Dobrý den.Dva dny zpět jsem dostala kozu,čtyřletá,rohatá,bílá a dojící.Prý dojila 3-4 litry denně ale ve stádě byla agresivní,tak měla na výběr buď ke mě,nebo do klobás.Já z ní nedostanu víc než 1-1,5 litru denně.Nechce držet,kope,lehá si.....dojila jsem před tím jen párkrát a to pouze krávu,tak možná nemám u nejlepší techniku ale pracuji na tom Možná i hraje dost ta změna prostředí a majitele???Zajímalo by mě,zda to není málo a koza nemůže dostat třeba zánět z přeplněného vemene ale nevypadá,že by ho měla narvané.Dále,zda může koza se pást i venku v mírném dešti na úvazu.Oploceno bude až z jara a přibudou k ní ovečky.Dále zda musí mít v chlívku permanentní přístupu k vodě,já myslela že ano ale zazněl názor,že stačí 2 až 3 denně přijít s kýblem ,ona to vypije a je to oki....tak nevím.Předem děkuji za rady
Dobrý den, často čtu v inzerátech, že koza dojí 4 nebo i 6 litrů denně. Nevěřím tomu. Sám mám 24 koz a tolik nedojí žádná. V průměru mám něco málo přes 2 litry na kozu a den. Pokud koza přejde do jiného prostředí, tak může být ve stresu a dojit méně. Chce to v pravidelných časech ráno a večer vydojovat a může se to zlepšit. Při dojení je důležité, aby ji to nebolelo. Já jim dávám k dojení šrot nebo kousky tvrdého chleba a ony se skoro perou, která půjde dřív. Také je důležité, aby při mačkání cecíku, nešlo mléko nahoru (zpátky do vemena). Zánět by mohla dostat, pokud bude mít vemeno tvrdé. Venku se naše kozy pasou i v mírném dešti, ale musí mít možnost, samy se rozhodnout, kdy se půjdou schovat. Koza snadno promokne a následně může prochladnout. To samé je ale i o slunci. Také se potřebuje schovat do stínu. Úplně samozřejmé je, že musí mít vždy přístup k vodě. Já jim dávám do kýble, ale jakmile se tam objeví bobky, tak ji musím vyměnit, protože z toho už se koza nenapije. Vodu potřebuje k životu, ale i k tvorbě mléka. Hodně štěstí...
petrawhite
napsal(a):
Dobrý den.Dva dny zpět jsem dostala kozu,čtyřletá,rohatá,bílá a dojící.Prý dojila 3-4 litry denně ale ve stádě byla agresivní,tak měla na výběr buď ke mě,nebo do klobás.Já z ní nedostanu víc než 1-1,5 litru denně.Nechce držet,kope,lehá si.....dojila jsem před tím jen párkrát a to pouze krávu,tak možná nemám u nejlepší techniku ale pracuji na tom Možná i hraje dost ta změna prostředí a majitele???Zajímalo by mě,zda to není málo a koza nemůže dostat třeba zánět z přeplněného vemene ale nevypadá,že by ho měla narvané.Dále,zda může koza se pást i venku v mírném dešti na úvazu.Oploceno bude až z jara a přibudou k ní ovečky.Dále zda musí mít v chlívku permanentní přístupu k vodě,já myslela že ano ale zazněl názor,že stačí 2 až 3 denně přijít s kýblem ,ona to vypije a je to oki....tak nevím.Předem děkuji za rady
Dobrý den. Koza je ve stresu z přesunu a ze samoty. I když je dominantní, měla by k sobě mít někoho, ze svého druhu, nebo alespoň ovci. Chov jednoho zvířete je protizákoný. Venku na dešti se vám pást rozhodně nebude, stačí první kapka a pometelí domů, když bude na úvazu, bude dělat psí kusy a řvát na celou vesnici. Kozy nemají srst nikterak hustou, brzy se jim déšť dostane na kůži a nastydnou. Co se týče pití. Měla by mít přístup k vodě nonstop, nemám ráda napájení jen "když má majitel zrovna čas", pak vzniká spousta problémů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petrawhite
napsal(a):
Dobrý den, Petro, také jsem takhle zachránila kozu před porážku, byla to moje první a dnes mám 30hlavé stádo s kozly a kůzlaty. Tehdy by mě nic takového nenapadlo.
