Kozy útěkářky- prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2014 00:28
e.lena

XXX.XXX.42.120

Vážení chovatelé koz, prosím o radu. S jakým ,,zařízením" máte ty nej zkušenosti?
- elektrika-ohradníky? (Kolik pásků, lanek?) Sítě jsou asi nejlepší, ale nejdražší..
- oplocenka pro kozy? (Výška, hustota drátu?)
- ,,vodítko-řetěz"?( Délka, materiál?)
Můj problém spočívá v tom, že mám pozemek(cca 4000) a nechci dojít k tomu, že postavím dřevěnou ohradu, přidám ohradníky, pak ,,utěkářkám" přistavím za elektriku oplocenku a ve finále skončí na řetězu.smajlík
Financema zas až tak rozhazovat nemohu. Bohužel..
Pokud máte rady, tipy, budu vděčná za co nejelegantnější řešení.Děkuji.smajlík

29.3.2014 09:17
marion108

XXX.XXX.175.6

Mám tu jednu, která uteče kudykoli, prostě se vždycky nějak ven dostane. Takže asi tak, elektrika, na nic a to mám zdroj na ovce, pěkně drahej a dostatečně silnej, prostě jí je nějaká elektrika úplně víte kde... Pak jsem zkoušela natahovat pletivo na ovce 130 cm, tak to nějak přeleze, přeleze i dokonce dvoumetrovej plot. Druhá na tu platí to pletivo, nedostane se přes něj, ale podmínkou je festovní natažení, aby ho předníma nemohla shrnout a třetí neutíká, neuteče ani v místě kde máme starej hooodně chatrnej dřevěnej metrovej plůtek... Je to kus od kusu.
Útěkářku máme na kolíku, který mi přítel vykoval v dílně, na asi 2,5 m kulatém vodítku o průměru cca 1,5 cm, otočné karabinky na bou koncích a přepichujeme. Nevýhodou je, že ztratila vůdčí pozici a bílá potvora co je v té samé ohradě (z toho pletiva na ovce) na volno do ní občas šije... Ta nejnormálnější a nejhodnější je březí, je oddělená u baráčku a prostě neutíká.
Pokud by měl někdo zájem, může přítel na zakázku vykovat, pěkně robustní kolík...

29.3.2014 13:12
lenunka

XXX.XXX.135.145

Zdravím, už se to tu řešilo mnohokrát, některé prostě utíkají a utíkají... Moje zkušenost s plotem, lankem, drátem a jejich kombinacemi je následující - samotné oplocení k ničemu - podhrnou a nebo sešlapou a zdrhnou. Samotný ohradník z lanek - u mě k ničemu - lanka už asi taky měla svůj věk, ale i tak - kde se to prověsilo a nebo to míň tlouklo, tudy mrchy utekly. Navíc je u nich slyšet impuls. Vyměnila jsem celou ohradu za drát a jsem maximálně spokojená, Impulzy jsou slyšet jen v blízkosti zdroje, jinde už ne, takže kozy nikdy neví... všude tluče min 10 000, občas si to projdu se zkoušečkou. Občas dostanu i já z nepozornosti ránu - fakt to bolí. Od spoda dávám po 20 cm, aby je to nelákalo podlézat, mám 4 řady drátu, takže 20, 40, 65 a 90, tak nějak přibližně. Přes tohle ještě žádná nezdrhla. Přeskakovat se jim to asi nechce a proskočit to dost dobře nejde - dráty jsou silně napnuté, lanko takhle nikdy napnout nedokážete. Pokud máte kamzíky, dala bych o řadu výš.
Lesnickou oplocenku sešlapou, kde to jde, tak ty menší i prolezou nebo aspoň strkají hlavy skrz a trhají si známky a pak pletivo vyboulí. Pokud tedy jakýkoli pevný plot (drátěnku nebo dřevo), pak se vyplatí natáhnout při spodní straně alespoň jednu, lépe dvě řady ohradníku.
Lenka

29.3.2014 13:32
e.lena

XXX.XXX.34.101

Velké díky za rady, vidím, že to je všude stejné!smajlíkAsi zkusim tedy dřevo-ohradu a dráty, při nejhorším to lano jistí.
Od jisté doby, když mi můj muž řekne, že jsem ,, koza", to beru vlastně jako poctu a poklonu.Tak mazaná a vynalézavá zvířata svět neviděl! Kozám zdar!;-)

29.3.2014 14:30
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak teď jsem zrovna viděla, jak vedle v dědině měnily v ohradě pro kozy pásku za drát... Takže už vím proč, já zkoušela pouze pásku 1 cm širokou a ta koza tím prostrčila hlavu, pak jí to kopalo do krku, ona sebou škubala prostě prolezla jako by se nechumelilo a to to dává rany, jauvajs, moc moc silné... Jenže ani na několikátý pokus prostě nepomohlo... až budu mít zase chuť potvoru zkusit, asi až po kůzlatech, je to ještě mladé střevo, tak natáhnu tedy drát, díky za tip....

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2014 09:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem natažené v ohradníku lanko, kozy ho trhaly ( a to bylo nové ). Myslela jsem, že ho zpevním natažením provazu ( třeba toho, co se s ním motají balíky sena - ten je k neřetržení ), nebo jinou šňůrou. Je to blbý nápad ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík