mám strach, aby malé něco neudělala, ale ta by snad zase utekla a nenechala si to opakovaně flegmaticky líbit, kdyby ji to bolelo, ne?
A ještě se chci zeptat - mají ouessantky všechny takové...jakoby křivé nožky lehce do X přední?
A omlouvám se za pěstitele, u nás se pěstovat a chovat používá plně synonymně. Takže pěstujeme králíky, kačeny, slepice...
yvonne
napsal(a):
lavacca: Letošní si napamatuju, ale minulé roky jsme používali Frontline bez nějakého viditelného efektu. Zkusím se podívat po tom Strongholdu, třeba zabere. Po netu jsem četla, že to snad zabírá i podle oblasti výskytu klíšťat a to ještě jak který rok
Tak už máme doma malou černou je krásná a je opravdu maličká! Jen mám tedy problém, že kamerunka se jí bojí a následně ji trká!
Malá řvala celou cestu a jak doma uviděla kamerunku, tak k ní letěla a je ticho když ji má na dohled - jinak teda příšerně ječí. Ale kamerunka ne a ne se skamarádit - je to normální, poddá se to? Taky mi nedělá moc dobře to trkání, mám strach, aby malé něco neudělala, ale ta by snad zase utekla a nenechala si to opakovaně flegmaticky líbit, kdyby ji to bolelo, ne?
A ještě se chci zeptat - mají ouessantky všechny takové...jakoby křivé nožky lehce do X přední?
A omlouvám se za pěstitele, u nás se pěstovat a chovat používá plně synonymně. Takže pěstujeme králíky, kačeny, slepice...
Ono je to občas, jak v které oblasti no. Jinak Stronghold koupíte jen u veta, přes e-shop se nesežene. Ještě mám dobrou zkušest se spot onem Bob Martin (též kupuju u veta). :)
Jo, to je normální. Kdybyste viděla, jak naše dospělé holky zdrhaly před 4 lety před novým karamelovým beránkem. Naštěstí se ho ujala hnědočerná stejně stará jehnička, tak chodil s ní. Ale staré ho trkaly a odháněly cca týden. Pak už toho nechaly. Trkáním by ji ublížit neměla.
No, záleží, jak moc je má Vaše ovečka? Ale lehounký směr k X tam je. Ono to teda není žádná specialita ouessanek, to mají tak všechny ovce. :)
Děkuji za tipy, zkušenost se vždycky hodí!
Reaguji až dnes, ale četla jsem Vaši odpověď už dříve a dala mi velkou naději - naštěstí se Zuza opravdu umoudřila a už jsou kámošky. Malá za ní tedy už tolik "neleze" jako první den, ale pořád za ní běhá v maximální vzdálenosti dva metry (což je opravdu výhodné!), takže doufám, že se budou i mazlit časem - tedy..mazlí se vůbec ovečky spolu?
Já si toho právě nikdy moc nevšimla, ale také jsem doposud ovce moc nepozorovala a u té velké mi to tak moc nepřijde. Dovolila jsem si Vám poslat fotky i na mail, zde jedna moje - nepovedená, ale trochu je tam vidět, co myslím. Ono vůbec ty dvě nafotit je výkon...