Tři litry nadojila ta Vaše koza za den, takže při dvojím dojení to je 1,5 l, ale možná máte tohle množství za dvě dojení. Pak si z toho nedělejte hlavu, opravdu má vliv změna prostředí a krmení, také samota, když byla dřív ve stádě. Nebojte se, zánět mít nebude, poznala byste ho, protože je úplně tvrdé a horké. Když ji dojíte a nevydojíte všechno, nic se koze nestane a Vy se to zatím naučíte. Koza se brání Vašemu dojení, protože jste cizí a máte jiný způdob. Oproti dojení krávy se mléko z vemene nestahuje z horní části, ale jen těsně nad strukem. Zkuste si najít nějaké video na youtube, nějaké dojení kozy tam je, i když není všechno dobře vidět. Sama na to přijdete, ale mně to trvalo skoro 3 měsíce, Vy jste lepší. Klidně můžete zkusit uvázat jí jednu nožku třeba k plotu, aby postála. Udělejte smyčku z provázku a tu jí navlíkněte nad kotník a přivažte k něčemu pevnému. Nebo jí jednou rukou jednu nohu držte, časem se to naučí. Při dojení jí dejte něco dobrého. Mně se nakonec osvědčil nejvíc šrot, k tomu se kozy postaví a nehnou se.
Koza může být venku celý den, i při mírném dešti, ale lijavec by asi nesnesla. Poznáte sama, co jí vadí a co ještě snese. Prostě se nesmí promočit nebo nastydne. Vodu v chlívku by mít měla, ten kbelík jí tam nechte, ať si vezme sama, kolik chce. Co tak asi mají kozy dělat, když jim ji přinese někdo 3x denně - napijí se tak taky, ale proč jim ji nedat nastálo?
Zkuste tu Vaši kozu vzít na vodítku na pastvu, kousek s ní běžte a nechte ji kousat různé keře atd. Bude nejspíš ráda a zvykne si na Vaši společnost. Mně se osvědčilo flexibilní vodítko na psa, netáhla jsem kozu, ale nechala jsem jí trochu volnosti, přitom byla přivázaná a šla se mnou.
Promiňte to sáhodlouhé psaní, ale nešlo mi to stručněji. Marie
Moc děkuji za vyčerpávající odpovědi.Ano,vím že chov jednoho jedince je nezákoný,ale ona opravdu dost brutálně napadá ostatní kozy ve stádě a to hlavně u krmení,viděla jsem to na vlastní oči a já nemám druhej chlívek abych je mohla držet odděleně.Ovce budou až z jara,ještě nemám louku oplocenou,sotva stíhám rekonstruovat barák.....Pokud bude řvát,tak se na barák vykašlu a urychlím rekonstrukce dalších hospodářských budov a někoho k ní pořídím a můžou na sebe hledět přes vrátka :-D Jinak děkuji za vyčerpávající odpovědi,mimochodem to uvedené množství je za dvě dojení dohromady já nepotřebuji mít mléka habakook,hlavně že koze tohle podojení stačí.Už koumu videa na internetu abych ji dojením nějak netrápila a měli jsme to obě co nejlépe a nejdříve za sebou.
petrawhite
napsal(a):
Moc děkuji za vyčerpávající odpovědi.Ano,vím že chov jednoho jedince je nezákoný,ale ona opravdu dost brutálně napadá ostatní kozy ve stádě a to hlavně u krmení,viděla jsem to na vlastní oči a já nemám druhej chlívek abych je mohla držet odděleně.Ovce budou až z jara,ještě nemám louku oplocenou,sotva stíhám rekonstruovat barák.....Pokud bude řvát,tak se na barák vykašlu a urychlím rekonstrukce dalších hospodářských budov a někoho k ní pořídím a můžou na sebe hledět přes vrátka :-D Jinak děkuji za vyčerpávající odpovědi,mimochodem to uvedené množství je za dvě dojení dohromady já nepotřebuji mít mléka habakook,hlavně že koze tohle podojení stačí.Už koumu videa na internetu abych ji dojením nějak netrápila a měli jsme to obě co nejlépe a nejdříve za sebou.
A co třeba milou agresorku odrohovat? V určitých případech to pomáhá, když pozná, že trknou jen hlavou bolí i jí.

Také jsem proti chovu jedné kozy, ale nezákonné je silné slovo. Takový chov není nezákonný, jen odporuje pohodě zvířat a je odůvodnitelný právě v případech, jako je agresivita jedince aj.
