Dobrý den,
prosím o radu:
1) jak nejlépe udělat skladbu podlahy v hospodářském objektu. (stáj pro kozy)
Nedoporučuje se beton. Podlaha by měla být PROSÁKAVÁ.
Štěrk - 15 cm 32/63, 10 cm 16/32 + 5 cm odval 0/22.
Odval je prý do horní vrstvy lepší než prosívka 0/4, která by se moc utáhla a nepropouštěla by.
Nevím.... Nechám si poradit.
Beton se nedoporučuje a přitom většina chovatelů má vybetonovanou stáj.
2) Spád betonu + kanálek na odvod moči + jímka
Nemám představu kolik 2 kozy vyprodukují moči :) Když bude vysoko nastláno zda se to nezasákne do slámy nebo je opravdu potřeba kanálek.
Jakým směrem vyspádovat ? Směrem ven z kotce do chodbičky ? Jímku jak velkou ? Stačí jen jakoby mělký lavor v podlaze ?
3) Ještě jsem uvažoval o dubových špalcích (nařezat kmeny na špalky dlouhé 15 cm a zapustit je do písku.
4) podlaha betonová - jen pochozí, v místnosti na seno, slámu
jaká skladba podlahy ?
štěrk 10cm 16/32, 5cm 8/16, kkari síť 10 cm beton (cement + písek + štěrk 4/8) ?
Jaký poměr(cement + písek + štěrk 4/8) na beton na podlahu
lze použít tento propočet 1:2,5:3,6 (1:3:4) ? http://www.zhitov.ru/cs/beton/
Kari síť stačí tloušťka 4mm, oko 15x15 ?
Děkuji
Petr
Mám beton, na tom granofyt (slaměné pelety) a na tom na hluboko slámo, kterou přistýlám dle potřeby. Neprosákne nic, chlév je 2x3 m pro dvě kozy porodní stejný (koza a dvě kůzlata). Vše mi pojme granofyt po třech měsících jsem teď měnila horní slaměnou vrstvu a granofytu jsem vyvážela jen ty hodně mokrá místa (ztmavnou) a bylo to tak jedno kolečku ani ne většinu jsem nechala a na to opět čistou slámu. Za mě super.
Nedávno jsme betonovali stáj pro ovce. Byl to tekutý beton, ale jaký přesně, to bych se musela zeptat. Spád ve stáji původně byl, ale kvůli pracnosti a nepotřebnosti jsme ho nedělali. Neumím si představit, jak dlouho by tam musela být zvířata zavřená, aby začala močůvka stékat do jímky. Každopádně kanálky tam zůstaly, takže na nějaké vymytí a stáhnutí koštětem dobrý. Na tom máme klasiku slámu, ale my tam máme ovce jen podle jejich potřeb, příští rok už tam budou na bahnění, takže ještě doděláme z hrazení boxy. Chouly se nastelou a po "propuštění" ven se vykydají, vydesinfukují a nastelou znovu.
PS: už vím beton - je to C25/30 XC3 konzistence S3, toušťka betonu 12-15cm, pod tím kari síť. Mně to nic neříká, ale máme to ve stáji.