Možná to nepůjde ani s ovcemi, ale třeba bude ráda, že tam někoho konečně má. Jiná varianta je koupit jí kůzle. Pravděpodobně se o něj bude starat a nebude sama. Ale to jsou všechno komplikace v době, kdy máte jiné starosti... Marie
Dobrý den. Podělím se o své zkušenosti s chovem koz, nyní jen jedné kozy. Několik let jsem měla 2 kozy. A jak to bývá, jedna byla dominantní. Musela jsem jim dávat krmení na 2 místa. Ohrada i chlívek jsou dost velké, tak to nebyl problém. Jenže ta hodná se a klidu nenežrala, Ta druhá pořád přebíhala, jako by ta hodná měla něco lepšího. Dojily každá 2 až 3 litry denně. Navíc byla ta dominantní dost ořvaná, Vloni mě přešla trpělivost a prodala jsem ji. Myslela jsem, že ta hodná bude po ní tesknit a mečet. Překvapilo mě, že je to v pohodě. Ohrada sousedí s dvorem, kde se pořád něco děje. Máme kočky a slepice.Také vnoučata se kolem ní motají.Když jdu pracovat na zahradu, vezmu ji na vodítko ke kůlu a v pohodě se pase. Sama tam být ale nechce. Nyní je 6 týdnů po kůzlalech a protože už jim nechce dát pít, dojím ji a vím kolik toho je. Nadojím 4,5 litu. Když byly 2, tak tolik nenadojila. Je jí 6 let. Zpočátku také nechtěla při dojení stát, byl s tím podobný problém.Ta vaše si zvykne.Vím, že koza je stádové zvíře, proto jsem zpočátku chovala 2. Teď si nemyslím, že by byla týrána.Přeji hodně úspěchů.
napsal(a):
Také jsem proti chovu jedné kozy, ale nezákonné je silné slovo. Takový chov není nezákonný, jen odporuje pohodě zvířat a je odůvodnitelný právě v případech, jako je agresivita jedince aj.
Možná to nepůjde ani s ovcemi, ale třeba bude ráda, že tam někoho konečně má. Jiná varianta je koupit jí kůzle. Pravděpodobně se o něj bude starat a nebude sama. Ale to jsou všechno komplikace v době, kdy máte jiné starosti... Marie
Silné nebo slabé slovo není podstatné. Každý, kdo hodlá chovat jakékoliv zvíře nemusí mít zmáknutou praxi, protože tu získá, ale měl by znát teorii, legislativu a zákon, týkající se chovu zvířat. Pak se každý jen vymlouvá, že to nevěděl! Doufám, že v budoucnu budou větší postihy proti porušování zákona o týrání.
Jo jasně,měli by mě zavřít,protože jsem nechtěla aby ju podřízli do klobás.....mimochodem jsem psala,že když bude řvát(tesknit) zařídím se tak aby nemusela být sama.... to odrohování nyní již není až tak důležité když je sama,ale teda se divím,že to nevyzkoušel někdo jiný....ale asi to bude tím,že pán zdědil 3 kozy a kozla,tato mu napadala i členky jeho původního stádečka.Věděl že já kozy chci a byli jsme domluveni na podzim...no když se objevila tato,tak ji prostě nabídl a hotovo.....mám kozu třetí den,snažím se aby byla ready,tak snad debata o postizích je tak trochu zbytečná...se mě to docela dotklo teda....mám spoustu zachráněných zvířat ze strašidelných podmínek,teda jedná se převážně o psy,nemám ráda týrání zvířat,o svá zvířata se starám jak nejlépe dokážu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí....koza je nová,řeším to co mě zajímalo nejvíce a chlív pro druhou kozu opravdu přes noc nevybuduji ani nevyčaruji......ale jinak díky všem za rady a názory

petrawhite
napsal(a):
Jo jasně,měli by mě zavřít,protože jsem nechtěla aby ju podřízli do klobás.....mimochodem jsem psala,že když bude řvát(tesknit) zařídím se tak aby nemusela být sama.... to odrohování nyní již není až tak důležité když je sama,ale teda se divím,že to nevyzkoušel někdo jiný....ale asi to bude tím,že pán zdědil 3 kozy a kozla,tato mu napadala i členky jeho původního stádečka.Věděl že já kozy chci a byli jsme domluveni na podzim...no když se objevila tato,tak ji prostě nabídl a hotovo.....mám kozu třetí den,snažím se aby byla ready,tak snad debata o postizích je tak trochu zbytečná...se mě to docela dotklo teda....mám spoustu zachráněných zvířat ze strašidelných podmínek,teda jedná se převážně o psy,nemám ráda týrání zvířat,o svá zvířata se starám jak nejlépe dokážu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí....koza je nová,řeším to co mě zajímalo nejvíce a chlív pro druhou kozu opravdu přes noc nevybuduji ani nevyčaruji......ale jinak díky všem za rady a názory
Ale to určitě nebylo myšleno na Vás, občas ta diskuse sklouzne někam mimo původní dotaz. My už jsme se tady pustili do věštění budoucnosti, co byste mohla a měla atd., ale z toho si nic nedělejte. Já Vám fandím, držte se, koza si zvykne a Vy taky. Kozy jsou prima zvířata. Marie
petrawhite
napsal(a):
Je mi líto, že jste si moji reakci vyložila proti sobě, ale tak to myšleno vůbec nebylo. Psala jsem ohledně zákona.
Přišlo mě to docela osobní,omlouvám se,že jsem to špatně pochopila ale trochu to tak snad i vyznělo.Dnes jsem měla kozu na krátkém úvazu u krmítka a už to dojení nebyla taková kovbojka jak včera ale bojujeme stále.Snažím se hlavně po dobrém abych se jí ještě více nezprotivila :-D Na noc má v chlívku v krmítku seno a k tomu vodu a liz,stačí jí to?Přes den pastva a třeba trochu mrkve či jablíčko....no chtěla jsem koupit oves ale řekli mi,přijďte po žních,oves není......je vhodné ještě nějaké jiné zrno? Zítra půjdu osomrovat místní koňáky,tak snad mi chlapci něco dají jinak koza super,dnes jí chtěli očuchávat psiska a naše mimiko moskeváka (mimi cca 70kg) dostal solidní trkanec,holka se prostě nedá a má od něj pokoj,jak jsem ji odpoledne vedla napastvu,tak se PES RADŠI DOBROVOLNĚ UKLIDIL DO BOUDY

Žádné zrní nepotřebuje, nic neshánějte. Dáváte jí všechno, co potřebuje, bude se u Vás mít dobře.
petrawhite
napsal(a):
Ještě bych se zkušenějších chtěla zeptat zda by nestačilo ji dojit pouze jednou denně.Sice je prý zvyklá 2x ale dá ráno 0,5 litru a večer tak litr,víc ani prd
Není pravda,že koza jádro nepotřebuje. Pořekadla : chceš li do dížky,dej jí do držťky,nebo koza dojí hubou,jsou pravdivá. Pokud jí budete dávat jádro,opatrně a pozvolna,u koz platí ,dobrého jen pomálu,obzvlášť,nebyla-li na to zvyklá. Oves,ječmen,oves múže být celý,nebo mačkaný,ječmen na hrubo šrotovaný,nebo mačkaný. Klidně jí můžete dojit jednou denně,pokud dojí tak málo,ale musíte počítat,že může nádoj ještě klesnout,vydojováním se stimuluje tvorba mléka. Nečetla jsem celé vlákno,takže budu možná opakovat,co už někdo napsal. Bylo by rozumné,poslat bobky na koprologický rozbor a podle výsledků kozu odčervit. Kozám se dává 1,5 násobek víc,než ovcím,pokud chcete mléko používat,odčervete odčervovadlem s krátkou ochrannou lhůtou na mléko (Helmigal,Panacur,Aldifal atd.,ne injekčně. Začervením klesá nádoj.
Kozy sú rôzne. Ja som mal staršiu kozu pred nejakým časom a tá bola u mňa asi dva roky sama a bola spokojná. Aj keď predtým bola v skupine u známeho a sám som počul ako mu bliakali večer, keď už trebalo dojiť. U mňa bola ticho a spokojná. Mala výhľad na dom a záhradu zo svojho dvorika. Susedia sa ma pýtali, že kde som ju dal. A pri tom dojení treba byť trpezlivý a po čase si na seba zvyknete. Dojil som kopu cudzích kôz, keď šli majitelia na dovolenku a pod. Treba vždy niečo dobré podstrčiť. Pred dojením je dobré pomasírovať vemeno, aby koza spustila mliečko. Treba sa s ňou zhovárať, zaspievať jej.........
Dobrý den Petro, se zaujetím sleduji Vaše příspěvky. Jsem totiž budoucí chovatelka koz - zatím jsem pouze u teorie, snažím se o kozách toho dozvědět co nejvíc, takže hltám knížky o chovu koz, připravujeme holkám bydlení, sušíme seno.... Plánujeme pořídit si na jaře 4 kozy, spíš starší, podobný model jako máte Vy. Takže jsem zvědavá, jak to je s tou Vaší kozou, protože i my můžeme řešit podobné problémy. Držím Vám palce a Vaší koze taky, ať si brzy zvykne. Kolčava
maya.san
napsal(a):
A co třeba milou agresorku odrohovat? V určitých případech to pomáhá, když pozná, že trknou jen hlavou bolí i jí.
nepomáhá to,odrohovaná si vůbec neuvědomí že už nemá rohy a své chování měnit nebude.Nejedná se o agresivitu,jen si chrání svoje žrádlo a pokud jí jinde ustupovali,zvykla si na to Pořídil bych k ní druhou takovou kozu,takovou kterou někdo pro její chování nechce mít ve stádě.Ony si to vyřikají a časem se unaví.Já mám tři takové společně mimo ostatní stádo a rivalita mezi nimi už žádná není,myslím,že se šarvátkami vyčerpaly .Množství mléka je závislé na tom čím krmíte,pokud budete krmit jen trávu nebo seno,mléka nebude mnoho,já chovám několik plemen a některá plemena jsou náročná na jádro a množství jádra.Já jádro dávám a dojím v průměru 4,5 l
maya.san
napsal(a):
Silné nebo slabé slovo není podstatné. Každý, kdo hodlá chovat jakékoliv zvíře nemusí mít zmáknutou praxi, protože tu získá, ale měl by znát teorii, legislativu a zákon, týkající se chovu zvířat. Pak se každý jen vymlouvá, že to nevěděl! Doufám, že v budoucnu budou větší postihy proti porušování zákona o týrání.
ano,dobrý názor,jen ještě k těm ovečkám,ovce budou s touto kozou trpět naprosto spolehlivě,myslím,že ani nedonosí jehňata.Je nedomyšlené ke koze s takovými návyky dávat ovce
To je pravda, ovce se neumí asi tak bránit, jako kozy. Známí mají ovce, k nim dali jednu ostřejší rohatou kozu a ta jim jednu ovci zabila. Nakonec to vyřešili tak, že jí natáhli na rohy gumové hadice, nechali ji s ovcemi a už snad pohoda, koza se asi za čas uklidnila. Ale nevím, jestli to může být vždycky řešení.
Dojivost jsme zvedli na dva litry,tak předpokládám,že jde vše k lepšímu No to víte,že nestrčím agresivní zvíře mezi ovce a neodejdu se natáhnout na gauč....pokud bude Tereza prostě agresorka,tak jí vyrobím zahradu v zahradě a můžou na sebe čumět přes plot.Pořídit podobnou potvoru mě již bylo doporučeno a též bylo řečeno,že odrohování toho moc neřeší.Ještě bych mohla zkusit,pokud pak v kůzlatech bude kozička,nechat jí ju do páru.Potvoru jsem poptávala ale většinou slyším...nemám,nebo ta již šla do klobás....moc lidí asi na to nemá nervy.Jinak já jí dávám k trávě a senu do vody otruby a večer hrnek ovsa,bojím se dát větší množství po zážitku,když ji drahá polovička narvala skoro 2 kg....no víte co následovalo...Nemůžu si to odpustit ale ironie některých chovatelů na adresu mé ,,debility,, je vážně fascinující.... :D
Odrohování pomáhá a ne,že ne. A i kdyby koza byla tou vyjimkou,co potvrzuje pravidlo,tak nebude nebezpečná. Znám případ kdy koza propíchla svou odrostou dceru. Zrovna teď jsem odrohovala roční kozičku,která napadala ostatní a veškerá dominance je pryč,jak jiná skloní hlavu,tahle odejde. Před tím stihla za jeden den několik vemen natrhnout.
Koza je spokojená v pohodě,pase ji náš moskevák a docela si rozumí :-D Pokud zrovna Alexandr(moskevský strážní pes) nestraší u plotu tak leží vedle Terezky,ta kolem něj žere trávu,jak by tam ani nebyl,noooo zajímavá to dvojce
ALE,na vemeni má takové pupínky,vypadá to jak starý uhráky,takové černé tečky,jsou znát i na dotek.Nevíte co to je a co s tím mám dělat?Předem díky za odpověď.
petrawhite
napsal(a):
Koza je spokojená v pohodě,pase ji náš moskevák a docela si rozumí :-D Pokud zrovna Alexandr(moskevský strážní pes) nestraší u plotu tak leží vedle Terezky,ta kolem něj žere trávu,jak by tam ani nebyl,noooo zajímavá to dvojce
ALE,na vemeni má takové pupínky,vypadá to jak starý uhráky,takové černé tečky,jsou znát i na dotek.Nevíte co to je a co s tím mám dělat?Předem díky za odpověď.
Namazat,třeba sádlem
petrawhite
napsal(a):
Kdyby jste mohla dát fotku, dalo by se to lépe posoudit. Myslím si ale, že se jedná o
pigmentové skvrny, od pobytu na slunci. Bílým kozám se vlivem slunečního záření tyto
skvrny udělají na vemeni i po těle, hlavně na hřbetě i mulci. Hnědým kozám , které se
pasou, se barva kůže na vemeni změní přez léto téměř na černou.